Skip to main content

Mai multe ONG-uri, despre şefa TVR: Solicităm parlamentarilor să judece cu maximă responsabilitate conduita Doinei Gradea

 
Doina Gradea - Foto: HotNews
Doina Gradea - Foto: HotNews

REACŢIE. „Modelul autocratic de conduită adoptat de Doina Gradea în relaţia cu o instituţie mass-media care este un reper pentru democraţie şi, respectiv, aroganţa cu care Preşedinta-director general tratează relaţia cu principala instituţie a democraţiei – Parlamentul -, justifică pe deplin decizia de demitere”, spun 14 ONG-uri, într-o scrisoare publică, despre şefa TVR, Doina Gradea.

Publicitate

Reacţia vine după ce Doina Gradea a fost invitată la audieri, de mai multe ori, în Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor.

„Succesivele eschivări la care a făcut apel pentru a nu da curs invitaţiei nu sunt decât o confirmare a aroganţei cu care răspunde principiului responsabilităţii faţă de public”, spun organizaţiile.

„Solicităm parlamentarilor, în mod deosebit membrilor Comisiilor de mass-media să judece cu maximă responsabilitate conduita Doinei Gradea atât în ceea ce priveşte instituţia publică pe care o conduce cât şi în raport cu instituţia în faţa căreia trebuie să răspundă cu privire la perfomanţa în funcţia de conducere pe care şi-a asumat-o”, mai adaugă aceştia.

Printre semnatari se numără ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Freedom House.

Comunicatul integral al Active Watch, în continuare:

Doina Gradea, preşedinta-directoare generală a TVR, nu răspunde decât în faţa Marii Adunări Naţionale

Un raport al Comisiei de etică şi arbitraj din TVR (Comisia) a criticat-o pe Doina Gradea, semnalând o serie de fapte considerate a fi incompatibile cu funcţia pe care o ocupă, adica cea de directoare şi preşedintă a Consiliului de Administraţie al SRTV. Ulterior publicării raportului, Gradea a adăugat faptelor menţionate o serie de noi acte abuzive care au vizat cenzurarea activităţii Comisiei şi intimidarea angajaţilor care au diseminat raportul acesteia.

Faţă de această situaţie în care televiziunea publică - aflată deja într-o situaţie vulnerabilă atât economic cât şi sub aspectul independenţei editoriale - este supusă unui regim de conducere cu accente autoritare, mai multe organizaţii neguvernamentale şi personalităţi ale vieţii publice şi universitare au solicitat Comisiilor parlamentare pentru mass-media să declanşeze de urgenţă o anchetă şi, dacă vor fi apreciat că sesizările conţinute în raportul Comisiei de etică şi arbitraj cât şi cele ulterioare publicării raportului sunt temeinice, să o demită din funcţia deţinută la conducerea TVR pe Doina Gradea.

Membrii Comisiei pentru mass-media din Camera deputaţilor au dat curs solicitării organizaţiilor semnatare ale apelului şi au invitat-o la audieri pe Doina Gradea. La o lună faţă de momentul sesizării Comisiei, Doina Gradea nu a ajuns încă în faţa parlamentarilor. Succesivele eschivări la care a făcut apel pentru a nu da curs invitaţiei nu sunt decât o confirmare a aroganţei cu care răspunde principiului responsabilităţii faţă de public. Deputatul Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru mass-media a Camerei deputaţilor a comunicat presei că Gradea, în loc să vină la audierea programată pentru data de 21 noiembrie, a transmis parlamentarilor o invitaţie la “o inaugurare”.

ActiveWatch a transmis European Broadcasting Union o informare cu privire la conduita abuzivă a Doinei Gradea. Noel Curran, directorul general al organizaţiei europene, a transmis că evoluţia evenimentelor legate de TVR va fi urmărită cu atenţie şi îşi exprimă încrederea că părţile interesate şi autorităţile vor analiza cu atenţie situaţia şi vor lua deciziile potrivite (“...EBU continues to closely follow developments at TVR and trusts that relevant stakeholders and authorities will carefully analyze the situation and take appropriate decisions. With kind regards, Noel Curran, Director General”).

Solicităm parlamentarilor, în mod deosebit membrilor Comisiilor de mass-media să judece cu maximă responsabilitate conduita Doinei Gradea atât în ceea ce priveşte instituţia publică pe care o conduce cât şi în raport cu instituţia în faţa căreia trebuie să răspundă cu privire la perfomanţa în funcţia de conducere pe care şi-a asumat-o.

În opinia noastră, modelul autocratic de conduită adoptat de Doina Gradea în relaţia cu o instituţie mass-media care este un reper pentru democraţie şi, respectiv, aroganţa cu care Preşedinta-director general tratează relaţia cu principala instituţie a democraţiei – Parlamentul -, justifică pe deplin decizia de demitere.

ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul pentru Inovare Publică
Miliţia Spirituală
Freedom House, România
Asociaţia Kompatibil
Asociaţia Pro Democraţia
AZIR, secţia româneasca a Asociaţiei Europene a Jurnaliştilor
Asociatia VIDEOVEST - Timişoara
Societatea Jurnaliştilor Galaţi
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie
Frontline Club Bucharest
Centrul de Resurse pentru Participare Publică - CeRe
Observatorul Român de Sănătate

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    mai Ioane ( american ) tu cu putina ta minte INCA nu intelegi ca tvr face jocul unor penali iar sefa este ca un buboi purulent pe obrazul Romaniei ? crezi ca roata nu se va intoarce ? si voi *** psd-ului de astazi o sa ajungeti cu drag ( nea ) la *** istoriei O sa fiti pomeniti pe vecie ca tradatori de neam iar acesti ong -isti vor fi eroi E ca dupa Judecata de apoi De judecata istoriei si de cea divina nu puteti scapa
  • john john
    14 ong-uri, de fapt 14 pagini de facebook :))
  • Razvan Putină Razvan Putină
    Nu am viata sociala. Stau toata ziua pe paginademedia.ro. Astept audientele 24 de ore din 24! Caut prietena dar nu gasesc! Toate prietenele sa apeleze la mine !
  • Razvan Putină Razvan Putină
    Postați audiențele de aseara !

Trimite un comentariu

sus