Skip to main content

UDREA PE COPERTĂ. Mihnea Vasiliu: Da, am greşit forma de împachetare, recunosc, şi ne merităm înjurăturile de rigoare. Dar pe formă, nu pe fond

 
UDREA PE COPERTĂ. Mihnea Vasiliu: Da, am greşit forma de împachetare, recunosc, şi ne merităm înjurăturile de rigoare. Dar pe formă, nu pe fond

Cazul Elena Udrea însărcinată pe coperta revistei Viva, explicat de Mihnea Vasiliu, director general al Ringier România, compania care editează revista.

Publicitate

"A fost un demers jurnalistic, nu aveam voie ca institutie de media sa ne autocenzuram pe un subiect de mare interes public", spune Mihnea Vasiliu, pentru Paginademedia.ro. "Da, am gresit forma de impachetare, recunosc, si ne meritam injuraturile de rigoare. Dar pe forma, nu pe fond...", continuă el.

"Nu am avut intentia sa ii spalam imaginea in nicun fel. Tonul mai “moale” a fost cauzat de linia generala a revistei Viva care ramane totusi in zona de lifestyle", spune şeful Ringier.

Urmare a cazului Udrea, două evenimente ale revistei au fost anulate:

"Pe fondul acestei controverse, este mai indicat să amânăm aceste evenimente şi să ne concentrăm pe a încheia subiectul Elena Udrea. Este vorba de doua evenimente, Viva Influencers Party si Viva Shopping with Stars care se vor intampla in Octombrie (iniţial, erau programate în septembrie n. red), in aceleasi locatii", a declarat Mihnea Vasiliu.

Şeful Ringier declară că, iniţial, Viva avea pregătită o altă copertă dar, pentru că revista a intrat în posesia fotografiilor cu Elena Udrea, s-a luat decizia "din scurt".

"Acesta e si motivul pentru care nu am anuntat publicitarii din numarul respectiv, nu mai era efectiv timp sa schimbam ceva si ne era frica sa nu trimita (Udrea) pozele si altor grupuri de presa."

Despre relaţia cu publicitarii?

Mihnea Vasiliu, pentru Paginademedia.ro:

"Eu afirm aici ca nu am avut timp sa ii anuntam, ceea ce chiar e adevarat, dar se pune problema: chiar trebuie sa anuntam genul asta de subiect si el sa ne fie “aprobat” de catre clientii de publicitate? Unde o sa ajungem?

O sa cerem voie publicitarilor sau, mai rau, nu stiu carei institutii guvernamentale etc sa publicam stiri, materiale cu x sau cu y? O sa le trimitem textele dinainte ca pe vremea Suzanei Gâdea ca sa ni le aprobe, sa ne spuna ca sunt prea moi sau prea tari, să le editeze?"

Din declaraţiile lui Mihnea Vasiliu pentru Paginademedia.ro:

  • Nu am avut intentia sa ii spalam imaginea in nicun fel. Tonul mai “moale” a fost cauzat de linia generala a revistei Viva care ramane totusi in zona de lifestyle. Dar admit ca a fost o greseala pe care am reparat-o atat prin scuze publice cat si prin adaugarea la textele publicate in on line a unor precizari/reamintiri legate de starea de condamnata, fugara etc a Elenei Udrea.

Dar de aici pana la a sugera, cum vad ca o fac multi “deontologi”, ca nu ar fi trebuit sa dam nimic, ca ar fi trebuit sa aruncam pozele la gunoi, sa ignoram subiectul, e cale lunga.

  • A fost un demers jurnalistic, nu aveam voie ca institutie de media sa ne autocenzuram pe un subiect de mare interes public.

Da, am gresit forma de impachetare, recunosc, si ne meritam injuraturile de rigoare. Dar pe forma, nu pe fond...

Publicitarii şi coperta:

  • Eu am aflat de pictorial cu o săptămână înainte. Da, ştiam că Dana Enache discută de mai mult timp să obţină pozele cu Elena Udrea, dar nu ştiam când se va întâmpla. Coperta Viva era iniţial alta, a fost schimbată cu o zi înainte de predare.

Acesta e si motivul pentru care nu am anuntat publicitarii din numarul respectiv, nu mai era efectiv timp sa schimbam ceva si ne era frica sa nu trimita (Udrea) pozele si altor grupuri de presa.

  • Revenind la publicitari: eu afirm aici ca nu am avut timp sa ii anuntam, ceea ce chiar e adevarat, dar se pune problema: chiar trebuie sa anuntam genul asta de subiect si el sa ne fie “aprobat” de catre clientii de publicitate? Unde o sa ajungem?
  • O sa cerem voie publicitarilor sau, mai rau, nu stiu carei institutii guvernamentale etc sa publicam stiri, materiale cu x sau cu y? O sa le trimitem textele dinainte ca pe vremea Suzanei Gadea ca sa ni le aprobe, sa ne spuna ca sunt prea moi sau prea tari, sa le editeze?

S-a consultat cu Tolontan?

  • Da, ne-am consultat şi toată lumea a fost de părere că demersul jurnalistic se justifică. Nimeni nu a pus în discuţie oportunitatea.
  • Nu am gandit meschin cum sugereaza unii: hai ca publicam pozele astea si o sa ne umplem de bani de la tirajul suplimentar al revistei etc. E iar ridicol: revista a tiparit doar cateva mii de exemplare in plus iar castigul este de cateva mii de euro. Cine ar fi nebun sa riste brandul pentru cateva mii de euro?

Răspunsurile lui Mihnea Vasiliu pentru Paginademedia.ro, pe larg:

Despre cele două evenimente VIVA care se amână pentru luna octombrie:

Mihnea Vasiliu: Pe fondul acestei controverse, este mai indicat să amânăm aceste evenimente şi să ne concentrăm pe a încheia subiectul Elena Udrea. Este vorba de doua evenimente, Viva Influencers Party si Viva Shopping with Stars care se vor intampla in Octombrie, in aceleasi locatii.

Despre decizia de a publica coperta cu Udrea:

  • Subiectul Elena Udrea însărcinată este un demers pur jurnalistic. Am facut, e adevarat , si noi niste greseli : am folosit cuvantul “exil” care a fost complet ne la locul lui. Poate ca si tonul general al articolului a fost prea “moale”.

Dar pentru asta ne cerem scuze publicului, au fost simple greseli nu manifestari ale vreunui presupus sprijin pentru Udrea.

  • Nu am avut intentia sa ii spalam imaginea in nicun fel. Tonul mai “moale” a fost cauzat de linia generala a revistei Viva care ramane totusi in zona de lifestyle. Dar admit ca a fost o greseala pe care am reparat-o atat prin scuze publice cat si prin adaugarea la textele publicate in on line a unor precizari/reamintiri legate de starea de condamnata, fugara etc a Elenei Udrea.

Dar de aici pana la a sugera, cum vad ca o fac multi “deontologi”, ca nu ar fi trebuit sa dam nimic, ca ar fi trebuit sa aruncam pozele la gunoi, sa ignoram subiectul, e cale lunga.

  • Indraznesc sa provoc orice critic al publicarii acestui material sa spuna, dar nu din spatele confortabilului anonimat cum se intampla in comentariile de pe net, ca el, ca redactor sef al unei publicatii de celebritati s-ar fi autocenzurat si ar fi aruncat pozele la gunoi.

Ringier este un trust care tine enorm la a promova un jurnalism obiectiv, neimplicat politic si nu cred ca acest grup a fost vreodata legat de vreun scandal, acuzat de partinire politica etc.

  • Bunaoara, in cazul Bute imi amintesc ca Elena Udrea folosea alte media de la noi ca sa isi faca PR pe bani si Ringier nu apare pe lista aia, care e publica de altfel. Unele din acele media sunt acum varful de lance al deontologiei in Romania.Bravo lor, sa le fie metamorfoza usoara.

Mai vad persoane care asemanator perioadei de dupa Revolutie incearca sa arate ca au fost dizidende si eventual sa capitalizeze putina imagine din aceast scandal.

  • Chiar aici pe paginademedia o citati pe Dna Cristina Stanciulescu, fost Redactor Sef la Viva acum multi ani, care sugereaza ca cineva ii impunea sa o publice pe Udrea pe coperta iar ea, vezi bine, a rezistat eroic si din cauza asta a fost ulterior ostracizata. E de ras, efectiv.

Si totusi, pe Cristina Stanciulescu o vom da in judecata pentru aceasta insinuare pentru ca atinge un principiu la care noi tinem foarte mult la Ringier: independenta jurnalistica, lipsa cenzurii si eliminarea “şmenurilor” de tot felul, mai pe romaneste.

Provoc pe oricine sa afirme public, dar asumandu-si cu nume si prenume, cand vreodata a fost cenzurat la Ringier sau a sesizat ca grupul sustine o anumita grupare politica, protejeaza pe cineva etc

Despre reacţia publicitarilor:

  • Mihnea Vasiliu: Eu am aflat de pictorial cu o săptămână înainte. Da, ştiam că Dana Enache discută de mai mult timp să obţină pozele cu Elena Udrea, dar nu ştiam când se va întâmpla. Coperta Viva era alta, a fost schimbată cu o zi înainte de predare.

Acesta e si motivul pentru care nu am anuntat publicitarii din numarul respectiv, nu mai era efectiv timp sa schimbam ceva si ne era frica sa nu trimita (Udrea) pozele si altor grupuri de presa.

Pentru ca, sa fim cinstiti, toti de pe piata jurnalistica din Romania au incercat sa obtina aceste poze…

  • Revenind la publicitari: eu afirm aici ca nu am avut timp sa ii anuntam, ceea ce chiar e adevarat, dar se pune problema : chiar trebuie sa anuntam genul asta de subiect si el sa ne fie “aprobat” de catre clientii de publicitate? Unde o sa ajungem?

O sa cerem voie publicitarilor sau, mai rau, nu stiu carei institutii guvernamentale etc sa publicam stiri, materiale cu x sau cu y? O sa le trimitem textele dinainte ca pe vremea Suzanei Gadea ca sa ni le aprobe, sa ne spuna ca sunt prea moi sau prea tari, sa le editeze?

Eu cred ca interesul public primeaza si cred ca oamenii sunt interesati de genul asta de subiect, ca proba ca traficul site-urilor a crescut etc

S-a consultat cu Cătălin Tolontan?

Mihnea Vasiliu: Da, ne-am consultat şi toată lumea a fost de părere că demersul jurnalistic se justifică. Nimeni nu a pus în discuţie oportunitatea.

Revista a tiparit doar cateva mii de exemplare in plus. Cine ar fi nebun sa riste brandul pentru cateva mii de euro?

  • Asa cum am spus actul a fost pur jurnalistic. Nu a avut nimic de-a face cu aşa zisa susţinere sau spălare a imaginii Elenei Udrea. Aşa cum nu am fost plătiţi de Elena Udrea si nici nu am dat bani pentru aceste poze.

Si nici nu am gandit meschin cum sugereaza unii: hai ca publicam pozele astea si o sa ne umplem de bani de la tirajul suplimentar al revistei etc.

Cu alte cuvine, hai sa ne asumam ca suntem imorali dar macar castigam bani din asta.

  • E iar ridicol: revista a tiparit doar cateva mii de exemplare in plus iar castigul este de cateva mii de euro. Cine ar fi nebun sa riste brandul pentru cateva mii de euro?

O spun din nou: a fost un demers jurnalistic, nu aveam voie ca institutie de media sa ne auto cenzuram pe un subiect de mare interes public.

Da, am gresit forma de impachetare, recunosc, si ne meritam injuraturile de rigoare. Dar pe forma, nu pe fond…

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Silvia Silvia
    La nunta Elenei Basescu, Elena Udrea avea o rochie rosie cu spatele gol, si se vedeau straturi de colacei. Bravo ei, dar nu se poate ca noi sa credem ca in luna a8a de sarcina, Udrea poate avea aceste forme suple. Este photoshop, si va exista banuiala ca nici sarcina nu e reala, pana cand nu va aparea filmuletul video. Acum ca s-a vazut in Viva, poate sa lanseze si video-ul, altfel e zero totul. In ziua de azi, fara video nu ai aratat nimic.
  • mile mile
    fractul oprit 8 rating , asa se intampla cand te grabesti , nu are legatura
  • marian marian
    Mile uite aici audiente . foarte slab ,National kanal d , 6,0 share 17,1 pro 5,7 share 16 , antena 2,6 7,4 . urban pro 5,4 share 15,6 kanal 5,0 share 14 ,7 tvr 2,6 , 7.3 antenuta 2,3 6,5 comercial pro 6,1 share 23,3 kanal 3,6 13,8 antena 2,4 share 9,1 ce zici mile asa se intampla cand te grabesti
  • marian marian
    Mile sunt pe radar pro pe 1 national si comercial iar canalul 1 pe urban exatlonul nu merge vara
  • Mile Mile
    Vrem audiente exatlon aseara
  • Silvia Silvia
    Are dreptate jurnalistul Razvan Lutac. Pozele sunt photoshopate oricum, ca sa para silueta perfecta, dar daca si burta este din photoshop? Viva a inghitit tot ce i-a trimis Udrea, fara sa ceara parerea unui specialist in photoshop.
  • piticu sub acoperire piticu sub acoperire
    Una peste altu nicaieri in lume nu mai vezi balamucu asta care e la noi. Cum apare ceva in presa sau la tv care nu convine unei gasti se inflameaza netu, FB, instagramu, apar mii de meme-uri clipuri pe iutub clipuri pe uatsap de parca unii n-au treaba si stau numai de asta. Si dai si like si dai si share si dai si click si send si scrie si...Si toate astea pleaca de la balamucul din institutiile statului care au bulibasit si justitia si dosarele si tot cu servicii cu protocoale cu combinatii cu mese in K2 si K4 si alte K-uri cu tot felul. Si rezultatul e ca am ajuns la multa ura noi impotriva noastra noi intre noi am devenit propriii dusmani. Am impresia ca e un papusar undeva poate in vreo ambasada care "se rade" cand vede ca ne misca cum vrea sforile lui.
  • Tornado Tornado
    Pe de-o parte Mihnea Vasiliu bate campii despre libertatea de exprimare, pe de alta inteleg ca el si Tolontan decid ce pun pe coperta revistele Ringier. Desi nu prea e treaba lor...
  • NebulaEXE NebulaEXE
    obae pare pr-istul astuia de la ringier. mi-amintesc un articol facut pe burta, cu ce oltcit avea marele sef de la elvetieni. si cam mereu vad numa filee pentru publicatiile ringier. in schimb, cand au mazilit oameni pe acolo, obae n-a avut nicio informatie. cam penibil.
  • mik mik
    Dle Vasiliu, eu nu o sa mai cumpar niciodata revista indiferent ce spuneti acum. Nu sunteti prima revista care gafeaza asa ( m-a socat Tango care prezenta povestea de iubire Enache-Marciuc si el avea nevasta si inca un copil acasa...) acum Viva. Tango prezenta un adulter ca pe o mare si frumoasa poveste, dvs ne aratati o femeie care fuge de justitie si e urmarita international.
  • adib adib
    Pai domnu' Vasiliu... puteti ***i pe forma.. nu pe fond. Chiar nimeni din "imperiul" Ringier nu s-a prins ca aia e o condamnata penal definitiv ce fuge de justitie si nu o exilata ?
  • ana ana
    vorbe goale. cei mai multi au criticat testul ***, nu decizia de publicare. sa te legi de cativa care n-au fost multumiti de publicare e o manevra ieftina. altfel, domnu sa se astepte si la alte dume. am urmarit aici interviul cu redactorul-sef si m-am intrebat dupa 5 minute: a cui fata/amanta/nepoata e? n-are nicio treaba cu functia. in occident nici ca reporter n-ar fi angajata, fara exagerare.
  • Ioana Ioana
    Cristina, daca ai semnat contract de confidentialitate cu ei, e posibil sa se lege de asta.
  • DODO DODO
    bai fraierilor avem una la noi in sat Vasilica e tractorista si acum e bortoasa Pai asta ii da clasa Udrei
  • Cristina Stanciulescu Cristina Stanciulescu
    Nu înțeleg la ce se referă domnul Vasiliu, reacția dumnealui față de mine mi se pare vădit disproporționată raportat la conținutul articolului de pe blog. Este evident că este ceva de ordin personal, întrucât în toate recentele mele luări de poziție pe această temă deplâng situația în care se găsesc publicațiile la care am lucrat nu atât de demult cum sugerează domnia sa (am fost red sef VIVA din 2002 până în 2012 și publisher al titlurilor glossy, incluzând VIVA, din 2012 până în 2015).... Articolul meu de azi, de pe blog, ține tot de principii și libertate de exprimare. Eu știu precis ce am scris si ce s-a întâmplat. Prin urmare nu-mi ramâne decât să aștept cu interes ca pretențiile dumnealui să prindă viață... Am decis să opresc acum orice fel de comentarii pe acest subiect intrucât consider că lucrurile sunt foarte clare pentru toată lumea...

Trimite un comentariu

sus