Skip to main content

În premieră la În Premieră. CNA, obligat să oblige Antena 3 să dea un drept la replică pentru o ediție din 2014

 
În premieră la În Premieră. CNA, obligat să oblige Antena 3 să dea un drept la replică pentru o ediție din 2014
Carmen Avram

Sună prea complicat titlul? Situația în cauză - fără precedent la Consiliul Național al Audiovizualului, este la fel de complicată. Și neobișnuită.

Publicitate

Forul audiovizual a obligat Antena 3 să difuzeze un drept la replică pentru o emisiune În premieră de acum patru ani. Dar și CNA a fost la rândul său obligat de instanța de judecată să dea această decizie.

Situația este unică în istoria instituției

Ce s-a întâmplat

Pe 16 septembrie 2014, CNA a analizat reclamația fundației Dumbrava Minunată din Brașov, care a apărut într-un reportaj al emisiunii În premieră (realizată de Carmen Avram și echipa sa), pe tema adopțiilor.

Din sesizarea de atunci de la Dumbrava Minunată:

„În cadrul programului/emisiunii “În premieră” din data de 22.06.2014, duminică, ora 21.00, transmisă de către postul Antena 3, au fost prezentate fapte neadevărate referitoare la activitatea Fundaţiei şi informaţii eronate, respectiv s-au făcut afirmaţii cu caracter nereal şi inexact, prin care s-au lezat drepturi şi interese legitime, precum şi imaginea subscrisei, fapte prejudiciabile faţă de care subscrisa nu şi-a putut prezenta punctul de vedere, nu a putut formula apărări, întrucât acest punct de vedere nu ne-a fost solicitat...

Prin răspunsul său, furnizorul de servicii media audiovizuale/radiodifuzorul ne-a refuzat acordarea dreptului la replică/rectificare în mod neîntemeiat/nejustificat.”

Consiliul a decis atunci cu patru voturi că nu se impune acordarea dreptului la replică.

Dumbrava Minunată a atacat răspunsul CNA în instanță, iar Curtea de Apel a decis că CNA ar fi trebuit să acorde un drept. Decizia a fost menținută și de Înalta Curte de Casație și Justiție. Recent, CNA a primit oficial și decizia definitivă.

Astăzi, forul a spus la vot decizia de acordare a dreptului la replică, și de data aceasta a trecut. 

Ulterior, membrii au vizionat fragmente din emisiunea de acum patru ani pentru a vedea dacă se impune și o sancțiune.  

Radu Herjeu, membru CNA:

„După opinia mea era nevoie de un drept la replică sau de întrebat reprezentanții căminului în legătură cu aceste acuzații. Pentru corectitudine ar fi trebuit să dea și punctul de vedere al celor vizați. Eu, dacă aș fi fost în CNA atunci, aș fi votat pentru acordarea unui drept la replică.” 

Totodată, Răsvan Popescu, vicepreședintele CNA, a constatat că nu există propuneri pentru o sancțiune suplimentară. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Foarte urata situația. Antena 3 și romania tv oricum cam fac ce vor cu CNA-ul ăsta. Dar au trecut 4 anii de când a început situația asta? :))
  • dupa 4 ani ??? nici macar goagal nu gaseste despre ce era reportajul si ce manipula acolo madam Avram. nu m-ar mira sa fi fost sters de pe siteul antenei ca asa au mai facut si in trecut cu stiri care fie s-au dovedit a fi false sau nu el mai conveneau.

Trimite un comentariu