Skip to main content

TVR contra TVR. Fără precedent! Conducerea TVR vrea să conteste în instanţă raportul Comisiei de Etică pe cazul Pătraru - Doina Gradea

 
TVR contra TVR. Fără precedent! Conducerea TVR vrea să conteste în instanţă raportul Comisiei de Etică pe cazul Pătraru - Doina Gradea

Nemulţumită de raportul Comisiei de Etică privind înregistrările lui Dragoş Pătraru, Doina Gradea va contesta în instanţă respectivul raport, pe motiv de „nelegalitate”.

Publicitate

Este fără precedent ca instituţia să conteste un document al Comisiei de Etică, organizaţie care are la TVR doar un rol consultativ.

Este vorba despre raportul de 42 de pagini în care se spunea despre Doina Gradea că, prin afirmaţiile de pe înregistrările lui Dragoş Pătraru „sugerează disponibilitatea de a tranzacţiona independenţa editorială” a TVR, că are „concepţii deformate despre rolul jurnalismului şi misiunea serviciului public” sau că a avut un limbaj autoritar şi ameninţător la adresa salariaţilor studioului teritorial Cluj.

Ce a decis concret conducerea TVR. Din informaţiile obţinute de Paginademedia.ro, Comitetul Director al TVR a decis recent să conteste în instanţă raportul comisiei de Etică din TVR.

„Se aprobă demararea unei acţiuni judiciare, în temeiul art 1 alin (6) din Legea nr 554/2004 a contenciosului administrativ, având ca obiect constatarea nulităţii Raportului Comisiei de Etică şi Arbitraj pentru motive de nelegalitate”, spune decizia Comitetului Director din care fac parte chiar doi dintre şefii care apar în raport: Doina Gradea şi Eduard Dârvariu.

Reamintim că recent Comisia de Etică din TVR a publicat un raport stufos privind înregistrările prezentate de Dragoş Pătraru în spaţiul public: 42 de pagini cu declaraţii ale celor audiaţi şi cu concluzii privind mai multe teme.

Comisia a făcut o analiză pe mai multe direcţii:

- Limbajul vulgar al Doinei Gradea şi al lui Eduard Dârvariu de pe înregistrările prezentate de Dragoş Pătraru:

„Limbajul folosit atât de Preşedintele-Director General, cât şi de Directorul TVR 1 în dialogurile cu jurnalistul Dragoş Pătraru abundă în vulgarităţi, expresii obscene şi injurioase, descalificante nu doar prin prisma poziţiilor ocupate de cei doi în ierarhia serviciului public de televiziune, ci şi din punct de vedere al profesiei lor de comunicatori”, spune Comisia de Etică.

- Doina Gradea îi numeşte „hateri” pe jurnaliştii secţiei de Ştiri, opinie pe care şi-a menţinut-o în cadrul audierilor Comisiei.

„Asocierea explicită pe care Preşedintele-Director General o face între abordarea critică a activităţii autorităţilor de către jurnalişti TVR şi dependenţa financiară a instituţiei de bunăvoinţa aceloraşi autorităţi confirmă temerile exprimate de o parte însemnată a societăţii civile la momentul deciziei politice de înlocuire a taxei tv cu o alocaţie bugetară.

În fapt, corelaţia aparent logică pe care o face dna Gradea (autorităţile „puteau să nu ne dea”/„stai să te gândeşti: merită ăştia sau nu merită?”/ „ăştia nu merită nimic!”) sugerează disponibilitatea de a tranzacţiona independenţa editorială a serviciului public de televiziune”, concluzionează Comisia

„Comentariul acuzator al Preşedintelui-Director General ignoră obligaţia fundamentală a jurnaliştilor de a avea în permanenţă o raportare critică constructivă, riguros argumentată şi onestă faţă de activitatea instituţiilor statului, în condiţiile respectării deontologiei profesionale.

Pe de altă parte, condamnarea îndeplinirii de către aceştia a îndatoririlor profesionale, în limitele prevederilor Statutului ziaristului din SRTv, reprezintă proba unei concepţii deformate despre rolul jurnalismului şi misiunea serviciului public de televiziune.

- Cazul Emma Schweringer, certată pentru că i-a pus o întrebare insistentă Gabrielei Firea. Şi cazul Dragoş Porojnicu, mustrat şi el pentru că a trimis, în ziua sa liberă, Comisiei Europene o serie de întrebări fără să fi discutat înainte cu un superior.

Unele din criticile dnei Doina Gradea la adresa jurnaliştilor menţionaţi se regăsesc şi în admonestările primite de aceştia din partea directorului Oana Popescu şi/sau a producătorului executiv Dorin Muntean, cei care au luat ulterior şi o măsură cvasisancţionatorie injustă faţă de reporterul Ionuţ Gheorghe, fără să ţină cont de circumstanţele în care s-a desfăşurat conferinţa de presă de la Bruxelles din februarie a.c.”

- Gabriel Gherhescu, producător la Viaţa Satului, înlocuit în funcţie, după ce s-ar fi „dat un telefon de «sus»” (după cum i-a spus Eduard Dârvariu, directorul interimar al TVR).

„Există indicii credibile care susţin rezonabil ideea unor intervenţii exercitate din afara TVR, chiar şi din zona politică, în favoarea înlocuirii responsabililor editoriali ai unor emisiuni cu jurnalişti agreaţi pe criterii extraprofesionale.”

- Mutarea emisiunii Ora de ştiri la o oră mai târzie.

„Nu au fost identificate elemente suficiente care să probeze afirmaţia dlui Dragoş Pătraru conform căreia decizia înlocuirii în grila TVR 1 a emisiunii Ora de ştiri cu un Telejurnal cu durata redusă ar fi fost consecinţa unor presiuni de natură politică”

- Poziţionarea şefei TVR faţă de angajaţii TVR de la Cluj, nemulţumiţi de numirea lui Romeo Couţi la conducerea postului local:

Aceeaşi lipsă de transparenţă în motivarea deciziilor şi de refuz al conducerii de a dialoga cu subordonaţii în mod argumentat este relevată şi de discursul Preşedintelui-Director General ţinut în octombrie 2017 în faţa salariaţilor studioului TVR Cluj, nemulţumiţi de repunerea în funcţia de director, ca interimar, a dlui Romeo Couţi, în pofida greşelilor manageriale consemnate în raportul unei comisii extinse de audit intern în luna martie a aceluiaşi an.

Pe lângă folosirea unui limbaj autoritar şi ameninţător la adresa salariaţilor studioului teritorial, Preşedintele-Director General îşi anunţă intenţia de a hotărî personal, în mod discreţionar, câştigătorii concursurilor profesionale care vor urma („Este decizia mea cu cine vreau să lucrez! Cu cine cred că pot să lucrez! (...) Este decizia mea! Punct!” ).

Citeşte şi:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • livia pila livia pila
    Cred ca Gradea ar fi extrem de potrivită să facă o emisiune de umor la TVR. Stirnește ilaritate prin tot ceea ce zice si face! La mai mare, tov. Doinița!
  • Maria Marinescu Maria Marinescu
    Săraca Doina!!! Oare nu are medic de familie?
  • jo jo
    unde le gaeste PSD-ul pe femeile astea!!!???? Seamana ca doua picaturi de apa cu Laura Georgescu...:)
  • dan petrea dan petrea
    Oare aceasta femeie pe nume Dragnea Doina nu mai are nici o limită? Chiar nu vede cât este de penibilă și de ridicolă? Este o compromisă! Un om care nu are nici bun simț, nici onoare. Este subordonata si protejata PSD. Rusine, Gradea Doina!

Trimite un comentariu

sus