Skip to main content

De ce creștea site-ul Capital? Folosea un "bug". Traficul s-a prăbușit, iar Capital va fi penalizat de BRAT

 
De ce creștea site-ul Capital? Folosea un "bug". Traficul s-a prăbușit, iar Capital va fi penalizat de BRAT

UPDATE. "Site-ul Capital nu a crescut spectaculos pentru că am introdus un bug în site, așa cum suntem acuzați pe nedrept", spune Anca Andrei, redactor-șef Capital, într-un punct de vedere trimis Paginademedia. Poziția, în articol.

Publicitate

A fost găsit "vinovatul" pentru creșterea fabuloasă a site-ului Capital.ro din luna decembrie. Cum a ajuns Capital.ro la peste 50 de milioane de afișări în luna decembrie, depășind Știrile Pro TV și site-ul Adevărul, printre alții?

Biroul Român de Audit Transmedia - BRAT a găsit artificiul prin care Capital.ro a sărit în trafic.

Despre ce era vorba?

Potrivit informațiilor Paginademedia.ro, site-ul Capital.ro folosea un "bug": pe varianta de mobil, site-ul nu permitea ca utilizatorul să dea "back", pentru a ajunge pe Home-Page. La fiecare încercare de "back", se reîncărca pagina, iar site-ul contoriza o afișare.

Se întâmpla și pe varianta desktop, doar că aici nu se contoriza afișarea. Chiar și așa, utilizatorul putea ieși de pe articol accesând un alt articol din site (în acest fel, era menținut pe site, ceea ce ar explica timpul uriaș petrecut de utilizatori în decembrie: 14 minute media!)

"Eroarea" a fost semnalată și de comentatorii Paginademedia.ro, la publicarea articolului despre explozia traficului Capital.ro.

De altfel, chiar în acea zi, 14 ianuarie, capital.ro a scos bug-ul cu pricina, la solicitarea BRAT. După 14 ianuarie, traficul Capital.ro s-a prăbușit: un trafic cu 40% sub zilele din decembrie.

După un parcurs „grandios”, cu creșteri masive în ultimele șase luni, traficul publicației Capital.ro a scăzut brusc. Cifrele au aproape la jumătate, în ultimele două săptămâni. În luna iunie, Capital.ro avea 3,7 milioane de afișări. În decembrie, număra peste 50 de milioane, practic mai mult decât Adevărul.ro și decât Știrile Pro TV.

În urmă cu două săptămâni, pe 13 ianuarie, site-ul a scos aproximativ 1,6 milioane de afișări. În schimb, în umătoara zi, cifrele au scăzut drastic, aproape la jumătate, mai exact 863.000 de afișări.

Dacă înainte existau vârfuri de peste 2 milioane, acum publicația nu mai sare de 850.000 de afișări.

Evoluția traficului Capital.ro (click pe foto)

Capital va fi penalizat de BRAT

Comisia Tehnică BRAT a discutat cazul capital.ro astăzi. O comisie la care reprezentanții Capital.ro au susținut că a fost "o eroare", "un bug".

Ce riscă site-ul Capital în această situație?

Contactată de Paginademedia.ro, Arina Ureche, director executiv BRAT, a explicat situația:

"Regulamentele SATI prevad sanctiuni in situatia in care traficul inregistrat pe un site nu este realizat prin respectarea regulilor de masurare, una dintre masuri fiind ca “pe www.brat.ro/sati/rezultate, rezultatele de trafic ale site-ului vor fi înlocuite cu un avertisment referitor la problema identificată pentru rezultatele aferente întregii perioade pentru care neregula și-a produs efecte”."

Care sunt pașii următori?

"Comisia Tehnica va face o recomandare catre Consiliul Director BRAT, care va lua o decizie in urmatoarea sa sedinta, cel mai probabil in luna februarie", a precizat Arina Ureche.

Care au fost concluziile Comisiei Tehnice, exact?

Arina Ureche, pentru Paginademedia.ro:

"Comisia Tehnica a Departamentului Internet a analizat rezultatele de trafic ale capital.ro, raportul BRAT privind implementarea neconforma a tagului de masurare si fluctuatia produsa in date dupa rezolvarea problemei de catre capital.ro.

Reprezentantii capital.ro au remediat problema de implementare imediat dupa sesizarea BRAT si au fost de acord sa colaboreze pentru a identifica date de la care respectiva problema de conformitate a implementarii tagului produce efecte pe siteul capital.ro.

Dupa finalizarea acestei analize suplimentare, pe baza noilor date, Comisia Tehnică va lua o decizie cu privire la masura ce va fi aplicata, intentia fiind aceea de a nu mentine public rezultate de trafic afectate de aceasta problema." 

Un alt exemplu de site care a încălcat regulile BRAT:  sfin.ro, care a folosit "artificii" tehnice nepermise pentru creșterea traficului.

Redactor-șef Capital: "Nu a crescut spectaculos pentru că am introdus un bug în site, așa cum suntem acuzați pe nedrept

Anca Andrei, redactor-șef Capital, spune într-un punct de vedere că site-ul Capital nu a crescut datorită acelui "bug". "Nu există niciun fel de artificiu, există doar erori", spune Anca Andrei.

Poziția redactorului-șef Capital:

"Site-ul Capital nu a crescut spectaculos pentru că am introdus un bug în site, așa cum suntem acuzați pe nedrept. Dimpotrivă, am lucrat și lucrăm în condiții tehnice foarte dificile. Platforma pe care o avem la dispoziție este plină de erori, care ne provoacă periodic căderi inexplicabile de trafic.

Li s-a întâmplat și altora din piață. Capital în realitate are un potențial mult mai ridicat, pe care sper să și-l atingă în viitorul apropiat. Acum din punctul meu de vedere, funcționăm pe avarie și depunem un efort imens ca să ne păstrăm totuși într-un oarecare echilibru.

Dacă vă uitați la numărul de unici veți vedea că totuși ne păstram între primele 10-20 de site-uri din România. Și nu este deloc ușor cu aceste probleme tehnice.

Erorile din platformă sunt multe și ne trag în jos, motiv pentru care a fost angajată încă din septembrie o firmă de IT care să rezolve aceste deficiențe. Nu a reușit. Am schimbat și serverele. Iarăși am avut probleme.

Atunci am stabilit să contractăm un alt IT-st, mult, mult mai competent în opinia mea, care într-un final a reușit să mai rezolve din erori. Într-un final am stabilit să schimbăm cu totul platforma și să mutăm site-ul pe alte servere. Exact la acest lucru se lucrează de mai bine de două luni.

Este foarte frustrant pentru noi să fim acuzați de astfel de practici, în condițiile în care toți am muncit zi și noapte pentru acest site.

Nu există niciun fel de artificiu, există doar erori care ne-au scos peri albi și care ne afectează în continuare, dar care vor fi remediate în scurt timp. Iar erorile, credeți-ne, chiar ne trag în jos."

Citește și: Site-ul Capital.ro, fenomenul anului 2018: a crescut de 10 ori și a depășit Adevărul. Și Știrile Pro TV. 50 de milioane de afișări în decembrie

 

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu