Skip to main content

CNA, de acord cu reguli mai dure în dezbaterile despre sănătate: neapărat un medic în platou

 
CNA, de acord cu reguli mai dure în dezbaterile despre sănătate: neapărat un medic în platou

"Ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă comunicarea iresponsabilă cu privire la vaccinare".

Publicitate

Noi reguli pentru dezbaterile TV despre sănătate. Deocamdată sunt propuneri, se vor concretiza dacă Parlamentul va fi de acord.

Cea mai importantă: în emisiunea care tratează astfel de subiecte trebuie să fie şi opinia unui medic. Nu a oricărui medic, ci a unuia "cu experienţă în tema abordată".

Propunerile vin de la un grup de parlamentari, care au o iniţiativă legislativă în acest sens, iar Consiliul Naţional al Audiovizualului a votat, astăzi, un aviz favorabil pentru aceste idei.

Detalii, în continuare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului, întrunit în şedinţă publică după mai multe săptămâni de concedii, a deschis şedinţa de astăzi cu discuţii privind modificarea legii audiovizuale.

Forul a dat aviz favorbail unei modificări privind emisiunile ce abordează subiecte din domeniul sănătăţii, o iniţiativă legislativă ce aparţine mai multor parlamentari.

Practic, dacă articolul va trece de parlament, televiziunile vor fi trebui ca la dezbaterile pe teme de sănătate să aibă obligatoriu opinia unui medic specialist cu experienţă în tema abordată.

Ce spune noul articol de lege: „Din motive de sănătate publică şi pentru a asigura informarea obiectivă a publicului, în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligaţia de a face distincţia clară între opinii şi fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi şi de a include în conţinutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experienţă în tema abordată.”

„O situaţie care ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este comunicarea iresponsabilă cu privire la vaccinare”, au arătat parlamentarii în expunerea de motive privind modificarea legislaţiei.

Forul a dat avizul favorabil, cu menţiunea că anumite prevederi sunt redundante în sensul că se regăsesc şi Legea Audiovizualului şi în Codul de Reglementare la capitolul privind informarea corectă în general. Este susţinută formula „obligativităţii” prezenţei unui medic specialist într-o dezbatere pe subiectul sănătăţii.

Avizul favrabail a fost votat în unanimitate de membrii prezenţi în şedinţa de azi: Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Orsolya Borsos, Florin Gabrea.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gibson Gibson
    Ar trebui interzise și zecile de reclame la medicamente.
  • jk jk
    În sfârșit s-a reunit CNA-ul!

Trimite un comentariu

sus