Skip to main content

Cătălin Măruţă: "Nu regret nimic din ce am făcut". Despre fazele emisiunii: „a început ca divertisment, a trecut în tabloid, apoi prin social. Acum ne-am intors la un divertisment 100%”

 
Cătălin Măruţă: "Nu regret nimic din ce am făcut". Despre fazele emisiunii: „a început ca divertisment, a trecut în tabloid, apoi prin social. Acum ne-am intors la un divertisment 100%”

10AnidePaginademedia.ro. "Nu regret nimic din ce am făcut", spune Cătălin Măruţă. Vorbeşte deschis despre toate fazele emisiunii pe care o realizează la Pro TV de 11 ani. Iar unele etape nu au fost deloc confortabile.

Publicitate

La interviurile Paginademedia.ro din seria 10 ani în 10 săptămâni, prezentatorul emisiunii La Măruţă de la Pro TV a vorbit despre evoluţia televiziunii în ultimii 10 ani, cum s-a schimbat divertismentul şi tendinţele care au apărut de-a lungul timpului.

"Acum peste 10 ani, când ajungeam la Pro TV, îmi îndeplineam un vis pe care îl aveam. Eu porneam şi opream televizorul pe Pro TV", spune Măruţă.

Cătălin Măruţă:

"Perioada de inceput, de divertisment, din 22 octombrie 2007, când a fost prima emisiune... Cred ca un an, un an şi jumătate a fost un format de 100% divertisment, în care iţi vine vedeta, se aşează pe canapea, iţi povesteşte, apoi vedeta cântă… un divertisment aşezat, cu mici curiozităţ. Emisiunea a început ca un program de divertisment aşezat. A trecut apoi în tabloid, care a durat câţiva ani.

Dupa perioada tabloida a urmat povestea de cazuri sociale. Daca te uitai la televizor, toate emisiunile aveau cazuri sociale. Cred ca oamenii incepuseră să se sature de subiectele tabloide şi erau interesaţi de genul acesta de subiecte. Cred ca mulţi se uitau pentru ca ei, la rândul lor voiau sa ajute şi era o perioadă în care lumea a inceput să se implice.

Cred ca si perioada aceasta a durat vreo doi ani, doi ani şi jumătate. Acum ne-am intors pe linia noastra, la divertisment."

Cum arata peisajul media acum 10 ani?

Cătălin Măruţă: Mult mai liniştit. Totul era la relanti, lumea era mai aşezată. Dacă te uiţi la emisiunile din televiziune din ziua de astăzi şi la cele de acum 5 ani şi suprapui televizoarele, având acelaşi invitat, o să-ţi dai seama că ai o altfel de discuţie, o altă dinamică.

Ce ţi-a rămas în minte ca producţie din acel an?

Cătălin Măruţă:Mi-au placut multe producţii. De exemplu mi-au placut foarte mult emisiunile Eugeniei Vodă de la TVR. Dansez pentru tine, pentru că era un show nou la Pro Tv. Întâmplarea face ca la prima ediţie Dansez pentru tine să concureze şi Andra, aşa că atenţia era mărita. Mă uitam la tot ce se întampla în televiziune.

Era mai uşor atunci să faci audienţă?

Cătălin Măruţă: Piaţa era puţin mai aşezată, era o paletă de subiecte pe care o abordăm toţi. Emisiunea Happy hour a început ca o emisiune de divertisment. Cred că telespectatorii au accelerat anumite lucruri care s-au intamplat la televizor. De-a lungul timpului am avut pe canapea mulţi invitaţi de 10. Îmi amintesc că în primele ediţii am avut-o invitată pe Simona Halep, care încă nu era o campioană.

Multi oameni spun „Faceţi asta pentru audienţă”. Da. Televiziunea este despre audienţă. Doar că lumea s-a schimbat din cauza ziarelor si site-urilor tabloid. Atunci a fost o perioadă în care emisiunea noastră, care este una de divertisment, a trecut într-o zonă tabloid, apoi a trecut printr-o zonă de social. Acum ne-am intors la un divertisment 100%, care ne prinde foarte bine.

Perioadele emisiunii Happy Hour – La Măruţă

Perioada de inceput, de divertisment, din 22 octombrie 2007, când a fost prima emisiune... Cred ca un an, un an şi jumătate a fost un format de 100% divertisment, în care iţi vine vedeta, se aşează pe canapea, iţi povesteşte, apoi vedeta cântă… un divertisment aşezat, cu mici curiozităţi, dar domestic.

După care toată lumea era înnebunită după tabloid. Am observat că oamenii au început să caute şi altfel de subiecte, genul de subiecte tabloid. Cred că apetenţa pentru tabloid a venit din ziarele de atunci. Perioada aceea a durat vreo 3 ani de zile.

Daca nu mă înşel, în perioada aceea fraţii Dolănescu se certau. A venit şi divorţul lui Pepe. Tot în perioada aceea se împărţeau invitaţii. Daca Pepe venea la Pro Tv, Oana se ducea la Antena 1.

Si ti se pare normal o astfel de impartire?

Cătălin Măruţă: Mi se pare că este o competiţie între televiziuni şi fiecare invitat poate să îşi managerieze felul lui de a fi privit de oameni.

Pentru mine, Pepe reprezinta la ora actuală unul dintre cei mai corecţi, oneşti, serioşi artişti care există în România. Şi pot să-ţi dau şi un exemplu. La un moment dat Pepe a zis: “Eu vreau să vin la tine la emisiune şi nu ma interesează ce mă întrebi”. Lui i s-a parut că am fost onest, în acea perioadă, colegii mei cautau sa o aducă şi pe Oana, căci asa este normal. (…)

La un moment dat, Pepe semnează un contract cu Antena 1 şi trebuia să se pronunţe divorţul. Şi îi spun: “Pepe, am făcut 8 luni de zile o emisiune în care am povestit viaţa ta. Eu acum ce fac?” Şi mi-a zis: “Ţi-am promis că atunci când o să divorţez o să dau declaraţiile la tine în emisiune”.

Era divorţul, el era semnat cu Antena 1 şi erau doua televiziuni, Pro TV şi Antena 1, în Parcul Herăstrău, unde îl aşteptau pe Pepe să dea un interviu. Noi atunci începeam de la 17:30 la 19:00, Antena 1 începea de la 17:00 la 19:00. Cei de la Acces au intrat cu Pepe care le-a spus, de la 5 jumatate nu mai pot sa vorbesc. Ca sa nu intre cu noi în emisiune, l-au bagat pe la 17:25. Şi tin minte că Pepe a răspuns la o întrebare, s-a uitat la ceas şi a zis: “este 5 şi jumatate, vă mulţumesc”. Le-a dat microfonul, a făcut un pas în stânga şi a luat microfonul de la Pro TV unde a vorbit despre divorţ.

Regreţi vreo emisiune?

Cătălin Măruţă: Nu regret niciun lucru pe care l-am facut. De multe ori auzeam “cu siguranţă le-au spus să facă asta” Nu, nu ne-a spus nimeni să facem asta. Făceam asta pentru că noi credeam în subiectul respectiv.

Despre subiectul violul de la Vaslui

Cătălin Măruţă: Am zis să o ajutăm pe fata aceea. Îmi amintesc că era luni seara şi eram erou naţional. Apărând competiţia, invitaţi care se duceau la alte televiziuni au început să facă presiuni la avocatul fetei, la diferite persoane şi s-a transformat totul, de parcă familia nu a vrut să ne dea un interviu, parcă nu ne bagaseră ei în casă. A doua zi s-a spus “ce faceţi voi pentru audienţă”, dar lumea nu ştia că fata aceea şi-a dorit să apară la televizor sa zica “ştii, vreau să vă mulţumesc că v-aţi gândit la mine”.


Dupa perioada tabloida a urmat povestea de cazuri sociale. Daca te uitai la televizor, toate emisiunile aveau cazuri sociale. Cred ca oamenii incepuseră să se sature de subiectele tabloide şi erau interesaţi de genul acesta de subiecte. Cred ca mulţi se uitau pentru ca ei, la rândul lor voiau sa ajute şi era o perioadă în care lumea a inceput să se implice.

Am făcut emisiuni în care am avut nişte rezultate, dar n-am avut audienţă. Este vorba despre cazul copilului de la Petroşani, care din păcate s-a născut fără mâini, fără picioare, avea nevoie de proteze. Am facut in asa fel incat sa strangem bani sa-I facem rost de proteze pana la 18 ani. Într-o oră am strâns 160.000 de euro. Cred ca si perioada aceasta a durat vreo doi ani, doi ani şi jumătate. Acum ne-am intors pe linia noastra, la divertisment.

Am remarcat acest lucru atunci cand emisiunea „Ce spun românii?” a început să prindă pe un interval de tabloid. Ce crezi ca i-a facut sa se schimbe?

Cătălin Măruţă: Lumea s-a saturat de tabloid. Restul emisiunilor şi televiziunilor care au ramas pe tabloid au început să piardă audienţă.

Îmi place ce se întâmpla în ultima perioadă la noi în emisiune. Ieri am făcut audienţă, am avut 10 puncte peste locul doi sau ceva de genul acesta şi emisiunea a arătat aşa. O familie care stătea în bloc şi s-a hotărât să-şi cumpere o rulotă să se plimbe prin toată lumea. Apoi, o fată care este extrem de puternică pe Instagram şi este ambasador turistic la New York, aduce turişti din America în România.

Sunt oameni care te inspiră. Acum căutăm poliţişti talentaţi. Eu mă bucur că celor de acasă le place să se uite. Sunt persoane noi din online, de pe Facebook, oameni pe care nu i-aţi mai văzut până acum la televizor. Îmi place mai mult divertismentul de acum, e mai dinamic. Acum sunt emisiuni care te ţin în faţa televizorului, pe care vrei să le vezi. Sunt show-uri care nasc discuţii acasă.


Discutam despre online şi tv. Se spune că sunt două publicuri care nu prea se intersectează.

Cătălin Măruţă: Eu cred că la un moment dat se intersectează. Sunt mulţi oameni din online care se uită la televizor şi sunt mulţi oameni din tv care se duc să comenteze în online, pentru că sunt mulţi oameni care se uită la televizor şi care ştiu că pot să ajungă la tine online, îţi scriu. E foarte uşor să-ţi caute adresa de Facebook şi să-ţi trimită mesaje.

Ai avut momente de blocaj?

Cătălin Măruţă: Am avut momente dureroase în cei 11 ani. Am pierdut doi bunici la care ţineam foarte tare şi îmi aduc aminte că în ambele cazuri totul s-a întâmplat în cursul săptămânii şi a trebuit să mă duc la Târgu Jiu, să ajung la ţară de acolo de unde erau ei şi să nu pot să-I duc la cimitir pentru că aveam o emisiune. Când a murit bunica mea, am ajuns fix când a început emisiunea şi am luat o decizie împreună cu colegii, o să stam mai mult de poveşti, nu o să se cânte…

Te-ar tenta să fii şi jurat la o emisiune?

Cătălin Măruţă: Jurat la un show de cântat nu aş putea să fiu pentru că nu am voce şi nu am nicio calitate să fiu acolo. Nici la un show de dans nu aş putea să fiu în vreun juriu. Cred că dacă ar fi un proiect care mi s-ar potrivi şi unde m-aş simţi confortabil şi cred că la 40 de ani am suficientă minte în cap încât să-mi dau seama dacă mi se potriveşte ceva sau nu. N-aş zice nu, dar acel lucru trebuie să fie făcut pentru tine.

Îţi aduci aminte anumite materiale de pe paginademedia.ro?

Cătălin Măruţă: Îmi aduc aminte foarte multe materiale. Îmi aduc aminte de interviul cu Andreea Esca şi de replica ei genială despre cum ar picta Antena 1 (cineva care aleargă pe o plajă şu nu reuşeşte să ajungă în apă, este Mereu Aproape n. red). Au fost nişte momente memorabile. Îmi aduc aminte şi când ai avut procese…

Un mesaj pe paginademedia.ro la 10 ani?

Cătălin Măruţă: Le spun oamenilor să umărească în continuare, să fie la fel de activi în comentarii pentru că în ultima perioadă s-a creat o comunitatea foarte puternică în comentarii. Nu am văzut să treci audienţe care nu sunt reale sau informaţii altfel, şi atunci, chiar dacă noi suntem supăraţi sau alţii sunt supăraţi, acesta este succesul unui site. Îi superi pe toţi şi în acelaşi timp toţi vor să colaboreze cu tine.

VIDEO. Cătălin Măruţă, la Interviurile Paginademedia LIVE 10 ani în 10 săptămâni

Citeşte şi:

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Felicia Felicia
    Audiente la divertisment pe luna trecuta mai puneți?

Trimite un comentariu

sus