Skip to main content

Mihnea Vasiliu. De ce a lăsat Ringier un contract cu statul de 2 milioane de euro: "La momentul licitaţiei, nu ne-am gândit la toate implicaţiile".

 
mihnea_vasiliu
mihnea_vasiliu

INTERVIU. De ce a renunţat Ringier la contractul de două milioane de euro pentru revista Primăriei Sectorului 1? De ce a renunţat când a câştigat şi nu înainte de a se încrie la licitaţie? Cine a luat decizia? Care este diferenţa între problemele de credibilitate şi imagine care ar putea fi generate de un contract cu statul şi cazul Elena Udrea însăricinată pe coperta revistei Viva?

Publicitate

Răspunsuri de la Mihnea Vasiliu, director general Ringier România, într-un interviu acordat Paginademedia.ro.

Pe scurt:

Mihnea Vasiliu: "Am realizat că există un potenţial conflict de interese major între Libertatea - care trebuie să fie obiectivă şi critică împotriva oricărei forme de putere, inclusiv cea locală - şi faptul că,nu Libertatea, ci grupul Ringier, prin divizia specială de Custom Publishing, trebuie să editeze o revistă finanţată de acea putere. O putere care ar putea fi supusă criticilor noastre."

De ce nu v-aţi gândit la început?

Mihnea Vasiliu: "Când a venit momentul semnării şi momentul începerii efective a lucrului, am avut această revelaţie. Am realizat că, simultan, aveam pe site-ul Libertatea articole critice la adresa Primăriei şi, în acelaşi timp, că avem contract să scriem o publicaţie care, în general, este una pozitivă, cu articole laudative la adresa Primăriei.

De multe ori, îţi dai seama de astfel de lucruri numai după ce începi lucrul.

Cine a avut ideea? Cătălin Tolontan?

Mihnea Vasiliu: Ne-am consultat mai mulţi oameni din Ringier, din zona de coordonare editorială, mai ales de la Libertatea. Inclusiv cu Cătălin Tolontan, dar nu a fost ideea lui exclusiv.

Pur şi simplu, cum am spus, nu ne-am gândit la momentul respectiv la toate implicaţiile. Nu este vorba de faptul că era sau nu era Tolontan, ci despre faptul că nu îţi pui anumite probleme decât atunci când începi lucrul.

Mihnea Vasiliu spune că "mai important să păstrăm încrederea publicului nostru". Care este răspunsul lui la întrebarea V-aţi gândit la acest aspect când aţi luat decizia de a publica materialul cu Elena Udrea "în exil"?, în articol.

Înainte de interviu, un scurt background:

Ringier România a anunţat că renunţă la un contract cu Primăria Sectorului 1, la aproape două luni după ce l-a câştigat. Este vorba despre editarea revistei Sectorului 1, pe care Ringier ar fi trebuit să o asigure pentru următorii patru ani. Valoarea contractului era de două milioane de euro.

Revista Primăriei Sectorului 1 are o poveste lungă şi încâlcită. Lictaţia pentru editarea acestei publicaţii a început în toamna lui 2017. În primă fază, în noiembrie 2017, licitaţia a fost câştigată de asocierea SC Romprint Fusion SRL si SC Cross Media Premium SRL. Ringier a contestat.

În ianuarie 2018, Primăria Sectorului 1 a realizat că cele două societăţi câştigătoare nu îndeplinesc criteriile de calificare. Pe 26 iulie 2018, Primăria Sectorului 1 anunţa Ringier că este câştigătorul licitaţiei.

Interviul acordat Paginademedia.ro de Mihnea Vasiliu, integral:

Paginademedia.ro: Renunţarea la contractual cu Primăria implică penalizări?

Mihnea Vasiliu: În mod direct, nu implică penalizări, dar pierdem garanţia depusă, adică aproximativ 30.000 de lei.

Paginademedia.ro: Ce anume v-a determinat să luaţi această decizie. Care au fost detaliile pe care le-aţi cântărit?

Mihnea Vasiliu: Ce a contat? În primul rând realizarea faptului că există un potenţial conflict de interese major între Libertatea - care trebuie să fie obiectivă şi critică împotriva oricărei forme de putere, inclusiv cea locală - şi faptul că,nu Libertatea, ci grupul Ringier, prin divizia specială de Custom Publishing, trebuie să editeze o revistă finanţată de acea putere. O putere care ar putea fi supusă criticilor noastre.

Paginademedia.ro: De ce la participarea la licitaţie nu aţi luat toate aceste aspecte în considerare?

Mihnea Vasiliu: E o întrebare foarte bună, iar răspunsul este că atunci când am aplicat la licitaţie ni s-a părut un demers logic, corect.

Am văzut că participă şi alte companii, inclusiv o altă multinaţională – Burda. La momentul respectiv ni s-a părut natural să participăm şi noi, ca grup de publishing priceput în a crea acest fel de produse prin divizia de Custom Publishing.

Paginademedia.ro: Nu a fost procesul transparent?

Mihnea Vasiliu: Procesul a fost transparent, dar a avut “incidente” pe parcurs. Noi nu am câştigat iniţial, am câştigat după ce am făcut contestaţie.

Doar că, la momentul respectiv, nu am intrat într-o analiză adâncită a viitoarelor potenţiale conflicte de interese sau de altă natură.

Am vrut să participăm pentru că avem o astfel de divizie, fără să ne gândim serios, la momentul respectiv, la potenţialele viitoare conflicte de interese.

Paginademedia.ro: În materialul de pe site, se spune că oferta Ringier a fost declarată câştigătoare în luna iulie. De ce aţi luat decizia după aproape două luni?

Mihnea Vasiliu: Pentru că acum, când a venit momentul semnării şi momentul începerii efective a lucrului, am avut această revelaţie. Am realizat că, simultan, aveam pe site-ul Libertatea articole critice la adresa Primăriei şi, în acelaşi timp, că avem contract să scriem o publicaţie care, în general, este una pozitivă, cu articole laudative la adresa Primăriei.

Ne-am gândit să renunţăm, chiar dacă aceste articole nu reprezintă poziţia Libertatea, ci sunt doar un serviciu de Custom Publishing.

De multe ori, îţi dai seama de astfel de lucruri numai după ce începi lucrul.

Paginademedia.ro: Este un serviciu de Custom Publishing. Adică o publicaţie realizată pentru un client. De ce trebuia să renunţaţi?

Mihnea Vasiliu: În acest fel am gândit şi noi când ne-am înscris la licitaţie: că este doar un serviciu. Un serviciu şi atât. Că nu putem fi judecaţi pentru articolele dintr-o astfel de revistă.

Dar, să nu uităm că totul – atât revista de custom publishing, cât şi Libertatea – stă sub umbrela aceluiaşi brand, Ringier.

Ni s-a părut absurd ca o atitudinte care poate deveni critică poate sta sub acelaşi brand cu o revistă care îl laudă pe cel criticat – pentru că astfel de reviste sunt, în general, pozitive.

Lumea ar putea fi confuzată. Ia noi nu dorim ca încrederea şi credibilitatea publicului în brandul Ringier să fie afectate.

Paginademedia.ro: Cine a avut iniţiativa acestei decizii la renunţare la contract? Cu cine te-ai consultat? A venit ideea de la Cătălin Tolontan, acum coordonator editorial?

Mihnea Vasiliu: Ne-am consultat mai mulţi oameni din Ringier, din zona de coordonare editorială, mai ales de la Libertatea. Inclusiv cu Cătălin Tolontan, dar nu a fost ideea lui exclusiv. Ne-am consultat şi am realizat paradoxul în care ne-am putea duce acum sau în viitor.

Am avut o discuţie de editorial şi au participat mai mulţi.

Paginademedia.ro: Când aţi participat la licitaţie, Cătălin Tolontan nu era în grup…

Mihnea Vasiliu: Pur şi simplu, cum am spus, nu ne-am gândit la momentul respectiv la toate implicaţiile. Nu este vorba de faptul că era sau nu era Tolontan, ci despre faptul că nu îţi pui anumite probleme decât atunci când începi lucrul.

Paginademedia.ro: Spuneţi, în motivare, că "mai important să păstrăm încrederea publicului nostru". V-aţi gândit la acest aspect când aţi luat decizia de a publica materialul cu Elena Udrea "în exil"?

Mihnea Vasiliu: Este o diferenţă fundamentală între cele două situaţii. În cazul respectiv, am luat în calcul în primul rând libertatea de exprimare a oamenilor. Noi respectăm libertatea de exprimare, iar oamenii care au pus acel titlu (cu formularea “în exil” – n. red) nu au fost verificaţi.

Sunt oameni de glossy, care au alt fel de abordare a subiectelor.

Subiectul Elena Udrea este un subiect de publishing. Era un subiect din arealul revistelor cu celebrităţi. Orice revistă din lume ar fi publicat pozele.

În afara alegerii nepotrivite a titlului, susţin cu tărie că niciun redactor-şef şef care ar fi primit pozele nu le-ar fi aruncat la gunoi.

Noi nu am publicat pozele pentru a o absolvi de vină sau pentru a-I spăla imaginea, ci am considerat că este un demers editorial corect.

Paginademedia.ro: În legătură cu atenţia la credibilitate. Aţi luat în calcul faptul că doar apariţia unei fugare într-o revistă glossy premium v-ar aduce prejudicii de imagine?

Mihnea Vasiliu: Cum am spus, este o diferenţă fundamentală între cazul Udrea şi contractul cu Primăria. Acela era un demers jurnalistic, care, e adevărat, implica riscuri de imagine, dar am considerat că nu ne putem autocenzura pe un subiect de mare interes public (reafirmân, în acelaşi timp, că admitem greşelile legate de titlul articolului).

De altfel, şi reviste de la case mai mari, şi-au asumat, în istorie, riscuri de imagine poate mai mari, cum este, cel puţin, cazul revistei Rolling Stone, care l-a publicat pe copertă, într-o ipostază de portret al lui Jim Morrison, pe teroristul de la Boston. În plus, Rolling Stone e o revistă de muzică, nu?

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Biz Biz
    @F

    Eu citesc diferit treaba asta. Vasiliu nu prea face greșeli din astea, e praf in ochi. Dovada că au dat comunicat, iar unii ca tine au mușcat momeala. De fapt e un statement puternic în piață al ringier că își permite să nu ia un contract pe care l-am câștigat. E un mesaj. Dacă era un gest așa nobil, nu ar fi fost un comunicat și nici astfel de știri, care cred că se potrivesc perfect planului ringier.
  • Iuli Iuli
    2 mil. EURO? Uite asa se arunca banii pe reviste de manipulare. In loc sa se rezolve ceva in tara asta... cu 2 mil. EURO cei din strainatate ar face multe.. pacat.

    #TaraCoruptasiFurata
  • johhny bravo johhny bravo
    Povestea asta pute de aici pana la Boston.
    1. 2 milioane (DOUA MILIOANE) de euro pentru o revista de sector. E halucinant, adica sectorul 1 a rezolvat toate problemele, totul e asfaltat, sunt destule gradinite, crese, asistenta sociala si nu mai au pe ce sa mai cheltuie 9 milioane de lei decat pe o revista? Si il scot cum, cu tiraj de 1 milion de exemplare? Sau e un contract pe un secol de costa asa de exorbitant?
    2. M. Vasiliu, cel cu diploma de MBA, crescut de Sarbu si CME, unde fiecare contract era verificat la sange, cu profit and loss, cu toate departamentele din galaxie, plus compania Ringier "care face presa de 200 de ani", cum se lauda Tolontan, deci toata aceasta armata de profesionisti "nu s-au gandit la toate implicatiile" inainte de a licita pentru DOUA MILIOANE DE EURO.
    2 bis. Dupa ce au castigat (nota bene: o licitatie nu se scrie in 5 minute), Vasiliu a avut "o revelatie"!!! I-a aparut Sfantul Duh Sarbu noaptea in vis si l-a tras de ureche. BAaaaaaaaa Mihutzu, lasa-i dracu de euroi, phiii, da-i ba incolo, ce-ti trebuie tie.
    Da Vasiliule, asa e tata, da-i cu vrajelile, ca inghite prostii.
  • mihai mihai
    "De la Nistru pana la Thies": Multumesc Ringier, o sa ajunga contractul unde trebuie, las ca o rezolv eu!
  • F F
    Teme Light? Cate grupuri de presa au renunțat la contracte cu statul? Este ceva de lăudat și apreciat.
  • Biz Biz
    paginademedia se vrea vanduta la ringier? ca tot vad cu vasiliu mini-interviuri pe teme light ca sa nu le zic inutile..sau e doar asa o chimie mai speciala intre cel care ia si cel care da interviul?

Trimite un comentariu

sus