Skip to main content

Cazul „Sorina” stârnește discuții (și) la CNA. Digi 24, singurul post care nu a derapat. Momentan niciun post nu a fost sancționat

 
Cazul „Sorina” stârnește discuții (și) la CNA. Digi 24, singurul post care nu a derapat. Momentan niciun post nu a fost sancționat
Foto - Click.ro

Cazul „Sorina”, fetița de opt ani adoptată de o familie în Statele Unite, a ajuns pe masa Consiliului Național al Audiovizualului. În ședința de astăzi, forul a discutat felul în care posturile de televiziune au abordat subiectul, în urma unei autosesizări din partea Dorinei Rusu. 

Au fost monitorizate mai multe programe ale unor televiziuni ca B1 TV, Realitatea TV, Antena 3, Digi 24 și România TV. Ce posturi au greșit și cu ce?

Până la detaliii, există un răspuns la întrbarea "Cine nu a greșit?". Din monitorizările CNA, postul Digi 24 a fost singura stație de știri unde nu au fost găsite probleme în relatarea cazului Sorina, fetița adoptată de o familie din SUA scoasă de procurori din casa asistentei maternale care o avea în grijă.

Publicitate

Detalii, în continuare:

Principalal problemă a fost că aproape toate posturile au vorbit despre traficul de organe. Au făcut-o într-un mod iresponsabil, consideră membrii CNA. Mai puțin Digi 24.

Problema nu este subiectul traficului de organe în sine, ci preluarea în discursul public a unor suspiciuni în acest caz, a fost concluzia CNA.

Dorina Rusu, despre autosesizare:

„Am făcut această autosesizare pentru modul în care a fost dezbătut subiectul a creat isterie. Posturile au dat dovadă de ireponsabilitate. Sigur, felul în care a acționat procuroarea trebuia discutat. Problema absolut odioasă mi s-a părut cea legată de traficul de organe, de departe cea mai gravă.”

Singurul post care nu a derapat a fost Digi 24. Pentru postul RCS nu a existat nicio propunere de sancționare. 

Nu același lucru s-a întâmplat în cazul celorlalte posturi. Deși au greșit, momentan au rămas nepenalizate.  Au existat trei propuneri de sacționare a posturilor B1 TV, Realitatea TV, Antena 3 și România TV, momentan, nu s-a luat nicio hotărâre. 

De ce?

Forul audioviziual a amânat decizia, pentru ședința următoare, deoarece niciuna dintre propunerile de sancționare nu a întrunit numărul de voturi necesar.

Între amendă și somație publică: „Cel mai rău stau lucrurile la B1 și la România TV”

Au existat propuneri de penalizare a posturilor din partea Dorinei Rusu, a lui Radu Herjeu și a Monică Gubernat. 

Dorina Rusu, autoarea autosesizării, a venit și cu cele mai dure propuneri:

 • 20.000 de lei pentru B1 TV și România TV
 • 15.000 de lei pentru Realitatea TV 
 • 10.000 de lei pentru Antena 3

Dorina Rusu, despre propunere: 

„Nu poți ca moderator să lasezi ipoteze și să le lași așa. În afară de Digi 24, toate posturile au vorbit despre trafic de organe.

Am făcut această sesizare pentru modul în care a fost dezbătut subiectul a creat isterie. Posturile au dat dovadă de ireponsabilitate. Sigur, felul în care a acționat procuroarea trebuia discutat. Problema absolut odioasă mi s-a părut cea legată de traficul de organe, de departe cea mai gravă.

N-am văzut la niciunul dintre posturile l-a care s-a discutat despre chestia asta vreo dovadă.

Cel mai rău stau lucrurile la B1 și la România TV.

O moderatoare de la RTV a pus următoarea întrebare în studio: Ce interes să ai pentru o fetiță de etnie romă?

Radu Herjeu a avut următoarele propuneri:

 • Somație publică pentru Realitatea TV
 • 15.000 de lei pentru România TV
 • 10.000 de lei pentru B1 TV

"În loc să fie jurnaliști, oamenii din televiziuni sunt răspândaci"

Radu Herjeu și-a motivat decizia: „Am senzația că toată povestea a plecat de la asistenții maternali. Ei au încercat să folosească absolut orice să oprească adopția. Avocatul lor aruncă în spațiul public toate aceste bănuieli.

Eu nu spun că nu există trafic de persoane și organe, problema este preluarea în discursul public a unor suspiciuni.

Subiectul era dacă procuroarea s-a purtat potrivit legii. Eu habar nu am dacă acea procedură a fost legală sau nu. Am aflat că procedura de adopție a fost legală.

Mi se pare un caz că în loc să fie jurnaliști, oamenii din televiziuni sunt răspândaci.”

Monica Gubernat, președintele CNA, a propus câte o somație publică pentru Realitatea TV, România TV și B1 TV:

„Propunerile mele vor fi ceva mai temperate”, a spus Gubernat. 

Toate propunerile au venit pe fondul mai multor articole din legea audiovizualului. Posturilor li s-a reproșat faptul că afirmațiile legate de „traficul de organe” a nu fost susținută de dovezi. Au mai fost invocate și articole legate de protecția minorului și de „distincția între fapte și opinii”. 

Sorina Matei, jurnalista B1 TV, în fața CNA: 

În fața forului audioviziual a venit și jurnalista Sorina Matei, de la postul B1 TV. Sorina Matei a fost unul dintre jurnaliștii foarte activi pe subiectul fețitei din Baia de Aramă. De asemenea, una dintre emisiunile acesteia a fost luat în discuție de CNA, cu propunere de sancționare. 

I-a fost reproșat faptul că, în timpul emisiunii, a lăsat un avocat să facă afirmații despre „traficul de organe” fără să intervină sau să ceară dovezi. De asemenea, forul i-a reproșat că ea însăși a făcut câteva afirmații fără să le susțină într-o emisiuni moderată de Silviu Mănăstire. 

Ce a spus Sorina Matei în fața CNA? Mai jos, unul dintre dialogurile jurnalistei cu Radu Herjeu. 

Sorina Matei:

„Înțeleg că sunt niște discuții despre traficul de organe. Emisiunea nu a avut un astfel de subiect.

Am făcut un subiect de actualitate care era pe toate posturile, respectiv situația doamnei procuror Pițurcă. Am pus în discuție ce spun legile, cum poate fi luat un copil printr-o procedură penală, într-o procedură civilă.

Au sunat avocați, care își puneau aceleași întrebări. Subiectul era pe toate posturile.”

Radu Herjeu:

„Ați pornit de la o discuție normală, care trebuia dusă până la capăt, abuzul procuroarei. După cinci minute a intrat acest domn Dulgheu, în direct. El a introdus acest subiect cu traficul de organe, pe care l-a preluat toată presa. Dumneavoastră l-ați lăsat să deschidă acest subiect și i-ați permis, ca moderator.

Ați permis dezbaterea unor subiecte pentru care nu există probe. Lucrurile astea au parazitat subiectul, adică felul în care a acționat procuroarea.”

Sorina Matei:

„Cealaltă parte nu a dorit să intervină, adică avocatul familiei Săcărin.

Oamenii s-au războit în acest proces de adopție. Problema a fost, în acea seară, că cealaltă parte nu a dorit să intervină. Cred că toate stațiile s-au confruntat în acea seară cu această problemă.”

Radu Herjeu:

„Eu nu găsesc o culpă, problema mea este introducerea acestor elemente care au parazitat subiectul. Dvs. nu l-ați oprit și suboectul s-a dus într-o direcție greșită.

Acest Dulgheu nu avea nicio legătură cu speța, iar dvs. ca moderator aveați responsabilitatea să nu-l lăsați să bată câmpii.”

Sorina Matei:

„Povestea din emisiunea lui Mănăstire este o speță de care eu am aflat în 2013, la solicitarea organizației Freedom House.”

Radu Herjeu:

„Moderatorul trebuia să vă solicite probe. Aceasta era treaba lui legală, pentru care era vorba de acuzații grave.”  

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Nu vad rostul acestui CNA; consuma bani fara sens; Cazul Sorina este extrem de grav , iar procuroarea care a busit de bordura fata nu e nici pe departe singura vinovata cum incearca CNA sa ingroape adevarul ; exista un lant lung de vinovati cu multe incalcari ale legilor
 • Ionuț,păcat ca comentatorii au fost groaznici
  Plus strategie gresita din partea postului, au anunțat cu 2...3 ore inainte de meci
 • Posturile Antena 3,România TV și B1(atunci cand apărea Sotina Matei, disperata și cu tupeu), au iscat și întreținut o adevărată isterie națională.
  Au adus mereu membri ai familiei fostei asistente maternale, plus invitați șocați din fire, care au escrocat sentimental telespectatorii și au denigrat în mod constant familia Sacarin.
  A fost pur și simplu revoltător.
 • Sunt cu tot sufletul alaturi de parintii naturali, care merita , in orice conditii, rcunoasterea genetica. Dar daca vreti sa stiti de ce acesti americani vor fete cu pielea bronzata, exista un raspuns, si e valabil peste tot in lume. Vor o fiica gen Kim Kardashian. Este o moda, si este adevarul. Pana la urma este un lucru bun, in lupta impotriva rasismului.
 • sacarinii daca erau cinstiti isi aduceau fata lor in romania la un spital sa se faca analize ,la un spital ales prin tragere la sorti ca sa nu se faca falsuri sa vada tot poporul ca e sanatoasa fata lor.daca nu au avut curajul sasi aduca fata ,e oproblema .apoi nu se mintea in acte ca sorina nu are frati.etc....in presa fiecare spune ca vrea dar poporul isi daseama care e adevarul.
 • Antena 3,Romania TV sau mai nou B1 TV sunt posturi de diversiune,masini de spalat creiere care nu au ce cauta intr-o societate de drept.

Trimite un comentariu