Skip to main content

10 ani. 2009, sub semnul crizei - un an negru, cu tăieri de salarii, concedieri și închideri

 
10 ani. 2009, sub semnul crizei - un an negru, cu tăieri de salarii, concedieri și închideri
Ziare trei zile

10 ani de Paginademedia. Într-un singur an, s-au tăiat salarii, bonuri de masă, s-au făcut restructurări și s-au închis publicații. Paginademedia.ro le-a reflectat la vremea respectivă.

O istorie într-un articol. Un material din seria 10 ani de Paginademedia, 10 ani în 10 săptămâni.

Cele mai pesimiste previziuni au fost date peste cap în 2009. Scăderea pieţei de publicitate a atras atunci măsuri dure în presa scrisă.

A fost un an negru pentru presa scrisă: tăieri de salarii (Intact, Realitatea Caţavencu), restructurări (Evenimentul zilei, România liberă) sau închideri de titluri (Compact, Business Standard, Cotidianul).

Paginademedia.ro trece în revistă, în sinteza care urmează, momentele cele mai importante din presa scrisă a anului 2009.

IANUARIE, poziții în fața crizei

 • La începutul lui 2009, trustul Intact anunța că urmează să reducă cu 20% salariile tuturor angajaților. Cătălin Tolontan declara la acel moment pentru paginademedia.ro că această măsură nu va afecta Gazeta Sporturilor. Din grupul de presă condus de familia Voiculescu mai fac parte ziarele: Jurnalul Național, Săptămâna financiară și Financiarul.

Motivul? "Să protejeze resursa umană a companiei", după cum se arăta într-un comunicat intern. Odată cu indexarea angajații primeau și un avertisment "orice prestaţie profesională necorespunzătoare sau orice act de indisciplină la locul de muncă vor fi sancţionate".

FEBRUARIE - Ringier închide gratuitul Compact. Cele mai mari compensaţii.

 • Cei 22 de angajaţi ai cotidianului gratuit au fost anunțați pe 26 februarievor fi disponibilizați. Înființat în mai 2006, Compact a fost primul ziar distribuit gratuit din București. Angajaţii primesc şase salarii, cele mai mari compensaţii care au fost date în presă până acum.

MARTIE vine cu restructurări la Gardianul și Evenimentul zilei

 • În luna martie, ziarul Gardianul a concediat 22 de oameni, din care peste jumătate erau jurnalişti “din absolut toate secţiile“, după cum declara pentru directorul publicației, Alecu Racoviceanu, pentru HotNews. O altă măsură a fost reducerea tirajului.
 • Deși la începutul anului Ringier își liniștea angajații cu integritatea salariilor, luna martie a venit cu restructurări masive la Evenimentul Zilei. Aproximativ 40 de angajați au fost restructurați.

APRILIE - România liberă restructurează aproximativ 20 de oameni

 • O lună mai târziu, a venit rândul angajaților de la România liberă. Aproximativ 20 de angajați și-au făcut bagajul și au plecat acasă în luna aprilie. Ziarul număra la momentul respectiv în jur de 80 de angajați.

IUNIE - România liberă renunță la ediția de sâmbătă

 • Pe 9 iunie, Publimedia, divizia de print a Media Pro a anunțat redacţiile Bihoreanul, Ieşeanul, Hunedoreanul şi Clujeanul vor fi închise.
 • Pe 29 iunie, săptămânalele Clujeanul, Ieşeanul şi Bihoreanul au apărut pentru ultima dată în varianta tiparită, iar pentru Hunedoreanul 30 iunie a fost ultima zi pe hârtie. Publicațiile locale au rămas pe online deși, în prealabil, se discutase și desființarea lor.

În urma deciziei luate de Publimedia, jurnaliștii de la Clujeanul au decis să părăsească ziarul și au pus pe picioare, din fonduri proprii, săptămânalul Viata Clujeanului.

IULIE - Minunea de la Realitatea-Cațavencu a ținut șase luni

 • În luna iulie a început să se simtă criza și pentru angajații lui Vîntu. După creșterea slariilor de 11%, anunțată în ianuarie, angajații trustului Realitatea-Cațavencu au fost informați în iulie că leafa lor va scădea cu procente cuprinse între 10 și 50%.
 • Efectele reducerilor salariale anunțate de trust se materializează repede la Cotidianul. Aproximativ avea să rămână cu un salariu de 10 milioane de lei vechi. Această măsură a afectat în jur de 23 de jurnaliști, dintr-o echipă de 70.
 • Grupul EMI (European Media Investment), parte a grupului ARBOmedia, a vândut acţiunile pe care le deţinea la Compania de Media, editorul publicaţiilor Monitorul de Cluj,, Monitorul de Mediaş şi Monitorul de Alba.

AUGUST - Vîntu nu se oprește cu măsurile de criză

 • În luna august, Cornel Nistorescu preia conducerea ziarului Cotidianul. E greu de spus dacă această schimbare a fost tot o măsură de criză. Cert e că ea a declanșat o serie de schimbări majore în politica editorială a ziarului.
 • La scurt timp de la instalarea lui Nistorescu la conducerea ziarului, consiliul care asigura conducerea editorială a ziarului Cotidianul a fost desființată. Rste vorba de forul care cuprindea editorialiști de renume precum: Adrian Ursu, Doru Buşcu, Emil Hurezeanu, Mircea Dinescu şi Robert Turcescu.
 • La jumătatea lunii august, directorul general al agenției de presă NewsIn (parte a Realitatea-Cațavencu) anunța că va restructura aproximativ 20 de angajați, dintre care doar 10 sunt jurnaliști.

OCTOMBRIE - Evenimentul zilei taie colaboratorii

 • La jumătatea lunii octombrie, Evenimentul Zilei anunța că renunță la colaboratori, printre care se numără Christian Mititelu, Adrian Georgescu, Andrei Postelnicu, Nicolae Manolescu, Iulian Comănescu şi Rodica Culcer. Motivul? Același "context economic nefavorabil", după cum declarau pentru Mediafax surse din cadrul ziarului.

NOIEMBRIE - Ziua de luni apare numai online

 • Începând cu 9 noiembrie, ziarul Ziua renunţă la varianta tipărită în prima zi a săptămânii.

DECEMBRIE - Vântu renunță la presa scrisă

 • Pe 8 decembrie, Sorin Ovidiu Vântu spunea într-un interviu pentru HotNews.ro că renunță definitiv la presa scrisă.
 • Pe 9 decembrie, un comunicat intern al grupului Realitatea-Cațavencu, citat de HotNews, anunță că de la 1 ianuarie 2010 trustul nu se va mai implica în editarea ziarelor Cotidianul şiBusiness Standard.
 • Tot la începtul lunii decembrie s-a vorbit și despre posibilitatea ca agenţia de presă NewsIn să fie preluată de actualul director general, Cosmin Popa.“Am ajuns la un acord de principiu şi urmează să ne înţelegem”, declara Cosmin Popa la momentul respectiv pentru paginademedia.ro. Nici în momentul de față soarta agenției nu este mai clară.
 • Pe 21 decembrie, directorul ziarului Cotidianul, Cornel Nistorescu, și-a anunțat demisia din funcție începând cu 1 ianuarie 2010, informa Capital.
 • Pe 23 decembrie, au apărut ultimule numere din Cotidianul și Business Standard.
  Cotidianul economic din grupul Realitatea – Caţavencu s-a închis la numărul 664. Aproximativ cinci oameni din vechea redacție se ocupă acum de site-ul standard.ro.

Ziarul Cotidianul a fost lansat în 1991 de Ion Raţiu și a fost cumpărat de Realitatea-Caţavencu în 2004.

Citește și:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu