Skip to main content

Lista Must Carry 2019. Televiziunile preluate obligatoriu de cablişti. Magic TV, Rock TV, Cinethronix, printre noutăţi

 
Lista Must Carry 2019. Televiziunile preluate obligatoriu de cablişti. Magic TV, Rock TV, Cinethronix, printre noutăţi

Magic TV, Rock TV, Cinethronix, Medika TV, Bucuresti TV şi NCN se numără între noile posturi intrate în lista must carry, a posturilor care trebuie preluate obligatoriu de către companiile de cablu (fără DTH).

Publicitate

CNA a luat astăzi act de noua listă must carry 2019, din care fac parte 32 de televiziuni comerciale, pe lângă televiziunile postului public.

Întrucât lista este realizată în funcţie de audienţa la nivel naţional pe tot anul 2018, anul acesta lista este deschisă în premieră de postul Romania TV.

Lista posturilor libere la retransmisie va fi publicată pe site-ul Consiliului Naţional al Audiovizualului şi va intra în vigoare începând cu 1 februarie.

Amintim că în ultimul an au ieşit din lista must carry posturile Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, Antena 3, ZU TV şi Kanal D.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, lista posturilor din must carry pe anul 2019:

1. Romania TV

2. National TV

3. Prima TV

4. Realitatea TV

5. B1 TV

6. Digi 24

7. Favorit TV

8.Trinitas TV

9. Kiss TV

10. Taraf TV

11. National 24 Plus

12. TV H

13. U Televiziune Interactiva

14. Music Channel

15. Speranta TV

16. Hit Music

17. Orizont TV

18. Nasul TV

19. Neptun TV

20. Inedit TV

21. TVSudEst

22.Alfa Omega TV

23. Travel Mix

24. Credo TV

25. Magic TV

26. Rock TV

27. Telestar 1

28. Kapital TV

29. NCN

30. Bucuresti TV

31. Cinethronix

32. Medika TV


La lista televiziunilor comerciale, se adaugă şi televiziunile postului public TVR 1, TVR 2, TVR 3 şi cele regionale, dar şi TV5.

În privinţa Moldova 1, a cărui obligativitate este stabilită prin acorduri internaţionale, reprezentanţii CNA au făcut următoarea menţiune:

„Amânat până la rezolvarea de către Compania Teleradio - Moldova a problemelor ce vizează transmisia programului Moldova 1 pe teritoriul României”. Din informaţiile Paginademedia.ro ar fi probleme cu drepturile de autor (pe teritoriul Uniunii Europene) şi cu distribuţia semnalului pe teritoriul României.

Erdely TV - program regional în limba maghiară, obligatoriu în judeţele cu o pondere mai mare de 20% a populaţiei de etnie maghiară. Vizate sunt judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Satu Mare, Bihor, Sălaj.

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gizmin Pusha Gizmin Pusha
    Cinetrofix cameramanu chel albastru emite ceva? Mi se pare un televiziunea nimanui. Cum naiba a intrat ala in mascheri?
  • Mariusbogiu Mariusbogiu
    UPC Introduce în grila de programe toamna Canalul TVR Moldova o sa Intre Luni
  • Mariusbogiu Mariusbogiu
    Bucuresti TV Și Cinethronnix și Orizont TV sa Intre in grila UPC
  • Pixelul-Albastru Pixelul-Albastru
    Fiecare telespectator poate sa aleaga. Avem preferinte diferite de consum. Si din lista asta de must carry sunt canale f. ok, mai mult sunt finantate din publicitate sau din banii unor antreprenori care cred in afacerea lor. Fata de celelalte canale tv pentru care companiile de cablu sunt obligate sa plateasca, pentru fiecare abonat 1-15 euro centi/luna. Cu cat mai multe canale care cer bani cu atat mai scump abonamentul tv sau firma telekom are profit mai mic si investitii pe masura. Asa ca opiniile sunt diferite. Ar fi util sa ne gandim daca se poate micsora la un numar de 40 de canale sistemul de distributie analogic care are in jur de 60 canale la toti operatorii, caz in care se pot transmite inloc de 20 canale in analogic echivalentul a 200 de canale in digital SD sau 100 HD si numai 50 canale in 4k. Este util sa avem optiuni si sa alegem in functie de dorinta fiecaruia!
  • Iepurasu' care zburdă Iepurasu' care zburdă
    @geo
    Nu există un număr limitat de canale.
    În listă intră toate canalele cu distribuție națională care nu percep taxe de retransmisie distribuitorilor.

    Legea audiovizualului spune că 25% din grilă trebuie să fie constituită de programe din lista must-carry.
    Dacă ai 60 de canale în grilă (câte sunt acum la Digi România în grila analogică), trebuie să retransmiți primele 15 canale din lista de mai sus + canalele TVR + TV5.

    În grila digitală este mai dificil de precizat care este numărul total de canale transmise, pentru că variantele SD și HD ale aceluiași canal fac ca un singur canal să fie numărat de două ori.
    Dar, groso-modo, în grila digitală ar fi suficient loc pentru preluarea tuturor canalelor din grilă.
  • circo circo
    păcat că CNA obligă companiile de cablu să țină toate aceste canale în grilă. Astfel, companiile pot scoate din canalele mai bune și pot în același timp să păstreze numărul minim de canale scris în contract, astfel că nu poți rezilia contractul cu ei.
  • mmari mmari
    In functie de audiente? Cata audienta poate face NasulTV? Sau Sperantatv? sau Alfa Omega tv? Orizont tv? zeci? sute?
  • geo geo
    Poate ne explica cineva de ce sunt 32, si nu 18 sau 20.
  • M99 M99
    @Daniel: Orizont TV e la liber în grila UPC și e pe poziția 87.
  • bing bing
    eu tot nu am digi 24 in lista de canale la Telekom TV
  • M99 M99
    @Mihai: E clar că nu ai urmărit niciodată acest canal. Are chiar și documentare de la BBC.
  • Liviu Sora Liviu Sora
    Realitate nu isi are loc in lista asta! Vesnic insolventa, nu plateste nici un ban la stat si in plus de asta mai au si derapaje scarboase.
  • geo geo
    Ar fi fost interesant sa faceti publice si audiența la nivel național pe tot anul 2018 a celor 32 de posturi care au intrat in lista must-carry. Banuiesc ca unele dintre ele au cateva mii de privitori...Ma surprinde prezenta pe lista a unora, cum ar fi TV SudEst Rm Sarat, Bucuresti TV ori Medika TV care a inceput sa emita abia in luna octombrie 2018.
  • Mihai Mihai
    Medika TV? Must Carry? O sa inceapa emisiuni tabloide cu medicina? De genul "Breaking News: SHOKANT! Adevarul despre Raceala! Este un atac al EXTRATERESTRILOR?" sau "Conspriratia din spatele VACCINURILOR! Pamantul este PLAT!"
  • Daniel Daniel
    Nasul,Inedit,Orizont sunt codate pe upc

Trimite un comentariu

sus