Skip to main content

"Se fac afirmaţii care dezvăluie o mentalitate de tip dictatorial" - MediaSind, care cere demiterea şefei TVR Doina Gradea

 
"Se fac afirmaţii care dezvăluie o mentalitate de tip dictatorial" - MediaSind, care cere demiterea şefei TVR Doina Gradea

A avut loc încă un episod din disputa MediaSind - Doina Gradea. De data aceasta, sindicatul cere demisia Preşedintelui-Director General Doina Gradea.

Publicitate

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind susţine argumentele aduse de petiţionari şi solicită Parlamentului României demiterea de urgenţă a Preşedintelui Director General al SRTV, Doina Gradea, precum şi numirea în fruntea instituţiei a unei persoane care să respecte meseria de jurnalist şi regulile dialogului social”

Totodată, „MediaSind va sesiza la European Broadcasting Union – EBU comportamentul abuziv al Preşedintelui-Director General al SRTV, solicitând, totodată, sprijinul organizaţiilor internaţionale la care este afiliat prin Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind: Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor.”

Care este motivul? PDG Doina Gradea nu respectă membrii de sindicat şi salariaţii.

Doina Gradea ar fi exercitat presiuni asupra Monicăi Ghiurco, reprezentant al salariaţilor în Consiliul de Administraţie, iar după acuzarea SRTv de către MediaSind, conducerea „a reacţionat printr-un text nedemn pentru o instituţie media, care ascunde, în spatele unor formulări preţios-juridice, fracturi de logică în construcţia frazelor şi lipsa proprietăţii termenilor.”

MediaSind susţine că în comunicatul transmis de către SRTV au fost „inserate ameninţări voalate la adresa organizaţiei noastre, se fac afirmaţii care dezvăluie o mentalitate de tip dictatorial”

Astfel, Gradea nu respectă Contractul Colectiv de Muncă din Televiziunea Naţională, mai exact art. 166:

1. Angajatorul se obligă se adopte o poziţie neutră şi imparţială în raporturile cu toţi salariaţii societăţii şi faţă de toate sindicatele din unitate, urmărind în permanentă colaborarea cu acestea.

2. În relaţiile cu salariaţii, angajatorul recunoaşte dreptul acestora de a fi reprezentaţi de Sindicatul al cărui membri sunt salariaţii respectivi,

3. Este interzisă Angajatorului orice formă de imixtiune în existenţa şi activitatea unui Sindicat legal constituit din unitate, ca şi tratamentul favorizant sau discriminatoriu faţă de un Sindicat sau faţă de un salariat, ca urmare a aparteneţei sau non-aparteneţei sale la o anumită grupare sindicală.

„Un exemplu al faptului că cei care o consiliază pe doamna Gradea dau dovadă de rea credinţă este reclamarea aşa-zisului conflict de interese în care s-ar afla un membru CA, reprezentant al salariatilor, care este membru de sindicat.

Menţionăm că legislaţia naţională, inclusiv Legea nr.41/1994 de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV, nu prevede o astfel de incompatibilitate. A fi membru de sindicat nu este un delict, ci o calitate.

Reamintim că majoritatea membrilor CA din partea salariaţilor din SRR şi SRTV, din ultimii 25 de ani, au fost membri sau chiar lideri ai unor organizaţii sindicale”, spune MediaSind într-un comunicat.

Nu este prima acuzaţie privind Contractul Colectiv de Muncă la adresa Doinei Gradea. În urmă cu câteva săptămâni, MediaSind cerea clarificarea acordării primelor salariale unor angajaţi. Refuzul PDG de a prezenta situaţia primelor salariale în faţa membrilor CA reprezinta încălcarea altui articol din CCM.

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    johhny ! mustesti de dragul psd-ului Asta se ,,vede,, de la sapte poste dar faptul ca insisti sa ne convingi ca tvr este minunat inseamna ca ori esti naiv ori esti naiv Chiar nu vezi cum este prezentata ciuma ps dragnea ca fiind o binecuvintare pt norod ? ce dracu va faceti sa tineti cu hotii ca doar nu fac banii sau tablourile juma-juma cu voi Si voi sinteti direct cotizanti la averile lor
  • Livia Pila Livia Pila
    Cico, fa-te ca lucrezi la emisiune!
  • amanta lui boncea amanta lui boncea
    doina, chiar daca ai fost secretara lui sarbu, ai fost, totusi o secretara. iar de la asta ai avansat la nivel de secretara de partid
  • Cico Cico
    @livia pila- Politica si delicateturi este o productie Tvr sponsorizata de Selgros, nu este externalizata. Informeaza-te inainte de a scrie.
  • Livia Pila Livia Pila
    @ Paco Rabane: Si despre multele colaborari externe si emisiuni externalizate realizate cu ajutorul personalului TVR si pe infrastructura televiziunii nu zici nimic? Vedeta populara, O data in viata, Politica si delicateturi, Destine ca in filme, Oameni care au schimbat lumea, Castiga Romania samd!!! Seaca TVR de resurse si ei scot profit cu “formate de succes” copiate din occident cu ajutorul eternelor personaje maronii din interior, cei care intra sub pielea oricarui director. Astea nu prejudiciaza TVR?
  • Paco Paco
    Marea problema a regimului Gradea nu e comportamentul de țață al madamei, binecunoscut în branșă, ci totala lipsă de viziune + bătaia de joc față de banul public + decăderea grosolană a calității actului jurnalistic în TVR.
    Ecranul arată învechit, filmările sunt lipsite de rigoare, festivismul de tip Cântarea României e la el acasă, știrile sunt fleșcăite și talk-show-urile politizate la greu.
    Cerbul de Aur a costat vreo 4.5 milioane de euro din bani publici, din care TVR a platit, e drept, cam o treime. Tot felul de obosiți supralicitați, inclusiv la Eurovision, bani grei aruncați pe deplasari exagerate de personal (400 de insi plecați la Brasov in vara si reportaje vax). Dar cu 300.000 euro/ an poți să ții o rețea puternică de corespondenți în diaspora, care să îți găsească subiecte bune, personaje interesante. Ce fac Felix Damian/ Madrid și Lucian Pârvoiu/ Bruxelles e o zeamă lungă și plictisitoare care se numește quality și la care nu se uită nimeni pentru că nimeni nu pricepe nimic.
    Pe restul canalelor și orelor se lăfăie ciubucurile realizatorilor. Cine parcurge comunicarile Comitetului Director rămâne oripilat să vadă cum producătorii de la Viața Satului sau Vreau să Fiu Sănătos încasează legal comisioane din publicitatea de pe post. Nu mai vorbim de afacerile derulate pe blogurile personale de unii realizatori cu invitații lor constanți.
    Risipirea banului public se vede însă la capitolul personal. Oficial sunt vreo 2.900 de salariati, in realitate, fizic, la munca vin cam aceiasi 7-800. Pe cârca lor se trage, ei țin totul în spate și sunt, evident, cei mai expuși capriciilor vremurilor. Există 83 de directori cu greutate (plus alți vreo 400 de sefi si sefuleti), unii cu atributii asemanatoare. Mai exista multi smecheri "detasati" prin tot felul de locuri în afara instituției, carora li se pastreaza posturile si cate un cincinal: adica imi gasesc un job mai bun full time si pana ma dau aia afara am spatele asigurat in TVR. Si mai exista unii care nu vin, pur si simplu, la munca. Cei mai multi sunt lipitorii de afise ai partidelor, pilosii, sinecuristii - teoretic angajati de 10-20 de ani, dar pe care colegii lor nu i-au vazut vreodata la față. Restul ar fi loazele care s-au adaptat sistemului și s-au cuibărit prin locuri călduțe.
    Ei bine, Doina Gradea n-a rezolvat nimic din această mizerie. Nu a făcut dreptate, a numit tot felul de incompetenți în funcții de decizie, a conservat alți păcălici mai ales prin Teritoriu - unde emisiile sunt 90% jalnice. Producător general, după ce o vreme a fost penalul Zgabercea, a ajuns de ceva timp politrucul Sassu - ins fără nicio calitate pentru a ocupa această funcție.
    Mandatul Gradea, ajuns la o treime dintr-un ciclu ce ar trebui să fie plin, este cel mai scandalos din istoria postului public. Nici Paul Everac, care a reușit să se acopere de ridicol, nu a dus circul și deficitul de imagine în hăul prezentului. Așa ceva este aproape imposibil de remontat în condițiile unei concurențe copleșitoare și, pe deasupra, cu o grilă de programe răsuflate.
  • johhny bravo johhny bravo
    Sorin, stiu de exemplu ca s-au suparat multi cand Gradea a interzis colaborarea la alte televiziuni. Huiduita ca naiba. Mie mi se pare ok. Poate ca a inceput sa zgandare niste interese, niste programe de lucru, niste proceduri? In afara de vorbit urat eu n-am vazut probe concrete despre comportamentul "dictatorial". Asa, si? Esti pus la munca si nu-ti convine?
  • Sorin Sorin
    johhny bravo celelalte televiziuni functioneaza si au functionat cu personal din TVR si sunt foarte apreciati . De aici tragi concluzia ca problema nu este la angajati
  • Mile Mile
    @Johny Bravo: una e sa faci curatenie si alta e sa toci banii in interes personal si al prietenilor. Deci ce a facut bine Gradea de cand a preluat abuziv functia de PDG?
  • Livia Pila Livia Pila
    Un conflict de interese real este ca celalalt membru in CA, reprezentant al angajatilor, sa fie aservit conducerii si sa nu urmareasca interesele angajatilor. Acolo e adevaratul conflict de interese, nu la Ghiurco.
  • johhny bravo johhny bravo
    Stimate Basil (Ghiurco),
    Deci nu. Asa ziceau si pe vremea Irinei Radu, vai, sa plece odata, e raul de pe lume vai vai. A plecat. A venit Gradea, vai, sa plece odata, e rau de pe lume vai vai. Si daca are dreptate? Si daca a vazut, langa Sarbu, la Pro cum functioneaza o tv independenta, profesionista, iar la tvr a gasit incompetenti si superficiali? Si daca toata cohorta asta de angajati fara idei, care stau confortabili la jobulet trebuie scuturati bine? O fi, n-o fi?...
  • Livia Pila Livia Pila
    De la Gradea avea cineva asteptări? E un om de partid, a fost o viața o executantă, acum execută ordinele lui Dragnea. Merge pe culoare vorbind singura, este ***, nepoliticoasă, needucată, habar nu are ce inseamna o televiziune publică, este pe o mina cu Smaranda Vornicu, deși aceasta ca și Sassu, o sapă, este corigentă la gramatică. Are un Comitet Director facut din diletanți și servi. O rusine.
  • basil basil
    nu stiu cine s-ar fi asteptat la management profesionist de la cineva care a fost (dupa apologia unui coleg de comentarii mai sus) linga sirbu. diferenta este ca sirbu facea asta "pe banii lui" - ceea ce nu era 100% adevarat desigur, in timp ce madam o face pe banii tarii si in detrimentul unei functionari legitime pentru interesul unei tari.

    hai sa ne purtam ca profesionistii nu ca adusii in televiziune, nu ca la piata, domnule (sau doamna) bravo. si da, cred ca oricine cu experienta vrea sa-i ia locul lui gradea ar face o treaba mult mai buna, chiar daca nu v-ar place dvs.
  • johhny bravo johhny bravo
    Monica Ghiurco vrea cumva sa-i ia locul lui Gradea? De aia e asa sensibiloasa? Si da, un sef trebuie sa fie dictatorial. La Sarbu se plangea cineva ca nu-i convine? Hai sa nu ne mai smiorcaim ca la gradinita.

Trimite un comentariu

sus