Skip to main content

CNA, somație pentru România 9, pentru lipsă de echilibru într-o emisiune despre Augustin Lazăr. Cristache, mesaj pentru CNA: Ediția de joi e un pamflet

 
CNA, somație pentru România 9, pentru lipsă de echilibru într-o emisiune despre Augustin Lazăr. Cristache, mesaj pentru CNA: Ediția de joi e un pamflet

În caz că nu știați. Principalul talk show de pe TVR 1 este un pamflet. Uneori. În zilele de joi. Aceasta a fost una dintre explicațiile moderatorului Ionuț Cristache date în fața CNA pentru una dintre edițiile sale în care a fost reclamată lipsa imparțialității. 

Publicitate

Ce s-a întâmplat? 

CNA a analizat - într-un pachet mai mare de emisiuni de la mai multe posturi - o petiție ce reclama că ediția România 9 din 25 octombrie a fost un atac la adresa procurorului general al României. 

Emisiunea i-a avut invitați pe Mircea Dinescu și Doru Bușcu de la Cațavencii, obișnuiți ai postului, care au dezbătut numirea lui Augustin Lazăr în funcția de procuror general. Dar și o informație potrivit căreia Lazăr, pe vremea când era procuror la Alba Iulia, i-ar fi clasat un dosar lui Klaus Iohannis, pe atunci primar al Sibiului. 

În cadrul emisiunii nu s-au prezentat punctele de vedere ale persoanelor vizate de acuzații și nici nu s-au făcut demersuri pentru obținerea acestora, arată monitorizarea făcută chiar de CNA. 

Cu ce explicații a venit TVR? 

Ionuț Cristache a trimis CNA un punct de vedere în scris, citit în fața membrilor de un reprezentant al postului. Ce spune realizatorul? Pe scurt, că emisia de joi seara este un pamflet „Seara Cațavencii”, iar invitații au vorbit într-un „limbaj specific pamfletar” despre numirea lui Lazăr în funcția de procuror general de către Iohannis. 

Iată și mesajul integral al lui Ionuț Cristache citit de reprezentantul TVR (textul, exact așa cum a fost citit): 

„În calitate de moderator, aproape în fiecare joi, anunț în debutul ediției de seara că emisia de joi este un pamflet „Seara Cațavencii”, pentru că România 9 aduce în fața publicului două nume care s-au consacrat ca atare. Stilul lor plastic este absolut inconfundabil și nu necesită niciun fel de argument în direcția aceasta.

În cele două ediții la care se face referire, coincidențe - dacă ne referim la cazul Lazăr și la numirea sa în funcția sa de procuror general - și să unească pentru telespectator în limbaj specific pamfletar elemente din trecut și din prezent pentru o redare cât mai fidelă a realității politice românești. Ori de câte ori limbajul folosit aluneca spre… cu grație neintenționate, mi-am făcut imediat datoria și am amendat derapajele interlocutorului.

Cât privește dreptul la apărare al cuiva, sunt întru totul de acord cu acesta, vă pot pune la dispoziție mai multe solicitări de interviu trimise de-a lungul timpului domnului procuror general Augustin Lazăr însă acestea s-au lovit fie de refuzuri categorice fie au fost ignorate. Pentru o mai bună înțelegere a lucrurilor, repet că nu au fost formulate acuze ci au fost prezentate fapte verificabile din parcursul profesional al domnului Lazăr și au fost analizate în corelare cu realitatea politică.”

Pe de altă parte, Dorina Rusu, membru CNA:

„Problema este că toți cei prezenți în acea emisiune, inclusiv moderatorul au fost doar de-o parte. Să zicem că au încercat să-l contacteze pe Procurorul General sau pe cineva de la Parchetul General și nu a fost nimeni care să răspundă solicitării, moderatorul ar fi trebuit să susțină punctul de vedere al celeilalte părți sau măcar să fie neutru. Pentru că toată lumea era de-o singură părere în acel studio.”

Radu Călin Cristea, membru CNA: 

„Din punctul meu de vedere, ceea ce face Ionuț Cristache nu sunt lucruri șocante.

Cred însă că invitații pe care și-i aduce în studio și mă refer în special la emisiunile cu Dinescu și cu Doru Bușcu sunt răi, sunt mușcători și atacă în toate direcțiile.

Nu mi se pare că ar menaja pe cineva, PSD sau PNL sau USR. Principial vorbind, eu mă bucur că e cineva din afara TVR care face acest lucru și nu pot decât să-i doresc să stea acolo cât mai mult timp. Pentru că asigură un grad de imparțialitate pe care oricine dacă ar veni acum în locul lui Ionuț Cristache nu l-ar avea.”

 
Redăm în continuare câteva fragmente din „emisiunea-pamflet” în cauză: 
 
Ionuț Cristache: Da, bun, un aspect important care nu prea e cuprins în acest material dar o să insist eu pe el, este faptul că am aflat ieri din expozeul de 63 de pagini al domnului Tudorel Toader, că domnul Lazăr, pe vremea când și-a depus candidatura pentru a deveni Procuror General al României, s-a dus la Klaus Iohannis cu o mapă în care îl înștiința pe Președintele Klaus Iohannis că pe vreme când era el al procurorilor la Alba Iulia i-a clasat un dosar primarului Klaus Iohannis. Domnule, a clasat!
 
Mircea Dinescu: Crezi că Iohannis nu știa?
Ionuț Cristache: Nu, nu, dar...
 
Doru Bușcu: Păi el a primit dosarul. El a făcut selecția candidatului pe baza dosarului.
Ionuț Cristache: El a primit dosarul, pe bază de dosar. Deci Tudorel Toader, Augustin Lazăr a simțit nevoia să-i amintească încă o dată, ajuns președinte, Klaus Iohannis, el este cel care i-a făcut un bine cândva și că merită să fie răsplătit.
(...)
 
Doru BușcuSigur, și există această suspiciune de dosar și de colaborare cu Serviciile secrete, ceea ce în ultimă instanță înseamnă tot un dosar, un potențial dosar în legătură cu magistrați de la Înalta Curte, cu foști magistrați care și-au găsit un loc călduț în alte instituții. Ori, în perspectiva asta, sigur că e foarte îngrijorat. Așa cum a fost îngrijorată doamna Kovesi, așa este îngrijorat și domnul Lazăr. Și cred că în confruntarea să spunem, pe materie, între un om de talia Ministrului Toader și un procuror cu antecedente chiar în zona, în perioada comunistă cu felicitări...
Ionuț Cristache: Oho!
 
Doru Bușcu: A fost felicitat pentru activitatea lui în perioada...
Mircea Dinescu: Cine? Lazăr?
Doru Bușcu: Lazăr, da. 
 
Ionuț Cristache: În perioada crâncenă a comunismului a anilor 80.
Ionuț Cristache: Da, ca și doamna Macovei.
Doru Bușcu: În perioada crâncenă a fost un mare procuror. Cred că ciocnirea, să zic așa, pe materie, între acești doi juriști, scorul este net în favoarea, în ceea ce privește cunoașterea legii și... în favoarea Ministrului de Justiție. E insultător să iasă un procuror, care n-a trecut pe la catedră, și să spună că vorbește prostii Ministrul sau nu-mi amintesc ce exprimare a avut.
 
Ionuț Cristache: Eu m-aș uita totuși, aș rămâne cu discuția asupra acestui aspect care mie mi se pare extrem de relevant, și anume faptul că Lazăr i-a clasat dosarul lui Klaus Iohannis. Pentru că noi nu știm care a fost temeiul clasării. Fapta nu există, nu sunt de ajuns de multe probe, nu știm cum a fost clasat, a fost clasat abuziv, poate deși existau indicii temeinice, Nu știm cum a fost clasat.
(...)
 
Doru Bușcu: Ceea ce s-a întâmplat în 2005 prin opera lui Traian Băsescu, a încercat și s-a întâmplat în bună măsură, începând din 2013, 2014 când noul grup de inițiativă care controla puterea în Servicii și în Justiție și-a plantat oameni. Iar Lazăr este rezultatul unei astfel de plantări. A fost extras Nițu care era în gașca lui Ponta, și a fost plantat procurorul Lazăr cu design de milițian și vopsit ca și Președintele, să nu uităm asta. Apropo, mi se pare un lucru absolut...
 
Ionuț Cristache: Da, da, e culoarea... Ia dați-l în full pe Lazăr un pic să vedem ce culoare frumoasă și-a făcut. Uitați-l! 
Doru Bușcu: Am mai vorbit despre asta... Oameni importanți care decid...
 
Ionuț Cristache: Ia! Și dacă puteți să dați și stop-cadru, am înțeles că culoarea este blond cenușiu. 
Doru Bușcu: Oamenii de care atârnă destinele României se vopsesc.
Ionuț Cristache: Da, e...
 
Doru Bușcu: Președintele Klaus Iohannis, Procurorul General al României, își vopsesc părul. Șeful Opoziției, cum ar veni...
Ionuț Cristache: Orban...
 
Doru Bușcu: Ludovic Orban, mai e un personaj proeminent în PSD, Bădălău, care are părul negru-albastru ca indienii apași din...
Ionuț Cristache: Ha, ha, e albastru Voroneț.
Doru Bușcu: ...cum să ai atâta politică în spate și să te vopsești în cap!
 
Ionuț Cristache: Ce preocupări au! Exact! Dar vorba lui Ciutacu, care a scris aseară, domnule, te anunță unii că vin oamenii răi să-ți ia gâtul și tu zici, perfect, mergem la coafor! Să fim pregătiți. Adică, pe bune? S-a vopsit în breaking-news adică știa că vine cineva.
Doru Bușcu: E o formă de fals, vopsitul acesta, îți falsifici identitatea. Păcălești auditoriul.
 
Ionuț Cristache: Domnule, prestația de aseară, că se pupă cu discuția. Lidia, urcă te rog frumos, l-au lovit lacrimile a seară încercând să vorbească...
Doru Bușcu: Asta e școala Traian Băsescu, greu de egalat.
 
Mircea Dinescu: Pe cine?
Ionuț Cristache: Pe Lazăr. Nu, e cu torța lui Traian Băsescu, cu tot. Haideți să vedem, are un mesaj pentru generațiile care va să vină. 
 
Mircea Dinescu: El ca Lao Tzu, ce este?
Ionuț Cristache: Da, da. Ascultați-l.

Este prezentat un fragment din declarațiile Procurorului General din data de 24.10.2018 în care acesta, foarte emoționat, afirmă că vor exista mereu în România magistrați independenți care vor transmite făclia independenței și a demnității a magistraturii spre generațiile următoare. Și așa să ne ajute Dumnezeu, precum am jurat noi când am intrat în magistratură. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • dinescule - ce-ai fost ( daca chiar ai fost ) si ce-ai ajuns ! singur te-ai aruncat in *** istoriei Ai avut sansa sa fi pomenit ca un erou dar ai preferat sa te vinzi si sa pui umarul la schilodirea nemului romanesc ( nu-i asa ca te doare in basca de chestia asta ? banul sa iasa ! )
  • iar Buscu?! iar Dinescu? amindoi compromisi cit cuprinde, *** ciolanului, unu mai cu staif, altul mai pe fatza, dar tot burticari amindoi
  • Salariul lui Cristache, in schimb, nu-i pamflet: peste 26.000 de lei lunar, bani publici. Obrazul gros cu cheltuiala se tine!

Trimite un comentariu