Skip to main content

„Dezmăţul” de la Insula iubirii, amendat. Dialoguri explicite în show. Foarte. Antena se apără: "are şi un caracter educativ”

 
„Dezmăţul” de la Insula iubirii, amendat. Dialoguri explicite în show. Foarte. Antena se apără: "are şi un caracter educativ”

Discuţiile pe care le găsiţi în acest articol au fost pe TV. Nu, nu pe un post pentru adulţi. Au fost în prime-time, la Insula Iubirii, pe Antena 1. Post care spune că show-ul are şi o componentă "educativă".

Publicitate

Nu la educaţia la care vă gândiţi se referă postul, ci la un alt fel de educaţie: una prin "reliefarea exemplelor negative". Asta a fost scuza.

Astăzi, după multe luni, şapte ediţii „educative” de Insula Iubirii pline de referiri la sex au costat postul Antena 1, care a dat emisiunea, 60.000 de lei. Adică aproximativ 12.000 de euro. Atât a fost amenda dată CNA pentru derapajele din emisiune. La pachet, evident, ca de obicei.

Oficialul Antenei 1 a apărat postul în faţa CNA spunând, printre altele, că emisiunea nu se adresează minorilor (deşi a fost difuzată în prime-time de la 20.00), că postul nu este în must carry şi că se poate spune că reality-show-ul „are şi un caracter educativ prin reliefarea unor exemple negative care există”.

A avut însă un moment în care a admis evidenţa:

„Dacă vizionăm ce am vizionat aici este clar un scenariu de film pentru adulţi, dar nu explicit".

„Au fost anumite scene care într-adevăr sunt delicate pentru a fi privite de minori, însă această emisiune nu se adresează minorilor”, a spus Norina Ionescu, avocata postului în faţa membrilor CNA.

În final, Antena 1 s-a ales cu amenda de 60.000 de lei, propusă de Radu Herjeu, membru CNA, care le-a explicat colegilor că a ţinut cont de audienţa postului, dar şi că televiziunea a mai fost amendată în ultimul an pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia minorilor (30.000 de lei pentru iUmor, 40.000 de lei pentru Acces Direct şi, mai recent, 50.000 de lei pentru În puii mei, Băieţi şi oraş, emisiunile cu Nea Marin).

Amintim că Paginademedia.ro a semnalat ca derapaj una dintre ediţiile emisiunii, încă din toamnă. CNA abia acum a ajuns la caz.

Vom detalia ce s-a discutat la CNA, dar mai întâi prezentăm ce s-a întâmplat în emisiunile cu pricina.

Mostre din Insula Iubirii. Încă o dată: da, au fost pe post, pe una dintre cele mai mari staţii, Antena 1:

Din emisiunea din 17 Septembrie 2018

Răzvan (iubitul lui Cati) a avut următorul dialog cu ispita Eugenia:

Răzvan (iubitul lui Cati): „Cred că oricărei femei îi place şi sexul şi oricărui bărbat, că na! Îţi place şi-ţi doreşti să termine în tine bărbatul, nu?

Eugenia (ispită): „Da. Da şi să simţi aşa... mmm, mmm, ştii? Ca o fântână, da!”

Răzvan (iubitul lui Cati): „Unele vor să termine bărbatul în gură... Altele pe ele, altele...”

Eugenia (ispită): „Dar ştii ce-mi place mie? Conceptul ăsta, de... Ştii? Când faci copilul. Asta, asta-mi place mie!”

Răzvan (iubitul lui Cati): „Îţi place? Îţi place? Îţi place sexul? Oricărei femei îi place sexul şi oricărui bărbat, că na! E ceva normal, nu?”

Eugenia (ispită): „S-o scoţi la timp. Strică tot farmecul, jur! Când îşi dă el drumul şi trebuie s-o scoată la timp. Ştii? Se strică tot momentul atunci, nu-mi mai place!”

13 Septembrie 2018

Radu Vâlcan (prezentator): „El a mărturisit colegilor mei motivul pentru care s-a simţit atras de ochii tăi. Nu are legătură cu dragostea, cu iubirea, cu sentimentele, cu fluturii în stomac, nu. Are legătură cu sexul oral.
Tu vorbeai de copil, de exemplu şi el îşi imagina privirea ta în timpul unui sex oral.”

Răzvan (iubitul lui Cati): Da, da, de care să tragi. Mai îmi doresc şi eu, ştii, să te urci pe mine aşa, ah, să fii puţin perversă, să fii puţin... nu avea, n-are d-astea-n ea, ştii? Eu, uite, fac pe obositul, fac pe... aşa, înţelegi? Ea: „Nu mă mai (termen bipat, gură blurată) şi pe mine?” Păi, vrei numai tu să fii luată?”

1 Octombrie 2018

Gabi (iubitul Andreei): „Când simţi aşa mirosul unei femei, ştii, îţi vine s-o călăreşti, ştii?”

Eugenia (ispită): „În care noi... noi facem doar sex?”

Gabi (iubitul Andreei): „Eu n-am nimic de pierdut. Adică, am venit la emisiune, am făcut sex cu o femeie frumoasă şi m-am dus acasă.
Îţi place să faci 69?”

Eugenia (ispită): (Neinteligibil). Titrare pe ecran: „Nu, îmi place doar oral.”

Gabi (iubitul Andreei): „Mie îmi place. Mie îmi plac tot felul de chestii. Maxim, sunt pervers. N-ai mai întâlnit ca mine, cred!
Mamă, îmi vine să te călăresc! Îmi vine să te (termen bipat, concurentul nu a fost filmat în timp ce a vorbit)!”

8 Octombrie 2018

Din raportul de monitorizare:

„Au fost difuzate, în mod repetat, imagini alb-negru cu Marinela (fosta iubită a lui iulian) şi Cristi în care aceştia au fost surprinşi în mai multe ipostaze:

- stând îmbrăţişaţi pe pat;
- în timp ce au stat pe pat, Cristi fiind întins pe spate, iar Marinela deasupra acestuia;
- stând pe pat, Marinela fiind întinsă pe spate, iar Cristi deasupra acesteia;
- în timp ce Cristi i-a dat palme peste posterior Marinelei;

Au fost difuzate imagini alb-negru în care Cristi stătea pe o canapea, iar Marinela (fosta iubită a lui iulian) stătea deasupra acestuia. Cei doi s-au sărutat, iar Cristi a mângâiat-o pe spate şi pe posterior. La un moment dat, Marinela s-a dat jos din braţele lui Cristi, iar acesta şi-a pus mâna în zona intimă (imaginea a fost blurată).”

14 Octombrie 2018

Adrian (ispită): „Nu, nu, aşa, nu, nu, invers, invers, capră, capră am zis!”

Cristi (ispită): „Invers, invers! Capră şi-n picioare, hai!”

Adrian (ispită): „Nu, nu, (termen bipat, gură neblurată), hai! Am zis capră! Da', tu nu ştii, aşa, ce?”

Mircea (ispită): „Băi, doggy style!”

Andi (ispită):Bă, tu n-ai văzut ce-nseamnă capră, bă?”

Mircea (ispită): „Păi, aia era doggy, mă, nu era capră!”

Andi (ispită): „N-ai văzut ce-nseamnă capră, sau ce?”

2 Decembrie 2018

„Au fost difuzate imagini în care Mircea stătea în picioare, fiind dezbrăcat de la bust în sus, iar Mirela stătea, în genunchi, în faţa lui şi îl dezbrăca de pantaloni, trăgând în jos de aceştia, folosindu-şi gura.

Au fost difuzate imagini alb-negru în care Ionuţ (iubitul Mirelei) a stat pe pat alături de ispita Nicoleta şi s-au sărutat. Cei doi stăteau pe burtă, Ionuţ fiind dezbrăcat de la bust în sus, iar Nicoleta purtând lenjerie intimă, de tip brazilian şi bustieră (au fost vizibile fesele femeii).”

Mirela (iubita lui Ionuţ): „Nu mă mai freca, te rog frumos, că te violez!”

Radu Vâlcan (moderator): „Noi am clarificat aseară că Hannelore l-a atins pe penis.”

Ionuţ (iubitul Mirelei): „Şi de ce n-ai refuzat-o? Ţi-a plăcut ţie să te loveşti cu nasul de ciocanul lui ăla?”

Antena 1: Dacă vizionăm ce am vizionat aici este clar un scenariu de film pentru adulţi, dar nu explicit

Redăm în continuare câteva dintre discuţiile membrilor CNA:

Norina Ionescu, reprezentantul Antenei 1

„Am să încep cu aspectele nepotrivite. Da, şi din punctul meu de vedere o parte a emisiunii sau cum sunt selectat unele momente din emisiune raportat la oră este cel puţin într-un mod nefericite. Începând de la ora 20.00, dacă e să invocăm protecţia minorilor, şi părinţii sunt acasă, se poate asigura un control parental.

Mai vreau să mai spun că Antena 1 nu mai este în must carry, pentru că sunt aspecte pe care nu aş dori să le neglijăm.

Poate fi scandalos, poate suscita păreri contradictorii, dar vreau să vă amintesc contextul acestui reality-show. Imaginile difuzate sunt difuzate într-un context din care nu aş vrea să lipsească latura emoţională şi trăirile şi caractere care se dezvăluie în cadrul acestui reality show care nu are un scenariu şi în care personajele evoluează şi se dezvăluie aşa cum sunt ele, în anumite situaţii de viaţă, ieşite din cotidian.

Am vizionat punct ochit punct lovit, pare totul aşa pentru a completa tabloul monstruos.

Au fost şi scăpări, recunosc, însă limbajul a fost bip-uit.

Au fost anumite scene care într-adevăr sunt delicate pentru a fi privită de minori, însă această emisiune nu se adresează minorilor.

În ceea ce priveşte reacţia lui Radu Vâlcan, în permanenţă a existat. Da, se punctează nişte lucruri despre caracterele oamenilor care se dezvăluie în ipostazele respective, dar de ce nu discutăm şi din perspectiva cealaltă în care ar exista şi un rol educativ, prin exemplul negativ al unui personaj sau al unor personaje?

Dacă intrăm în contextul acestei emisiuni şi ţinem seama şi de caracterele care se dezvăluie şi de emoţionalul care există acolo, putem să zicem că, da, are şi un caracter educativ prin reliefarea unor exemple negative care există.”

Gabriel Tufeanu, membru CNA:

„Voi, Antena, difuzaţi inclusiv sâmbăta şi desene animate, tot la ora 20.00. Acum să presupunem că îţi laşi copilul la desene animate. Asta mi s-a părut întotdeauna la voi o abordare extrem de contrastantă. Dai sâmbătă daţi desene, clar pentru copii, duminică iUmor. Ori aşa, ori aşa. Asta nu înţeleg eu.

Norina Ionescu:

„Fiecare post îşi face propria politică editorială. Mai există şi alte emisiuni pe alte posturi, difuzate şi pe la alte ore. Nu vreau să nominalizez nici posturi, nici emisiuni.

Eu apreciez că Antenele sunt un exemplu în sensul acesta, însă vă spune, ca telespectator, că există şi alte posturi de televiziune, care au nişte emisiuni cu share 47%, la care m-am uitat în acest week-end şi în care am regăsit limbajul de la Poftiţi, pe care l-aţi amendat. Un limbaj folosit recurent în cadrul emisiunii de către o mare vedetă de televiziune. Apreciez că Antenele sunt un exemplu, dar aceste exemple se găsesc la toate posturile de televiziune.

Radu Călin Cristea, membru CNA:

„Sugestia ta că eventual acele modele ar putea fi interpretate şi ca negative mi se pare foarte speculativă având o subtilitate la care cred că marea majoritate a telespectatorilor cred că nu reuşesc să ajungă. Cred că le ceri prea mult. În al doilea rând, e vorba de povestea cu ora la care este difuzată. (…) Ceea ce am văzut în toate aceste emisiuni la o oră la care totuşi minorii sunt la TV este o prea mare încărcătură de erotism.”

Norina Ionescu:

„Dacă vizionăm ce am vizionat aici este clar un scenariu de film pentru adulţi, dar nu explicit. Nu ştiu ce ar căuta minorii la emisiunea aceasta pentru că noi în permanenţă ne imaginăm această ipostază: minorul este scăpat de sub control şi el se uită la toate aceste emisiuni.

Monica Gubernat, membru CNA:

Dacă ar fi fost după ora 23.00 nimeni n-ar fi avut nimic de comentat.

Norina Ionescu:

„Da, dar minorul şi părintele ştiu că nu urmează desene animate. În contextul acesta eu pot să întreb „Ce să caute minorul acolo?”, pentru că există şi alte măsuri de protecţie ale minorilor.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mile mile
    exact ca la ferma pro tv , acolo nu le vezi dezbracate
  • prapastiosu prapastiosu
    Pornache, frate! Solutia cea mai la indemana pentru cresterea audientelor, cand n-ai alte idei.
  • mile mile
    cu-i pasa, asa e dupa fiecare sezon si va veni si amenda pt sezonul urmator
  • Andrei Andrei
    E o emisiune interesantă prin prisma faptului ca e reala(si se vede) si prinde bine la tineri.Multe momenteau devenit virale.Cat despre CNA,ei au o singura lege in cap:protectia minorului.Sigur,e importanta dar sunt multe alte incalcari pe multe posturi ale altor legi SCRISE nu doar in Cod ci si in Constitutie nu sunt pedepsite niciodata.Ei vad doar daca pe post se injura.In rest,nu conteaza rasismul,intimidarea etc...
  • D D
    Daca nu mai vrei amenda, muta emisiunea la ora 22:00. Simplu.

Trimite un comentariu

sus