Skip to main content

MultPreaIndulgentul CNA. Amenzi la pachet, ca să „doară” mai puţin

 
MultPreaIndulgentul CNA. Amenzi la pachet, ca să „doară” mai puţin

Amenzi la „pachet” sau cum să scapi ieftin. Consiliul Naţional al Audiovizualului a dat un nou rând de amenzi „la pachet” posturilor de ştiri, pentru încălcările din luna februarie.

Publicitate

Cum adică, "la pachet"? Simplu: mai multe derapaje ale aceluiaşi post TV au fost analizate "la grămadă", rezultând o singură amendă. Chiar dacă au greşit de mai multe ori, posturile TV au fost amendate o singură dată. O abordare a CNA care avantajează, evident, posturile de televiziune.

Forul audiovizual a analizat timp de mai multe şedinţe o serie de reclamaţii primite de for pentru posturile Antena 3, B1 TV, România TV şi Realiatea TV. A fost o salată de emisiuni talk show, cu emisiuni pamflet, cu subiecte din cele mai variate: atacuri la Kovesi, atacuri de minoritatea maghiară, atacuri la procurori, la Ponta, la Maior, la Burci, la Ghiţă sau la Dragnea.

Şi membrii CNA au fost daţi peste cap de propriul mod de organizare. Aglomeraţia de reclamaţii, tipul de a le analiza "la pachet", dar şi modul pe care CNA l-a ales pentru a discuta cazurile i-au bulversat.

Cum a abordat CNA reclamaţiile: vizionarea cazurilor a fost făcută "la grămadă", în urmă cu multe şedinţe, şi s-a întins pe ore bune. Au urmat alte şedinţe, în care subiectele erau plasate pe la finalul ordinii de zi, după alte puncte.

Rezultatul: cu mici excepţii, nici membrii nu păreau să-şi amintească prea bine ce au vizionat şi unde erau problemele. Dar s-au făcut propuneri şi, în final, s-a şi votat.

Unul dintre membri, Radu Călin Cristea, prezent în şedinţă, a refuzat să voteze vreo sancţiune motivând că este inapt să mai ia vreo decizie după ce au trecut săptămâni de când forul tot vizionează emisiuni.

Prezentăm în continuare, pe scurt, sancţiunile date astăzi de membrii CNA şi care au trecut la vot (au primit cel puţin şase voturi pentru). Toate propunerile au venit din partea lui Radu Herjeu, membru CNA:

Antena 3 - 10.000 de lei amendă pentru şase ediţii din luna februarie, ale emisiunilor Sinteza zilei, Obiectiv, Exces de putere şi Descoperiţi

Printre emisiunile de care s-a ţinut cont a fost o ediţie Sinteza zilei în care s-a vorbit despre despre Victor Ponta că ar fi „comandat” arestarea lui Adamescu, o emisiune în care s-a afirmat că SRI a atacat site-ul Luju.ro, pentru burtiera „Kovesi şi-a pregătit fuga”, emisiunea despre o presupusă asociere Burci - SIE.

B1 TV - 15.000 de lei amendă pentru câte o ediţie din emisiunile Se întâmplă acum, Lumea lui Banciu şi Dosar de politician.

S-a ţinut cont, printre altele, de o ediţie a emisiunii Se întâmplă acum, prezentată de Tudor Barbu, în care s-au făcut afirmaţii dure la adresa lui Sebastian Ghiţă şi a lui Nicolae Popa, dar şi comentariile lui Radu Banciu la UDMR şi la maghiari.

Realitatea TV - 20.000 de lei amendă pentru şapte ediţii Jocuri de putere, una de Realitatea Românească şi două de România 2019 (emisiunea lui Cozmin Guşă).

S-a ţinut cont în propunerea sancţiunii de atacurile făcute în mai multe emisiuni la comunitatea de maghiari, atacuri la Dragnea şi PSD, afirmaţia lui Mirel Curea că Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al SIE (fără a aduce dovezi), afirmaţia că „Dragnea a fost asistat de foşti colegi de la SRI-ul lui Măgureanu”, făcută de Mihail Neamţu.

România TV - 10.000 de lei amendă pentru ştiri şi dezbateri din 25 şi 26 februarie, Punctul culminant şi România exclusiv. S-a ţinut cont, printre altele, de ştirile despre Laura Codruţa Kovesi că ar fi deţinut case în Statele Unite, informaţie care s-a dovedit falsă.

S-a ţinut cont şi de faptul că postul a difuzat imagini cu o altercaţie dintre Codrin Ştefănescu, Marius Marinescu şi forţe de ordine, vechi din 2009, în care nu s-a făcut menţiunea că sunt de arhivă. Dar a fost luată în considerare şi o ştire despre vandalizarea sediului Ministerului Justiţiei, în care pe burtieră s-au afişat titlurile: ATACURILE VIOLENTE ALE HOARDELOR REZIST; TOADER, ATACAT CU MUŞTAR ŞI KETCHUP.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • kolo kolo
    Nici o problema. Prima masura va fi desfiintarea CNA, scoaterea in afara legii a PSD si ALDE precum si inchiderea definitiva a latrinei 3 si a Romaniei TV. Cancerul trebuie extirpat, urgent.
  • Dragos Dragos
    Antena 3 si Romania TV cate 10.000 amenda. B1 - 15.000 si Realitatea - 20.000. Curat echilibru la CNA. Nu mai pot cu PSD-ul vietii bagat in toate institutiile statului. Bravo tie, romane, ti-a fost lene sa mergi la vot! Sa nu uitam vorba asta: Culegem ceea ce semanam!

Trimite un comentariu

sus