Skip to main content

ABSURDUL TVR. Televiziunea Publică notifică Paginademedia: "vă solicităm dezvăluirea surselor". Pentru o preluare

 
ABSURDUL TVR. Televiziunea Publică notifică Paginademedia: "vă solicităm dezvăluirea surselor". Pentru o preluare
Ionuț Cristache

"Vă solicităm dezvăluirea surselor în baza cărora ați făcut publice informații confidențiale referitoare la activitatea în SRTV". Este doar una dintre cererile Televiziunii Publice, cerere pe care TVR o formulează într-o notificare către Paginademedia.ro la sfârșitul anului trecut.

O notificare în care postul public cere "sursele pe care v-ați fundamentat". Mai cere "să retractați ca fiind neprobate informațiile respective".

Mai mult, TVR spune că a fost "prejudiciată" și că articolele nu au fost "verificate din cel puțin două surse credibile".

Publicitate

Dincolo de faptul că - în premieră - o instituție de presă publică somează o altă redacție și cere dezvăluirea surselor (protejate, prin codul deontologic), aceeași instituție notifică inclusiv publicațiile care au preluat informațiile.

Notificarea TVR - trimisă către Paginademedia, Libertatea, Cancan și România TV, vine după ce Paginademedia.ro a publicat un material despre veniturile realizatorului TVR Ionuț Cristache, de la România 9. Material care conține, de fapt, informații preluate din alte surse (citate în articole).

Din articolul publicat de Paginademedia.ro:

"Ionuţ Cristache, prezentatorul principalului talk-show de la TVR, ar primi un salariu de 26.377 lei (aproximativ 5.650 de euro), scrie ziarul Libertatea, care menționează că a intrat în posesia contractului său.

Sursa citată mai menționează că Cristache are și un target de audiență cu cel puţin 30% mai mare decât media postului. Lucru care nu este dificil de realizat, având în vedere că emisiunea este în prime-time, adică perioada în care cele mai multe televizoare din România sunt deschise."
 

Ce spune notificarea TVR:

- în data de 22 noiembrie, în Libertatea a fost publicat un articol potrivit căruia "Libertatea a intrat în posesia contractului încheiat de Societatea Română de Televiziune și jurnalistul Ionuț Cristache". În articolul respectiv sunt menționate informații din contractul încheiat cu realizatorul emisiunii România 9 care sunt acoperite de confidențialitate.

- publicația reține în articolul respectiv sune de bani calificându-le în mod eronat drept salariu, dl. Cristache nefiind angajatul SRTV, ci un colaborator, contractul său nu este un contract de muncă, ci un contract de colaborare.

- articolele din presă continuă cu afirmații despre contracte încheiate de SRTV cu alți parteneri și despre sume invocate a reprezenta prețul acestor contracte, în mod acuzator și peiorativ la adresa TVR.

- publicarea unor asemenea infromații reprezintă o încălcare a principiului concurenței loiale și, în consecință, generează o expunere legală majoră pentru TVR

- vă solicităm să ne comunicați sursele pe care v-ați fundamentat în publicarea unor informații cu caracter confidențial la activitatea în SRTV, articolele fiind nedocumentate și, prin conținutul lor, aducând grave prejudicii de imagine televiziunii naționale.

- solicităm ca în cazul in care informațiile conficențiale nu sunt probate, să retractați ca fiind neprobate informațiile respective

- publicarea acestor articole se face cu încălcarea Codului Deontologic al Ziaristului

- vă solicităm să faceți demersuri în vederea corectării acestei situații prin intermediul unei dezmințiri

- în cazul în care nu procedați la remediere, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanțelor competențe

VEZI notificarea TVR către Paginademedia.ro, AICI

Citește și: 

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • cat timp salariul este din bani publici , ar trebuii si noi contribuabili sa facem o notificare la TVR sa se publice salariile bugetariilor din TVR
 • In Romaniatoti cei care lucreaza la Stat se cred stapanii Statului, adica ai celor care ii tin in spinare!
  Pana si femeia de serviciu din primarie sau *** angajatiacoko, se cred stapani!
  Asta le ibduce dragnel.
 • Sărmana Doina Gradea!, Asa se întâmplă cind îți vezi dregătoria amenințata de Alexandru Sassu și Smaranda Vornicu. Noi nu avem bani de hutyievdevcopiator și Gradea se tine de amenințări.
 • daca cristache vede mesajul meu ii cer sa aduca banii inapoi, adu banii, adu adu adu banii inapoi
  TVR face *** cu banii statului
 • Este ridicol, du-te la munca omule. Chiar as putea avea mai mult umor fara prompter. Ce noroc au unii ca fac bani fara nici un talent.
 • In primul rand e adevarat salariul :) In al doilea rand deranjul TVR e dat de faptul ca ala nu-si merita banii ca daca ar fi fost vreo valoare n-avea nimeni nimic cu salariul lui dar cand iei basculante de bani ca sa nimic lumea incepe sa spuna lucruri. Practic sunt bani nejustificati. In alt treilea rand puteau sa faca ce a facut PROTV in cazul salariului lui Esca pe vremea cand faceau misto carcotasii de salariul ei imens. Adica nimic. Eventual nega Cristake in gluma in vreo declaratie cum a facut Esca. Dar asa se intampla cu hotii si combinatorii si masluitorii cand sunt prinsi ataca autorul dezvaluirii. Deci problema nu e ca unii fura sau au contracte cu sume mari, ci faptul ca unii arata lucrul asta. Asa face si A3 care-i ataca p-aia care spun lucruri si nu faptul in sine. Asa se face, sunt lectii de aparare mediatica prin atac diversionist si discreditarea sursei. Sigur pentru pelicani. :) Haidi bre mai aveti?

Trimite un comentariu