Skip to main content

Membru CNA îi răspunde lui Klaus Iohannis, în scandalul Realitatea TV: Este, în opinia mea, o presiune nepermisă asupra instituției și membrilor săi

 
Membru CNA îi răspunde lui Klaus Iohannis, în scandalul Realitatea TV: Este, în opinia mea, o presiune nepermisă asupra instituției și membrilor săi
Radu Herjeu

„Ca membru CNA care NU a votat suspendarea emisiei Realității TV mi se pare inadmisibilă și deplasată aserțiunea președintelui Iohannis.”

Publicitate

Reacția îi aparține lui Radu Herjeu, membru CNA, și vine în urma poziției Președintelui Klaus Iohannis, publicată în această seară pe site-ul administrației. 

Herjeu menționează că poziția lui este una „în nume personal”. 

„Acuzațiile că CNA ar fi ”un instrument de reducere la tăcere a reprezentanților mass-media care critică puterea”, în condițiile în care sunt convins că nici domnia sa, nici consilierii săi nu știu speța, nu cunosc argumentele aduse în favoarea sancțiunii și cu atât mai puțin articolele de lege în baza cărora s-a dat, reprezintă, în opinia mea, o presiune nepermisă asupra instituției și membrilor săi”, menționează Radu Herjeu în comunicat. 

Membrul CNA își încheie comunicatul precizând că „prin poziția adoptată, președintele Iohannis pare să ignore cu bună știință încălcarea legii, preferând un discurs politicianist electoral”. 

Amintim că, în ședința de marți, CNA a decis sancționarea postului Realitatea TV cu întreruperea emisiei pentru 10 minute, ca urmare a modului în care au fost reflectate evenimentele din jurul protestelor din 10 august. Tot pentru proteste a mai fost amendat postul Romania TV, cu 15.000 de lei, în timp ce Antena 3 n-a primit nicio sancțiune. 

Sancțiunea pentru Realitatea TV a fost propusă de Radu Călin Cristea și votată de Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălșasa, Gabriel Tufeanu și Rau Călin Cristea.

Răsvan Popescu și Radu Herjeu au votat împotrivă, motivând că nu sunt de acord cu introducerea în sancțiune a unui articol privind „instigarea la violență”, precizând că acest lucru nu poate fi dovedit.

Postul ar trebui să-și întrerupă emisia joi, 17 ianuarie, de la ora 19.00, la 19.10. 

Totodată, un alt membru CNA, Alexandru Kocsis, care a absentat la ședința de marți, a anunțat că solicită reanalizarea cazului. Cererea lui Kocsis este pe ordinea de zi a ședinței de joi, 17 ianuarie, chiar ziua în care Realitatea TV ar trebui să pună în aplicare decizia CNA. 

Radu Herjeu, Comunicat în nume personal:

Ca membru CNA care NU a votat suspendarea emisiei Realității TV mi se pare inadmisibilă și deplasată aserțiunea președintelui Iohannis, transmisă poporului prin purtătoarea de cuvânt, că decizia Consiliului de sancționare în baza legii a încălcării acesteia în mod repetat și grav de o televiziune din România „este fundamentată pe criterii de ordin politic”.

Îl informez pe domnul președinte că în România doar instanța poate evalua justețea unei decizii CNA, nu politicienii din rândul cărora, din păcate, domnia sa nu a dorit să iasă pe perioada mandatului prezidențial.

Acuzațiile că CNA ar fi ”un instrument de reducere la tăcere a reprezentanților mass-media care critică puterea”, în condițiile în care sunt convins că nici domnia sa, nici consilierii săi nu știu speța, nu cunosc argumentele aduse în favoarea sancțiunii și cu atât mai puțin articolele de lege în baza cărora s-a dat, reprezintă, în opinia mea, o presiune nepermisă asupra instituției și membrilor săi.

Dacă acuzațiile incalificabile aduse acestora ar fi fost făcute într-un studio de televiziune ar fi trebuit dovedite, altfel ar fi riscat o sancține, așa cum s-a-ntâmplat în același Consiliu cu cei care i-au adus dlui Iohannis acuze neprobate.

Cred că funcția ocupată de domnia sa îl obligă cel puțin la aceeași preocupare pentru acuratețea afirmațiilor aruncate în spațiul public, chiar dacă imunitatea îl ferește de absolut orice urmări.

Mai mult, prin poziția adoptată, președintele Iohannis pare să ignore cu bună știință încălcarea legii, preferând un discurs politicianist electoral. Ceea ce, chiar dacă suntem în an al alegerilor, nu face cinste fotoliului pe care îl ocupă.

Citește cum a decurs ședința CNA în care s-a decis suspendarea emisiei Realitatea, AICI

Citește și:

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu