Skip to main content

Reclamă „îndulcită” după ancheta lui Tolo. Medicamentul care promitea „tratamentul” cancerului, promovat într-o altă formă

 
Onconovical - După | Foto - Paginademedia.ro
Onconovical - După | Foto - Paginademedia.ro

Oncovical revine. O reclamă „reambalată”, după o anchetă Libertatea: Un medicament care, în urmă cu câteva luni, era „recomandat pentru tratamentul cancancerului”, astăzi este în continuare promovat, dar sub o altă formă: „Soluţie naturală pentru susţinerea sistemului imunitar”.

Publicitate

Este vorba despre Onconovical, suplimentul alimentar care vorbea de „tratamentul” cancerului, într-o reclamă de acum câteva luni. Aşa-zisul medicament a trecut de la „soluţia pentru tratamentul cancerului” la „soluţie pentru susţinerea sitemului imunitar”.

S-a păstrat o referire la cancer. Nu se mai spune că Oncovical este "tratament pentru cancer". În schimb, la fiecare flacon comandat, primeşti cartea "Alimentaţia Anticancer"

Reclama „transformată” la Onconovical a apărut în ediţia din 20 martie a Gazetei Sporturilor, ziar din acelaşi trust ca şi Libertatea, cel care publica vechea formă a reclamei, de la care a pornit ancheta echipei lui Cătălin Tolontan. O anchetă care scotea la iveală o serie de probleme în campaniile suplimentelor alimentare.

De menţionat că pe site-ul www.onconovical.ro suplimentul este recomandat, în continuare, „celor cu afecţiuni oncologice”.

Diferenţa între reclama de acum câteva luni şi cea nouă este vizibilă. De ce această repoziţionare doar în reclamele ziar?

  • Onconovical - Înainte | Foto - Libertatea
  • Onconovical - După | Foto - Paginademedia.ro

CONTEXT. Suplimentul era promovat în cele mai multe ziare şi site-uri de la noi ca „leac natural pentru cancer”.

Jurnaliştii de la ziarul Libertea, loc în care existau numeroase reclame care-l promovau, au adus în atenţia opiniei publice subiectul. Au publicat la finalul lunii ianuarie o anchetă despre publicitatea mincinoasă la medicamente.

Subiectul articolului era chiar suplimentul Onconovical. Câteva dintre concluziile materialului de presă făcut de echipa lui Cătălin Tolontan, în continuare:

  • Aşa cum scrie şi pe cutia care se vede în macheta publicitară din ziar, Onconovical este un supliment alimentar.
  • Nu au voie să pretindă că vindecă boli sau afecţiuni!
  • Administratorul firmei: "Domnule, vă spun, reclama e sufletul comerţului"
  • Oncolog: Lipsa reglementării clare supără şi medicii. „Oamenii sunt disperaţi şi se mizează pe disperarea lor”.

Suplimentul alimentar nu era prezent doar în paginile ziarului Libertatea, ci şi în ziarul Click sau pe site-uri ca Adevarul.ro, România Liberă, Evz.ro, Ziare.com, Realitatea.net, Antena3.ro, Formula As, Doctorul Zilei, în ziarul Click, dar şi la România TV.

La vremea respectivă, o analiză făcută de Paginademedia.ro arăta că leacurile pentru cancer, dar şi alte suplimente alimetare „împânziseră” ziarele.

A doua zi după anchetă reclamele care promiteau vindecarea unor boli precum cancerul au dispărut din paginile ziarului Libertatea. Apoi, la o săptămână ele s-au întors, dar nu în număr aşa mare ce-i drept.

La două luni de atunci Onconovical s-a întors, dar într-o altă formă: „Soluţie naturală pentru susţinerea sistemului imunitar”

Citeşte şi:

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus