Skip to main content

TVR se pregăteşte de Bacalaureat. Ecranizări ale romanelor de la BAC, pe TVR 1

 
TVR se pregăteşte de Bacalaureat. Ecranizări ale romanelor de la BAC, pe TVR 1

Şi Televiziunea Română se pregăteşte de examenul de Bacalaureat. Postul va difuza ecranizări ale operelor care intră în lista pentru examenul de bacalaureat la limba şi literatura română.

Publicitate

Marţi, 4 iunie, TVR 1 difuzează Ion: blestemul iubirii inspirat din a doua parte a romanului scris de Liviu Rebreanu, după ce luni, 3 iunie a fost difuzată prima parte, Ion: blestemul pământului.

Ion al Glanetaşului, din Prislop, e un tânăr sărac, dar harnic, care iubeşte pământul cu patimă. Dornic de înavuţire, vrea să-l silească pe Vasile Baciu, unul dintre bogătaşii satului, să i-o dea de nevastă pe fiica lui, Ana, şi odată cu ea, şi pământurile.

Prins între lăcomia care-l roade şi dragostea sinceră pentru Florica, o fată săracă, Ion nu se mulţumeşte să aleagă şi sfârşeşte tragic. Din distribuţie fac parte Şerban Ionescu (Ion), Ioana Crăciunescu (Ana), Ion Besoiu, Catrinel Dumitrescu, Petre Gheorghiu şi Tamara Buciuceanu.

Miercuri, 5 iunie, de la ora 22:10 începe Răscoala, ecranizarea romanului cu acelaşi nume scris de Liviu Rebreanu. Prin intermediul ţăranului Petre Petre, eroul principal al cunoscutului roman, sunt relatate evenimentele din timpul rascoalei din 1907, de la declanşare şi până la înăbuşirea ei.

Vineri, 7 iunie, de la ora 22:10 se va vedea Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu, ecranizarea nuvelei istorice scrise de Costache Negruzzi. A doua domnie a lui Alexandru Lăpuşneanu, revenit în 1564 pe tronul Moldovei după un exil provocat de alungarea lui de către boieri, este o luptă neîntreruptă cu aceştia pentru autoritate şi centralizarea puterii.

În cea de-a doua săptămână de Bacalaureat de la TVR 1, postul va difuza încă trei filme.

Felix şi Otilia, ecranizarea romanului Enigma Otiliei va fi difuzată luni, 10 iunie, de la ora 22:10. Pentru miercuri, 12 iunie, de la ora 22:10, TVR 1 are în program Patul lui Procust.

Seria de filme pentru Baclaureat se încheie vineri, 14 iunie, cu ecranizarea romanului Moromeţii, cu Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu şi Dorel Vişan

Programul filmelor de Bacalaureat de la TVR:

  • Luni, 3 iunie, ora 22:10: - Ion: blestemul pământului
  • Marţi, 4 iunie, ora 22:10 - Ion: blestemul iubirii
  • Miercuri, 5 iunie, ora 22:10 - Răscoala
  • Vineri, 7 iunie, 22:10 - Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu
  • Luni, 10 iunie, 22:10 - Felix şi Otilia
  • Miercuri, 12 iunie, 22:10 - Patul lui Procust
  • Vineri, 14 iunie, 22:10 - Moromeţii
Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Georgian Georgian
    Cred ca e o initiativa buna de care tinerii care sustin Bacalaureatul ar trebui sa profite. Sunt sigur ca marea majoritate nu au citit cartile despre aceste opere si i-ar ajuta mult vizionarea filmului si cred ca ar ramane cu cateva informatii cere le vor fi utile la BAC. Mie unul mi-ar fi placut in momentul in care am dat examenul sa pot vedea toate operele ce se vor da la BAC fara a fi nevoit sa le caut pe net sub diverse forme. Dar legandu-ne acum stirct de audiente cu siguranta nu vor excela aceste filme si sunt convins ca majoritatea telespectatorilor nu vor avea legatura cu BAC-ul.
  • sonia sonia
    Exista tari in care elevului i se cere sa aprofundeze un singur roman (la alegere) intr-un semestru, pentru ca este mai educativ sa aprofundze pana in cele mai mici detalii un singur roman, decat sa rasfoiasca vreo 15 fara sa inteleaga nimic din ele.
    Cand am vazut lista de filme, m-am bucurat ca nu exista "Ultima Noapte", acea "creatie" ce nu respecta romanul, ala moare in film, dar nu in carte, mai bine va uitati pe yt la Dorian Cititorul De Carti.

Trimite un comentariu

sus