Skip to main content

BLOGOSFERĂ. Iohannis şi CCR, subiectele zilei. Guran a dat cel mai distribuit text, iar Blogurile Adevărul pe următoarele patru

 
BLOGOSFERĂ. Iohannis şi CCR, subiectele zilei. Guran a dat cel mai distribuit text, iar Blogurile Adevărul pe următoarele patru

Cele mai discutate subiecte din blogosfera ultimelor zile au fost Klaus Iohannis şi Curtea Constituţională a României.

Publicitate

Aproape toate textele distribuite pe Facebook, în weekend, tratează acest subiect. Acestea au fost publicate de Moise.ro şi Blogurile Adevărul.

Textele analizează decizia CCR potrivit căreia “Preşedintele României ar trebui să emită decretul de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.”

Moise Guran a publicat cea mai populară opinie din blogosferă în care vorbeşte despre decizia CCR şi despre un posibil referendum pentru revizuirea Constituţiei ca fiind o soluţie.

“Preşedintele poate convoca un referendum în care să ceară populaţiei să se pronunţe pe subordonarea procuorilor faţă de ministrul Justiţiei şi aceasta este singura modalitate de a nu ignora şi, în acelaşi timp, de a nici nu permite ca nociva decizie a CCR să îşi producă efecte.”

Următorul text, semnat de profesorul Ştefan Vlaston, vorbeşte despre judecătorii CCR şi de asemenea propune o soluţie.

“Iată numele celor 6 judecători care vor intra în istorie drept „călăii” destinului european al României, în schimbul unor avantaje personale.”

În soluţia pe care o propune, acesta menţionează tot o acţiune care vizează opiniea publică:

“Singura salvare vine tot de la reacţia societăţii, de la magistraţi, de la presa independentă, de la cetăţenii care ies în stradă.

Trebuie schimbată şi legea de numire a judecătorilor CCR, poate desfiinţarea acestei instituţii, ce se dovedeşte nocivă, şi trecerea atribuţiilor ei la ICCJ.

Cei şase judecători şi-au săpat singuri groapa, a lor şi a instituţiei lor.”

Cele mai distribuite materiale din blogosferă, ieri, potrivit unei monitorizări Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro.

Menţiune importană: Topul include, cumulat, numărul de like-uri şi de share-uri.

1. moise.ro, “Domnule Preşedinte, nu pierdeţi timpul… Hai cu Referendumul!”, - 10.387 like-uri & share-uri;

Din postare:

„De rezultatul acestui referendum depinde totul şi, de fapt, nimic. Nimic în varianta în care populaţia acceptă soluţia CCR – e fix acelaşi lucru ca în situaţia în care nu are loc niciun referendum, nu? E sfârşitul războiului pentru Justiţie, oricum.”

2. Blogurile Adevărul, “Judecătorii CCR au decis soarta României în WC. Ca mafioţii!”, de Ştefan Vlaston, - 3.118 like-uri & share-uri;

Din postare:

„Sper ca, totuşi, specialiştii în drept constituţional, consilierii preşedintelui, să găsească o soluţie, cât de cât eficientă, la grozăvia produsă prin voinţa a şase judecători ai CCR. Şi care să fie pusă în operă cu sprijinul magistraţilor şi al populaţiei. Altfel, copiii noştri nu mai au nici un viitor. ”

3. Blogurile Adevărul, “Acel moment când preşedintele trebuie să rupă pisica”, de Sebastian Burduja, - 2.675 like-uri & share-uri;

Din postare:

„Preşedintele trebuie să facă cât mai curând doi paşi curajoşi, fără să clipească. Ambii sunt perfect legitimi.

Primul: să anunţe public că nu va da curs solicitării de revocare a procurorului şef al DNA.

Al doilea: să convoace un referendum consultativ în vederea modificării Constituţiei, prilej de clarificare a unor probleme cheie.

De pildă: Ar trebui să fie independenţi magistraţii? Ar trebui să poată preşedintele să dizolve parlamentul? Ar trebui să poată preşedintele să-l revoce pe primul-ministru? Ar trebui să fie eliminate toate imunităţile? Ar trebui să avem alegeri în două tururi? Ar trebui să excludem penalii din funcţiile publice? Rămânem cu ăia 300 de parlamentari sau ce facem?”

4. Blogurile Adevărul, “Mircea Cărtărescu, scriitor: „Din 1950, n-am mai avut o clasă politică mai abisală-n prostia ei”, de Doinel Tronaru, - 1.762 like-uri & share-uri;

Din postare:

„În ce priveşte peisajul politic actual, scriitorul crede că din anii ’50 încoace România n-a mai trăit ceva similar şi că, „dacă prostia ar durea, parlamentul ar deveni un cor măreţ, wagnerian, care ţi-ar zbârli părul de pe braţe.”

5. Blogurile Adevărul, “CCR încalcă Constituţia, legile şi propria jurisprudenţă. Lupul paznic la stână! (I)”, de Mircea Vlaston, - 1.269 like-uri & share-uri.

Din postare:

„Dorneanu este incompatibil să participe la decizii privind corupţia. Generalul Petre Tobă, fost ministru de Interne, este ginerele său, fiind căsătorit cu fiica lui Dorneanu, Simona, ingineră la Raiffeisen Bank!

Preşedintele Iohannis a dat avizul ca Tobă să fie pus sub acuzare de DNA în dosarul deturnării de fonduri de la Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

În aceste condiţii, mai este Dorneanu calificat să se pronunţe în cazuri privind lupta anticorupţie, cum este şi ultima decizie privind revocarea dnei Kovesi?”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • man man
    Cu privire la referendum :

    1. Aceasta initiativa juridica apartine unor O.N.G.-uri , a fost foarte agreata de Mitropolitul Ardealului si recomandata pentru sustinere Bisericii Ortodoxe (care o sustine), s-au strans 2,7 milioane semnaturi pentru inlocuirea in art 48 (1) a Constitutiei Romaniei, de fapt a cuvantului "soti" cu cuvintele "un barbat si o femeie". In Codul Civil este si in prezent trecut "un barbat si o femeie", precum si in forma anterioara a Constitutiei, inainte de modificarea din octombrie 2003. Deci, ACEASTA INITIATIVA NU APARTINE PSD-ului, NU ARE LEGATURA CU POLITICUL. De fapt, PSD tine cererea de referendum pe loc de doi ani , semnaturile (cele 2,7 milioane) au fost stranse in 2016, liberalii au fost de acord imediat cu initiativa si au votat pentru aceasta din 2016, dar PSD a fost cel care a spus ca o va tine un timp pentru verificarea cererii ; timp care a durat doi ani.

    2. In Constitutie, art. 26 permite intemeierea unei uniuni intime sau familiale, fara casatorie ! Adica prin casatorie (art. 48) SE INTEMEIAZA (APARE) o familie, care, in urma aparitiei unor copii, prin nastere sau adoptie, ramane familie si daca unul din soti moare sau pleaca, sau divorteaza. Problema familiilor monoparentale este o falsa problema. Odata intemeiate, ele raman familii. Dar, putem avea uniuni familiale SI FARA CASATORIE (art. 26). Deci, casatoria implica obligatoriu o familie, dar o familie nu implica obligatoriu casatoria (coroborarea dintre art. 48 si art. 26). Initiativa se adreseaza doar intemeierii familiei prin casatorie.

    3. Este adevarat ca scopul unic al initiativei este impiedicarea casatoriilor homosexuale, cuvantul "soti" poate fi folosit in toate sensurile lui. La art. 48 in constitutie, la aliniatul urmator se face referire la cele doua feluri de casatorie : casatoria legala si casatoria religioasa, aceasta din urma fiind conditionata de prima. Deci, nu putem avea casatorie religioasa fara casatorie legala, conform constitutiei. Biserica trebuie sa respecte aceasta , este obligata de urmarea invataturilor Mantuitorului sa faca ascultare . De exemplu, Hristos a spus : "Dati cezarului (sau statului) ceea ce este al cezarului (taxe si reguli legiuite) si lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu. Prefer sa scriu cezar sau imparat lumesc cu litera mica. O mica modificare in art. 48(2), poate duce la obligarea Bisericii ca sa oficieze TOATE CASATORIILE LEGALE, inclusiv cele homosexuale, daca acestea s-ar legaliza, ca in Franta , sau Grecia ortodoxa, unde legalizarea in parlamentul grec a dus la o tulburare mare si un mare scandal. Adica Biserica ar putea fi fortata la blasfemie. Homosexualii isi doresc asta, inclusiv membrii fundatiei "accept" cu seful lor, care si protesta la o emisiune tv ca lor li se respinge cererea de casatorii si de slujbe religioase in biserica.


    Si .... 4. Unii afirma ca initiativa referendumului este inutila, intrucat in Codul Civil fiind trecut "un barbat si o femeie", expresia "soti" din Constitutie nu poate capata alte conotatii. Juridic ei au dreptate in prezent, dar este foarte usor de modificat de Parlament Codul Civil, care a si fost foarte modificat de curand, in timp ce o modificare in Constitutie este mai dificila, este conditionata de o initiativa cu peste
    500 000 de semnaturi (cetateni) . Deci, initiativa referendumului este necesara !
  • DODO DODO
    cred ca demiterea lui Iohanis va aduce bomboana de pe coliva Romaniei pt ca in aceiasi noapte psd va schimba regula votului pt presedinte si anume acesta va fi ales de parlament Si pot ! asa cum au ignorat legea si bunul simt sa si impuna vointa asa vor face si cu asta Vom avea pe veci bocancul psd pe grumaz Deci atentie la decizii !

Trimite un comentariu

sus