Skip to main content

CNA a decis să sesizeze instituţia specializată în drepturi de autor în scandalul Cinemaraton - TVR

 
tvr
tvr

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis în şedinţa de astăzi sesizarea Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) în cazul Cinemaraton care a preluat fără acord de la TVR mai multe episoade din seria Memorialul Durerii, semnate de Lucia Hossu Longin.

Publicitate

Forul audiovizual a analizat astăzi o sesizare de la TVR în care postul public se plângea că mai multe ediţii din seria Memorialul Durerii au fost difuzate de postul TV deţinut de compania de cablu Akta, Cinemaraton.

Reprezentanţii Cinemaraton, prezenţi în şedinţa CNA, au precizat că au încetat difuzarea materialelor în cauză şi sunt în prezent în discuţii cu TVR. Aceştia au menţionat, după cum au declarat şi pentru Paginademedia.ro, că la momentul difuzării materialelor aveau un acord scris al Luciei Hossu Longin.

Consilierul juridic al TVR: „Difuzarea materialelor şi înregistrărilor SRTV se poate face cu respectarea normelor CNA, cu prezentarea menţiunii „Din arhiva SRTv” şi sursa TVR. Astfel am crea un precedent. Orice post TV poate să difuzeze imaginile TVR fără a fi sancţionaţi de CNA.”

Dan Voicu, Cinemaraton: „Punctul nostru de vedere, pe care l-am făcut cunoscut şi TVR, este că avem nişte documente care considerăm noi că ne dau dreptul să difuzăm aceste producţii. Asta nu ne-a împiedicat ca de îndată ce am primit adresa dumnealor să încetăm difuzarea producţiilor până la clarificarea situaţiilor. Am făcut primii paşi, ne-am întâlnit cu dumnealor. Suntem dispuşi să discutăm şi să clarificăm situaţia.”

Radu Herjeu, membru CNA – „Am înţeles că dumneavoastră aveţi un accept al realizatoarei. Am realizat şi eu emisiuni de televiziune,d ar eu ştiam foarte clar că drepturile asupra producţiilor realizate de mine apatrţin exclusiv postului. Cred că şi dacă nu există clauze speciale în contractul dintre realizatorul respectiv şi TVR, înseamnă că drepturile de autor apaţin clar TVR. Dumneavoastră măcar ca gest de prevenire arfi trebuit să întrebaţi şi la TVR. Din punctul meu de vedere, dacă au întrerupt imediat ce TVR i-a atenţionat, înseamnă că nu au fost de rea credinţă.”

În urma discuţiilor, membrii CNA, dar şi departamentul juridic al instituţiei, au concluzionat că forul audiovizual nu are competenţe pe zona drepturilor de autor, astfel au decis să sesizeze ORDA.


Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • livia pila livia pila
    Bine, bravo! Acum s-a aflat despre comertul pe scara largă pe care il facea cu Memorialul durerii Hoszu neni. A vindut femeia asta tot. Drepturi, casete, oameni. Insăși ideea de rezistență anticomunistă. Si-a construit un soclu nemeritat. Sper să isi plăteasca zdravan faradelegile.

Trimite un comentariu

sus