Skip to main content

Tolo: “Un mesaj despre un poliţist de cartier”. Cum a pornit ultima anchetă GSP. Ce posturi au preluat ancheta în care apare şi numele fratelui şefului SIE

 
Tolo: “Un mesaj despre un poliţist de cartier”. Cum a pornit ultima anchetă GSP. Ce posturi au preluat ancheta în care apare şi numele fratelui şefului SIE

Pedofilie, chinezi (acum chiar condamnaţi), trafic de persoane, foşti ofiţeri SRI, procurori, fratele şefului SIE. O nouă investigaţie jurnalistică a echipei Cătălin Tolontan, Răzvan Luţac, Mirela Neag.

Publicitate

Despre un caz finalizat cu condamnarea unor chinezi şi cu “muşamalizarea” unui aspect important: numele grele care apar în dosar nu au păţit nimic.

De la ce a pornit investigaţia echipei Tolontan – Mirela Neag – Răzvan Luţac? Un mesaj scurt primit la redacţie, legat cumva de sport. Mesajul, în articol.

Ce televiziuni au fost preluat ancheta GSP? Înainte însă, ce televiziuni NU au preluat investigaţia jurnalistică:

Până acum, patru posturi de ştiri din cinci au preluat ancheta lui Tolontan! Nimic pe Digi 24 (de notat că şi în cazul Hexi Pharma, primele episoade au fost preluate “cu prudenţă”. La Digi 24, de exemplu, primul care a preluat atunci ancheta a fost Moise Guran, în emisiunea lui de seară Biziday).

Până şi Realitatea TV a dat ceva. Şi a citat Tolo.ro. Realitatea TV, post la care Tolontan a fost "executat" săptămâna trecută, pentru că a scris de Federaţia de Judo condusă de Cozmin Guşă, proprietarul Realitatea TV.

Înainte însă, pe scurt, rezumatul celor patru materiale publicate până acum:

-Minore aduse din colţurile ţării, de la Borşa sau Vişeu de Sus, crescute în familii sărmane, erau obligate să se prostitueze la restaurantul Shanghai, unde funcţiona şi un “salon de masaj”. Capul era un chinez, poreclit Mihai. Chinezul a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

-Reporterii Gazetei au consultat dosarul, public, vechi de 14 ani şi au găsit acolo nume de poliţişti, procurori, inspectori la Garda Financiarâ, care îi ajutau pe chinezi şi care nu au păţit nimic. Nume din agenda de telefon a chinezului Mihai.

-Câteva dintre fetele i-au indicat în fotografii, în ancheta DIICOT, pe câţiva dintre cei care “veneau des la salonul de masaj”, “vorbeau cu şeful”, “cu care mi s-a spus să fac sex” sau erau de faţă când se intermedia traficul cu minore.

-În convobirile de la dosa apar zeci de poliţişti, procurori, comisari de Gardă Financiară şi persoane din alte instituţii de forţă care discută cu traficantul chinez Mihai.

-Ancheta GSP îi punctează pe câţiva:

-Gabriel Predoiu (pe atunci în SRI), fratele şefului SIE Silviu Predoiu. Şeful SIE, Silviu Predoiu, recunoaşte că fratele său este cel indicat de fete, dar că acesta s-ar fi aflat în misiune.

-Marius Olteanu Felician, procuror-şef de secţie la Curtea de apel militară, la vremea respectivă şef al Gărzii Financiare Bucureşti.

- Ion Craiu, fost fotbalist la Steaua, poliţist în 2004, care răspundea de restaurantul Shanghai, dar îi proteja pe cei de acolo. A ieşit între timp la pensie, ca şef al Poliţiei Parlamentului României.

- Liviu Bărbos, pe atunci poliţist la Secţia 7 (acum pensionat).

GSP: O “aroganţă postcoitum” a poliţistului, după o partidă cu o minoră: ”Auzi, fată, ar trebui să te amendez pentru ce ai făcut acum!”.

GSP: “E un moment unic. Un poliţist cu nădragii în vine îşi flutură drapelul şi autoritatea în faţa minorei. ”Bărbatul a scos o legitimaţie de tip buletin de culoare albă cu albastru, cu tricolorul pe o parte, şi mai avea şi o insignă pusă într-o copertă de culoare neagră”.


Poliţia proteja reţeaua de proxenetism: în vara lui 2005, una dintre fete reuşeşte să plece din apartamentul cu gratii în care era ţinută şi anunţă un poliţist. Poliţiştii vin la uşă şi …pleacă.

La 14 ani de la ancheta DIICOT în care apar nume grele, doar chinezii au fost condamnaţi. Niciunul din marile nume nu a fost anchetat. “S-a muşamalizat situaţia”

Tolontan: ancheta a pornit de la un mesaj. Despre un poliţist, fost fotbalist la Steaua

Cătălin Tolontan a povestit pentru Paginademedia.ro cum a pornit investigaţia jurnalistică. S-a întâmplat la începutul anului, când redacţia a primit un mesaj pe Facebook, despre un poliţist de circă, fost fotbalist la Steaua.

Am primit un mesaj”, spune Tolontan:

“Apropo de cazul poliţistului pedofil*, cercetaţi cazul lui Ion Craiu, fostul fotbalist de la Steaua, care a ajuns şeful Poliţiei Parlamentului, deşi era într-un dosar de prostituţie pedofilă. Ce s-a întâmplat cu dosarul?”

*cazul celui care a agresat minore, în luna ianuarie, dovedindu-se apoi că era poliţist.

Ziariştii au pornit investigaţia.

“Am mers şi am consultat dosarul de atunci. L-am găsit la Tribunalul Bucureşti, este public”, spune Tolontan.

Au aflat despre Ion Craiu că îi proteja pe cei de la Shanghai când era poliţist şi că a ieşit la pensie ca şef al Poliţiei Parlamentului României!.

- “Ion Craiu este unul dintre poliţiştii interceptaţi de DIICOT când îi considera ”jegoşi” pe cetăţenii care reclamau lucrurile dubioase de la restaurantul ”Shanghai”, unul din locurile unde fetele erau duse să se prostitueze. Într-o discuţie purtată ieri cu Gazeta, colonelul pensionar Craiu, 50 de ani, a recunoscut că mergea frecvent la restaurantul Shanghai şi la salonul de acupunctură de acolo, obiectiv de care răspundea, dar a negat ferm că i-a protejat pe chinezi.”

Pe lângă numele publicate până acum, vor urma şi alte episoade. “Sunt foarte multe nume de verificat”, spune Tolontan.

De exemplu, “azi noapte am descoperit că Gabriel Predoiu, cel din dosar, este fratelel lui Silviu Predoiu, şeful SIE. Nu ştiam. Dimineaţa, la prima oră, cred că era 7.00, sunam la SIE. Am găsit numărul pe net, cred că era acolo doar ofiţerul de serviciu. I-am spus că e ceva importan legat de şeful lor.

Cine a preluat şi cine nu: pe larg la B1 TV, nimic la Digi 24 şi la Realitatea TV

Dintre posturile de ştiri, unul nu a dat nimic de noua investigaţie a Gazetei Sporturilor (până la ora publicării articolului): Digi 24. La ora la care Tolontan intra pe B1 TV, apoi pe România TV, Digi 24 vorbea de pedofilie infntilă, pe larg, dar despre alt caz, al unui profesor.

A preluat ancheta şi Realitatea TV (post unde Tolontan a fost “executat” săptămâna trecută de Cozmin Guşă, pentru că GSP a scris despre Federaţia de Judo, condus de patronul Realitatea TV).

B1 TV a dat pe larg din ancheta lui Tolontan, şi astăzi, dar şi ieri, cu redactorul-şef al Gazetei prin telefon. Cazul a fost reflectat şi de Antena 3.

Cătălin Tolontan a intrat în direct şi la România TV.

Dintre posturile de radio, Europa FM a citat pe larg din anchetă.

GALERIE FOTO. Posturile de ştiri şi ultima anchetă a GSP:

Episoadele de până acum ale anchetei GSP:

1. Stenograme: Bandă de poliţişti interceptaţi de DIICO cum protejau o reţea de prostituţiei de minore! Unul a fost şeful Poliţiei Parlamentului până acum cinci luni: Comisarul Ion Craiu! Cine i-a scăpat?

2. "Mamă. sunt sechestrată în Strada Brânduşelor, Apartamentul...! Mama fetei de 15 ani a sunat la poliţie, iar ofiţerii nici măcar n-au intrat în apartamentul unde mafioţii ţineau minorele!

3. Recunoaşteri la DIICOT: Marius Olteanu Felician, procuror-şef de secţie la Curetea de Apel Militară, a fost indicat de o victimă de 16 ani drept prezent la discuţii, când minora a fost obligată de chinezi să satisfacă un poliţist. Victima scrie că procurorul a rămas în timpul acela cu o altă fată.

4. Ultima oră: Gabriel Predoiu, fratele şefului SIE, recunoscut la DIICOT de către una dintre victimele reţelei de trafic sexual! Fata: "I se spunea Gabi SRI"

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Com Com
    @con
    Cine ascunde pedofilia mai exact, con? Și ce legătură are cu #metoo?

    Sau doar faci niste corelații la nimereală?
  • con con
    Cu tot respectul pentru victimele care s-au alaturat campaniei METOO am convingerea ca la nivel international totul este ''fum in ochi''. Ceea ce se ascunde cu adevarat este p e d o f i l i a.

Trimite un comentariu

sus