Skip to main content

Şapte membri din Consiliul de Administraţie al TVR se delimitează de Doina Gradea în scandalul Starea Naţiei

 
Doina Gradea - Foto: HotNews
Doina Gradea - Foto: HotNews

Şapte membri ai Consiliului de Administraţie al TVR se delimitează de directorul general, Doina Gradea, în mai multe scandaluri, inclusiv cel legat de Dragoş Pătraru, arată o scrisoare deschisă transmisă HotNews.ro de către Dan Lazea, membru în Consiliul de Administraţie al televiziunii publice.

Publicitate

Aceştia spun că decizia cu privire la renunţarea la emisiunea Starea Naţiei a fost luată fără să se aştepte concluziile Comisiei de Etică şi Arbitraj, „aşa cum ar fi fost normal”. În plus, aceştia spun că le-a fost obstrucţionată activitatea şi cer convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului de Administraţie, în care să fie supus la vot încetarea contractului cu Starea Naţiei.

„Vă solicităm organizarea în cel mai scurt timp posibil a unei şedinţe extraordinare a Consiliului de Administraţie şi, în urma analizării contractului pe care domnul Dragoş Pătraru îl are cu TVR şi a presupuselor încălcări ale clauzelor contractuale, să supuneţi la vot propunerea dumneavoastră şi a Comitetului Director condus de dumneavoastră de întrerupere a relaţiilor contractuale ale TVR cu domnul Dragoş Pătraru”, arată scrisoarea semnată de cei şapte membri ai CA.

„Din respect pentru cheltuirea banului public, vă reamintim şi că un eventual proces pierdut pe această speţă va atrage daune care vor trebui plătite tot din bugetul TVR, aşa cum s-a mai întâmplat în istoria instituţiei.”, mai arată scrisoare celor şapte membri.

Scrisoare trimisă presei îi are semnatari pe Liviu Brătescu, Monica Ghiurco, Sorin Ilieşiu, Dan Lazea. Hajnalka Nagy-Debreczeni, Cristian Vasile Petcu şi Christel Ţopescu.

Reamintim că săptămâna aceasta conducerea TVR a decis să rezilieze contractul cu echipa emisiunii Starea Naţiei.

Motivele invocate, pe scurt, sunt legate de afirmaţiile făcute de Dragoş Pătraru despre TVR (citate în document), dar şi despre faptul că realizatorul trebuia "să permită accesul Producătorului Executiv al TVR 1 la desfăşurătorul Programului în format electronic, cu o oră înainte de începerea difucării fiecărei Emisiuni", după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

VEZI AICI reacţia lui Dragoş Pătraru după ce i-a fost reziliat contractul cu TVR

Scrisoarea deschisă semnată de şapte membri ai CA al TVR:

În scurta perioadă de timp care a trecut de la începerea mandatului actualului Consiliu de Administraţie, TVR a fost subiectul mai multor scandaluri. În toate aceste situaţii, în spaţiul public a fost folosită sintagma “conducerea TVR” deşi Consiliul de Administraţie nu a fost niciodată consultat cu privire la deciziile şi acţiunile pe care le-aţi întreprins fie dumneavoastră personal, fie la nivelul Comitetului Director al TVR, referitor la aceste scandaluri.

În respectivele situaţii, de la scandalul “Cap de porc” la scandalul Eurovision 2018 şi la scandalul Dragoş Pătraru, în care aţi fost implicată personal, comunicarea din partea TVR s-a făcut exclusiv din partea cabinetului Preşedintelui Director General ignorându-se opiniile exprimate în Consiliul de Administraţie.

În ceea ce priveşte emisiunea Starea naţiei difuzată de TVR1, realizată în urma contractului cu domnul Dragoş Pătraru, deşi Comisia de Etică şi Arbitraj a TVR avea în lucru analizarea cazului, nu aţi mai aşteptat, aşa cum ar fi fost normal şi cum s-a discutat în Consiliul de Administraţie, raportul acestei Comisii. Mai mult, fără să consultaţi Consiliul de Administraţie, cu câteva zile înaintea şedinţei acestuia din ziua de 26.06.2018, aţi adoptat Hotărârea Comitetului Director nr. 619 privind denunţarea unilaterală a contractului cu domnul Dragoş Pătraru şi eliminarea emisiunii Starea naţiei din grila de programe a TVR.

La aflarea acestei ştiri, am cerut explicaţii şi ne-am exprimat dezacordul faţă de nesocotirea Consiliului de Administraţie într-o decizie atât de importantă pentru TVR. Vă reamintim că membrii Consiliului de Administraţie au solicitat repetat să vadă condiţiile contractuale (respectând legislaţia în vigoare, după anonimizarea datelor personale etc.) ale colaborării cu anumite persoane/firme producătoare de conţinut/emisiuni pentru TVR, de exemplu pentru emisiunile Starea naţiei şi România 9. Accesul membrilor CA la aceste informaţii a fost însă mereu refuzat invocându-se clauzele de confidenţialitate din contracte.

Reamintim în acest context că aceste clauze privesc terţii; Consiliul de Administraţie nu este o “parte terţă” la un contract al TVR, ci este chiar forul care are acces la orice document care vizează buna funcţionare a TVR, tocmai pentru a putea lua decizii în cunoştinţă de cauză.
Considerăm că prin acţiuni precum cele descrise mai sus, Consiliul de Administraţie a fost obstrucţionat în exercitarea mandatului său legal, punându-se sub semnul întrebării îndeplinirea misiunii pe care o are Televiziunea publică conform legislaţiei în vigoare.

În concluzie, în funcţie de disponibilitatea celor implicaţi, vă solicităm organizarea în cel mai scurt timp posibil a unei şedinţe extraordinare a Consiliului de Administraţie şi, în urma analizării contractului pe care domnul Dragoş Pătraru îl are cu TVR şi a presupuselor încălcări ale clauzelor contractuale, să supuneţi la vot propunerea dumneavoastră şi a Comitetului Director condus de dumneavoastră de întrerupere a relaţiilor contractuale ale TVR cu domnul Dragoş Pătraru.

Din respect pentru cheltuirea banului public, vă reamintim şi că un eventual proces pierdut pe această speţă va atrage daune care vor trebui plătite tot din bugetul TVR, aşa cum s-a mai întâmplat în istoria instituţiei. Nu în ultimul rând, pe ordinea de zi a acestei şedinţe extraordinare solicităm o informare despre organizarea în curs şi contractele semnate pentru festivalul Cerbul de Aur, precum şi situaţia la zi a veniturilor din publicitate obţinute din transmisia Campionatului Mondial de Fotbal 2018.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • doru doru
    Observati ca printre semnatarii hartiei sunt doi *** plus apatrida Cristina.....redactiile bastinasilor incearca tabloidizarea TVR.Banul public trebuie cheltuit pentru.....public nu pentru clica neispravitilor.
  • JB JB
    Vrabia malai viseaza ioane. Daca nu e in centrul atentiei sufera rau.
  • johhny bravo johhny bravo
    Vad ca Monica Ghiurco lupta din greu sa ajunga presedinte TVR. Nasol cu fanatismul asta.
  • Principele Radu Principele Radu
    Principiul apărat de semnatarii petiției - care sunt parte a echipei supreme de conducere a TVR, Consiliul de Administrație) - este cât se poate de ok. Doina Gradea, deși crede ca e pe tarlaua proprie, trebuie să înțeleagă că ocolirea votului o pune în sfera penalului și că rolul ei e de a pune în aplicare deciziile Consiliului. Nu poți șterge și/ sau muta de capul tău emisiuni din grilă doar pt că așa ai tu chef. E elementar de știut că în orice țară civilizată impunerea unor vedete și programe pe piață e o muncă de ani de zile. Nu poți ascunde contracte de membrii CA, culmea, într-o instituție publică ce ar trebui să fie un exemplu de transparență. Și toate astea în timp ce pe ecrane apar tot felul de șușe costisitoare,
  • Petrică și Lupul Petrică și Lupul
    Printre semnatarii petiției de apărare a sifonarului Pătaru, care a înregistrat pe ascuns convorbirile private cu oameni de la TVR și Digi și le face publice acum (sau amenință că le va difuza) se află si persoane (Ghiurco, Țopescu, Hajnal) care au fost umplute de lături la precedenta întrerupere de contract. Revedeți mizeriile debitate de apărătorul democrației în ultimele emisiuni înainte de plecarea la Digi. Revedeți toate episoadele tensionate din serialul Patraru versus... și veți identifica un parten comportamental pe cât de ieftin, pe atât de ipocrit și pestilențial: joacă întotdeauna cartea victimei, caută în permanență un subiect de scandal și pozează tot timpul în jurnalistul opresat. Semnatarii petiției să facă o scrisoare în care să spună de ce nu au fost în stare în ultimii trei ani să producă nicio srategie de management. O adunătură de amărâți care stă cu nasul în firimiturile împrăștiate de PSD! Meseria este în altă parte, crizele de ideologie democratoidă sunt doar pentru naivi un înlocuitor al performanței profesionale. Halal reprezentatnt(ă) pentru salariații sindicaliști în Consiliul de Administrație!
  • Ermil Pangrati Ermil Pangrati
    @ ionut: esti veorica sub acoperire sau ai doar 4 clase? Mai citeste, poate te lamuresti.
  • ionut ionut
    Pai DORELE ''Ermil Pangrati'' daca nu mai avea contract ce a rezilit Doina Gradea cu conducerea TVR? AAAAA contractul daaaa, care ce sa vezi EXISTA ca daca n,u nu aveau ce rezilia logic.
  • Elenul natiei Elenul natiei
    @elena daca citeai comentariul cu atentie, eu m-am referit la partea din comentariul tau care se referea la inchirierea de echipamente nu si la incheierea contractelor. La eurovizion trebuie sa le intrebi pe grajdea si marciuc pe ce au cheltuit banii.
  • Ermil Pangrati Ermil Pangrati
    @ emil: si directorii care au semnat inceperea contractului cu patraru nu au facut abuz de putere? Daca nu stiai, patraru nu a participat la niciun concurs pentru cerere de emisiune la tvr. Deci a fost angajat printr-un abuz de putere in ambele cazuri. Acum i s-a terminat contractul si nu i se mai prelungeste, nu e niciun abuz de putere. Si daca patraru da in judecata tvr, castiga si ia banii de la voi, cum se lupta asta cu fortele raului cand face bani pe spinarea voastra? Burta si buzunarul, atat, restul e vrajeala si telenovela prietene!
  • elena elena
    Elenul Serios?
    Atunci poate imi explici de ce nu s-au evitat licitatiile pe eurovision si au splitat contractul in 6 fix sa nu faca licitatii. Dar nu imi spune INGINERII au facut asta nu Doinota si Gabita?
  • geo geo
    Sapte din ....cati membrii are CAul TVR, domnisoara Iulia Bunea ?
  • Iepurașul care zburdă pe câmpii Iepurașul care zburdă pe câmpii
    Doina are Gradea de director General.
  • Elenul Elenul
    @elena Nu doina gajdea decide ce echipamente sa foloseasca si nici nu beneficiaza de pe urma inchirierii echipamentelor de la alte companii. Aici “inginerii” din tvr sunt horia cazan, daniel selaru, eternii ocupanti ai functiilor cheie indiferent de presedinte si cei care sunt pusi ocazional ca sefi de departamente la stiri si la productie-artistica.
  • ion ion
    Doina a executat ordinul de la PSD, nu conteaza banii, Statul plateste, PSD il doare ***, a scapat de Patraru e fericire maxima.
  • emil emil
    Gradea a facut abuz de putere, a dictat o decizia fara nici cea mai acoperire, orice jurist vede de la o posta ca Patraru castiga procesul cu TVR si le ia banutul.Si partea proasta ca il ia de la noi de la oaamenii derand nu de L aDoina Gradea pe persoana fizica.

Trimite un comentariu

sus