Skip to main content

(P) 10 Mituri în homeopatie: ai voie să atingi pastilele? Sunt sau nu medicamente? Au studii cei care le prescriu?

 
(P) 10 Mituri în homeopatie: ai voie să atingi pastilele? Sunt sau nu medicamente? Au studii cei care le prescriu?

(P) Ai voie să atingi pastilele? Dacă pui mâna pe ele, îşi pierd calităţile şi nu îşi mai fac efectul? Sunt sau nu sunt medicamente? Cei care le prescriu au studii de specialitate?

Publicitate

Zece mituri legate de homeopatie, întrebări şi răspunsuri de la medici cu experienţă.

Să luăm miturile pe rând:

1. Produsele homeopate nu sunt medicamente.

Dr. Mirela Pavelescu:

"Medicamentul homeopatic este autorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, deci a parcurs toate etapele prevăzute în legislaţia românească de sănătate necesare acestei acreditări, inclusiv studiile clinice.

În aceste condiţii consider absolut nejustificată această afirmaţie.

Şi conform definiţiei DEX - medicament = substanţa naturală sau de sinteză utilizată pentru a ameliora, preveni sau vindeca o boală."

2.Cei care prescriu homeopate nu au studii de medicină.

Dr. Sorin Dan Cadar:

Fals. În România, încă din 1965 s-a stabilit prin Lege că numai medicii au dreptul să practice Homeopatia şi numai după ce urmează, în plus faţă de anii de studiu ai facultăţii de medicină, un curs postuniversitar de 2 ani, de obţinere a competenţei în homeopatie.

De asemenea, la nivelul UE s-a decis (din 2017) în cadrul CEN (Consiliul European de Normalizare)ca obligativitatea cursului şi a practicii să fie rezervate numai medicilor.

3. Cine face tratament homeopatic nu are voie sa atinga cu mâna globulele/granulele deoarece se inactivează.

Dr. Sorin Dan Cadar:

"FALS. Nu este igienic să pui mâna pe ceea ce urmează să bagi în gură. Ideea că dacă le atingi cu mâna medicamentele homeopatice se inactivează este INCORECTĂ. Medicamentul homeopatic este impregnat cu substanţa terapeutică în profunzime, deci nu este afectată de atingere, dar atingerea nu este igienică."

4. Nu trebuie să pui sau să atingi granulele în/cu linguriţa de metal.

Dr. Sorin Dan Cadar:

"FALS. De ce sa pună cineva granulele în linguriţă de metal, atâta timp cât tuburile sunt dotate din fabricaţie cu dopuri speciale în care să pună granulele? De ce să "zdrobeşti" granulele, cât timp ele sunt solubile şi se dizolvă în apă?

Şi, oricum, cine poate crede faptul că nişte granule compuse din lactoză/zaharoză/fructoză pot face schimb de electroni cu un metal? Fizicienii au spus că NU ESTE POSIBIL AŞA CEVA."

5.Homeopatie sau medicină bazată pe plante? Nu e acelaşi lucru?

Dr. Gheorghe Jurj:

"Homeopatia foloseşte substanţe procesate într-un mod specific. Aceste substanţe pot proveni din toate regnurile, nu doar din cel botanic.

Adică, avem medicamente homeopatice care sunt de origine minerală, metale, săruri, ori chiar de origine animală (veninuri sau alte produse animale)."

6. Cine face tratament homeopatic nu mai poate face şi un alt tratament.

Dr. Sorin Dan Cadar:

"FALS. În cursul ORICĂRUI tratament homeopatic se poate interveni la nevoie cu orice tip de alt tratament. Nu există INCOMPATIBILITATE între tratamentul homeopatic şi orice alt tip de tratament.

De exemplu, în cazul unei amigdalite acute pultacee cu Streptococ Betahemolitic grup A se administrează Antibioticul specific împreună cu medicamentul Belladonna ch 15, şi astfel boala se vindecă mult mai repede şi complet, fără teama de recidivă sau complicaţii."

7. De ce să iau homeopate şi nu suplimente alimentare? Nu e acelaşi lucru?

Dr. Gheorghe Jurj:

"Suplimentele alimentare pot ajuta şi de obicei pacienţii le iau din proprie iniţiativă. Medicamentele homeopatice trebuie alese şi prescrise de către un medic specializat şi tratează toate disfuncţiile pacientului.

Este o adevărată medicină cu efecte uluitoare uneori, dar care nu se poate face prin automedicaţie, pentru că diagnosticul homeopatic este complex."

8.Nu se ştie cum funcţionează homeopatia. Atunci de unde ştiu că are efect?

Dr. Dumitru Gafiţanu:

"Chiar dacă în prezent nu sunt teorii confirmate asupra modului în care acţionează homeopatia, în prezent sunt propuse mai multe teorii asupra acţiunilor posibile pe care le determină medicamentele homeopatice.

Chiar dacă efectul nu este strict condiţionat de cantitatea de substanţă, prin studii de microscopie electronică a fost depistată prezenţa substanţelor din compoziţie sub formă de nanoparticule.

Efectele sunt confirmate prin practica clinică homeopatică care timp de sute de ani a permis identificarea pentru medicamentele homeopatice a principalelor efecte terapeutice."

9. Menta şi cafeaua afectează tratamentul homeopatic.

Dr. Gheorghe Jurj:

"Un studiu pe animale făcut de Dr. Adrian Alecu de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş a arătat că menta nu influenţează efectul medicamentelor homeopatice.

La fel şi cafeaua. DAR, fiind substanţe în cantitaţi foarte mici este preferabil ca de la administrarea lor să treacă 5-10 minute până la ingerarea altor substanţe, mai ales cele aromatice."

10.Adulţii şi copii iau aceeaşi doză în tratamentul homeopatic.

Dr. Sorin Dan Cadar:

"Medicamentul homeopatic acţionează CALITATIV şi nu CANTITATIV.

În consecinţă, doza este universală, la adulţi şi copii: 5 granule/doză sau 5 picaturi/doză."

Cine sunt doctorii care au răspuns întrebărilor:

  • Dr. Sorin Dan Cadar este medic Primar O.R.L., medic homeopat, lector la cursul de homeopatie si etică medicală, Preşedintele Asociaţiei Române de Homeopatie Clinică - ARHC.
  • Dr. Dumitru Gafiţanu este medic Primar obstretică-ginecologie, medic homeopat, , lector la cursul de homeopatie si etică medicală
  • Dr. Gheorghe Jurj este medic Primar generalist, medic homeopat, Preşedinte Onorific ARHC şi Vicepreşedinte al Societăţii Române de Homeopatie - SRH.
  • Dr. Mirela Pavelescu este Asistent Universitar, medic primar pediatrie, medic specialist alergologie şi imunologie clinică, medic homeopat

Autor: Advertorial publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • heinz heinz
    Homeopatia nu e medicina, ea se bazează numai pe efectul placebo, medicamentele homeopate nu au nici un efect asupra sănătății, conțin doar zahar. Ar trebui sa spuneți asta și proștilor care cumpără zahar chior la suprapreț crezând ca se tratează. Rușine!

Trimite un comentariu

sus