Skip to main content

TVR difuzează astăzi un documentar despre viaţa ultramaratonistului Tibi Uşeriu: „Când nu mai poţi, mai poţi un pas"

 
Tibi Uşeriu - Foto | Mircea Gherase
Tibi Uşeriu - Foto | Mircea Gherase

Televiziunea Română va difuza documentarul Pe cale cu Tibi Uşeriu, bazat pe viaţa ultramaratonistului român. Producţia regizată de Ana Preda va fi transmisă astăzi, 8 iunie, de la ora 21:00.

Publicitate

Filmul spune povestea sportivului Tibi Uşeriu, de la copilăria sa zbuciumată, la anii în care lucra pentru mafia sârbă şi până în momentul în care devine triplu campion al ultramaratonului 6633 Arctic, de la Cercul Polar.

Documentarul urmăreşte modul în care Uşeriu şi-a schimbat viaţa, în timpul şi după ispăşirea unei condamnări, de 10 ani, într-o închisoare de maximă securitate din Germania.

Potrivit realizatorilor, producţia îmbină cadre reale cu cadre animate. Ioana Florea Nutz semnează ilustraţia şi prelucrarea computerizată a respectivelor secvenţe.

„Când nu mai poţi, mai poţi un pas” este principul după care Uşeriu spune că se ghidează în timpul competiţiilor.

La aproximativ 10 ani după ieşirea din închisoare, în luna martie 2018, românul a reuşit să câştige pentru a treia oară la rând una dintre cele mai dificile competiţii de pe planetă, 6633 Arctic Ultra. Astfel, bistriţeanul a stabilit un record mondial în cadrul cursei de 600 de km, unde a înfruntat temperaturi de -40 de grade Celsius.

Ana Preda, realizatoarea documentarului:

„Filmul caută să afle ce resorturi interioare şi ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Uşeriu să-şi remodeleze viaţa. Când, cum şi de ce s-a produs revelaţia schimbării?

Ca noi toţi, Tibi este produsul mediului în care a trăit, o familie în care educaţia era bazată pe pedepse corporale, şcoala şi comunitatea abuzau la rândul lor de el.

A fost slugă a profesorilor, ciobanilor, părinţilor, bunicilor, a trăit o adolescenţă într-o Românie dezorientată, în tranziţie, fără perspective, din care tinerii plecau în străinătate pentru un trai mai bun, total nepregătiţi pentru ce-i aştepta, dar gata să facă orice pentru a dovedi că au reuşit”

În prezent, pe lângă competiţiile sportive la care participă, Tibi activează alături de fratele său în cadrul ONG-ului Tăşuleasa Social, care se ocupă de probleme ale mediului.

  • Mircea Gherase
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DAS DAS
    Am văzut documentarul. A fost pur și simplu horror. Un pușcărias care a comis jaf armat, furt de mașini, a amenințat oameni cu moartea, condamnat la 23 de ani de detenție - a ajuns la rang de erou național. Și ne mai întrebăm de ce se dure România la vale. Dacă și ăsta a ajuns un reper moral, e clar...
  • Horia Horia
    Mai exista maruta?
  • marian marian
    Bravo pentru Tibi este un om care merita toata aprecierea noastra , dar tvr ar trebui sa stie ca toate televiziunile au dat viata lui . cu varf si indesat mai ales La Maruta . care la sustinut mereu ,

Trimite un comentariu

sus