Skip to main content

INTERVIU. Cum s-a născut serialul românesc Hackerville. Ideea a pornit de la un documentar despre Râmnicu Vâlcea

 
Johnathan Young
Johnathan Young

Povestea serialului românesc Hackerville, care rulează pe HBO. Cum s-a născut proiectul?

Publicitate

„Simplu”: un scriitor şi jurnalist american care locuieşte în Berlin a văzut un documentar despre hackerii din Râmnicu Vâlcea şi a venit în România să documenteze subiectul. „Ideea” a zburat înapoi în Germania la o companie de producţie nemţească, iar mai apoi a ajuns la şeful producţiilor originale HBO Europe, Johnathan Young.

Apoi, HBO Europe şi TNT au devenit părinţii serialului Hackerviile, cu Andi Vasluianu şi Ana Schumacher în rolurile principale, o producţie cu o poveste încâlcită şi cu acţiunea, la fel ca idee, venită din două ţări, România şi Germania.

Johnathan Young, VP Original Programming Production, HBO Europe, a povestit pentru Paginademedia.ro despre noul serial original, produs de HBO şi TNT, într-un interviu pe care îl redăm în continuare:

Paginademedia.ro: Cum s-a născut proiectul Hackerville şi de ce aţi crezut că subiectul este potrivit pentru România şi publicul de aici?

Johnathan Young, VP Original Programming Production:

Ideea originală de a face acest proiect i-a aparţinut lui Ralph Martin, un scriitor şi jurnalist american care locuieşte în Berlin. După ce a vazut un documentar despre Râmnicu Vâlcea, a venit în România ca să investigheze. I-a povestit lui Joerg Winger, de la UFA (companie de producţie TV din Germania - n.r.), în ideea realizării unei drame pentru televiziune, pornind de la hackerii din România.

Joerg mi-a propus-o mie, pentru că mai colaboraserăm în trecut şi ştia că lucrez pentru HBO la realizarea de producţii originale în Europa Centrală. Am vorbit cu echipa din România, care a văzut imediat potenţialul proiectului de a deveni un serial românesc care atrage şi publicul internaţional.

Hackerville este o poveste despre oportunităţile la nivel global pe care internetul ni le pune la dispoziţie, dar care pot să şi corupă, nu doar să inspire, pe oricine, oriunde. Este o poveste românească pentru că personajele sunt din România – dar este în acelaşi timp şi o poveste universală.

Paginademedia.ro: Care au fost sursele de inspiraţie ale scenariştilor care au lucrat la proiect?

Am cercetat subiectul cu atenţie, dar, de fapt, inspiraţia adevărată vine din experienţa personală a scriitorilor. Scenariştii noştri nu sunt hackeri, dar ştiu ce înseamnă să fii o fire creativă care se luptă să fie auzită.

Paginademedia.ro: Hackerville este o coproducţie româno-germană. Care este componenta germană şi care este cea română?

Unul dintre catalizatorii poveştii este sosirea în Timişoara a Lisei Metz, care este o poliţistă originară din România, stabilită în Germania, şi care investighează crime cibernetice. Familia ei e de origine germană, dar s-a stabilit în România cu multe generaţii în urmă, apoi a plecat în Germania în perioada emigrărilor în masă de la finalul anilor ’80 şi începutul anilor ‘90.

Lisa lucrează la BKA, o divizie a poliţiei care investighează fraude financiare. Când descoperă amprenta digitală a unui hacker român în urma unui atac la o bancă, Lisa călătoreşte înapoi în ţara sa natală, unde va avea experienţe pe care nu şi le-ar fi putut închipui. Povestea experienţelor Lisei în România este dublată de cea a şefilor ei din Germania, care îi monitorizează progresul.

Producţia este rezultatul unui parteneriat între HBO şi TNT Serie, aşadar scenariile au beneficiat de contribuţii substanţiale din partea echipelor creative din ambele ţări, România şi Germania.

În acest sens, contribuţia Ancăi Miruna Lăzărescu, unul dintre regizorii serialului, care locuieşte în München şi are experienţa ambelor ţări, a fost deosebit de valoroasă.

La fel, desigur, ne-am bucurat că am avut-o în rolul principal pe Anna Schumacher (Lisa) şi că tatăl ei îl joacă pe tatăl Lisei din serial (Walter) – căci ei chiar sunt româno-germani, provenind din comunitatea de germani din România.

Citeşte şi: Pe larg despre serialul Hackerville, pe PaginadeSeriale.ro

Paginademedia.ro: În România, HBO produce în principal seriale dramă. Aveţi în plan şi comedii? Sau consideraţi că publicul este mai atras de drame?

Avem producţii foarte diverse în dezvoltare, inclusiv comedii-dramă şi comedii. Credem că publicul e atras de entertainment de calitate şi ştim că vrea să urmărească evoluţia unor personaje memorabile pe parcursul mai multor episoade.

Paginademedia.ro: HBO a lansat Umbre şi Valea Mută în România şi în alte ţări europene. În care dintre aceste ţări au obţinut cele mai bune rezultate cele două seriale?

În România, desigur. Dar serialele româneşti „călătoresc” şi sunt foarte bine primite de publicul nostru din alte teritorii.

Paginademedia.ro: Aţi observat anumite trenduri în ceea ce priveşte gustul românilor pentru seriale?

Ne place să credem că noi iniţiem, nu urmăm, trenduri. La nivel global, este evident că publicul vrea cât mai multe poveşti de calitate, indiferent de gen. Dacă este un serial bun, îşi va găsi publicul.

Paginademedia.ro: Cum identificaţi genul de producţii care s-ar potrivi cel mai bine pentru publicul din România?

Căutăm scriitori şi regizori care dau dovadă de pasiune şi energie, care au o poveste captivantă şi dorinţa de a o spune. Dacă povestea este spusă într-un mod convingător, noi credem că îşi va găsi publicul.

Paginademedia.ro: Plănuiţi să produceţi şi alte seriale pentru România? În afară de noul sezon din Umbre.

Nu pot da foarte multe detalii momentan, în afară de a spune că da, având în vedere paleta de proiecte aflate acum în dezvoltare, exact asta plănuim!

Paginademedia.ro: Cum vi se pare industria României de producţie de film şi seriale?

România are o tradiţie cinematografică impresionantă, iar filmele româneşti câştigă mereu premii la festivaluri internaţionale. Echipele de producţie sunt obişnuite să lucreze cu scenarii de calitate şi cu regizori vizionari.

Ca atare, pun foarte mult suflet în munca lor, ca ceea ce produc să fie de calitate, iar această implicare duce la crearea unui mediu de lucru minunat.

Paginademedia.ro: Există cerere ca alte seriale europene să fie produse în România?

Se va ajunge acolo cu siguranţă, în contextul în care producătorii şi canalele TV caută modalităţi de a se extinde, de a aduce în faţa publicului lor poveşti, locuri şi personaje noi.

Paginademedia.ro: Credeţi că HBO va adopta fenomenul „binging” şi va lansa seriale complete?

În cazul lui Aranyelet şi Blinded by the Lights – serialele HBO din Ungaria şi Polonia, lansate în acest an – întregul sezon a fost disponibil pe HBO GO din ziua lansării, pentru a putea fi consumat ca „binge”.

Hackerville va urma acelaşi tipar ca Umbre. Deciziile se iau în funcţie de fiecare titlu în parte.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus