Skip to main content

Eurodeputaţii au votat în favoarea reformei drepturilor de autor, ce vizează, printre altele, „taxa pe link”

 
Sursa foto: Hepta
Sursa foto: Hepta

Eurodeputaţii au votat miercuri în favoarea reformei dreptului de autor, proiect care a stârnit controverse fără precedent între artişti şi editori de presă pe de o parte, şi ginganţii online pe de altă parte, scrie agenţiaNews.ro care citează AFP.

Publicitate

Reuniţi în şedinţă plenară la Strasbourg, eurodeputaţii au aprobat o nouă versiune a textului respins pe 5 iulie, care crează în special un nou "drept conex" pentru editorii de presă.

Acest vot deschide calea negocierilor cu Consiliul Uniunii Europene (reprezentat de 28 de state membre, care au ajuns deja la un compromis pe 25 mai) şi Comisia europeană, pentru a conveni asupra unui text definitiv.

Potrivit Reuters, 438 de voturi au fost în favoarea proiectului, în timp ce 226 de voturi au fost "împotrivă", cu 39 de "abţineri". Următorul pas îl reprezintă negocierile cu Comisia europeană şi cele 28 de state UE pentru a ajunge la un numitor comun înainte de modificarea legilor privind drepturile de autor.

Dezbaterea s-a centrat în jurul a două articole, unul care ar putea obliga Google, Microsoft şi alţi giganţi online să-i plătească pe editori pentru afişarea de fragmente de conţinut (taxă pe link). Celălalt articol se referă la filtrarea obligatorie a încărcării, care ar obliga platforme online cum ar fi YouTube, GitHub şi Instagram să instaleze filtre pentru a împiedica utilizatorii să încarce materiale cu drepturi de autor sau să ceară licenţe pentru a afişa conţinut.

Totodată, Google a trimis presei încă de ieri o poziţie privind modificarea legislaţiei privind drepturile de autor:

„Am fost convinşi întotdeauna că există o soluţie mai bună, iar inovaţia şi deschiderea sunt elemente cheie pentru succesul, diversitatea şi soliditatea industriilor creatoare de conţinut şi ştiri din Uniunea Europeană. Credem că este esenţial să susţinem principiile de conectare, principiile care ne permit să împărtăşim lucruri şi să fim creativi, atât pentru creatorii de conţinut din Europa, cât şi pentru consumatori. Acestea sunt fundamentele pe care a fost construit succesul internetului.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • hahaha hahaha
    Si cand o sa dai un cent sau o suma mica ca sa dai click pe un link sau altul sa te vad atunci ce *** o *** *** tu!
  • Liviu Sora Liviu Sora
    Hai ca si-au luat o *** gigantii IT si "creatorii de content". Bravo!!!

Trimite un comentariu

sus