Skip to main content

Pro X, amendă pentru reclame la jocuri de noroc. Somații pentru Digi Sport și Kanal D

 
Pro X, amendă pentru reclame la jocuri de noroc. Somații pentru Digi Sport și Kanal D

Pro X, post din grupul Pro, a fost amenda de CNA pentru reclame la jocuri de noroc în timpul zilei. CNA a sancționat în ultima vreme televiziunile care au avut reclame de noroc înainte de ora 23.00, întrucât au considerat că fiind produse adresate celor peste 18 ani, nu pot fi difuzate la ore accesibile minorilor. 

Forul audiovizual a analizat în ședința de astăzi o petiție de la un telespectator care reclama că posturile TV promovează jocurile de noroc prin intermediul reclamelor. 

Publicitate

În urma monitorizării pentru data de 26 ianuarie, CNA a decscoperit: 

 • Pro X a avut, în timpul meciului România - Țara Galilor difuzatîntre orele 13.00 și 15.00 inserții publicitare (cartoane pe ecran) pentru Unibet, Efortuna (de șapte ori inserții), Betano (de trei ori) și Unibet (o dată). 
 • Kanal D a difuzat pe 26 ianuarie două spoturi, unul la Unibet, altul la Vlad Cazinou, la ora 22.52, respectiv, 22.57.
 • Digi Sport 1 a difuzat în timpul meciului Atletico Madrid – Getafe două inserții grafice, la orele 18.50 și 18.30.
 • Digi Sport 2 – inserții grafice la Efbet, Unibet, și Sportingbet, în intervalul 21.40 – 22.52.
 • Digi Sport 3 – trei inserții grafice și un spot în intervalul 21.52 – 22.56.
 • Digi Sport 4 – două inserții grafice la Unibet, la 19.52 și la 20.46.

Reprezentantul Pro X a explicat în fața membrilor CNA că meciul a fost difuzat inițial pe Pro TV, la o oră „corespunzătoare”, iar când a fost reluat pe Pro X a intrat cu acele inserții. 

„Am discutat cu colegii. Meciul a fost difuzat pe Pro TV la o oră corespunzătoaren și inserțiile au rămas de când a fost difuzat inițial. Înțeleg că este o problemă tehnică, iar când au fost reluat pe Pro X au rămas acele inserții. Din punctul colegilor de vedere acestea nu au expunere mai mare decât cele existente pe terenul de joc.”, le-a explicat reprezentantul Pro TV membrilor CNA.

Pro X a fost amendat cu 10.000 de lei, sancțiune propusă de Monica Gubernat, membru CNA. Ea a mai propus și somații pentru Digi Sport și pentru Kanal D. 

Pentru sancțiuni au fost Cristina Pocora, Alexandru Kocsis, Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubenrat, Nicolaie Bălașa, Radu Herjeu și Radu Călin Cristea.

Răsvan Popescu și Dorina Rusu au votat „împotrivă”.

Răsvan Popescu, membru CNA:

„Ar trebui să facem o deosebire între spoturi care te îndeamnă unde să joci și simple inserții grafice care nu sunt așa dăunătoare pentru niște minori care nici măcar nu au unde să joace.” 

Monica Gubernat, membru CNA, cea care a și propus sancțiunile, a argumentat:

„Acele inserții au și textul „pariază acum”. Acele firme nu au doar platforme online, au și spații unde poți intra fără probleme și unde controlul nu este atât de strict cum este în online.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • - Liga 1 și Liga 2 au nume de case de pariuri (care apar și pe grafica meciurilor).
  - Panotajul stadioanelor este inundat de reclame la case de pariuri (care se vad masiv în timpul transmisiunilor meciurilor din țară și din străinătate).
  - Aproape toate echipele au sponsori case de pariuri, numele acestora fiind vizibil pe echipament pe tot parcursul meciurilor, dar și pe panourile pentru interviuri.
  Cu toate acestea, o inserție pe ecran cu numele unei case de pariuri în timpul meciului este amendata de membrii CNA, pentru ca ar afecta minorii! Sunteți nu doar caraghioși, ci chiar ridicoli.

Trimite un comentariu