Skip to main content

VIDEO. Am stat de vorbă cu ziariştii Vice daţi afară de la conferinţa Coaliţiei pentru Familie. Filmul, pas cu pas

 
VIDEO. Am stat de vorbă cu ziariştii Vice daţi afară de la conferinţa Coaliţiei pentru Familie. Filmul, pas cu pas

VIDEO. "Incidentul în sine poartă un mesaj: acuză presa că nu îi bagă în seamă, dar tocmai ei dau afară presa din sală." - Mircea Topoleanu, unul dintre ziariştii Vice daţi afară de la conferinţa Coaliţiei pentru Familie. Primul ziarist Vice - Adina Florea - a fost "invitat" să plece chiar înainte de eveniment.

Publicitate

"Nu puteţi spune că am dat afară presa din sală. Vice nu e presă", i-a argumentat cel care a condus-o spre uşă pentru că "nu avea invitaţie" şi pentru că "scrie minciuni".

"După ce colega mea a fost dată afară, am intrat în sală undercover", spune Mircea Topoleanu, fotoreporter. "Mi se părea că era o bătaie de joc la adresa celor prezenţi. Presa era acuzată că este de vină, că nu le acordă spaţiu", spune el despre momentul în care a pus întrebarea care l-a "aruncat" şi pe el din conferinţă.

Cum ar spune Vice, "Am stat de vorbă cu ziariştii daţi afară de la conferinţă". Povestea, spusă de ei pentru Paginademedia.ro, în continuare. L-am contactat şi pe Mihai Gheorghiu, preşedintele Coaliţiei pentru Familie. "Nu pot răspunde acum, încercaţi mai târziu", a fost răspunsul până la ora apariţiei acestui material.

Înainte de toate, faptele, pe scurt:

Trei jurnalişti au fost daţi afară de la o conferinţă de presă a Coaliţiei pentru Familie. Unul dintre ei - Adina Florea, de la Vice - a fost invitat afară fără ca măcar să înceapă conferinţa. Pentru că era de la Vice şi "nu avea invitaţie".

Un al doilea jurnalist de la Vice a reuşit să intre în sală - undercover, că altfel nu se putea - a fost dat afară în timpul conferinţei. A pus o întrebare, iar cei de la Coaliţia pentru Familie au aflat de unde este. Rezultatul: „Vice România nu a fost invitat la această conferinţă. Vă rog să părăsiţi sala”.

Un al treilea jurnalist, de la Mediafax, Nicolae Oprea, a fost şi el invitat afară. Tot pentru o întrebare.

Şi o angajată a Radio România Actualităţi a fost îndemnată să părăsească sala, spune ziaristul Mediafax, dar aceasta a refuzat reproşând că nu a fost invitată ca să fie dată afară.

Toate acestea s-au întâmplat în timpul unei conferinţe de presă în care Coaliţia pentru Familie reclama faptul că presa nu îi acordă atenţie şi nu îi invită să îşi spună punctul de vedere.

Adina Florea: "Nu aveţi invitaţie! Vă rugăm să plecaţi"

Adina Florea, jurnalistă Vice, nu a prins nici măcar începutul conferinţei de presă. "Nu aveţi invitaţie", a fost explicaţia. O explicaţie dată după ce organizatorii au aflat că este de la Vice.

Adina Florea, pentru Paginademedia.ro:

"Stăteam lângă un fotoreporter, o fată care îşi schimba obiectivele. Conferinţa de presă nu începuse. A venit o doamnă care m-a întrebat, direct, de unde sunt şi dacă am invitaţie, pentru că intrarea este doar pe bază de invitaţie.

I-am spus că este o conferinţă de presă, o conferinţă care era anunţată chiar pe pagina lor de Facebook, de acolo am aflat.

A plecat, nu a întrebat nimic. Am aflat atunci că nici fotoreporterul de lângă mine nu avea invitaţie, că a sunat în redacţie.

După două minute – timp în care în sală au mai intrat şi alţi jurnalişti – a venit un tânăr, care până atunci monta la microfoane care mi-a spus că nu am invitaţie şi mă roagă să ies afară.

I-am argumentat că, totuşi, este o conferinţă de presă, este un eveniment public. Mi-a răspuns că este un spaţiu privat, drept pentru care e nevoie de invitaţie. Şi că va verifica toate invitaţiile.

Tânărul a mers cu mine până la uşă, iar acolo l-am văzut, pe hol, pe domnul Mihai Gheorghiu. L-am salutat, El m-a văzut, dar nu mi-a răspuns. “Vă place cum este data afară presa?” am spus către el. Mi-a întors spatele fără să spună nimic.

Când m-a condus către ieşire, tânărul mi-a spus că Vice scrie minciuni legate de Coaliţia pentru Familie. Şi că presa nu este data afară din sală. “Vice nu este presă, deci nu dăm presa afară”, mi-a argumentat.

Ca să fie clar, nu au verificat toate invitaţiile jurnaliştilor. Colegul meu – Mircea Topoleanu – a fost în sală. Pe el nu l-au recunoscut, E fotograf."

Mircea Topoleanu: “M-a enervat că nimeni din sală nu spunea nimic”

Mircea Topoleanu a intrat în sală undercover. Discret, pentru că a văzut cum colega lui de la Vice a fost condusă spre ieşire. A ajuns şi el la acelaşi rezultat, însă în timpul conferinţei, după un schimb de replici cu Mihai Gheorghiu, preşedintele Coaliţiei pentru Familie.

M-a enervat că nimeni din sală nu spunea nimic”, povesteşte Topoleanu, despre momentul în care a intrat într-un schimb de replici cu Mihai Gheorghiu, şeful Coaliţiei pentru Familie. "Mi se părea că era o bătaie de joc la adresa celor prezenţi. Presa era acuzată că este de vină, că nu le acordă spaţiu.”

Oricum”, spune Topoleanu, "problema nu este cum am reacţionat, ci faptul că sunt de la Vice."

Filmul "incidentului" şi povestea lui Topoleanu:

Întrerupem până când părăsiţi sala”, a spus Ana Sacrieru, prezentă la conferinţă, în prezidiu. O replică dată ziaristului de la Mediafax, care a întrebat dacă "ne chemaţi aici să ne judecaţi" după ce Sacrieru acuza presă că e vinovată pentru politizarea subiectului referendumului.

„De la începutul campaniei şi până acum reprezentanţii noştri nu au fost chemaţi la vreo dezbatere. Se interzice prezenţa noastra la tv", a spus apoi Mihai Gheorghiu, preşedintele Coaliţiei pentru Familie.

„Ne puteti da şi nume de oameni? Vă rugăm", a întrebat Mircea Topoleanu, de la Vice.

"Da, o să vă dăm şi nume", i-a răspuns Gheorghiu. „Nu am intrat încă în dialog."

"Deci nu aveţi nicio dovadă", a replicat jurnalistul Vice.

"Dumneavoastră de unde sunteţi?", a întrebat Mihai Gheorghiu.

"De la Vice".

"Vice nu a fost invitat la conferinţă, vă rog să părăsiţi sala" i-a spus Gheorghiu direct.

Nu a trecut mult şi directorul de comunicare al CpF, Cătălin Vasile, l-a invitat afară de pe jurnalistul Vice. La câteva secunde după jurnalistul Vice a fost dat afară şi cel de la Mediafax.

Mircea Topoleanu, cel dat afară în timpul conferinţei de presă, povesteşte pentru Paginademedia.ro momentul.

“Ştiam că Adina a fost data afară şi am încercat să fiu undercover”, spune el.

Când ziaristul de la Mediafax a reacţionat la cele spune de Gheorghiu, a completat şi el cu o întrebare: “puteţi să ne daţi exemple?” a spus el. După ce Gheorghiu a spus că le va da mai târziu, Topoleanu a reacţionat: “asta înseamnă că nu aveţi dovezi!”

“Am luat ce a spus Mihai Gheorghiu ca pe o amânare a unui răspuns”, spune Topoleanu despre reacţia lui.

De ce nu a avut răbdare ca Gheorghiu să vină cu exemplele “mai târziu”, aşa cum i-a răspuns?

“M-a enervat că nimeni din sală nu spunea nimic”, povesteşte Topoleanu.

Mi se părea că era o bătaie de joc la adresa celor prezenţi. Presa era acuzată că este de vină, că nu le acordă spaţiu.”

“Oricum”, spune Topoleanu, problema nu este cum am reacţionat, ci faptul că sunt de la Vice.

“Incidentul în sine poartă un mesaj: acuză că presa nu îi bagă în seamă, dar ei dau afară presa.”

VIDEO. Filmul momentului de la conferinţa de presă:

Prezentăm, integral, conferinţa de presă:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • F F
    Mda. Zic de acum încolo ca jurnaliștii sa se duca doar unde sunt invitați oficiali. Nu doar pe facebook. ce scuze de la familiștii ăștia. :)) nu doar în mentalitate, dar și ca acțiuni semanați cu Rusia. Nici pe acolo nu sunt plăcuți gay-ii și Vice.
  • geo geo
    Jurnalistul este omul cu o pregatire de specialitate. Care termina o facultate, cu diploma. Si care cunoaste normele deontologice. Si are bunul simt sa nu mearga la o activitate la care nu a fost invitat. Si nu face scandal cand este rugat civilizat sa paraseasca locatia respectiva.
  • Radu Petrescu Radu Petrescu
    E adevarat, vice nu e presa ci o *** dezgustatoare. Credeam ca nu se poate mai jos de Otv sau Cancan. Ei bine, iata ca se poate. Raspunsul e aceasta *** online numita vice.
  • F F
    @ iepurașule : ce nu înțelegi ca oamenii de la Vice au fost căutați înainte de începutul conferinței pentru a fi dați afară? Cam penibil ca le este așa frica de niște jurnaliști.
  • Iepurașul care zburdă pe câmpii Iepurașul care zburdă pe câmpii
    Nu este normal să parazitezi o conferință, orice tip de conferință, a unui om politic, a unui om de știință, a va aveaunui reprezentant oarecare al unei organizații, are ca primă parte o expunere, iar în partea a doua celui de la prezidiu i se pot pune întrebări.
    Și eu sunt cârcotaș ca cei de la Vice, însă am bunul simț să încerc să văd ce spun oamenii înainte de a-i critica. Vice vrea doar să bată toba mai tare decât CpF, niște Vadimi în haine de hipster.
    Din păcate nici CpF nu și-a ales cei mai buni comunicatori, există suficienți oameni printre ei care s-ar fi descurcat și cu întrebările dificile, răspunzând la ele chiar în genul Vice.
  • Valentin Valentin
    SCÂRBOS.

Trimite un comentariu

sus