Skip to main content

Prima amendă pentru lipsă de imparţialitate luată de Pro TV în ultimii ani. Subiectul: Codul de Procedură Penală

 
Prima amendă pentru lipsă de imparţialitate luată de Pro TV în ultimii ani. Subiectul: Codul de Procedură Penală

Pro TV a fost amendat pentru lipsa de "imparţialitate" şi ştiri "neobiective". Este unul dintre puţinele cazuri în care Pro TV este amendat din această cauză. Subiectul de la care a pornit amenda: efectele Codului de Procedură Penală. Pentru acelaşi subiect a fost amendată şi Realitatea TV, iar Europa FM şi RFI au fost "somate".

Publicitate

În analiză a intrat şi TVR, dar CNA nu a constatat abateri în cazul Televiziunii Publice.

Posturile au fost monitorizate după o autosesizare a Monicăi Gubernat (membru CNA). Gubernat a cerut monitorizarea staţiilor pentru suspiciuni de imparţialitate. A cerut analiza Pro TV, Realitatea TV, Europa FM, RFI şi TVR 1. Posturile de ştiri România TV, Antena 3, B1 TV şi Digi 24 nu au fost luate în calcul.

Detalii, în continuare:

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat modul în care mai multe posturi de televiziune şi de radio au tratat, în jurnalele de ştiri, subiectele referitoare la modificările Codului de Procedură Penală, din luna iunie.

Ce a decis CNA:

  • Pro TV - amendă 10.000 de lei, pentru lipsa de imparţialitate şi pentru prezentarea informaţiilor în mod neobiectiv în jurnalele de ştiri în care s-a abordat tema modificării Codului de Procedură Penală.

În cazul Pro TV, CNA a considerat că anumite ştiri despre Codul de Procedură Penală nu au prezentat poziţiile tuturor părţilor implicate. Mai exact, CNA a penalizat ştirile în care Pro TV vorbea despre Codurile de Procedură Penală având declaraţii de la cei din Opoziţie (PNL, USR), dar nu şi de la membri ai PSD.

Totodată, CNA a considerat că Pro TV a încălcat prevederile legate de informare corectă. Un exemplu: interpretarea dată de Pro TV noilor prevederi ale Codului de Procedură Penală conform căreia victima va putea fi pusă faţă în faţă cu agresorul. Aceasta a fost considerată incorectă.

  • Realitatea TV amendă 5.000 de lei, pentru lipsa de imparţialitate şi lipsă de echilibru în abordarea subiectelor legate de modifcările Codului de Procedură Penală.
  • Europa FM şi RFI Româniasomaţii publice pentru lipsă de imparţialitate şi echilibru.

Ce articole au încălcat posturile:

Pro TV - Legea audiovizualului: Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Codul de reglementare a conţinutului audiovizual: Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Realitatea TV, Europa FM şi RFI România – Codul de reglementare a conţinutului audiovizual: Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Doru Doru
    "UF", nu mai lungi discutia... Ce conteaza e titlul: "Prima amendă pentru lipsă de imparțialitate luată de Pro TV în ultimii ani.
    "Mai exact, CNA a penalizat știrile în care Pro TV vorbea despre Codurile de Procedură Penală având declarații de la cei din Opoziție (PNL, USR), dar nu și de la membri ai PSD."
    Tu probabil faci parte din ultima categorie...
  • UF UF
    @Doru: Vad ca iti plac doar titlurile. E prea mare efortul sa citesti tot si sa intelegi ce a vrut sa spuna autorul. Continutul articolului e pentru fraieri. De acum te las sa ai ultimul cuvant pentru ca simt ca asta iti doresti...
  • Doru Doru
    "UF", nu mai lungi discutia... Ce conteaza e titlul: "Prima amendă pentru lipsă de imparțialitate luată de Pro TV în ultimii ani.".
  • UF UF
    @Doru : Am inteles . Pe tine te deranjeaza termenul "dezinformare". Am cautat in toate link-urile oferite de tine despre A3 si nu am gasit cuvantul "dezinformare". Atunci reformulez conform cu articolul : ProTV (ca si A3) informeaza incorect. E ok asa ?
  • Doru Doru
    "paginademedia", pe langa "a Monicăi Gubernat (membru CNA)", trebuia sa scrieti si fosta membra PSD... De aceea "individa" s-a autosesizat, pentru ca "Pro TV vorbea despre Codurile de Procedură Penală având declarații de la cei din Opoziție (PNL, USR), dar nu și de la membri ai PSD." S-a suparat ca nu s-a pomenit in stire si de fostul ei partid, PSD...
    https://www.paginademedia.ro/2014/11/in-sfarsit-a-aparut-cv-ul-monicai-gubernat-la-doi-ani-de-la-numirea-in-cna
  • Răzvan Alexandru Răzvan Alexandru
    10000 de lei sunt o glumă proastă pentru o companie care are profit de zeci de milioane de euro anual. Pro-ul a pus şi el umărul la prostirea deliberată unei părţi a societăţii, pentru a face jocuri politice. De ce să n-o facă, au mult de câştigat şi nu riscă decât o amendă pe care o plăteşte Cesnavicius din banii de hot dog.
  • Doru Doru
    "Ce nu e clar ?"
    Asta nu e clar pentru tine: "pentru lipsa de imparțialitate și pentru prezentarea informațiilor în mod neobiectiv în jurnalele de știri în care s-a abordat tema modificării Codului de Procedură Penală." Chiar si titlul stirii spune "Prima amendă pentru lipsă de imparțialitate luată de Pro TV în ultimii ani.". Deci, eu nu vad termenul "dezinformare" in toata stirea.
  • Mihai Mihai
    Pai si digi 24? Alt post cu.....
  • Marius M Marius M
    Dezinformarea de la PRO TV a fost oribila, sotia mea a fost socata cand a auzit ca violatorul va sta fata in fata cu violata. Facuse deja planuri de emigrare ca "aici nu mai e de stat".
  • marian marian
    Cum a-ti moderat ca exact asta am scris nu sa moderat nimic
  • marian marian
    Cand nu pupi PSD acolo se ajunge , CNA- psd normal ca nu poate sa amendeze INTACT ,pentru ca acolo toarna,,,,,,,,,,,,,,,,,,, psd-isti ,
  • UF UF
    @Doru articolul este despre ce considera CNA ca e informare corecta sau nu. La fel si in celelalte situatii enumerate de tine CNA a considerat ca A3 nu a informat corect. Nu e ca si cum in cazul A3 e un adevar absolut ci e tot o decizie a CNA. Toate televiziunile dezinformeaza mai mult sau mai putin. Pentru prima data PROTV a fost sanctionata pentru asta. Ce nu e clar ?
  • Cornel Cornel
    Membra CNA, Monica Gubernat e pe statul de plată al PSD de mai multă vreme
  • baiazid22 baiazid22
    ***** ***.La puscarie Pro tv!
  • Doru Doru
    "Totodată, CNA a considerat că Pro TV a încălcat prevederile legate de informare corectă."
    "UF", "CNA a considerat"; asta nu inseamna ca "Pro TV" a dezinformat...

Trimite un comentariu

sus