Skip to main content

Amenzi CNA după mitingul PSD din iunie: Realitatea - 20.000 de lei, Europa FM - 10.000 de lei. TVR, somaţie

 
Amenzi CNA după mitingul PSD din iunie: Realitatea - 20.000 de lei, Europa FM - 10.000 de lei. TVR, somaţie

A analizat şi a amendat. Consiliul Naţional al Audiovizualui a analizat modul în care mai multe posturi de radio au reflectat prostele pro-PSD din luna iunie.

Publicitate

Ce a decis:

  • Realitatea TV - amendă 20.000 de lei, pentru afirmaţiile făcute pe post pe tema protestelor, dar şi pentru acuzaţia adusă de Oreste Teodorescu, despre mama lui Mircea Badea (Antena 3), cum că ar fi fost informatoare a Securităţii.
  • Europa FM - 10.000 de lei.
  • TVR 1 - Somaţie pentru lipsa imparţialităţii.

Forul audiovizual a vizionat astăzi modul în care au reflectat mai multe posturi TV şi de radio mitingul din 9 iunie, ca urmare a mai multor reclamaţii (una venită chiar de la PSD), dar şi o autosesizare din partea CNA.

Din sesizarea PSD:

„Vă supunem atenţiei emisiunile de dezbare ale posturilor Realitatea TV, PRO TV, TVR, DIGI FM şi a postului de radio EUROPA FM, în care au fost prezentate imagini şi stiri din timpul protestului din data de 9 iunie 2018. Considerăm că modul absolut denigrator al prezentării aduce mari deservicii de imagine oamenilor care au venit de bună voie, bună credinţă şi încalcă orice normă jurnalistică europeană, anulând ideea de protest liber, divizând societatea românească în buni şi răi, dezirabili şi mai puţin dezirabili. În virtutea obligaţiilor legale pe care le aveţi, acelea de a proteja interesul public vă rugam luaţi măsurile care se impun.”

Au fost analizate şi monitorizare doar imagini de la posturile la care au existat sesizări: Realitatea TV, PRO TV, TVR 1, Digi FM, Europa FM.

Ce a reţinut CNA:

Realitatea TV - amendă de 20.000 de lei pentru modul în care au fost reflectate pe post protestele de pe 9 iunie, dar şi în zilele de după, 10 iunie şi 11 iunie. În cadrul emisiunii s-a afirmat că la miting au fost aduşi oameni cu „arcanul”, că au fost „ameninţaţi” şi „şantajaţi”. Alexandra Păcuraru, una dintre realizatoare, a a afirmat pe post că a văzut doar „feţe de drojdieri”.

Sancţiunea a fost propusă de Radu Hejeu, membru CNA, pentru încălcarea mai multor articole. Herjeu a reţinut în special acuzaţiile făcute de Oreste despre mama lui Mircea Badea (Antena 3), că ar fi fost informator al securităţii, sub numele de Vrăbiuţa. Oreste nu a prezentat nicio probă în acest sens.

Radu Herjeu: „Mie, culmea, spre deosebire de alte dăţi, tonul Relaităţii a fost OK. Cel mai grav mi se pare revărsarea de jeg despre mama lui Mircea Badea. Oricum dezvăluirea nu avea nicio legătură cu subiectul (mitingul PSD - n.r.). Faptul că a putut să peroreze 10 minute fără să-i ceară nimeni probe mi se pare incredibil.”

Europa FM - amendă de 10.000 de lei, propusă tot de Radu Hejeu, pentru Ediţia Specială difuzată de post în ziua mitingului. Herjeu a propus iniţial 5.000 de lei amendă, întrucât postul era la prima abatere, însă unul dintre articolele invocate - 3, alineat 2 privind informarea corectă - permite doar somaţie sau sancţiuni de la 10.000 de lei în sus.

„Sigur nu e de somaţie la ce s-a întâmplat la Europa FM. (...) Nu poţi să spui în aceeaşi frază de România TV că a minţit poporul că sunt plătiţi haştagiştii şi în fraza următoare să spui că PSD-iştii sunt plătiţi. Nu ai cum!”

Dorina Rusu, membru CNA: „Eu cred că poţi să spui, pentru că nu are nicio legătură cu felul în care se făceau afirmaţiile de la protestele de anul trecut din Piaţa Victoriei cu ce s-a spus în studioul Europa FM despre mitingul PSD. A fost o desfăşurare de forţe, au fost nenumărate articole, am văzut nenumărate declaraţii zilele acele de felul în care a fost organizat mitingul acesta. Deci e deja cunoscut că atunci când un primar PSD organizează un miting, uneori vin oamenii de bunăvoie, alteori sunt obligaţi. Că acesta este sistemul. Îl ştim de 30 de ani, nu de acum. Mi se pare deja un lucrur comun să spui că PSD aduce oameni cu forţa.”

Radu Herjeu: „Nu trebuie şi dovadă pentru asta?”

Dorina Rusu: „Am citit foarte multe declaraţii.”

Radu Herjeu: „Minciuni. Trei sferturi au fost minciuni.”

Una dintre afirmaţiile făcute în emisiunea de pe Europa FM, care a atras atenţia CNA, i-a aparţinut lui Vlad Petreanu: „Inclusiv câinii erau plătiţi cu 30 de lei de cap. Astea erau acuzaţie la România TV. Bun, dar acum este cum să spun, oamenii aceştia chiar cheltuiesc foarte mult să organizeze acest timp şi o parte din cea mai mare parte a manifestanţilor chiar cheltuiesc foarte mult să organizeze acest miting, şi o parte din, sau mă rog, cea mai mare parte a manifestanţilor chiar sunt plătiţi să vină. Primesc şi bani de buzunar după cum se raportează.”

TVR - somaţie, pentru lipsă de imparţialitate, propusă de Monica Gubernat, pentru încălcarea articolului 64, articol 1,b.

„Fiind vorba despre televiziunea public colegii dumneavoastră de la ştiri ar trebui să ştie că este obligatorie imparţialitatea şi că ar trebui prezentate opinii pro şi contra când se petrec asemenea evenimente în societate. Dacă nu ştiţi cum să faceţi, luaţi exemplul de la radioul public”, i-a spus Monica Gubernat reprezentantului postului.

La rândul său, Răsvan Popescu, vicepreşedinte CNA, i-a transmis reprezentantului TVR: „Ca subiect de reflecţie, faptul că nişte oameni se exprimă mai greu nu înseamnă că nu identifică corect interesul politic. Omul îşi ştie interesul direct şi personal chiar dacă e mai puţin articulat în vorbire.”

DIGI FM - nu s-a constatat nicio încălcare.

Pro TV - nu s-a constatat nicio încălcare. Monica Gubernat le-a transmis reprezentanţilor că „sincroanele pe care le-aţi prezentat nu au reflectat ştirea”.

Ce articole au încălcat posturile:

Realitatea TV:

Art 3, alineat 2 - Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

40 alineat (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi
evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

ART. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

64 alineat (1), litera a) - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

Europa FM:

Art 3, alineat 2 - Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

40 alineat (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi
evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

64 alineat (1), litera a) - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

TVR

ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Bellina Bellina
    "Radu Herjeu, propus membru titular în CNA, fiind susţinut de grupurile PSD din Parlament" e logic ca acest *** sa apere psd-ul avand in vedere ca ei l au pus acolo!
  • mihai01 mihai01
    Simplu,*** .... Pe cine trebuie,lingi pe cine trebuie nu ai probleme
  • tonyys tonyys
    europa fm s-a transformat intr-o vuvuzela politica pro-iohanis, pacat pana acum 3-4 ani erau impartiali.
  • Bogdanel Bogdanel
    Radu Herjeu fost prezentator la RomaniaTv , propune si alti voteaza ... cand Romania tv prezenta ca sau dat bani si pt caini la un miting, ce amenda a luat ? KanalD avea pt Exatlon vreo 700 de sesizari , ce amenda a primit!? Antena 3 care spune ca Iohanis a facut trafic de copii , ce amenda a primit!?
  • Gheo Gheo
    @geo
    Cam ca A3 și RoTv? Acolo mustește de imparțiali și obiectivitate...
  • Me Me
    RealitateaTV nu are de ce sa isi faca griji asupra amenzilor primite. Poate primi si cate una pe emisiune, pe zi. Nu le plateste oricum, fiind in insolventa. :D Ma intreb cum poate fi in insolventa de atata amar de vreme si inca sa functioneze/emita.
  • geo geo
    De cand Teodor Tiță a devenit director la stiri si este prezent in fiecare dupa-amiaza pe post cu datul cu parerea, Europa FM a devenit un Hotnews radiofonic. Cam tot ceea ce face Opozitia este bine si laudat, cam tot ceea ce face Puterea nu este bine si este criticat. Oare asta isi doreste publicul Europa FM, vorba multa si o anumita lipsa de obiectivitate, sanctionata si de catre CNA ?

Trimite un comentariu

sus