Skip to main content

VIDEO. Mircea Toma: Ce se întâmplă în redacţiile unor emisiuni e propagandă. Descalifică persoanele care lucrează acolo ca jurnalişti

 
VIDEO. Mircea Toma: Ce se întâmplă în redacţiile unor emisiuni e propagandă. Descalifică persoanele care lucrează acolo ca jurnalişti

VIDEO. „Politicienii de la noi au, ciclic, tentaţia asta de a trata jurnaliştii indecent” - Este una dintre concluziile lui Mircea Toma, de la ActiveWatch, în legătură cu comportamentul politicienilor faţă de presa incomodă. Alte concluzii ţin de televiziunile-partid, de intrarea în politică a lui Rareş Bogdan şi Carmen Avram, despre derapaje şi multe altele.

Publicitate

„Ce se întâmplă în redacţiile unor emisiuni de la câteva canale de televiziune este propagandă care descalifică persoanele care funcţionează acolo cu rolul de jurnalişti. Ei nu sunt jurnalişti, sunt propagandişti. Punct. N-au nicio calitate de jurnalişti, dimpotrivă compromit ideea de jurnalism, spune Mircea Toma.

De ce intră jurnaliştii în politică?

Vanitatea este un răspuns, spune Mircea Toma. "Iar vanitatea se poartă cu batistuţă la piept", a continuat el.

A vorbit despre relaţia politicienilor cu presa, cât şi despre jurnaliştii care au intrat recent politică, într-un interviu pentru Paginademedia.ro. Un interviu care vine după ultimul Raport Activewatch - Libertatea presei în România. Raportul anual cu numărul 20.

„În acest an avem doi jurnalişti foarte vizibili, cu notorietate, care sar pârleazul în rolul de politicieni”, spune Toma.

Spune că trecerea celor doi - Carmen Avram, la PSD şi Rareş Bogdan, la PNL - este doar „cireaşa de pe tort”, pentru că există televiziuni care au devenit asumat „partide media”:

„Nu mai sunt partide şi nici medii, sunt partide media. Le putem defini cu identităţi: PSD – Antena 3 şi România TV, PNL – Realitatea TV”

El a trecut în revistă mai multe momente în care ziariştii au trecut de partea politicii sau chiar partide s-au născut din televiziuni. A vorbit despre România mare a lui Vadim Tudor, PPDD-ul lui Dan Diaconescu sau despre recenta idee de a se forma un partid din postul Realitatea TV.

Toma a subliniat faptul că politicienii români s-au raportat „grobian” faţă de presa incomodă, in mai multe perioade de-alungul timpului:

„Politicenii în raport cu presa au avut momente de manifestere grobiană, adică au vorbit urât, s-au răţoit şi au ameninţat voalat, fără consecinţe fizice, în câteva perioade”

1. Mircea Toma, despre jurnaliştii care intră în politică

Mircea Toma: „Ce se întâmplă în redacţiile unor emisiuni de la câteva canale de televiziune este propagandă care descalifică persoanele care funcţionează acolo cu rolul de jurnalişti. Ei nu sunt jurnalişti, sunt propagandişti. Punct. N-au nicio calitate de jurnalişti, dimpotrivă compromit ideea de jurnalism.

Pe lângă asta fenomenul este în care avem partide media. Deci nu mai sunt partide şi nici medii, sunt partide media. Le putem defini cu identităţi: PSD – Antena 3 şi România TV, PNL – Realitatea TV. Sunt asumate şi e jenant să ai o emisiune de dezbatere în care să asculţi şi punctul de vedere opus, deci asta a devenit un lucru atipic.

Pe lângă asta, moţ, în acest an avem doi jurnalişti foarte vizibili, cu notorietate, care sar pârleazul în rolul de politicieni şi ajung cap de liste sau aproape cap de liste pentru europarlamentare în taberele PNL şi PSD.”

Paginademedia.ro: Înainte nu se întâmpla această apartenenţă sau acum este prea de tot?

Mircea Toma: „Se întâmplă demult. Am avut partid care s-a nascut din presă din 1990, România Mare. Deci, Vadim Tudor şi-a transformat cititorii în membrii de partid.

Am avut Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD), al lui Dan Diaconescu. România Mare a fost o presiune politică, PPDD a fost o glumă politică.

În anul 2018, am avut o tentativă de partid media, cu Realitatea TV. Cred că s-a încheiat povestea cu el. Bine, nu cred ca s-ar fi schimbat mult situaţia. Realitatea TV – PNL şi Antena 3 – PSD sunt oricum la vedere.

Saltul acestor jurnalişti în rol de politicieni este doar cireaşa de pe tort. Au fost şi alţi ziarişti care au devenit politicieni, Gabriela Firea direct din studioul Antenelor sau Robert Turcescu.”

Paginademedia.ro: Care este raportarea publicului la aceste evenimente? Uneori şi publicul consideră că este normal.

Mircea Toma: Unele publicuri sunt dependente, deci ele sunt legate ombilical de un anume canal de televiziune. Aceasta este ce mai grava situaţie, cei care se mai uită pe net au o diversitate mai mare de informaţie, dar şi acolo vorbim de bule. Trăieşti în bula ta şi iţi alimentezi opiniile cu opinii similare şi nu ştii ce se întâmplă în alte părţi.

VIDEO. Mircea Toma, despre jurnaliştii care intră în politică

2. Mircea Toma, despre relaţia politicienilor cu presa

Mircea Toma: „Politicenii în raport cu presa au avut momente de manifestere grobiană, adică au vorbit urât, s-au răţoit şi au ameninţat voalat, fără consecinţe fizice, în câteva perioade.

Privind în urmă, Ion Iliescu a avut celebrul „măi animalule”. De la replica aceasta a urmat o perioadă de acalmie în perioada guvernării Coaliţia Democrată, când liderii de atunci n-au fost atât de nesimţiţi.

A urmat guvernarea Năstase, când a fost cea ai proastă perioadă de după Iliescu. A fost un recul, un control pe mass-media sau publicitate. Au fost chioşcuri ale gazetelor care erau luate efectiv pe sus cu macaraua, din stradă. Pe lângă controlul aprig erau şi ameninţări. Sunt cam aceeaşi oameni, dar au apărut şi băieţi mai tineri ca Rădulescu de la PSD.

Traian Băsescu a fost un alt politician care a fost agresiv cu jurnaliştii, la nivel verbal „ţigancă împuţită”.

Politicienii de la noi au, ciclic, tentaţia asta de a trata jurnaliştii indecent.”

VIDEO. Mircea Toma, despre relaţia politicienilor cu presa

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus