Skip to main content

Politicienii, la „Detectorul de minciuni”. Proiect de fact-checking, lansat de câteva organizaţii media, alături de Hotnews sau Europa FM

 
Politicienii, la „Detectorul de minciuni”. Proiect de fact-checking, lansat de câteva organizaţii media, alături de Hotnews sau Europa FM

Spun sau nu politicinenii adevărul? Mai multe organizaţii media, printre care Freedom House şi Frontline Club, lansează un proiect de verificare a informaţiilor care apar în spaţiul public.

Publicitate

Se numeşte „Detectorul de minciuni” şi işi propune să verifice corectitudinea declaraţiilor făcute de politicieni, informează reprezentanţii proiectului.

Platforma este creată de organizaţii ca Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy, Stop Fake News in Romania, Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti.

În colaborare cu aceste instituţii lucrează şi redacţii din reţeaua PressHub: Hotnews.ro, Radio Europa Liberă şi Europa FM.

„Detectorul de Minciuni este un proiect de fact-checking care îşi propune să pună lupa pe informaţiile relevante care circulă în media şi să verifice corectitudinea lor. Alegem declaraţiile care pot avea un impact major asupra electoratului şi verificăm cât de corecte sunt”, notează aceeaşi sursă.

Scopul demersului este să încurajeje jurnalismul independent şi să descurajeze dezinformarea, subliniază sursa citată.

„Proiectul a luat naştere din dorinţa organizaţiilor partenere de a stimula un discurs politic şi instituţional responsabil în media. Credem că societatea unită are cea mai mare putere în a impune acurateţe, surse credibile şi imparţialitate actorilor publici, care prin declaraţiile lor pot influenţa deciziile cetăţenilor”, completează aceştia.

Un aspect de notat este că şi cititorii pot „raporta” anumite informaţii care apar in spaţiul public.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Nick Ro Nick Ro
    Mai e un site care face fix acelasi lucru: factual ro . Nu stiu ce trafic or avea, dar fake-news-urile sunt mult mai populare la noi.
  • D D
    Penibilule "Mihai", pe stirile cu audiente nu mai comentezi ? Ce a facut "Antena 1" cu 4 zile din 7 lider pe comercial ? Vad ca de doua saptamani, pauza... Nu mai zici nimic acum ?
  • Mihai Mihai
    Politicienii neagreati de acele institutii de presa,nu vei vedea pnl,usr,iohhanis la cele institutii de presa

Trimite un comentariu

sus