Skip to main content

VIDEO. CNA tocmai a interzis o reclama la E.ON din cauza unui câine cu coada tăiată. Practica tăierii cozii constituie infracţiune

 
VIDEO. CNA tocmai a interzis o reclama la E.ON din cauza unui câine cu coada tăiată. Practica tăierii cozii constituie infracţiune

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să interzisă spotul de imagine pentru furnizorul de energie E.ON. Motivul. În clip apare un câine cu coada tăiată, practică ce constituie o infracţiune.

Publicitate

Autoritatea Naţională Sanitar Veterniară şi pentru Siguranţa Animalelor este de aceeaşi părere. Într-un punct de vedere trimis la solicitarea CNA aceştia spun că „intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau alte scopuri necurative, aşa cum este şi codotomia, constituie infracţiune”.

„Prin urmare, utilizarea în scop publicitar a unui animal de companie supus unei intervenţii chirurgicale interzise, poate crea un impact negativ la nivelul opiniei publice, mai ales în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei naţionale privind protecţia animalelor.”

Cazul a ajuns pe masa CNA ca urmare a unei sesizări primite de la un telespectator.

„Reclama contine imagini cu un catel rasa boxer cu coada cupata ( taiata), in conditiile in care tauerea cozii si a urechilor la caini este considerat ilegala in Romania.Aceasta reclama incalca legea privind Drepturile animalelor”, spune reclamaţia.

Cazul a împărţit CNA în două. A încălcat sau nu reclama legislaţia?

Redăm în continuare din discuţiile membrilor:

„E interzis să-i tai coada, nu să apară în publicitate”, spune un reprezentant de la masa tehnică.

„Este interzisă publicitatea care nu este conformă cu dispoziţiile legale şi se încalcă o dispoziţie legală cu privire la coada tăiată a câinelui, care este infracţiune şi se pedepseşte. (...) Prezinţi o chestie interzisă”, îi răspunde Monica Gubernat, membru CNA.

Radu Herjeu, membru CNA:

„Ideea e că nu se vorbeşte despre asta în sensul că reclama nu este despre câini sau tăiatul cozii. O să vină să-ţi spună că, da, şi-a pierd coada în uşă, nu ştiu, zic o prostie... În sensul că nu e în regulă că prezinţi efectul unei infracţiuni, dar nu prezinţi infracţiunea. Nu e promovat câinele, în reclamă, e promovar EON-ul.”

Reprezentant juridic:

„Poate că este legal că i s-a tăiat coada. Legea spune că este infracţiune dacă îi tai coada unui câine, cu excepţia cazului în care se face în scop curativ.”

Monica Gubernat:

„Şi cei de la EON au adus un câine căruia i-a fost tăiată coada într-un mod curativ, nu?!”

(...)

Dorina Rusu, membru CNA:

„Eu nu înţeleg ce dezbateri vreţi să facem pe acest subiect. Despre tăiatul cozii? Cum să-i sancţionăm noi pentru că apare un câine cu coada scurtă. Cum se poate aşa ceva? Mi se pare culmea absurdului.”

Monica Gubernat, ironică:

„Mai rămâne să vedem un copil fumând şi totul va fi în regulă.”

(...)

„Nu e publicitate la tăiat coada”, a spus Radu Herjeu, pentru a încerca să spună că articolul propus (102 cu 1) s-ar putea să nu se suţină. „Nu aş vrea să văd la televizor un câine cu coada tăiată şi sunt convins aşa cum a existat un telespectator care a observat şi a reclamat poate că o să fie şi un diliu care să zică: dacă ăla a tăiat coada câinelui pot să o fac şi eu acasă. Dar nu mi se pare că articolul acesta se susţine”, a continuat aceasta.

Solicitarea de intrare în legalitate a spotului, pentru că „nu este conform cu dispoziţiile legale” a trecut la limită, cu şase voturi „pentru”: „Ramona Sorescu, Alexandru Kocsis, Monica Gubernat (care a şi propus), Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.”

„Împotrivă” au votat Dorina Rusu şi Radu Herjeu.

Ce înseamnă intrarea în legalitate? Spotul nu mai poate rula în această variantă, în care încalcă legea, iar pentru a reveni pe TV trebuie să fie modificat.

Legislaţia invocată:

ART. 102
(1) Este interzisă publicitatea care nu este conformă cu dispoziţiile legale.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mihai Mihai
    Habar n-aveam de asa ceva,ce sunt mr monk?
  • Răzvan Alexandru Răzvan Alexandru
    Dar dacă respectivul patruped nu avea doar coada tăiată, ci era şi castrat? Eu zic să se uite cu mare atenţie CNA-ul şi sub ciotul de coadă al lui Grivei. Corectitudinea politică trebuie neapărat dublată de cea veterinară, ba chiar şi de cea psihiatrică, pare-se.
  • Alice Alice
    Si eu ma gandesc la un sir lung de reclame pe care le putem considera mincinoase si care te indeamna sa consumi alimente/medicamente miraculoase/produse cosmetice care sunt fara conservanti, fara coloranti, fara....as vrea sa autosesizeze CNA-ul in aceste situatii. Sau stirile in care vezi morti si raniti toata ziua, cu detalii cum i-a taiat capul, cum s-au taiat in cutite sau cum s-a aruncat de undeva...Ma infior eu ca adult, da' un un copil care prinde stirea din greseala. Nu stiu insa daca sunt in afara normelor legale :)
    Zic si eu...
    Primavara faina!
  • obi obi
    Sincer nu am remarcat ca respectivul catel ar avea o problema in cele cateva vizionari ale reclamei. Cei de la CNA chiar nu au treburi mai importante de facut ?
  • bing bing
    eu as interzice si reclama aia pentru FuzeTea, zice ca e bautura din ceai si fructe dar adevarul este 0,001 concentrat fruct si 0,001 aroma de plante
    daca poate cineva sesiza

Trimite un comentariu

sus