Skip to main content

SITUAȚIE RARĂ. Mircea Badea s-a apărat în fața CNA. "În gura presei e la douășpe noaptea. Atunci, în principiu, minorii au altă treabă și îi reținem"

 
SITUAȚIE RARĂ. Mircea Badea s-a apărat în fața CNA. "În gura presei e la douășpe noaptea. Atunci, în principiu, minorii au altă treabă și îi reținem"

Situația rară. Mircea Badea, realizatorul emisiunii În gura presei la Antena 3, s-a apărat în fața CNA, după ce a fost reclamat la forul audiovizual pentru o emisiune În gura presei.

Publicitate

Realizatorul emisiunii a participat la ședința publică de astăzi după ce a fost reclamat de procurorul George Bucurică, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oravița. 

Ce a spus Mircea Badea în CNA și cum a decurs discuția cu membrii forului, în continuare:

De notat că a fost o situație rar întâlnită, dat fiind că de obicei postul Antena 3 trimite la CNA un reprezentant al departamentului juridic. 

1. Reclamația

George Bucurică a reclamat la forul audiovizual mai multe ediții Sinteza zilei, În gura presei și alte emisiuni de știri de pe Antena 3 și România TV. În cazul tuturor, procurorul a cerut să se constate încălcarea dreptului la demnitate și la propria imagine. 

Bucurică, în reclamație:

Chiar dacă aceasta (emisiunea În gura presei n. red) se prezintă ca fiind o emisiune de divertisment-pamfletar, nu se poate ca imaginea mea să fie asociată cu cea a unor persoane de sex feminin aflate în diverse situații mai mult sau mai puțin compromițătoare, iar jurnalistul Mircea Badea să mi se adreseze cu ”băi procuroare”. 

Bucurică a ajuns să fie subiect de știre după ce a fost acuzat că ar fi hărțuit o femeie care este parte într-un dosar instrumentat de el (detalii, AICI).

2. Cum s-a apărat Mircea Badea?

Mircea Badea, la CNA, după vizionarea fragmentelor reclamate: 

„În primul rând, emisiunea În gura presei este la douășpe noaptea. Atunci, în principiu, minorii au altă treabă și îi reținem, adică să se duce să se culce. În al doilea rând, indiferent de opțiunea sau de gusturile fiecăruia sau de subiectivismului fiecăruia, aici trebuie să se aplice o lege. Din punctul meu de vedere, nu a fost încălcată nicio lege.

Înțeleg că domnul procuror Bucurică are „naturelul simțitor” și nu îi convin emisiuni de televiziune, dar asta nu înseamnă că automat ce nu îi convine unui procuror este și în afara legii. 

Înțeleg că este deranjat că i-am zis „Bă, procurorule”. Repet, poate domnul Bucurică are naturalul simțitor și simte nevoia să ia lumină de la unitatea de elită, așa se exprima doamna procuror general Kovesi, despre domnii de la Ploiești.

Domnii de la Ploiești, toți magistrați, toți procurori, aveau niște exprimări mult mai dure și mai colocviale. Mai fruste decât un simplu „Bă”. Ei vorbeau cum îi ard ca pe șoareci, ca pe șobolani. Asta cu „Bă” e un apelativ. Bine că nu i-am zis „fă”. „Bă” este „captatio benevolentiae”, cum ar spune strămoșii noștri romani.

Despre treaba cu „obsedatul sexual”, păi scria mare pe prima pagină din Evenimentul zilei. Expresia îi aparține ziarului Evenimentul zilei, nu mie, deși cred că este una corectă. 

Sigur că domnia sa beneficiază de prezumția de nevinovăție, dar eu de la televzior nu-l bag la pușcărie pe Bucurică, nu am această putere. Din punctul meu de vedere nu s-a încălcat legea.

Vreau să mai fac o precizare. Cred că voi veni foarte des la ședințele de la CNA, pentru că am observat că sunt foarte multe plângeri. Deranjez pe foarte multă lume, lucru care mă bucură, chiar mă „Bucurică”, și aș veni în apărarea mea de fiecare dată când este posibil acest lucru.

Radu Herjeu, membru CNA:

Eu vă aștept oricând. După cum spuneam, eu v-aș invita și pe dumneavoastră și pe alți oameni de televiziune la un scurt internship prin CNA, la niște ședințe.

Mai greșiți în unele emisiuni care poate ar fi demne de o sesizare. Nu e cazul acesteia.

Singura problemă pe care am avut o era cu „obsedatul sexual”. Replica dumneavoastră a fost așa: „Și uite ne spune reputatul ziar Evenimentul zilei că Kovesi l-a evidențiat pe Bucurică, un obsedat sexual fără doar și poate.” Adică v-ați asumat afirmația făcută de cei de la Evenimentul zilei nu doar ați prezentat-o ca atare. Asta este singura mea observație.

Eu înțeleg foarte bine ce înseamnă o mică scăpare de genul acesta, dar ar fi de dorit să fie cât mai puține, pentru că cineva se poate agăța de ea. Obsedat sexual e o tulburare totuși medicală. Una e să spui afemeiat și alta e să spui obsedat sexual.

Mircea Badea:

Când citim comunicate DNA aflăm de niște cetățeni care chiar beneficiază de prezumția de nevinovăție și chiar sunt subiectul unor anchete, noi citim tot felul de monstruozități în aceste comunicate. Multe nu se confirmă, se finalizează cu achitări. Cu toate astea citim lucruri cel puțin la fel de grave cu „obsedat sexual”.

Mi se pare, mergând pe acest format, eu iau lumină de la instituțiile statului și mai ales de la DNA, comparativ cu orice comunicat DNA luăm la întâmplare într-un dosar care s-a soldat cu o achitare, ce am spus eu acolo este infinit mai puțin vătămător din toate punctele de vedere.

Despre mine, într-un comunicat DNA, s-a afirmat, negru pe alb, că am mințit deși eu nu pusesem decât o întrebare. Eu am dat-o în judecată pe doamna Kovesi și DNA. Am pierdut într-un singur termen când s-a și redactat motivarea. Dar onorata instanță a zis că nu m-a prejudiciat DNA că am fost făcut mincinos.

Mergând pe această cale juridică din justiție, mi-e greu să cred că l-am prejudiciat pe Bucurică citind un titlu din Evenimentul zilei pe care mi l-aș fi asumat. Dacă, vorba aia, un comunicat oficial de la Direcția Națională Anticorupție spunând despre mine că sunt mincinos nu m-a prejudiciat. Cine sunt eu să mă opun hotărârilor judecătorești.

Dorina Rusu, membru CNA:

Foarte bine că vreți să veniți și cu alte ocazii pentru că avem și noi cu cine dialoga. Ar fi fost bine dacă ați fi venit și până acum. Pe de altă parte aș vrea să vă atrag atenția și sper că dacă o să mai veniți, eu nu vreau să transformați vizita dumneavoastră aici într-o emisiune de-a dumneavoastră.

Nu mi se par normal să aveți același tip de limbaj și același timp de adresare. Eu nu aș dori să fiu de față în momentul când dumneavoastră vorbiți în aceiași termeni pe care îi folosiți în emisiune. Nu mi se pare normal să veniți într-o instituție și să vorbiți ca și cum ați vorbi la măsuță. Aceasta este o altă măsuță.

Mircea Badea:

Dați-mi un exemplu ca să înțeleg.

Dorina Rusu:

Păi cu „naturelul simțitor”, cu tot felul de lucruri din astea. Și când vorbiți de DNA care este o altă instituție despre care nu contează ce părere are fiecare dintre cei din CNA, dar nu e normal ca dumneavoastră să vă adresați tuturor membrilor Consiliului în acest fel ca și cum am fi cu toții de aceeași părere. Nu mi se pare normal.

Vorbiți în termeni instituționali când sunteți la CNA.

Mircea Badea:

Naturelul simțitor este o expresie din Domnul Goe. Dacă vă deranjează că citez din opere literare…

Dorina Rusu:

Nu asta era problema, ci modul de adresare.

Mircea Badea:

Modul de adresare este unul politicos, nu știu la ce vă referiți exact. În legătură cu DNA, cred că m-am exprimat cât se poate de civilizat, deci nu știu la ce vă referiți.

Dorina Rusu:

Aici nu despre DNA este vorba, dar avem păreri diferite despre modul în care dumneavoastră v-ați adresat Consiliului Național al Audiovizualului.

Mircea Badea:

Atâta vreme cât nu-mi dați un exemplu să-mi spuneți unde am greșit, consider că nu am greșit. Poate că sunt eu greșit, dar e dreptul meu. Câtă vreme nu încalc legea pot să fiu cum vreau.

CNA nu a luat nicio decizie până la încheierea ședinței publice de marți, întrucât a avut de vizionat mai multe fragmente de emisiuni și de la Sinteza zilei, privind sesizarea lui George Bucurică. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Alexandru Kocsis-Cristea e un membru CNA mai nou , probabil din partea UDMR , *** .
  De curând a început să descrie şi distribuie pe FB principiile lui deontologice în activitate , în special lupta împotriva cenzurii , după cum urmează :
  1.11.01.2019 A precizat că va lua decizii la CNA ,numai bazate pe Articolul 30 din Constituția României , afişând articolul , orientat către libertatea presei şi împotriva cenzurii.
  2.15.01.2019 A fost absent la şedinţa în care s-adecis sancţionarea severă , spune , Kocsis , a postului Realitatea Tv pt evenimentele din 10 august , prin întreruperea emisiei , cu majoritate de voturi . Omul , având idei puţine dar fixe , a solicitat rediscutarea cestinunii , deşi votul lui nu putea modifica raportul voturilor pro-contra sancţiune . În zadar i-am explicat pe FB că Realitatea nu putea fi sancţionată mai blând , orice ar fi făcut , deoarece oricum nu plăteşte nicio amendă
  3.16.01.2019 Demersul schimbării sancţiunii a eşuat , prilej pt Kocsis să pună piciorul în pragul CNA , scriind un articol absolut ridicol , prin umor involuntar , care merită citat integral:
  Încă de la audierile din Parlament am spus că nu sunt adeptul cenzurii şi nu voi susţine sancţiunile care pot fi interpretate ca forme de “cenzură legală”. Decizia de a amenda şi a întrerupe pentru 10 minute emisia Realităţii TV, pentru modul în care au fost prezentate informaţiile legate de protestele din 10 august, intră în categoria acelor sancţiuni pe care eu nu le susţin.
  Asta nu înseamnă că voi trece cu vederea derapajele, atunci când ele există, ci doar că sunt mai interesat de formarea unui public educat, decât de scindarea publicului în jurul unei polemici legate de justeţea sau injusteţea aplicării “cenzurii legale”.
  Eu îmi doresc să sancţionăm prin cât mai multe somaţii publice pentru că scopul meu nu este să închid radiodifuzori, ci să ajut publicul să înveţe să se protejeze singur de acei radiodifuzori care au frecvent derapaje.
  4.18.01.2019 Kocsis a cerut CNA statistica numărul de sesizări aferente televiziunilor de ştiri , având următorul aspect :
  Radiodifuzor 1 – 1481 sesizări
  Radiodifuzor 2 – 296 sesizări
  Radiodifuzor 3 – 140 sesizări
  Radiodifuzor 4 – 47 sesizări
  Radiodifuzor 5 – 34 sesizări
  Iniţial Kocsis a scris numele reale ale posturilor , în ordine A3 , Realitatea , RTV , B1 şi DIGI 24 dar observând ilegalitatea a revenit cu anonimatul difuzorilor.
  Kocsis analizează statistica , trăgând o sumedenie de concluzii absolut *** , culminând cu recomandarea lui personală de orientare a telespectatorilor către DGI 24 , postul conaţionalului Teszari , deoarece , chipurile are cele mai puţine sesizări !
  Commenturile postacilor fiind pline de tâmpenii şi maxim ridicole , cu deosebire cele ale lui Kocsis , am replicat celor mai idioate , folosind o tehnică personală , autorul, se pare neagreând anumite idei :
  -Am folosit denumirile *** Digi 24 şi *** Imbecilitatea tv
  -am anagramat nickul postacilor mai stupizi ,încercând o corecţie gramaticală , de logică sau de conţinut ideatic.
  -Am folosit , în dialogul cu Kocsis sau alţi unguri cuvinte maghiare nejignitoare gen Igen , Nem tudom sau bacsi .
  -Am spus în clar , ceea ce ştie toată lumea , că Digi 24 , Realitatea tv şi , parţial B1 sunt posturi *** înţesate de *** .
  În urma acestor postări , luptătorul cu pieptul gol împotriva cenzurii m-a blocat astfelcă nu mai am posibilitatea să replic !
  Nu ştiu dacă postările mele mai există , eu fiind blocat nu le văd
  Ce o înţelege deontologul ăsta ipocrit prin cenzură , numai Ăl de sus , aka Iştenem , ştie ?
 • Măi ,, Bucurică" , ,, Cănd nu pricepi la timp , nu-ți rămăne decăt șansa să înțelegi prea tărziu " și ar fi bine să realizezi ,,bă" că ,, Omului deștept îi ajunge un singur cuvînt " , du-te .......
 • El este cum este pentrcă nu are cum si nici nu poate fi astfel. Are treaba asta de-a face cu legea sau cu vreo lege? Are dar el nu stie asta. , doar că ....necunoasterea legii nu ne absolvă de răspundere...
 • "Câtă vreme nu încalc legea pot să fiu cum vreau." i se pare unui comentator de pe aici , demn de retinut , ba chiar de pus pe tricouri.
  Eu as zice ca este mai degraba un slogan al prostului fudul si insolent , fara respect pentru ceilalti , pentru ca -ce sa vezi ? - in mintea lui se crede superior celor din jur.... Pacat ca astfel de ghiolbani cu ceva vocabular sunt acceptati si promovati in media. Mass media de la noi oricum a ajuns o masa infecta , fetida , ca o *** imprastiata peste tot , in cate Badea si multi altii se incadreaza perfect.
 • "Câtă vreme nu încalc legea pot să fiu cum vreau."
  Cata dreptate! Se aplica tuturor si in toate situatiile. Pentru asta si-au pierdut unii viata in '89.
 • Badea a fost, este si va rămane impertinent. Genul de educatie care ar fi putut să- l ajute să se corecteze, nu -i mai este aplicabil acum. Este de compătimit: El nu are reprezentarea greselilor sale. Există o Romanie a lu' badea.
 • Smerenia lui Herjeu, plecăciunile lui in fata celor care fac in audiovizual politica PSD_ALDE sunt absolut dezgustătoare. Cum se uita omul asta in oglindă?
 • Foarte dragut cum Herjeu repeta smerit "singura problema", "singura observatie". Va rog sa ma scuzati *** Badea, am si eu o mica observatie, chiar e foarte micuta, nu va suparati, va rog, chiar nici nu conteaza, o spun, dar ignorati-o total va rog, stiti, eu de fapt nici nu sunt aici, sunt plecat din tara, din galacsea calea lactee chiar, nu, nu ma bagati in seama, spun asta doar in nemernicia mea, ca un caine ***, stiti da, e din filmul ala, a, da, sigur ca stiti, sunt asa de cult, vai, nu stiu cum mi-am permis (pleasc peste frunte n.r.) ce prostut sunt hahaha, nu-i asa (se uita imprejur), khm khm scuzati, deci da, este singura observatie, nu stiu de ce am spus problema, da, singura observatie, va rog sa ma scuzati *** Badea da? ma fac si io p-aici ca lucrez, na, ce sa facem, e si asta o paine, dar nu mai fac sa stiti.
 • *** indelungat dauneaza grav sanatatii..Copii , sa nu faceti asa, ca ajungeti ca mircea badea, un batranel irelevant si ***.
 • ..detest profund antenele lui voiculescu, romania tv si mai nou, b unu....evenimentul zilei ...cristoisme,tvr...MASS MEDIA JALNICA,CUMPARATA SI PROFUND CORUPTA...o rusine nationala ca si DESFUNDAREA UNEI FOSE SEPTICE PLINE OCHI!!!!

Trimite un comentariu