Skip to main content

Fructul oprit, mărul discordiei. Antena 1, dată în judecată din cauza serialului Fructul oprit. Scenaristele unei producţii turceşti acuză. Ce spune Antena Group

 
Fructul oprit, mărul discordiei. Antena 1, dată în judecată din cauza serialului Fructul oprit. Scenaristele unei producţii turceşti acuză. Ce spune Antena Group

FRUCTUL OPRIT, MĂRUL DISCORDIEI. Antena Group, acţionată în judecată de două scriitoare din Turcia.

Publicitate

Este vorba despre scenaristele Aycan Ece Yoren şi Melek Gencoglu care au lucrat împreună, în 2008, la scenariul telenovelei „Aşk-ı Memnu'” („Iubire ascunsă”), inspirată din aceeaşi carte după care s-a făcut şi serialul „Fructul oprit”, scrie Wowbiz.ro.

La Tribunalul Bucureşti a fost înregistrat pe 30 ianuarie un un dosar având ca obiect „ordonanţă preşedinţială”, ceea ce presupune că reclamanţii solicită o soluţie urgentă asupra unei situaţii care le poate aduce prejudicii şi care în general precede acţiunea care are ca scop punerea în acord cu legea în vigoare, mai menţionează sursa citată.

Materia procesului este „Proprietate intelectuală”, însă nu sunt menţionate alte detalii despre motivele acţiunii în judecată pe Portalul Instanţelor de Judecată, pe care sunt publicate informaţiile despre toate procesele.

În plus, pentru că este o procedură de urgenţă, primul termen de judecată pentru acest proces a fost stabilit pentru 27 martie.

Antena 1: “Fructul Oprit” este produs integral în România pentru Antena TV Group de către o casă de producţie externã

Paginademedia.ro a solicitat un punct de vedere reprezentanţilor Antena Group pe acest subiect.

Reprezentanţii companiei au declarat pentru Paginademedia.ro:

„Am luat cunoştinţã despre acţiunea în instanţã deschisã de cãtre Aycan Ece Yoren şi Melek Gencoglu, potrivit cãrora ar fi fost încãlcat dreptul la proprietatea intelectualã asupra scenariilor ale cãror autoare sunt reclamantele.

Aşa cum am precizat, la lansarea serialului “Fructul Oprit” în România, scenariul primului sezon are la bazã romanul turcesc „Aşk-ı Memnu”, dupã care s-au fãcut mai multe ecranizãri de-a lungul timpului.

Serialul “Fructul Oprit” este produs integral în România pentru Antena TV Group S.A. de cãtre o casã de producţie externã, compania noastrã având calitatea de radio-difuzor.”

CONTEXT. Antena 1 anunţa în toamna lui 2017 serialul „Fructul Oprit”, produs de Ruxandra Ion şi prezentat drept „o adaptare liberă după un roman turcesc”, după cum Paginademedia.ro relata AICI.

„Ne-am inspirat dintr-un roman turcesc, după care s-au făcut două adaptări, iar cea mai recentă ecranizare a atins audienţe record.

Încercăm să recreem povestea de dragoste absolut extraordinară şi sperăm ca îi va ţine pe telespectatori cu sufletul la gură.

Filmările nu se desfăşoară într-un studio de televiziune, aşa cum se obişnuieşte, ci în locuinţe reale din România.”, spunea atunci Radu Grigore, care s-a ocupat împreună cu Simona Macovei de scenariul producţiei."

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dalien dalien
    Hai Pagina de media, sa vad ce denumiri ii gasiti şi acestui serial. Daca "Vlad" cu licenţa plătită era "Ezel de Romania" prin articolele voastre de analiză cadru cu cadru, atunci "Fructul Oprit" ce e? Pe când o investigaţie jurnalistică profi şi în acest caz?
  • Melek Melek
    "Ask-i Memnu" e un roman de baza in Turcia si, clar, e o o poveste de iubire interzisa. Pana aici nimic ciudat. Problema lui e ca actiunea lui se desfasoara in Istanbul la 1900 si e cu salvari si esarfe pe cap. Stilul cartii e greoi, chiar si in turca moderna e cam greu sa-l citesti, chit ca i-au tot facut ajustari sa-l faca mai usor de citit. Cele doua scenariste, Aycan Ece Yoren si Melek Gencoglu, l-au adus in actualitate si au scris o poveste credibila, jucata de niste actori fantastici. Despre succesul serialului prin lume, va puteti documenta si singuri ca exista internet. Revenind la roman, e dreptul oricarui scenarist/producator sa adapteze cum vrea o poveste dintr-un roman ( cu conditia sa fi cumparat drepturile respective). Ce mi se pare insa suspect, daca e s-o iau pe linia drepta, e ca ambele seriale (Ask-i Memnu si Fructul Oprit) incep in acelasi fel. Exact in acelasi fel. N-am studiat daca dialogurile sunt la fel, dar relatiile dintre personaje sunt la fel ca in serialul original. Cu o nunta mare, urmata de o cerere in casatorie, urmata de rivalitati (spre deosebire de romanul lui Halid Ziya Uşaklıgil, care incepe direct cu cererea in casatorie a lui Bither) Cred ca au fost si reclamatii de prea mare asemanare cand a inceput transmisia Fructului Oprit. Cei de la PROTV transmiteau in aceeasi perioada serialul original si asta a pus gaz pe foc. Daca veti cauta, veti gasi toate informatiile de care v-am zis. In rest, tribunalul o sa decida cine a facut ce.
  • F F
    La Vlad ați făcut articol cu scenele în paralel. Aici, unde exista si un conflict juridic, preluați comunicate.

    Nu am urmărit ca sa știu cât de mult seamănă cele doua producții, dar mai bine cumperi niște drepturi decât sa ajungi la situații din astea. Totuși, am o curiozitate. Cate producții romanești s-au făcut după cărți turcești? Ca dacă raspunsul este zero, treaba devine și mai suspecta. Cum de nu au ales o carte neadaptata pentru televiziune?
  • ian ian
    Tot ce atinge trustul lui Voiculescu se maculeaza. Lipsa de caracter si de deontologie profesionala. Obisnuinta furtului de orice fel, inclusiv a celui intelectual!
  • Cris Cris
    Ca de obicei latrinele tv,prosstvistii,..numai cu fituici umbla..asta e,fraților,nivelul așa zisilor "scenaristi"din *** tv românești...nu vezi,niciun scenariu original,doar facaturi după second hand uri turcești.. a,scuze,rămâne,*** de Vlad...cu *** care își spun actori...oare ,cât va dura sa se sesizeze urmasii lui Dumas,sau,în cel mai prost caz,otomanii,de scenariu?

Trimite un comentariu

sus