Skip to main content

MediaSind cere de la PDG Doina Gradea clarificarea criteriilor de acordare a primelor pentru salariaţi

 
Doina Gradea - Foto: HotNews
Doina Gradea - Foto: HotNews

Sindicatul MediaSind TVR cere explicaţii Preşedintelui-Director General Doinea Gradea.

Publicitate

Pentru ce? Primele salariale.

MediaSind condamnă încălcarea Contractului Colectiv de Muncă de către PDG Doina Gradea, care a refuzat să prezinte Consiliului de Administraţie situaţia primelor acordate angajaţilor SRTv.

„Refuzul Preşedintelui-Director General de a prezenta Consiliului de Administraţie situaţia primelor acordate angajaţilor în anul 2018 - refuz susţinut în şedinţa din 30 ianuarie a.c. de majoritatea membrilor C.A. -, reprezintă o formă agravată de încălcare de către conducerea TVR a Contractului Colectiv de Muncă”, spune MediaSind într-un comunicat de presă.

Gradea a invocat faptul că nu poate prezenta beneficiarii primelor, şi nici cuantumul acestora sau criteriile pe care au fost acordate, pentru „a evita animozităţile între salariaţi”

Acest lucru încalcă un articol din Contractul Colectiv de Muncă, care precizează: „a) premii acordate transparent, pentru activitate de excepţie din fondul constituit lunar în acest scop în cuantum de 2% din fondul de salarii prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat (...). În aceste condiţii se va publica pe reţeaua de intranet numele salariatului premiat, suma acordată cu acest titlu şi justificarea acordării premiului.”

„Considerăm incalificabilă şi periculoasă atitudinea slugarnică a reprezentantului SPUS TV faţă de Preşedintele-Director General, în detrimentul tuturor angajaţilor instituţiei, inclusiv a membrilor de sindicat”, completează MediaSind.

Comunicatul integral, în continuare:

Filiala MediaSind - TVR a Sindicatului Român al Jurnaliştilor din Societatea Română de Televiziune condamnă nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă de către conducerea instituţiei şi cere clarificarea afirmaţiilor atribuite Preşedintelui –Director General, Doina Gradea, referitoare la o înţelegere cu sindicatul aşa-zis reprezentativ privind eludarea unei clauze contractuale.

Refuzul Preşedintelui-Director General de a prezenta Consiliului de Administraţie situaţia primelor acordate angajaţilor în anul 2018 - refuz susţinut în şedinţa din 30 ianuarie a.c. de majoritatea membrilor C.A. -, reprezintă o formă agravată de încălcare de către conducerea TVR a Contractului Colectiv de Muncă, Secţiunea a II-a (Alte drepturi salariale), Art.108(1):

„Alte venituri sunt: a) premii acordate transparent, pentru activitate de excepţie din fondul constituit lunar în acest scop în cuantum de 2% din fondul de salarii prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat (...). În aceste condiţii se va publica pe reţeaua de intranet numele salariatului premiat, suma acordată cu acest titlu şi justificarea acordării premiului.”

La fel de inacceptabilă este şi invocarea de către PDG al TVR ca argument pentru ignorarea unei prevederi fără echivoc din CCM a faptului că sindicatul reprezentativ s-ar fi pronunţat, în cunoştinţă de cauză, pentru păstrarea confidenţialităţii asupra beneficiarilor primelor, a cuantumului acestora şi a criteriilor după care au fost acordate pentru a evita animozităţile între salariaţi.

Dincolo de absurdul unei astfel de situaţii - care se cere urgent clarificată în respectul legalităţii şi în interesul tuturor părţilor implicate - atragem atenţia că asigurarea transparenţei sistemului de recompensare a angajaţilor este un principiu managerial elementar, valabil în orice companie: motivarea şi stimularea angajaţilor se pot face doar prin promovarea exemplelor individuale de succes, nu la adăpostul secretomaniei şi lipsei de asumare.

Considerăm regretabil şi de neînţeles gestul majorităţii membrilor CA (angajaţi ai SRTv, ca şi observatorul sindicatului reprezentativ prezent la şedinţă!) care, în ciuda responsabilităţii cu care sunt învestiţi, au votat, în fapt, împotriva punerii în aplicare a unei prevederi dintr-un document legal pe care aveau obligaţia să-l cunoască şi datoria să-l respecte.

Considerăm incalificabilă şi periculoasă atitudinea slugarnică a reprezentantului SPUS TV faţă de Preşedintele-Director General, în detrimentul tuturor angajaţilor instituţiei, inclusiv a membrilor de sindicat.

De altfel, nu este prima oară când lideri ai acestei organizaţii, în schimbul unor foloase personale, pierd drepturi importante pentru angajaţi, cum ar fi măsurile de protecţie socială, salarii compensatorii în caz de concediere, etc.

MediaSind TVR îi asigură pe toţi salariaţii, membri de sindicat sau nu, că va continua să monitorizeze îndeplinirea prevederilor CCM, semnalând public orice abatere şi cerând corectarea acestora inclusiv în justiţie.

Începând de astăzi, 1 februarie 2019, aşa cum s-a hotărât în cadrul Conferinţei anuale a MediaSind TVR din data 22 ianuarie 2019, împreună cu casa de avocatură a SRJ MediaSind, se vor depune cereri în baza Legii nr. 544/2001,prin care se vor solicita conducerii instituţiei, informaţiile publice privind acordarea primelor, situaţia discrepanţelor salariale, situaţia contractelor de colaborare, situaţia achiziţiilor publice, situaţia contractelor de asistenţă juridică încheiate, modul cum a fost folosită suma de 2 la sută din fondul de salarii pentru angajaţii TVR, etc."

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus