Skip to main content

VIDEO. „Domnilor, treziţi-vă!”. Tiderle, creativul din spatele Transavia: „Oamenilor le-a mers la suflet, poate că a trezit nişte sentimente adormite sau a eliberat nişte frustrări”

 
VIDEO. „Domnilor, treziţi-vă!”. Tiderle, creativul din spatele Transavia: „Oamenilor le-a mers la suflet, poate că a trezit nişte sentimente adormite sau a eliberat nişte frustrări”

„Dacă mai mulţi ar fi făcut lucrurile aşa cum trebuie, România ar fi arătat altfel”. Nu este mesajul unei campanii sociale, ci a unui client comercial, Transavia (procesator de carne de pui). O campanie ce vine la ceas de Centenar să vorbească despre onoare, integritate şi respect.

Publicitate

„Calea urmata nu a fost aceea de a sarbatori fals, patriotard, cei 100 de ani de la Marea Unire. Ci de a constata, cu destula amaraciune, ca Romania si-a pierdut reperele morale”, a povestit Robert Tiderle, şeful agenţiei Papaya, ideea din spatele campaniei Transavia.

De ce o campanie cu mesaj cu tentă socială? „Pare o campanie sociala, dar asta este impresia lasata in multi ani de zile de comunicarea pe care au ales-o brandurile comerciale – aceea de a nu se implica, lasand ca educatia sa fie facuta doar prin eforturile ONG-urilor, de regula fara resurse si fara vizibilitate.”, a explicat Tiderle.

Social sau nu, clipul publicitar a devenit vital în câteva ore: peste 8.000 de share-uri, pe Facebook, şi sute de mii de vizualizări.

„Asta inseamna ca oamenii aveau nevoie de aceasta campanie. Probabil ca o demonstratie de implicare in zona sociala din partea unui brand comercial atat de salutata va incuraja si alte companii sa spuna lucrurilor pe nume. Chiar daca traim niste vremuri in care normalitatea pare curaj.”, îşi explică Tiderle viralizarea campaniei.

Campania, şi pe Antena 3

Spotul Transavia rulează şi pe Antena 3.

Robert Tiderle explică:

"Împreuna cu clientul am decis ca acest mesaj sa apara si pe Antena 3. O decizie care poate va dezamagi multa lume, dar pe care ne-am asumat-o, in speranta ca si publicul lor va fi expus la adevar. Chiar daca acesta vine doar din calupul de publicitate."

Robert Tiderle a vorbit într-un interviu pentru Paginademedia.ro despre cea mai virală campanie publicitară. Cel puţin, de până acum.

Ce a vrut clientul?

Transavia nu este tipul ala de companie abonata an de an la campanii de comunicare. Ultima campanie este din 2014. Prefera sa investeasca in produs, in oameni sau in tehnologie. Iar asta le-a adus, fara comunicare intensiva, asa cum spuneam, pozitia de lider detasat. Si-au dorit ca acest “facem lucrurile asa cum trebuie”, principiu valabil la toate nivelele de productie, sa fie pus intr-un context de campanie. Iar cel mai bun brief nu a fost powerpoint-ul, ci invitatia la sediul din Alba Iulia, unde am vazut cu ochii nostri cum arata lucrurile facute exact asa cum trebuie.

Cu ce ati venit voi?

Pentru un brand nascut in Alba Iulia, sa gandesti ca ai putea sa aduci in discutie incarcatura emotionala a centenarului pare o idee la prima mana. Dar calea urmata nu a fost aceea de a sarbatori fals, patriotard, cei 100 de ani de la Marea Unire. Ci de a constata, cu destula amaraciune, ca Romania si-a pierdut reperele morale. Inotam intr-o mare de impostura si incompetenta, avem coruptie la cel mai inalt nivel, ne pierdem increderea ca ne mai putem face bine. Va dati seama cat de greu este pentru un business de familie condus de principii solide, sa reziste in acest context?

Asa ca, intr-o societate polarizata, unde binele si raul sunt usor de identificat, Transavia nu a ales sa se faca ca nu vede ce se intampla. A ales sa portretizeze binele si raul, insistand in a spune ca respectarea principiilor este singura solutie impotriva degradarii tot mai accentuate a societatii.

Spune-ne despre mesajul de final al campaniei „Dacă mai mulţi ar fi făcut lucrurile aşa cum trebuie...”. Este unul foarte puternic pentru un client comercial.

Este foarte puternic pentru ca este adevarat. Cum spuneam, Transavia a devenit lider prin integritate. Este o companie puternica, una dintre cele mai mari din Romania. Dar intelege si ca, asa cum spunea Voltaire, o putere mare inseamna si o mare responsabilitate. Pare o campanie sociala, dar asta este impresia lasata in multi ani de zile de comunicarea pe care au ales-o brandurile comerciale – aceea de a nu se implica, lasand ca educatia sa fie facuta doar prin eforturile ONG-urilor, de regula fara resurse si fara vizibilitate.

Si, daca tot discutam de responsabilitate, o sa va mai dau un exemplu – impreuna am decis ca acest mesaj sa apara si pe Antena 3. O decizie care poate va dezamagi multa lume, dar pe care ne-am asumat-o, in speranta ca si publicul lor va fi expus la adevar. Chiar daca acesta vine doar din calupul de publicitate.

Peste 8.000 de share-uri pe Facebook. Cum vezi reactia asta a publicului?

Asta inseamna ca oamenii aveau nevoie de aceasta campanie. Probabil ca o demonstratie de implicare in zona sociala din partea unui brand comercial atat de salutata va incuraja si alte companii sa spuna lucrurilor pe nume. Chiar daca traim niste vremuri in care normalitatea pare curaj.

Ce reacţii aţi primit voi, pe lângă viralizarea asta?

Este, si nu exagerez, coplesitor. Oamenilor le-a mers la suflet, poate ca a trezit niste sentimente adormite sau a eliberat niste frustrari. Am incercat sa ne ridicam la nivelul clientului si sa facem si noi o campanie exact asa cum trebuie.

După spotul de imagine al Transavia, ce mai urmează?

Foarte curand, spotul de produs Fragedo. Ca tot se intreba lumea unde este puiul? Prezentat si facut exact asa cum trebuie de Transavia.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mihai Mihai
    Eu ma intreb sincer care a fost brief-ul de la Transavia catre Papaya pentru campania asta? Ca nu vad ce au vrut sa faca, care este rezultatul campaniei. Oricum, nu stiu cati din target-ul lor raman in minte cu brand-ul Transavia dupa aceasta reclama, cel mult cu KFC prin figura "judecatorului" sau ce era cel de pe scaunul de sus.
    Sunt curios ce evolutii in vanzari vor avea dupa reclama asta foarte "pomposa" dar necesara ca o tichie de margaritar la magar.
  • IDM IDM
    POMPOS rau de tot, dar daca asta i a placut clientului... Pupa-l *** si papa-i tot... Da' las-o mai moale cu 'creatia' si asocierile prin minciuna (ce treaba are gaina transaviatica neo-comunista cu Alba Iulia si probabil "marea unire"???!)
  • Marcel Mindru Marcel Mindru
    Mai exista si varianta necenzurata a reclamei: https://www.youtube.com/watch?v=waqveYewGBI
  • Com Com
    Reclamele trebuie să vândă.
    Daca fac asta promovând și niște valori pozitive, e extraordinar.

    Detractorii sunt deranjați, de fapt, de acele principii promovate - integritate, patriotism aspirațional și nu autosuficient.
  • MIHAI 2 MIHAI 2
    Reclama l-a avut probabil drept consultant in istore pe BOIA de la Editura Cumanitas.
    Copiii care se razboiesc cu BAC ul raman cu imaginea ca la Marea Adunare de la Alba Iulia s-a luat decizia de PROMOVARE A CORUPTIEI de catre unul care poarta mustata, evident un regatean putred un Dragnea ...
    Figura BATRANULUI DEMN care refuza compromisul moral reapare si in cel putin inca o reclama - va fi deci SIGLA TRANSAVIA (vanzatoare de pui taiati cu nume de Companie de transporturi aeriene) .
    Modelul cu batranul patron tutelar ciupeste vag plagiator din sigla ”colonelul carunt” a concurentei KFC.
    O furaciune beigna totusi - nu aceasta este minciuna fundamentala a binoumului Papaya +Transavia ....ci sugestia ca Transavia exista si ne lumineaza etic inca din 1918.
    In realitate are doar vreo 25 de anisori ca orice firma securistica de succes.
  • Ovidiu Ovidiu
    imaginile cu Alba Iulia sunt praf. Cadre cu cetatea vara, cu fumuri iesind pe cosuri si case in departare. Au sters Catedrala Reintregirii care intr-adevar nu exista atunci si blocurile comuniste din departare. Apui au adaugat case. Multe case, iar in dreapta cadrului se vad si blocurile actuale. Probabil producatorul ar fi trebuit sa stie ca pana pre anii 70, dupa zidurile cetatii nu existau constructii. Cartierul Cetate nu exista. Erau doar terenuri agricole. In 1918, dupa zidurile cetatii nu exista nimic. De aceea lumea care s-a adunat la 1 decembrie a stat in zona respectiva. Orasul exista undeva in spatele camerei de filmat. Dar mno...e cam greu cu documentarea. E mai misto sa facem un *** cu aer si pretentii de istorie.
  • Mizu Mizu
    De ce cred acesti producatori de pui in custi de cativa centimetri, ca ne pot da lectii de patriotism? Ce-i face pe ei sa creada ca li se potrivesc aceste mesaje bombastice? Stati in banca voastra si faceti campanii pentru cei care se imprumuta la banca pentru masa de Craciun. Asta-i targetul vostru.
  • Cornel Cornel
    Robert Tiderle cotcodăcește on-topic că a produs un clip pt. Transavia (procesator de carne de pui), cum a cotcodacit și când a *** alt video de "mare succes"
    https://www.paginademedia.ro/2016/08/video-un-nou-spot-pentru-cumintenia-pamantului-papaya-semneaza-campania-hai-ca-se-poate
    Papaya, alt script , fara clișee patriotarde aplicate în tușe groase si neapărat filmat alb-negru ori sepia, aveti !?! #haicasepoate
    Nici clientu' nu-i mai breaz . Reclama din 2006 "Zboara puiule, Zboara!"
    https://www.youtube.com/watch?v=hZum-Vliyjo a fost memorabil de proastă, deci cu impact comercial. Cea din 2018 e insipidă.
    Daca tot amestecam marketingul cu politica :
    "Zboara cucuveao, Zboara!" #zicicăianticorupțiepebune
  • mile mile
    Ii doare undeva pe ei de mesaj : ei vor ca mesajul sa ajunga la cat mai multa lume , inclusiv la cei care isi permit doar o aripa pe luna , de-asta nu au renuntat sa il difuzeze si la Antena3 .

    Transavia intra si ea in lista companiilor boicotate pentru ca dau bani Antenelor pentru promovarea minciunilor si a fakenews-ului .
  • ana ana
    este un producator integrat, o mare diferenta!
  • 1q s am 1q s am
    Unde era detinatorul adevarului. Taia pui si ii toca apoi ii vindea. Adevarul e ca razboiul psd vs ong uri si presedintie este unul in care fiecare parte are jumatati de adevar. Nu cred ca marele procesator de gaini il detine integral.
  • alex alex
    foarte buna campania si ideea cu Antena 3 :)
  • Mizu Mizu
    Un procesator de carne de pui vorbeste despre integritate. Nici mai mult, nici mai putin.

Trimite un comentariu

sus