Skip to main content

SITUAŢIE RARĂ. Mircea Badea s-a apărat în faţa CNA. "În gura presei e la douăşpe noaptea. Atunci, în principiu, minorii au altă treabă şi îi reţinem"

 
SITUAŢIE RARĂ. Mircea Badea s-a apărat în faţa CNA. "În gura presei e la douăşpe noaptea. Atunci, în principiu, minorii au altă treabă şi îi reţinem"

Situaţia rară. Mircea Badea, realizatorul emisiunii În gura presei la Antena 3, s-a apărat în faţa CNA, după ce a fost reclamat la forul audiovizual pentru o emisiune În gura presei.

Publicitate

Realizatorul emisiunii a participat la şedinţa publică de astăzi după ce a fost reclamat de procurorul George Bucurică, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oraviţa.

Ce a spus Mircea Badea în CNA şi cum a decurs discuţia cu membrii forului, în continuare:

De notat că a fost o situaţie rar întâlnită, dat fiind că de obicei postul Antena 3 trimite la CNA un reprezentant al departamentului juridic.

1. Reclamaţia

George Bucurică a reclamat la forul audiovizual mai multe ediţii Sinteza zilei, În gura presei şi alte emisiuni de ştiri de pe Antena 3 şi România TV. În cazul tuturor, procurorul a cerut să se constate încălcarea dreptului la demnitate şi la propria imagine.

Bucurică, în reclamaţie:

Chiar dacă aceasta (emisiunea În gura presei n. red) se prezintă ca fiind o emisiune de divertisment-pamfletar, nu se poate ca imaginea mea să fie asociată cu cea a unor persoane de sex feminin aflate în diverse situaţii mai mult sau mai puţin compromiţătoare, iar jurnalistul Mircea Badea să mi se adreseze cu ”băi procuroare”.

Bucurică a ajuns să fie subiect de ştire după ce a fost acuzat că ar fi hărţuit o femeie care este parte într-un dosar instrumentat de el (detalii, AICI).

2. Cum s-a apărat Mircea Badea?

Mircea Badea, la CNA, după vizionarea fragmentelor reclamate:

„În primul rând, emisiunea În gura presei este la douăşpe noaptea. Atunci, în principiu, minorii au altă treabă şi îi reţinem, adică să se duce să se culce. În al doilea rând, indiferent de opţiunea sau de gusturile fiecăruia sau de subiectivismului fiecăruia, aici trebuie să se aplice o lege. Din punctul meu de vedere, nu a fost încălcată nicio lege.

Înţeleg că domnul procuror Bucurică are „naturelul simţitor” şi nu îi convin emisiuni de televiziune, dar asta nu înseamnă că automat ce nu îi convine unui procuror este şi în afara legii.

Înţeleg că este deranjat că i-am zis „Bă, procurorule”. Repet, poate domnul Bucurică are naturalul simţitor şi simte nevoia să ia lumină de la unitatea de elită, aşa se exprima doamna procuror general Kovesi, despre domnii de la Ploieşti.

Domnii de la Ploieşti, toţi magistraţi, toţi procurori, aveau nişte exprimări mult mai dure şi mai colocviale. Mai fruste decât un simplu „Bă”. Ei vorbeau cum îi ard ca pe şoareci, ca pe şobolani. Asta cu „Bă” e un apelativ. Bine că nu i-am zis „fă”. „Bă” este „captatio benevolentiae”, cum ar spune strămoşii noştri romani.

Despre treaba cu „obsedatul sexual”, păi scria mare pe prima pagină din Evenimentul zilei. Expresia îi aparţine ziarului Evenimentul zilei, nu mie, deşi cred că este una corectă.

Sigur că domnia sa beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, dar eu de la televzior nu-l bag la puşcărie pe Bucurică, nu am această putere. Din punctul meu de vedere nu s-a încălcat legea.

Vreau să mai fac o precizare. Cred că voi veni foarte des la şedinţele de la CNA, pentru că am observat că sunt foarte multe plângeri. Deranjez pe foarte multă lume, lucru care mă bucură, chiar mă „Bucurică”, şi aş veni în apărarea mea de fiecare dată când este posibil acest lucru.

Radu Herjeu, membru CNA:

Eu vă aştept oricând. După cum spuneam, eu v-aş invita şi pe dumneavoastră şi pe alţi oameni de televiziune la un scurt internship prin CNA, la nişte şedinţe.

Mai greşiţi în unele emisiuni care poate ar fi demne de o sesizare. Nu e cazul acesteia.

Singura problemă pe care am avut o era cu „obsedatul sexual”. Replica dumneavoastră a fost aşa: „Şi uite ne spune reputatul ziar Evenimentul zilei că Kovesi l-a evidenţiat pe Bucurică, un obsedat sexual fără doar şi poate.” Adică v-aţi asumat afirmaţia făcută de cei de la Evenimentul zilei nu doar aţi prezentat-o ca atare. Asta este singura mea observaţie.

Eu înţeleg foarte bine ce înseamnă o mică scăpare de genul acesta, dar ar fi de dorit să fie cât mai puţine, pentru că cineva se poate agăţa de ea. Obsedat sexual e o tulburare totuşi medicală. Una e să spui afemeiat şi alta e să spui obsedat sexual.

Mircea Badea:

Când citim comunicate DNA aflăm de nişte cetăţeni care chiar beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi chiar sunt subiectul unor anchete, noi citim tot felul de monstruozităţi în aceste comunicate. Multe nu se confirmă, se finalizează cu achitări. Cu toate astea citim lucruri cel puţin la fel de grave cu „obsedat sexual”.

Mi se pare, mergând pe acest format, eu iau lumină de la instituţiile statului şi mai ales de la DNA, comparativ cu orice comunicat DNA luăm la întâmplare într-un dosar care s-a soldat cu o achitare, ce am spus eu acolo este infinit mai puţin vătămător din toate punctele de vedere.

Despre mine, într-un comunicat DNA, s-a afirmat, negru pe alb, că am minţit deşi eu nu pusesem decât o întrebare. Eu am dat-o în judecată pe doamna Kovesi şi DNA. Am pierdut într-un singur termen când s-a şi redactat motivarea. Dar onorata instanţă a zis că nu m-a prejudiciat DNA că am fost făcut mincinos.

Mergând pe această cale juridică din justiţie, mi-e greu să cred că l-am prejudiciat pe Bucurică citind un titlu din Evenimentul zilei pe care mi l-aş fi asumat. Dacă, vorba aia, un comunicat oficial de la Direcţia Naţională Anticorupţie spunând despre mine că sunt mincinos nu m-a prejudiciat. Cine sunt eu să mă opun hotărârilor judecătoreşti.

Dorina Rusu, membru CNA:

Foarte bine că vreţi să veniţi şi cu alte ocazii pentru că avem şi noi cu cine dialoga. Ar fi fost bine dacă aţi fi venit şi până acum. Pe de altă parte aş vrea să vă atrag atenţia şi sper că dacă o să mai veniţi, eu nu vreau să transformaţi vizita dumneavoastră aici într-o emisiune de-a dumneavoastră.

Nu mi se par normal să aveţi acelaşi tip de limbaj şi acelaşi timp de adresare. Eu nu aş dori să fiu de faţă în momentul când dumneavoastră vorbiţi în aceiaşi termeni pe care îi folosiţi în emisiune. Nu mi se pare normal să veniţi într-o instituţie şi să vorbiţi ca şi cum aţi vorbi la măsuţă. Aceasta este o altă măsuţă.

Mircea Badea:

Daţi-mi un exemplu ca să înţeleg.

Dorina Rusu:

Păi cu „naturelul simţitor”, cu tot felul de lucruri din astea. Şi când vorbiţi de DNA care este o altă instituţie despre care nu contează ce părere are fiecare dintre cei din CNA, dar nu e normal ca dumneavoastră să vă adresaţi tuturor membrilor Consiliului în acest fel ca şi cum am fi cu toţii de aceeaşi părere. Nu mi se pare normal.

Vorbiţi în termeni instituţionali când sunteţi la CNA.

Mircea Badea:

Naturelul simţitor este o expresie din Domnul Goe. Dacă vă deranjează că citez din opere literare…

Dorina Rusu:

Nu asta era problema, ci modul de adresare.

Mircea Badea:

Modul de adresare este unul politicos, nu ştiu la ce vă referiţi exact. În legătură cu DNA, cred că m-am exprimat cât se poate de civilizat, deci nu ştiu la ce vă referiţi.

Dorina Rusu:

Aici nu despre DNA este vorba, dar avem păreri diferite despre modul în care dumneavoastră v-aţi adresat Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Mircea Badea:

Atâta vreme cât nu-mi daţi un exemplu să-mi spuneţi unde am greşit, consider că nu am greşit. Poate că sunt eu greşit, dar e dreptul meu. Câtă vreme nu încalc legea pot să fiu cum vreau.

CNA nu a luat nicio decizie până la încheierea şedinţei publice de marţi, întrucât a avut de vizionat mai multe fragmente de emisiuni şi de la Sinteza zilei, privind sesizarea lui George Bucurică.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Milici Milici
    Alexandru Kocsis-Cristea e un membru CNA mai nou , probabil din partea UDMR , *** .
    De curând a început să descrie şi distribuie pe FB principiile lui deontologice în activitate , în special lupta împotriva cenzurii , după cum urmează :
    1.11.01.2019 A precizat că va lua decizii la CNA ,numai bazate pe Articolul 30 din Constituția României , afişând articolul , orientat către libertatea presei şi împotriva cenzurii.
    2.15.01.2019 A fost absent la şedinţa în care s-adecis sancţionarea severă , spune , Kocsis , a postului Realitatea Tv pt evenimentele din 10 august , prin întreruperea emisiei , cu majoritate de voturi . Omul , având idei puţine dar fixe , a solicitat rediscutarea cestinunii , deşi votul lui nu putea modifica raportul voturilor pro-contra sancţiune . În zadar i-am explicat pe FB că Realitatea nu putea fi sancţionată mai blând , orice ar fi făcut , deoarece oricum nu plăteşte nicio amendă
    3.16.01.2019 Demersul schimbării sancţiunii a eşuat , prilej pt Kocsis să pună piciorul în pragul CNA , scriind un articol absolut ridicol , prin umor involuntar , care merită citat integral:
    Încă de la audierile din Parlament am spus că nu sunt adeptul cenzurii şi nu voi susţine sancţiunile care pot fi interpretate ca forme de “cenzură legală”. Decizia de a amenda şi a întrerupe pentru 10 minute emisia Realităţii TV, pentru modul în care au fost prezentate informaţiile legate de protestele din 10 august, intră în categoria acelor sancţiuni pe care eu nu le susţin.
    Asta nu înseamnă că voi trece cu vederea derapajele, atunci când ele există, ci doar că sunt mai interesat de formarea unui public educat, decât de scindarea publicului în jurul unei polemici legate de justeţea sau injusteţea aplicării “cenzurii legale”.
    Eu îmi doresc să sancţionăm prin cât mai multe somaţii publice pentru că scopul meu nu este să închid radiodifuzori, ci să ajut publicul să înveţe să se protejeze singur de acei radiodifuzori care au frecvent derapaje.
    4.18.01.2019 Kocsis a cerut CNA statistica numărul de sesizări aferente televiziunilor de ştiri , având următorul aspect :
    Radiodifuzor 1 – 1481 sesizări
    Radiodifuzor 2 – 296 sesizări
    Radiodifuzor 3 – 140 sesizări
    Radiodifuzor 4 – 47 sesizări
    Radiodifuzor 5 – 34 sesizări
    Iniţial Kocsis a scris numele reale ale posturilor , în ordine A3 , Realitatea , RTV , B1 şi DIGI 24 dar observând ilegalitatea a revenit cu anonimatul difuzorilor.
    Kocsis analizează statistica , trăgând o sumedenie de concluzii absolut *** , culminând cu recomandarea lui personală de orientare a telespectatorilor către DGI 24 , postul conaţionalului Teszari , deoarece , chipurile are cele mai puţine sesizări !
    Commenturile postacilor fiind pline de tâmpenii şi maxim ridicole , cu deosebire cele ale lui Kocsis , am replicat celor mai idioate , folosind o tehnică personală , autorul, se pare neagreând anumite idei :
    -Am folosit denumirile *** Digi 24 şi *** Imbecilitatea tv
    -am anagramat nickul postacilor mai stupizi ,încercând o corecţie gramaticală , de logică sau de conţinut ideatic.
    -Am folosit , în dialogul cu Kocsis sau alţi unguri cuvinte maghiare nejignitoare gen Igen , Nem tudom sau bacsi .
    -Am spus în clar , ceea ce ştie toată lumea , că Digi 24 , Realitatea tv şi , parţial B1 sunt posturi *** înţesate de *** .
    În urma acestor postări , luptătorul cu pieptul gol împotriva cenzurii m-a blocat astfelcă nu mai am posibilitatea să replic !
    Nu ştiu dacă postările mele mai există , eu fiind blocat nu le văd
    Ce o înţelege deontologul ăsta ipocrit prin cenzură , numai Ăl de sus , aka Iştenem , ştie ?
  • Ioan Ioan
    Măi ,, Bucurică" , ,, Cănd nu pricepi la timp , nu-ți rămăne decăt șansa să înțelegi prea tărziu " și ar fi bine să realizezi ,,bă" că ,, Omului deștept îi ajunge un singur cuvînt " , du-te .......
  • jk jk
    Si daca e la "douaspe noaptea" atunci legea nu trebuie respectată?
  • Gheorghe @ Ion Gheorghe @ Ion
    El este cum este pentrcă nu are cum si nici nu poate fi astfel. Are treaba asta de-a face cu legea sau cu vreo lege? Are dar el nu stie asta. , doar că ....necunoasterea legii nu ne absolvă de răspundere...
  • Nicu Nicu
    "Câtă vreme nu încalc legea pot să fiu cum vreau." i se pare unui comentator de pe aici , demn de retinut , ba chiar de pus pe tricouri.
    Eu as zice ca este mai degraba un slogan al prostului fudul si insolent , fara respect pentru ceilalti , pentru ca -ce sa vezi ? - in mintea lui se crede superior celor din jur.... Pacat ca astfel de ghiolbani cu ceva vocabular sunt acceptati si promovati in media. Mass media de la noi oricum a ajuns o masa infecta , fetida , ca o *** imprastiata peste tot , in cate Badea si multi altii se incadreaza perfect.
  • Me Me
    "Câtă vreme nu încalc legea pot să fiu cum vreau."
    Cata dreptate! Se aplica tuturor si in toate situatiile. Pentru asta si-au pierdut unii viata in '89.
  • Gheorghe @ Ion Gheorghe @ Ion
    Badea a fost, este si va rămane impertinent. Genul de educatie care ar fi putut să- l ajute să se corecteze, nu -i mai este aplicabil acum. Este de compătimit: El nu are reprezentarea greselilor sale. Există o Romanie a lu' badea.
  • dan petrea dan petrea
    Smerenia lui Herjeu, plecăciunile lui in fata celor care fac in audiovizual politica PSD_ALDE sunt absolut dezgustătoare. Cum se uita omul asta in oglindă?
  • Magdalena Croitoru Magdalena Croitoru
    Păcat că există oameni care salută nesimțirea, tupeul, obrăznicia, teribilismul...
  • Livia Pila Livia Pila
    Oare ce spun părinții lui Herjeu cînd îl privesc și vad cit a involuat? E jale.
  • iaka iaka
    ...respect Mircea Badea!
  • johhny bravo johhny bravo
    Foarte dragut cum Herjeu repeta smerit "singura problema", "singura observatie". Va rog sa ma scuzati *** Badea, am si eu o mica observatie, chiar e foarte micuta, nu va suparati, va rog, chiar nici nu conteaza, o spun, dar ignorati-o total va rog, stiti, eu de fapt nici nu sunt aici, sunt plecat din tara, din galacsea calea lactee chiar, nu, nu ma bagati in seama, spun asta doar in nemernicia mea, ca un caine ***, stiti da, e din filmul ala, a, da, sigur ca stiti, sunt asa de cult, vai, nu stiu cum mi-am permis (pleasc peste frunte n.r.) ce prostut sunt hahaha, nu-i asa (se uita imprejur), khm khm scuzati, deci da, este singura observatie, nu stiu de ce am spus problema, da, singura observatie, va rog sa ma scuzati *** Badea da? ma fac si io p-aici ca lucrez, na, ce sa facem, e si asta o paine, dar nu mai fac sa stiti.
  • Stefan Stefan
    Un nenorocit.
  • Clau Clau
    *** indelungat dauneaza grav sanatatii..Copii , sa nu faceti asa, ca ajungeti ca mircea badea, un batranel irelevant si ***.
  • Stroe vasilica Stroe vasilica
    ..detest profund antenele lui voiculescu, romania tv si mai nou, b unu....evenimentul zilei ...cristoisme,tvr...MASS MEDIA JALNICA,CUMPARATA SI PROFUND CORUPTA...o rusine nationala ca si DESFUNDAREA UNEI FOSE SEPTICE PLINE OCHI!!!!

Trimite un comentariu

sus