Skip to main content

100 de ani în 100 de zile - Campanie de Centenar semnată de echipa România, te iubesc

 
100 de ani în 100 de zile - Campanie de Centenar semnată de echipa România, te iubesc

Pro TV celebrează 100 de ani de România printr-o campanie editorială - 100 de ani în 100 de zile - semnată de echipa România, te iubesc. Postul de televiziune a lansat o serie de mini-documentare, difuzate zilnic, în cadrul Ştirilor Pro TV, de la ora 19:00.

Publicitate

Proiectul a fost lansat joi, 23 august şi va rula pentru 100 de zile, până în preajma Centenarului Marii Uniri.

Potrivit reprezentanţilor postului, materiale sunt realizate cu ajutorul Arhivelor Naţionale ale României, sub semnătura jurnaliştilor Paula Herlo, Alex Dima, Cosmin Savu, Rareş Nastase şi Paul Angelescu.

Potrivit aceleiaşi surse, conţinutul documentarelor vizează activitatea oamenilor importanţi care au construit România modernă şi evenimentele care au marcat cursul istoriei, însă şi pe cei care vor putea să schimbe următorii 100 de ani. Ziariştii şi-au împărţit etapele importante a ultimilor 100 de ani, astfel:

Cosmin Savu - Prezintă povestea primilor 20 de ani ai României din perioada interbelică

”Se apropie aniversarea a 100 de ani de la momentul culminant pentru care Romania a intrat în primul război mondial: marea unire înfăptuită în 1918.

Ştirile Pro TV celebrează evoluţia ţării şi trec în revistă principalele evenimente din fiecare an din ultimul veac. Războaie şi alianţe, căsătorii şi decese, invenţii sau înfiinţarea instituţiilor necesare în modernitate, toate acestea sunt marcate în 100 de mini-documentare în 100 de zile pentru 100 de ani de România”

Paul Angelescu - Instaurarea dictaturii regale, dezmembrarea României Mari, venirea la putere a legionarilor

”Instaurarea dictaturii regale, dezmembrarea României Mari, venirea la putere a legionarilor, trecerea la dictatura militară, intrarea armatei române în cel de-Al Doilea Război Mondial pe frontul est, holocaustul din România, întoarcerea armelor şi trecerea de partea aliaţilor, primii ani ai regimului comunist şi sovietizarea economiei.

Toate s-au întamplat în această perioadă (1938 – 1958) agitată din istoria României, în care la conducerea ţării au fost unele dintre cele mai controversate personalităţi ale ţării noastre.”

Alex Dima - Puterea sistemului comunist în perioada 1958 – 1977

”Pe începutul acestor ani colectivizarea atinge cote maxime. În acelaşi timp, continuă şi lupta împotriva celor care se opuneau sistemului, au loc arestări masive şi mii de oameni sunt trimişi la reeducare prin muncă, sunt naţionalizate casele foştilor industriaşi. Lumea are parte de tulburări şi evenimente istorice.

În România, comunismul se întăreşte. În 1965 moare Gheorghe Gheorghiu Dej şi Ceaşescu este ales preşedinte. Începe marea industrializare, se interzice avortul, apare legea care prevede că cei care părăsesc ţara în mod clandestin pierd cetăţenia română. România intră în ”etapa făuririi societăţii multilateral dezvoltate" care cuprinde câteva cincinale, doctrină ce va marca dezvoltarea viitoare a României.”

Paula Herlo - Raţionalizare, revoluţie, mineriade şi datorii externe

”100 de ani în 100 de zile e o lecţie de istorie. O întoarcere în trecut ca să ştim cine suntem şi cine am putea fi. Să învăţăm din greşelile istoriei ca să scriem următorii 100 de ani pentru generaţiile ce vin.

Eu spun poveştile anilor 1978 - 1997 şi pentru mine au fost întoarcerea în copilăria mea, în anii în care comunismul a distrus tot. Le voi spune telespectatorilor totul despre cum a început raţionalizarea, cum am plătit noi, copii şi părinţii noştri, datoria externă, despre revoluţie şi mineriade, despre trecerea de la comunism la o democraţie pe care unii şi azi încearcă să o înţeleagă”

Rareş Năstase - România în plină tranziţie, cu aderarea la NATO, şi mai apoi la Uniunea Europeană, România până în zilele noastre

”Voi arăta România în plină perioadă de tranziţie, cu marea denominare, cu ruperi de alianţe politice, cu suspendarea preşedintelui şi cu mari dosare de corupţie.

Sunt 20 de ani în care se vede şi boom-ul economic, şi criza, dar şi o transformare a lumii întregi, odată cu uriaşa dramă de la World Trade Center, când omenirea a cunoscut tragediile provocate de terorism. Sunt anii în care au apărut în România mall-urile şi multinaţionalele, dar a avut loc şi marea privatizare prin lichidare, cea care a măcinat, încet şi sigur, industria românească”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Doru Doru
    "noroc cu stiri despre antene , ca asa despre pro tv nu ai ce sa scrii"
    Te supara adevarul ? Iar aberezi ? Nu stii ce sa raspunzi ? Ai "creierasul" cam dificil si nu stii ce sa scrii ?
    Si vezi ca aici e o stire cu "Pro TV". Unde visezi "Antena 1" ?
  • mile mile
    noroc cu stiri despre antene , ca asa despre pro tv nu ai ce sa scrii
  • Doru Doru
    Vai... S-au nervozat "postaci antenisti" ? Au si aparut aici cu, comentarii ce contin "limbaj vulgar sau jignitor" ? Calmati-va.

    "pagina de media nu ar avea ce sa scrie , nici postaci"
    Te recunosti, "mile" ?

    "eu nu am vazut vreo stire cu vedete la observator"
    Esti sigur "Razvan" ? Uita-te mai bine. Sigur o sa vezi stiri de genul, ce vedeta a nascut, la ce restaurant a mancat, ce masina si-a luat, de cine s-a despartit. Nu mai abera.
  • Mile Mile
    Ne *** pe știrile pro tv acum
  • Razvan Razvan
    Premii platite ..hai ca ma enervezi du-te ***' esti protevist prost!
  • Razvan Razvan
    Esti prost rau ...spunemi o stire de la observator care a manipulat lumea ?!
  • marian marian
    Mai mile 2 aceasta emisiune a castigat premiul NU ANTENUTA CU PREMI PLATITE SA FIM SERIOSI , observatorul tau de manipulare daca erau asa bune stiirile voastre erau pe primul loc
  • mile mile
    daca nu ar fi antene , pagina de media nu ar avea ce sa scrie , nici postaci
  • Razvan Razvan
    Doru, nu mai abera ... auzi stiri cu vedete ...eu nu am vazut vreo stire cu vedete la observator..da ca si pe pro tv..despre ce se întampla în tara si in lume. si stiu ce spun ca urmaresc de foarte mult obervatorul ..asa ca nu mai abera !
  • Doru Doru
    "daca nu ar fi antene , nu ar fi stiri"
    Ce stiri sunt acolo la "antene", "mile" ? Mai mult stiri cu vedete. Despre ce se intampla in Romania nu prea vezi.

    "cea mai buna emisiune de investigație din Romania şi premiatã în America este "În Premierã""
    Bravo lor. Dar si cu premiul castigat, tot nu se uita lumea la emisiune. Slabe audiente fata de "Romania, te iubesc".
  • mile mile
    acum comentezi, cand ti-am zis eu , daca nu ar fi antene , nu ar fi stiri
  • Razvan Razvan
    Pe dracu cea mai buna ..cea mai buna emisiune de investigație din Romania şi premiatã în America este "În Premierã" cu Carmen Avram (Antena 3) Asa ca taci din gura !
  • marian marian
    Era sa uit si cei mai buni reporteri si mai este si Ovidiu Oanta
  • marian marian
    Mile comentez eu este cea mai BUNA emisiune de reportaje de la toate televiziunile nu ai ce sa-i reprosezi

Trimite un comentariu

sus