Skip to main content

Sorin Ilieşiu, numit de PSD în Consiliul de Administraţie al TVR, scrisoare deschisă către Liviu Dragnea, despre Starea Naţiei: „Această emisiune a fost interzisă pe nedrept”

 
Sorin Ilieşiu, numit de PSD în Consiliul de Administraţie al TVR, scrisoare deschisă către Liviu Dragnea, despre Starea Naţiei: „Această emisiune a fost interzisă pe nedrept”

Sorin Ilieşiu, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, din partea PSD, îi adresează o scrisoare publică şefului PSD, Liviu Dragnea, în care atrage atenţia asupra emisiunii Starea Naţiei, prezentată de Dragoş Pătraru.

Publicitate

„De curând, ca şi cum ne-am fi întors în bezna totalitarismului, această emisiune a fost interzisă pe nedrept de către Comitetul director al TVR condus de d-na preşedinte director general Doina Gradea care, sfidând legea, nu e dezbătut această decizie în forul suprem de conducere al TVR: Consiliul de administraţie.”, notează Ilieşiu, fost senator şi membru în Comisia de Cultură a Senatului în perioada 2012 - 2016.

„Domnule Preşedinte, mă adresez dvs întrucât d-na Gradea e susţinută de PSD chiar şi după ce a prezidat reuşita absolută a eşecului naţional „Eurovision 2018”, unde România, care are douăzeci de milioane de locuitori, nu s-a clasat nici măcar pe locul 26.”, a mai adăugat acesta în scrisoarea sa, pe care Paginademedia.ro o prezintă integral în continuare.

Reamintim că recent şapte din cei 13 membri ai Consiliului de Administraţie au trimis o scrisoare publică Donei Gradea prin care îi cereau ca propunerea sa de a rezilia contractul cu Dragoş Pătraru şi Starea Naţiei să fie trecută şi prin votul membrilor Consiliului de Administraţie.

Aceştia îi reproşau şefei TVR şi graba Comitetului Director, condus tot de Gradea, de a rezilia contractul cu Starea Naţiei, fără a aştepta şi concluziile Comisiei de Etică ţi Arbitraj, care analizează declaraţiile privind TVR făcute de Pătraru (scrisoarea pe larg, AICI).

Scrisoarea integrală, în continuare:

Scrisoare deschisă Domnului Liviu Dragnea – Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor
Domnule Preşedinte,

De ani de zile, cea mai iubită emisiune a Televiziunii Române este „Starea Naţiei”, realizată de d-l Dragoş Pătraru. De ce are audienţă maximă „Starea Naţiei”?

Pentru că prezintă realitatea românească cu umor, cu accente de comedie, de satiră şi uneori de pamflet: exact ceea ce adoră românii. ...Şi, nu în ultimul rând, pentru că „Ironia slavează România!”.

Domnule Preşedinte, de 20 de ani fac parte din juriul care acordă premiile naţionale ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România care va decerna în acest an Premiile APTR Centenar. Am propus de curând juriului APTR, prezidat moral de ilustrul academician Nicolae Breban (nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură), ca Marele Premiu să fie acordat emisiunii „Starea Naţiei”.

Domnule Preşedinte, chiar dacă românii trăiesc în necaz de peste o mie de ani, ei s-au salvat mereu prin hazul de necaz. Aşa cum scriam în teza mea de doctorat despre Infernul vândut ca paradis, „pentru noi toţi, hazul de necaz a constituit o formă de rezistenţă, un colac de salvare la purtător, la îndemâna oricui. Fără excepţie, aproape toată lumea făcea haz de necaz, măcar în gând. /.../ Actorii regăseau propriul necaz cotidian în rolurile pe care le interpretau în filmele de „actualitate”, care erau de fapt de pseudo-actualitate. Făcând haz de necaz, actorii se jucau cu fatalitatea comunistoidă, cu ineluctabilul dezastru cotidian”.

După ce armata nazistă care ocupase România a fost înlocuită (în toamna anului 1944) de armata sovietică, genialul C-tin Tănase a spus în 1945 în faţa publicului bucureştean: „Rău a fost cu «was ist das»,/ Da-i mai rău cu «davai ceas»,/ De la Nistru pân' la Don,/ Davai ceas, davai palton,/ Davai casă si moşie,/ Haraşo, tovărăşie!”. Din cauza acestei satire la adresa soldaţilor sovietici, C-tin Tănase a fost arestat şi ameninţat cu moartea; apoi a fost eliberat şi a reapărut pe scenă într-un palton imens, cu mâinile „bandajate” până la subsuori cu ceasuri de mână. Publicul a aplaudat frenetic deşi nu a scos niciun cuvânt. Apoi şi-a descheiat paltonul care ascundea un uriaş ceas cu pendulă, spunând: "El tic, eu tac, el tic, eu tac". Două zile mai târziu a fost ucis de sovietici.

Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor, în acest înfiorător context, vă reamintesc că până în prezent crimele totalitarismului nu au fost condamnate de deputaţii României. Senatorii le-au condamnat încă de acum trei ani, cu o majoritate masivă. Vă solicit să decideţi politic adoptarea urgentă în Camera Deputaţilor a Proiectului de lege — iniţiat de subsemnatul în 2015 şi votat în 2015 de toţi senatorii PSD — pentru condamnarea totalitarismului şi pentru cultivarea memoriei naţionale antitotalitare prin înfiinţarea la Bucureşti a Muzeului Memoriei Naţionale Antitotalitare care să prezinte toate regimurile totalitare prin care a trecut România, atât cele de extremă dreaptă cât şi cele de extremă stângă. Ar fi un extraordionar gest politic al PSD în cinstea Centenarului. Sunt convins că acest proiect va fi aplicat de toate ţările care au trecut prin regimuri totalitare, iar România va deveni astfel un reper mondial al memoriei antitotalitare. Am cerut în acest sens, aşa cum ştiţi, sprijinul celor mai importanţi lideri ai lumii, prin ambasadorii lor de la Bucureşti.

Revin la „Starea Naţiei” de la TVR: de curând, ca şi cum ne-am fi întors în bezna totalitarismului, această emisiune a fost interzisă pe nedrept de către Comitetul director al TVR condus de d-na preşedinte director general Doina Gradea care, sfidând legea, nu e dezbătut această decizie în forul suprem de conducere al TVR: Consiliul de administraţie.


Domnule Preşedinte, mă adresez dvs întrucât d-na Gradea e susţinută de PSD chiar şi după ce a prezidat reuşita absolută a eşecului naţional „Eurovision 2018”, unde România, care are douăzeci de milioane de locuitori, nu s-a clasat nici măcar pe locul 26.

Cipru, cu doar un milion (!) de locuitori, s-a clasat pe locul 2, iar Rep.Moldova, cu două milioane de locuitori, s-a clasat pe locul 10. Aplaudăm faptul că 500 de milioane de telespectatori (!) din Europa, din America şi de pe alte continente, au constatat ruşinosul eşec al României „dedicat” propriului Centenar?

Domnule Preşedinte al PSD, orice făcut are şi-un desfăcut şi orice desfăcut are şi un făcut. Dacă-i interzicem românului chiar şi hazul de necaz, îi luăm unul dintre cele mai scumpe lucruri care, de peste o mie de ani, au pătruns ireversibil în codul lui genetic.
Cu încredere,

Prof. Univ. Dr. Sorin Ilieşiu, membru PSD, membru în Consiliul de administraţie al TVR, fost senator, membru al Comisiei de Cultură şi Media din Senatul României între anii 2012-2016.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Livia Pila Livia Pila
    Observ si eu un mattern, scuze, romgleza bat-o vina, observ un tipar: postacii/ fanii lui Patraru sunt la fel de “inteligenti” ca cei ai psd-ului. Razboi sa fie, dar pe banii statului, deci si ai mei.
  • Piesdee Piesdee
    Noi vrem Dragnea cu mustața lui ca spicul de grâu nu emisiunea lui Pătraru!
    Observ un pattern, ăia mulți care critică emisiunea scriu pătraru fără majusculă.
    Asa au primit, boaitele, ordin de la partid ca să posteze sau e același postac care nu-și dă seama că se dă de gol?
  • Gelu Stroe Gelu Stroe
    diagnosticul e simplu: potențial COLOSAL, lene MAXIMA, motivatie SCAZUTA. Infrastructura BUNA, care tb insa modernizata. Comunicare/ Mkt/ PR in dezvoltare. Lipsesc package-uri editoriale la marile evenimente.

    Oamenii nu au cultura locului de munca, a colegilor, a echipei, a mandriei apartenentei la un brand.

    Cea mai mare problema a TVR e lipsa unor lideri autentici, cu viziune, valoare și experiență. Ocuparea posturilor prin concurs, după metodologii anacronice obligatorii, a dus la o invazie de personaje cenușii asupra cărora nu prea poti actiona. Dorm liniștiți și conservă un sistem care la nivel de top management, culmea, are nevoie de ei. Cei mai talentati si cu ceva pasiuni sunt ingropați in rezolvarea problemelor zilnice.
    E o parte din rețeta unei instituții imobile și costisitoare care ne aduce pe ecran inși precum Ionuț Cristache, Gabriel Giurgiu, Marina Almășan sau Bogdan Tomulică. Gândiți-vă că TVR are o infrastructură impresionantă (șapte-opt hectare în centrul Capitalei cu adevărate hangare-studiouri, o rețea teritorială masivă) care produce extrem de puțin. TVR are un imens consum de bani - cât toată mass-media la un loc - despre care nimeni nu vorbește. Sunt municipalități mari în Romania care nu au bugetul TVR. La nivelul angajaților care trag nu se simte nimic (de zece ani nu au mai fost mărite lefurile, iar din cauza legilor Olguței V au și scăzut), în timp ce privilegiații au cel puțin câte patru luni de vacanță pe an din cauza întreruperii grilei. Unde s-a mai văzut așa ceva, cu vacanțe în neștire ca la învățători?
  • Vasi Vasi
    Incredibil ce intelect au fanii lui patraru. Daca le arati adevarul verde in fata esti ori hater ori psd-ist. Nu are importanta ca si patraru face parte dintr-o unitate, pentru ei conteza eterna telenovela a razboinicului luminii care se lupta cu fortelor raului, dar care isi face combinatiile pentru propriul buzunar din bani publici.
  • Gheorghe Gheorghe
    Ce de postaci pusi de duamna președinte director general Doina Gradea au scris pe aici. Tipic pile, sinecuristi, pupincuristi si urmasi de securisti. Personal nu mai urmaresc tvr de 20 si ceva de ani. De vreo 5 ani nu mai platesc abonament tv, ceea ce va recomand si voua. Urmariti totul pe internet. Asta-i moartea lor. Succesuri.
  • Paco Paco
    Hai să le luăm pe rând, că problemele sunt complicate:

    1. Venirea Doinei Gradea nu a schimbat nimic din starea tehnică ultra-precară a TVR. Știrile nu au decât două surse de live, un singur studio de dimineață până seara în care a crăpat un videowall (compus din vechituri), aparatură veche de zeci de ani. Parcul auto e jalnic. Pt un drum ai nevoie de zece hartii, scumpirea combustibililor se resimte dramatic, peste cateva luni va inceta leasingul la masini, numărul de soferi e la 60% din necesar.
    2. E necesară o regândire dramatică a schemei de personal. Sunt departamente unde se trage ca la jug, în timp ce prin turn zac vreo 200 de secretare care plimba hartii si scormonesc facebook-ul. Există 85 de directori în organigramă!!! 85 de inși care au tot felul de atribuții în care se calcă pe bătături și din care, imensa majoritate, nu extrag decizii, idei, nu sunt în stare să țină o ședință. Relațiile de subordonare - colaborare sunt făcute, prin regulament, în așa fel încât toți tăietorii de frunze la câini să se poată spăla pe mâini de orice.
    3. Regulile și regulamentele sunt majoritatea anacronice. Nu poți fi o instituție modernă dacă te ghidezi după procese valabile acum 25-30 de ani.
    4. Schimbările manageriale au fost făcute de formă. Au fost aduși tot felul de looseri de la ProTv și combinați cu tot felul de dinozauri interni (Romeo Couți, Horia Cazan, Sorin Burtea, Cătălin Blebea) la care s-au asociat aceiași inși cu vocația eșecului, care n-au demonstrat nimic profesional (Carla Tompea, Oana Popescu, Dorin Muntean, Iuliana Marciuc) și/ sau au făcut de râs TVR în momente-cheie, gen netransmiterea tragediei Colectiv.
    5. Nimeni nu răspunde pentru eșecul grotesc de la Eurovision 2017, pentru care s-au cheltuit aiurea milioane de euro din bani publici. Cinci semifinale-șușe plus o finală, toate arătând jalnic, fără un scenariu profesionist, cu prezentatori poticniți și puși să facă glume proaste au tras în jos rău prestigiul instituției, și așa șifonat. Diana Dumitrescu apărea concomitent și la producția ProTV tabloidă Ferma Vedetelor, în contradicție flagrantă cu ideea quality promovată de Eurovision. Ioana Voicu (pila tatălui, îndoielnicul Mădălin Voicu) și Sonia Argint Ionescu (care taie morcovi și citește poticnit pastiluțe de sănătate) n-au nicio treabă cu spontaneitatea, cunoștințele și prospețimea pe care le presupune divertismentul de top. Acum se aude că la Cerbul de Aur va fi adusă "actrița" Alexandra Dinu, anonimă în profesie și vedetă doar pentru că a fost una din multele soții ale unui fotbalist suspendat cândva pentru consum de droguri.
    6. Scandalurile în care personaj principal a fost și este Doina Gradea au afectat și ele rău de tot imaginea TVR. Nu se poate să te comporți ca pe marginea șanțului, cu atât mai mult cu cât ar trebui să fii garantul moral și profesional al mii de oameni. Nu se poate să nu răspunzi pentru cheltuieli pantagruelice, pentru deplasări ne-necesare ale camarilei la Eurovision (apropo, reportaje vax de acolo, zero absolut după necalificare, deși au fost vreo 15 inși deplasați special pt asta!). Nu se poate să menții pe post de șerif neoficial suprem un individ condamnat penal (nedefinitv), Cristian Zgabercea, pentru fapte incompatibile cu calitatea chiar de simplu angajat TVR.
    7. Poate se interesează cineva și de eșecul CM Fotbal. Audiențele mari sunt mincinoase, pentru că meritul e al transmisiilor internaționale de înaltă calitate. Calitatea comentariilor e jalnică, de râsul presei. Se mențin aceleași personaje precum Bogdan Tomulică, Costin Deșliu, Florin Mihoc (șușele sale cu Jackie Ionescu sunt moartea audiențelor) etc. Emisiunile pre și post meciuri, cu unele excepții, sunt culmi ale plictiselii. Lipsesc reportajele de culoare, corespondențele de la fața locului.

    Voi reveni
  • Dragos Dragos
    A iesit guerilla psd-ista la atac. Ma, ***, este televiziune nationala, nu proprietate de partid. Ce nu inteleg unii de pe aici (sau se fac ca nu inteleg) e ca Patraru a atins un rating cu care conducerea a fost de acord. Ba mai mult, si-au platit singuri salariile prin aducerea sponsorilor, a publicitatii in intervalul orar respectiv. In plus, a adus castig si pentru televiziunea publica. Chiar daca Patraru are bubele lui (fiind si el un mic psd-ist din tabara Ghita-Ponta), nu o sa fiu niciodata de acord cu cenzura.
  • Apetereu pe Unitate Apetereu pe Unitate
    Foarte tare Iliesiu asta. E unul dintre cei care organuzeaza facatura aia cu premii care se numeste Aptr!!! De unde protv s-a retras cu multi ani in urma din cauza “corectitidinii” juriului si care da premii dupa bunul plac. O organizatie de toata rusinea. Pai ar trebui sa se sesizeze parchetul pentru ca iliesiu recunoaste de pe acum ca i-a dat marele premiu emisiunii starea natiei, antepronuntandu-se si anuland orice sansa pentru celelate emusiuni. Asa dati domilor premiile la aptr? Asta se numeste corectitidine din partea unui membru al juriului. Sunteti o rusine pentru societate. Cum va permiteti sa mai tineti lectii de morala celorlalti?
  • Ana Blandi-Ana Ana Blandi-Ana
    Cat de disperat trebuie sa fie patraru daca numai pe paginademedia.ro are plasate 6 stiri despre incetarea colaborarii cu tvr!!! Tragedie, nu gluma. Ce o sa ne facem de la toamna, cand o sa venim seara obositi de la munca si nu il vom mai auzi pe satiricul comediant debitand toate barfele pe care le aude in carciuma cu umorul lui de slaba calitate? Asta doar de luni pana joi. Vai vai!
  • mile mile
    Hai ca si iliesiu asta e absurd. Numai minciuni i-a scris lui dragnea. Starea natiei nu este de ani de zile la tvr, a fost in doua randuri dupa cum i-a servit interesului realizatorului, a venit de la romania tv, a trecut si pe la digi unde i-a jupuit de bani si aplecat cu scandal. In al doilea rand e dezolant pt tvr ca starea natiei a ajuns cu 1,5 rating sa fie in topul emisiunilor de pe tvr1. Aici trebuie aplicata o corectie serioasa: iuliana tudor face 4 rating, campionatul mondial de fotbal face 8 rating, tvr1 are in rest o audienta foarte slaba din cauza politicii irinei radu, prietena lui patraru, de a transforma tvr1 in televiziune de actualitati cu emisiuni slabe de dimineata pana seara. In acest context a ajuns o emusiune de satira cu un actor slab sa aiba o bruma de audienta cu care sa isi prelungeasca la infinit contractul argumentand ca e in target si e in top. Penibil domnule iliesiu!
  • KSM KSM
    Pe nedrept? Asta decide instanta. Ati cerut parerea departamentului juridic din TVR? Omul nu a respectat clauzele contractuale. In loc sa ne spuneti cum cea mai vizionata emisiune a TVR e de 1.5 rating (hihihi!), n-ar fi mai bine sa ne lamuriti de ce restul sunt aproape de zero? Iar reprosurile cu Eurovisionul sunt de coma umoristica. Daddy, suna la 112! Niiinoo, niiinoo, niiinoo!
  • geo geo
    De ani de zile, cea mai iubită emisiune a Televiziunii Române este „Starea Nației”, realizată de d-l Dragoș Pătraru....Ilieșiu, ai facut tu sondaj de opinie...sau e parerea ta proprie si personala. Te-ai trezit si tu sa "protestezi" ca sa aflam ca existi si esti bine platit in CAul TVR.
  • Livia Pila Livia Pila
    Ia sa zica domnul patraru cum a reusit in ambele randuri sa incheie contractele cu tvr fara sa existe un concurs pentru emisiunea lui concurand cu altii, chiar si de ochii lumii. Contractele cu patraru sunt nule de drept de la bun inceput pentru ca nu a participat la concurs in niciunul din cazuri, pur si simplu au decis presedintii de la momentul respecti sa ii difuzeze emisiunea. Pai daca asta nu a fost ordin pe unitate si la stelian tanase si la irina radu, atunci ce e? Ce se mai lupta comediantul cu fortele raului daca ii intra banu gros in buzunar!
  • andrei andrei
    Ce tot ii plangeti de mila lui patraru? E liber sa performeze oriunde vrea. De ce e necesar sa apara la tvr? Face o emisiunea comerciala, profitabila pt el si gasca si deci il poate primi oricine? S-a terminat contractul, e decizia angajatorului sa nu mai continue, asta e. Nu e niciun act de cenzura aici. In plus, angajatorul a fost denigrat si a iesit in permanenta in dezavantaj platindu-i parte din realizarea emisiunii din propriul buzunar, pentru a face comediantul afacere profitabila cu statul. Barfele pe care le prezinta la emisiune nu aduc nicio valoare societatii, este o emisiune inutila si care nu este necesara postului public. Iliesiu a primit si el probabil ordin pe unitate la fel ca ceilalti membri ai consiliului de administratie care vor o convocare extraordinara doar pentru un nou scandal daunator televiziunii publice.

Trimite un comentariu

sus