Skip to main content

Facebook a şters pagini, conturi şi grupuri create de apropiaţi ai PSD care încercau să manipuleze opinia publică din România

 
Facebook-Hepta 2
Facebook-Hepta 2

​Facebook spune că a eliminat patru pagini, 26 conturi de F­acebook şi un grup din România care făceau parte dintr-o reţea ce opera în România prin conturi false, dar şi reale create de apropiaţi ai PSD, a spus şeful pentru Cyberseccurity al companiei, Nathaniel Gleicher, scrie HotNews.ro.

Publicitate

„Ei au împărtăşit, de asemenea, conţinut care incita la dezbinare şi au promovat conţinut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de ştiri”, au spus cei de la Facebook.

Am eliminat 30 de pagini grupuri şi conturi din România, parte a unei reţele coordonate menite să inducă oamenii în eroare. Clonau pagini care imitau surse reale de ştiri, dar postau conţinut partizan pro PSD”, a spus într-un interviu telefonic Nathaniel Gleicher, şeful pentru cyber-security al Facebook.

FOTO. Facebook a venit şi cu câteva exemple de postări distribuite de paginile în cauză:

  • Exemplu de postare de pe paginile eliminate
  • Exemplu de postare de pe paginile eliminate
  • Exemplu de postare de pe paginile eliminate
  • Exemplu de postare de pe paginile eliminate
  • Exemplu de postare de pe paginile eliminate

Ce spune Facebook, pe larg, via HotNews

Am eliminat şi 31 de Pagini, Grupuri şi conturi Facebook pentru implicarea într-un fals comportament coordonat, ca parte a unei reţele care a funcţionat în România şi a folosit o combinaţie de conturi false şi câteva conturi autentice pentru a-i induce în eroare pe alţii despre cine erau şi despre ce anume făceau.

Administratorii de Pagini şi deţinătorii de cont au postat de obicei despre ştiri locale şi probleme politice, cum ar fi noutăţi părtinitoare publicate sub semnături false, în sprijinul Partidului Social Democrat (PSD). Ei au împărtăşit, de asemenea, conţinut care incita la dezbinare şi au promovat conţinut găzduit de câteva domenii care se prezentau ca site-uri de ştiri. Deşi oamenii din spatele acestei activităţi au încercat să-şi ascundă identităţile, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate a fost legată de o persoană asociată Partidului Social Democrat.

• Prezenţa pe Facebook şi Instagram: 4 pagini, 26 conturi Facebook şi un grup.
• Urmăritori: Aproximativ 1.550 de conturi Facebook au urmărit una sau mai multe dintre aceste Pagini.
• Publicitate: Aproximativ 650 de dolari au fost cheltuieli pentru anunţurile de pe Facebook plătite în USD, EUR şi LEI. Prima reclamă a fost difuzată în decembrie 2013, iar cea mai recentă reclamă a fost în februarie 2019. Nu am finalizat o revizuire a conţinutului organic provenit din aceste conturi.


Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Obi Obi
    Dar de sutele de conturi fake Rezist si de Grupurile apropiate PLUS USR ori PNL care distribuie continut jignitor - gen Dragnea incatusat ori in sicriu ori fotografii si postari satirice cu proa...de Dancila...sau Felicitari Kovesi, noul Procuror european, cand se vor ocupa. Pentru ca mi s-ar parea normal sa se ocupe de TOATE conturile si grupurile care dizinformeaza.
  • nimeni nimeni
    Grupurile afiliare #rezist nu manipuleaza si nu incita la ura? Pe alea cand le sterg? Cam ciudate aceste „stergeri” numai intr-o parte...

Trimite un comentariu

sus