Skip to main content

VIDEO. Esca: Românii, acum zece ani, aveau încă multă speranță. Acum sunt foarte dezamăgiți. Nu poți să tot speri la infinit și să nu primești nimic în schimb

 
VIDEO. Esca: Românii, acum zece ani, aveau încă multă speranță. Acum sunt foarte dezamăgiți. Nu poți să tot speri la infinit și să nu primești nimic în schimb

VIDEO. Românii acum și românii acum zece ani. Așa cum îi vede și cum îi "simte" Andreea Esca. Constatări dureroase, dar și un mesaj optimist pentru români de la prezentatoarea Știrilor Pro TV.

Cum îi simțea Andreea Esca pe români acum zece ani? Ce îi spuneau românii atunci când o întâlneau?

Andreea Esca, la interviurile 10 ani de Paginademedia.ro:

"Mi se pare că oamenii, acum zece ani, aveau încă multă speranță, iar acum sunt foarte dezamăgiți. Acum am impresia că nici cei care erau extrem de optimiști nu mai au dramul acela de optimism. Au tot sperat, au tot sperat. Ca într-o relație. Nu poți să tot speri la infinit și să nu primești nimic în schimb. La un moment dat îți spui: gata, eu sunt un nebun care își imaginează lucruri ce nu se vor întâmpla niciodată.

E foarte multă dezamăgire, mult mai mulți oameni care își doresc să plece din țară, față de acum zece ani. Mult mai puțini oameni care își doresc să facă aici copii - ceea ce este îngrozitor. Voință există, dar e foarte puțină acțiune. Toți vrem, toți așteptăm, suntem supărați, dar hai să facem, hai să începem."

"Pe mine mă impresionează atunci când mă întâlnesc cu oameni care au plecat din țară și se întorc și-mi spun „am dat drumul la televizor și v-am văzut și ce bine-mi pare că sunt acolo”. Am reușit să fiu un punct de stabilitate în haosul ăsta în care oamenii pleacă și se întorc, în care își caută sensul, în care sunt supărați, fericiți. Mă simt bine așa cumva că reușesc să țin ceva constant, la un nivel bun."

Așa îi simțea acum zece ani. Acum, în 2018, ce îi spun românii când o întâlnesc? Ce ofuri își varsă?

Andreea Esca:

"Sunt ofurile pe care le știm cu toții. Ne-am dorit mult mai mult de la România. Ne-am fi dorit ca după Revoluție să merg pe o autostradă când merg la Sibiu. Crezi că vreau mult?

Sau ne-am fi dorit mult dacă nu mai vedeam oameni care stau în halul în care stau pe culoarele spitalelor, câte 2-3 pe un scaun să facă chimioterapie? Sau poate ne doream mult dacă am fi vrut să existe toaletă în toate școlile și să știe ce materii au la examen și să nu se trezească peste noapte că s-a schimbat cartea, s-a schimbat profesorul, s-a schimbat viața.

Ne-am fi dorit să avem niște universități ca să nu fim obligați să găsim o variantă încât copiii noștri să plece din țară ca să poată face școli bune sau să fi făcut ceva astfel încât acei medici extraordinari să nu fie nevoiți să plece și să profeseze medicina în altă țară pentru că aici nu ar fi avut niciodată satisfacția muncii lor.

Cam asta ne-am fi dorit după Revoluție și suntem undeva destul de departe de ce ne-am dorit. "

VIDEO. Andreea Esca: Românii, acum zece ani, aveau încă multă speranță. Acum sunt foarte dezamăgiți

Andreea Esca: Să nu mai așteptăm și să nu mai zicem că nu se poate. Hai să facem ceva!

Un mesaj de la Andreea Esca pentru "cititorii Paginademedia.ro și cititorii de pretutindeni": Să nu mai așteptăm și să nu mai zicem că nu se poate. Hai să facem ceva! Ceva mic, mic, dar să facem!

Andreea Esca: 

"Aș vrea să se gândească bine ce își doresc de la ei și de la țara asta și să facă ceva. Să își propună, în 2019, să facă ceva, de la un capăt la celălalt. Și să zică: uite, eu, în 2019, am făcut asta! Și am făcut-o bine! Și sunt mândru de mine! Ca să mișcăm lucrurile. Să nu mai așteptăm și să nu mai zicem că nu se poate. Hai să facem ceva! Ceva mic, mic.

Vreau să am această bucurie că o să scrie niște oameni să spună: eu m-am făcut primar la mine în sat și nu mai au toate casele 15 culori și 16 modele și 30 de balcoane, și arată frumos toate. Iar vecina mea s-a apucat să tricoteze șosete, iar când vin turiștii cumpără șosete și o ducem cu toții bine. Turiștii vin, pentru că e frumos, pentru că eu fac zacuscă, iar vecina ciorapi. Și le vindem, și o ducem cu toții bine.

Iar romii din capătul străzii, care sunt prietenii noștri, și-au făcut o mică fabrică de cărămidă - bine, e mult spus fabrică - iar când vin turiștii se duc și acolo să vadă cum se fac cărămizile.

Și mai avem un vecin, care și-a luat o căruță. Și duce turiștii cu ea prin sat, până la fabrica de cărămizi. Și cîștigă un ban, cu care poate să țină și o vacă în curte și are lapte pentru copii. Astfel de lucruri mi-ar plăce să îmi povestească cineva la anul."

VIDEO. Andreea Esca, mesaj pentru români:

Câteodată ai o revoltă de îți vine să urli, dar nu e corect să urli. În momentul ]n care prezinți știri, nu comentezi

Rolul jurnalistului Andreea Esca?

Esca, la Interviurile 10 ani de Paginademedia.ro:

"Rolul meu e foarte complicat, de fapt. Pentru că eu sunt într-o profesie și într-o poziție în care sunt obligată să transmit realitatea fără să comentez. Eu nu sunt un comentator.

În momentul în care prezinți știri, nu comentezi. Sunt obligată, și asta și fac, să rămân neutră, să explic și să povestesc ce se întâmplă.

Pe de altă parte, sigur că vezi ce este în jurul tău și câteodată ai o revoltă de îți vine să urli, dar nu e corect să urli.

Eu mă aflu undeva la mijloc, dar cred că datoria mea, în continuare, este să îi informez pe oameni, să înțeleagă ce se întâmplăși, de acolo, așa cum la ei este telecomanda pentru a schimba canalul de televiziune, așa este la ei telecomanda să schimbe lucrurile în țara lor. Sau nu."

VIDEO. Andreea Esca: la telespectatori e telecomanda să schimbe lucrurile în țara lor. Sau nu

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Cine, Esca "fake news"? Isi priveste violatorul in ochi? Ce penibila este creatura asta care nu intelege prea multe lucruri dar vorbeste ca si cum si-a dat 10 doctorate.
  • Cum dracu sa nu fi dezamagit cand ai lumai *** la conducere? Intai un nenorocit care a distrus tara si acum un autist care traieste in lumea lui in care Codruta este zana maseluta... Din 17 mil de romani nu am avut si noi un roman sa ne fie presedinte? Neam de tradatori si lasi! Toti sarbatoresc cu "fasole si ciolan" si ii doare in cur de romanii care azi sunt sub ocupatie si traiesc atata de greu. Mi-e scarba de natia asta de consum, da de consum, doar la asta contam pentru strainii cu multinationale bine infiptate in resursele tarii. Francezii fac scandal ca motorina le-a crescut la 1.40 euro si au salare minime peste 1250 euro. La noi ca avem 1200 - 2000 ron nu zice nimeni nimic. Natie spalata pe creer si indobitocita.

Trimite un comentariu