Skip to main content

Un jurnalist acuză. TVR a preluat aproape „cuvânt cu cuvânt” o ştire de pe Vice. Postul public nu a menţionat deloc sursa articolului

 
Un jurnalist acuză. TVR a preluat aproape „cuvânt cu cuvânt” o ştire de pe Vice. Postul public nu a menţionat deloc sursa articolului

UPDATE. Într-o poziţie solcitată de Paginademedia.ro, TVR spune că: „Necitarea sursei este o regretabilă eroare pentru care ne cerem scuze” (Pe larg, AICI).

Publicitate

FĂRĂ SURSĂ. O investigaţie semnată de publicaţia Vice a fost preluată fără sursă pe site-ul TVR, cât şi într-o ştire de la TV. Textul semnat de Andreea Pocotilă pentru Vice are în centru cazul Universitatea de Construcţii din Bucureşti, care ar fi eliberat mai multe diplome false de ingineri.

Situaţia a fost semnalată chiar de autoare materialului original, Andreea Pocotilă, pe Facebook: „Reporterul (Andreea Anghel n.red) citeşte fragmente întregi, CUVÂNT CU CUVÂNT, din textul meu”

Paginademedia.ro a analizat cele două texte, iar principala concluzie este că ştirea realizată de TVR 2 şi postată inclusiv pe site-ul postului este preluată aproape integral din ancheta Vice, fără ca sursa articolului să fie vreun moment menţionată.

Unele fraze sunt preluate „cuvânt cu cuvânt”, altele conţin mici reformulări:

Vice: „30 de studenţi au ieşit pe poarta acestei universităţi de stat cu diploma de licenţă în mână, fără să fi îndeplinit condiţiile de mai sus (...) fără ca titularii să fi dat examenul de licenţă, să fi urmat integral cursurile sau să fi promovat toate examenele de sfârşit de an.”

TVR: 30 de persoane au ieşit pe poarta Universităţii de Construcţii din Bucureşti cu diploma de licenţă în mână, fără să fi urmat cursurile şi fără să fi dat examenul de licenţă.

Vice: „Acesta a făcut plângere la Secţia 7 de Poliţie împotriva secretarei şi a anunţat Ministerul Educaţiei despre diplomele întocmite în mod fraudulos.”

TVR: „Conducerea Universităţii a făcut plângere la poliţie şi a anunţat Ministerul Educaţiei despre diplomele întocmite în mod fraudulos.”

Vice: „Astfel, pe baza diplomei de la Geodezie, un absolvent poate obţine autorizaţie de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi are astfel dreptul să presteze servicii de cadastru. Cel puţin şapte dintre cei treizeci de falşi ingineri au luat autorizaţie, în urma unui examen, şi au avut, în toţi aceşti ani, dreptul să realizeze şi să verifice lucrări de specialitate. Odată autorizaţi, devin persoane fizice autorizate (PFA) şi pot face cărţi funciare şi alte lucrări de cadastru, topografie, geodezie.”

TVR: „Conducerea Universităţii a aflat că cel puţin şapte dintre cei treizeci de falşi ingineri au obţinut autorizaţii şi au avut dreptul să realizeze şi să verifice lucrări de specialitate. Un inginer geodez face planuri de cadastru şi măsurători pentru suprafeţe, cote, înălţimi necesare construirii de clădiri, drumuri şi poduri.”

Vice: „Falsurile sunt acum obiectul unei anchete penale.”

TVR:Falsurile sunt acum obiectul unei anchete penale, iar în acest timp conducerea Universităţii de Construcţii Bucureşti a anulat diplomele în cauză.”

Singurul lucru pe care TVR l-a făcut este că a luat un alt punct de vedere al rectorului Universităţii de Construcţii Bucureşti, Radu Sorin Văcăreanu.

Postarea de pe Facebook-ul Andreei Pocotila:

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Emanoil petrut Emanoil petrut
    Mănâncă bani noștri degeaba vedeți ca au luat și de pe You tube articole de sport vedeți unde se duc bani noștri uitați-vă ce emisiuni au audienta zero sa aibă bun simt cineva de pe acolo sa le publice salariul
  • un privitor un privitor
    Asta nu e fata lu mama? Aia care a facut greva foametei si a ajuns in parlament pe post de ***.
  • didi didi
    regretabila eroare? pe naiba, ***, cu intentie. presupun ca nu e primul si nici ultimul articol pe care il fura de pe net reporterii tvr
  • Bing Bing
    daca azi a furat asta inseamna ca au furat ei mai multe, probabil si banii de la bugetul TVR
  • geo geo
    Tot sa fii reporter/ redactor la TVR si sa preiei de la altii subiecte / stiri, bagi si o declaratie si ti-ai rezolvat treaba pe ziua respectiva. Timpul trece, banul merge. Cat priveste acel ”huo” din postarea de pe Facebook, cred ca tine si de educatie...

Trimite un comentariu

sus