Skip to main content

TVR 3 va difuza filme ruseşti semnate de Andrei Tarkovski, Serghei Bondarciuk, Vladimir Menşov, Karen Şahnazarov

 
Solaris - Sursa foto: IMDB
Solaris - Sursa foto: IMDB

Filme ruseşti de artă, în grila de primăvară a TVR 3. În cadrul parteneriatului cu Mosfilm, sunt programate în fiecare sâmbătă seară, de la ora 20.00, cele mai importante filme semnate de Andrei Tarkovski, Serghei Bondarciuk, Vladimir Menşov, Karen Şahnazarov

Publicitate

TVR 3 va difuza patru dintre cele mai valoroase producţii ale lui Andrei Tarkovski:

  • „Solaris" (24 martie),
  • „Oglinda"(31 martie),
  • „Călăuza" (7 aprilie)
  • „Andrei Rubliov" (14 aprilie).

Considerat unul dintre cei mai influenţi cineaşti ai erei sovietice şi din întreaga istorie a artei cinematografice, Andrei Tarkovski a jucat un rol esenţial în dezvoltarea cinematografiei moderne, prin viziunea sa poetică şi studiul asupra timpului în film.

Născându-se şi profesând într-un regim opresiv, Tarkovski s-a confruntat cu numeroase piedici de-a lungul carierei sale, care, de altfel, se limitează la doar 7 filme şi câteva scurt-metraje - în 27 de ani.

„Pentru mine, Tarkovski este cel mai mare regizor al lumii, inventatorul unui nou limbaj cinematografic, fidel naturii filmului, căci surprinde viaţa ca reflecţie, viaţa ca vis", declara despre el un alt mare cineast care a marcat secolul XX, Ingmar Bergman.

Retrospectiva Tarkovski va fi urmată, din 21 aprilie, de cele patru părţi ale mega-producţiei „Război şi pace” în viziunea regizorul Serghei Bondarciuk - o operă cinematografică monumentală, recompensată în 1969 cu Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin şi Globul de Aur.

Filmul lui Vladimir Menşov „Moscova nu crede în lacrimi” va fi urmat, la finalul lunii mai, de ciclul producţiilor semnate de Karen Şahnazarov: „Oraşul Zero”, „Ziua lunii pline”, „Călăreţul numit moarte”, „Salonul nr.6”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cristina Cristina
    A fost Călăuza? Ei o aveam în calendar astazi...
  • Andrei Radu CHIRIAC Andrei Radu CHIRIAC
    Mai Nucu Panzaru,despre ce zloata tot trancanesti? Vrei sa te desfasori literar si pici in penibil. Filmele astea rusesti raman vesnic valabile. Opera de arta ramane opera de arta indiferent de timp si spatiu.Hai sa ascultam doar Cornel Taranu pentru ca Bach e trecut. Sa fim decenti,un pic,nu prea mult.
  • merceanu niculina merceanu niculina
    Felicitari TVR!
  • Nucu Pânzaru Nucu Pânzaru
    Este de apreciat faptul că avem posturi de televiziune care pot difuza orice! Este un bun câștigat cu sacrificiul morților noștri care au sperat că ne vom elibera până la urmă! Eliberat de ce și de cine? Suntem în stare să ne gestionăm libertatea? Ăsta-i un alt subiect bun de discutat! Nu contestă nimeni faptul că rușii au avut mari valori artistice care au atras atenția unei lumi- ca și alte națiuni de altfel!- dar, totuși, sunt desuete! le-am admirat la vremea lor, am avut impresia că ne-au spus ceva parcă ne-au mai servit un balon de oxigen, dar gata, au fost, puține se mai potrivesc cu vârtejul în care trăim! Nici rușii ruși nu mai au timp să se prosterneze la poarta unei fabrici care s-a închis și nu-și mai recunoaște angajații! Stai în casă la căldurică și când ieși pe ușa casei te năucește realiteatea gheboasă! Veșnica pomenire! Pomelniki! De ce vă place zloata de pe ghete pe care o colectați de pe drumuri fără viitor și vă mulțumiți cu o imagine ( proiecție) de vis care nu schimbă nimic? Vizionare plăcute în papuci!
  • Andrei Andrei
    Nu stiam ca e film dupa nuvela lui cehov, salonul nr. 6. Sper sa fie pe masura. O sa il urmaresc.Toate bune.
    Ma amuza acesti indivizi cu faptul ca sunt promovate filme rusesti...daca sunt bune pot difuza si chinezesti..maine poimaine o sa-i scoateti din librarii pe dostoievski, kant, etc..
  • Mile Mile
    Ar trebui și seriale să dea rusești, ca sunt bine făcute
  • George Miru George Miru
    @Jim
    Nu sunt de acord cu tine, pentru ca daca un om vede un film, il vede pentru el insusi, pentru ca este interesat de subiect, pentru ca este curios daca ii poate folosi la dezvoltarea personala, nu este un semn de slugarnicie. Mai ales ca acesti artisti au suferit in comunism la fel ca si noi.
  • geo geo
    Am fost ironic până la un punct.
    Nu mă îndoiesc că sunt filme bune și foarte bune.
    Eu, în locul celor de la TVR, le-aș fi programat pe TVR 2.
  • Jim Jim
    Pt "domnul foto" :
    Nu contesta nimeni calitatea filmelor rusesti , a unor regizori etc...dar daca eram o tara din America Latina si difuzam filme rusesti era ok, dar cand suntem in SE Europei, calariti si furati decenii la rand de rusi si mai nou de propaganda rusa anti-europeana, astfel de filme nu fac decat sa scarbeasca mai mult telespectatorul. Slava Domnului ca audienta TVR este extrem de scazuta si imbatranita.
  • George Miru George Miru
    Mi-a placut Razboi si pace de Bondarciuk, mai ales scena cand francezii ocupa Moscova, si intreaba de ce nu exista nicio femeie in Moscova. Raspunsul este ca au fugit din calea ocupantilor francezi, si intrebarea : femeile Franceze nu ar fi facut la fel? Atunci francezul izbucneste in ras.
    Evident ca frantuzoaicele nu ar fi fugit...***
    Va rooog...nu-mi cenzurati mesajul.
  • domnul foto domnul foto
    probabil geo a vrut sa fie ironic,necunoscand filmele.
    Tarkovski a fost un geniu.Protv sau Antena 1 nu vor da niciodata asa ceva.Ei se rezuma la filme foarte proaste
  • pb80tm pb80tm
    nu inteleg fanii a3 filme ca olaris si calauza
  • geo geo
    Fanii A 3 sunt în delir.
    Ar fi dorit ca postul lor preferat să transmită în week-end seara capodoperele cinematografice rusești. Felicitări celor de la TVR !
  • Brutus Brutus
    Waw. Asta chiar este o veste bună având în vedere că chiar nu aveam unde vedea filme rusești. Felicitări TVR

Trimite un comentariu

sus