Skip to main content

CNA a dat liber la „m**e PSD” la TV. Antena 3 a scăpat nesancţionată după folosirea expresiei pe post

 
CNA a dat liber la „m**e PSD” la TV. Antena 3 a scăpat nesancţionată după folosirea expresiei pe post

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Antena 3 a scăpat fără sancţiune după ce invitaţii postului au folosit, în prime-time, expresia „m**e PSD”. Pentru o abatere asemănătoare, Realitatea TV a fost sancţionată cu amendă de 5.000 de lei, în luna ianuarie.

Publicitate

Acum, n-a reuşit să treacă nici măcar o somaţie, care fusese propusă de Radu Herjeu, membru CNA. „Deschideţi acum uşa, ca de dimineaţă până seara, oricine, pe orice post de televiziune să folosească acel cuvânt, sub pretextul că CNA a dat voie.”, le-a spus Herjeu colegilor care au votat împotriva sancţiunii.

Unii dintre cei care au votat contra sancţionării Antenei 3 au fost de părere că trebuie judecat în funcţie de „context”, iar expresia este una „politică”.

„Trebuie să judeci în funcţie de context. Unii au legitimat această expresie, alţii au criticat-o. Nu poţi să pui semnul egal între ei”, a spus Monica Gubernat, preşedintele propus al CNA.

Pe larg despre subiect şi despre comentariile membrilor, în continuare:

CNA a analizat în şedinţa de astăzi mai multe sesizări privind emisiuni ale Antenei 3. Într-o ediţie Sinteza zilei din 30 mai, Mugur Ciuvică şi parlamentarul Şerban Nicolae au folosit fără reţineri sintagma „M**e PSD”. Moderatorul n-a avut nicio reacţie.

Potrivit raportului de monitorizare, Mugur Ciuvică i s-a adresat lui Dragoş Pâslaru (de la USR): (...) dar ăia, publicul dumneavoastră care, care ţipau plăcuţa suedeză, se refereau la UE? Sau se refereau la „m**e PSD”? Că aşa scria acolo, că este o opinie politică legitimă, aşa a zis Iohannis.

Ulterior, expresia a fost folosită şi de Şerban Nicolae: „(...) poate unii cred că acum e un îndemn la unitate, la frăţie, la solidaritate, cu „ciuma roşie”, cu „m**e PSD”, cu „la puşcărie”, cu „infractorii”, „penalii”, „corupţii”.”

În urma vizionării, Radu Herjeu a propus sancţionarea Antenei 3 cu o somaţie, pentru că sintagma a fost folosită pe post înainte de ora 23.00, prin urmare încalcă legislaţia privind protecţia minorilor. Dacă era după 23.00, n-ar fi luat nicio sancţiune, după cum a subliniat Herjeu.

Somaţia a reuşit să atragă doar două voturi: Radu Herjeu şi Gabriel Tufeanu. Restul a fost împotrivă: Dorina Rusu, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălaşa, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea. Parte din cei care au votat împotriva unei somaţii la Antena 3 au fost totuşi „pentru” amenda de 5.000 de lei primită de Realitatea TV în luna ianuarie, pentru folosirea aceleiaşi sintagme.

Votul va fi reluat în şedinţa următoare, după cum a spus Monica Gubernat, cea care a condus şedinţa.

Redăm în continuare din discuţiile purtate, în şedinţa publică a CNA, între membrii şi reprezentantul Antenei 3:

Norina Ionescu, reprezentanta Antenei 3:

„Până la urmă permitem sau nu permitem sintagma legitimată (de Klaus Iohannis – n.r.). Păi nu o permitem, dar au fost analizate rapoarte la toate televiziunile, pe acest subiect, monitorizare de linie, unde nu s-a luat nicio decizie. S-a spus sintagma la toate orele posibile şi imposibile.”

Radu Herjeu, membru CNA:

A luat Realitatea amendă pentru chestia asta. Şi s-au plâns că voi nu aţi luat. Dar atunci au fost toate după ora 23.00 şi de aceea nu s-a dat nicio sancţiune (în cazul Antenei 3 - n.r.). Este o expresie vulgară şi trivială indiferent ce spune preşedintele ţării. (…) Ce este peste ora 23.00, cel puţin din punctul meu de vedere, legislaţia nu are ce să-i facă. Ceea ce este sub ora 23.00, legislaţia prevede că nu ai voie cu limbaj vulgar sau trivial. Acesta este un limbaj vulgar sau trivial, chiar politic presupunând.

Norina Ionescu:

Dar este o sintagmă legitimată ( drept opinie de către preşedintele Iohannis – n.r.)….să nu ne mai aducem aminte.

Radu Herjeu:

Atunci să-l chemăm pe preşedinte să stea aici.

(...)
Norina Ionescu:

Oricum o să le comunic să aibă în vedere pe viitor treaba asta, când vin invitaţii să nu spună…

Gabriel Tufeanu:

E o chestiune pe care o ştii de acasă.

Norina Ionescu:

O ştii de acasă dacă era asociată cu limbajul de pe stadion, dar dacă e asociată cu un slogan foarte încetăţenit în politică…

Radu Herjeu:

Articolul 18, 1b se referă la minori care ar putea să nimerească acolo şi o să li se pară absolut justificată şi legitimă folosirea sintagmei care conţine acel cuvânt, pentru că o vede la televizor. (…) Trebuie să înţelegem totuşi mai ales impactul pe care televizorul îl are asupra copiilor.

(…)

Radu Herjeu, după ce propunerea sa nu a trecut la vot:

Chiar nu vă înţeleg. Deschideţi acum uşa ca, de dimineaţă până seara, oricine, pe orice post TV să folosească acel cuvânt, sub pretextul că CNA a dat voie şi că CNA nu are nicio problemă cu un astfel de limbaj.

Monica Gubernat, preşedintele propus al CNA:

Trebuie să vedem şi în funcţie de context.

Radu Herjeu:

Nu era nici un context acolo.

Monica Gubernat:

Ba da. Atâta vreme cât Şerban Nicolae vorbeşte şi incriminează această expresie nu înţeleg de ce ar trebui să incriminez postul pentru această chestiune.

Radu Herjeu:

Moderatorul trebuia să-i atragă atenţia: „Domnul Şerban Nicolae, nu folosiţi sintagma aceasta pentru că la ora aceasta mai sunt minori care se uită la televizor.” Prin votul de astăzi, noi legitimăm treaba asta. Alte posturi au fost sancţionate pentru aşa ceva.

Răsvan Popescu, membru CNA:

Nu cred că suntem în situaţia aceasta. Nu este o expresie care este folosită în curtea şcolii între băieţi şi fete şi care să aibă o conotaţie sexuală. NU cred că putem să facem abstracţie că de la bun început a avut o încărcătură politică şi în context nu văd de ce ne-am alarma atât că s-a folosit această expresie la ora 22.00. Dincolo de faptul că e vulgară de felul ei, aici e un vehicul politic. Eu cred că poate să înţeleagă şi copii chestia asta.

Ulterior, după ce a verificat că Realitatea TV a fost amendată cu 5.000 de lei pentru „m**e PSD”, Herjeu a revenit:

„Să înţeleg că în ianuarie expresia asta era vulgară şi nu politică şi a devenit politică din ianuarie până acum? Sau numai la anumite posturi e politică şi la alte posturi e pur şi simplu vulgară?

Monica Gubernat:

Am spus că trebuie să judeci în funcţie de context. Unii au legitimat această expresie, alţii au criticat-o. Nu poţi să pui semnul egal între ei.

Radu Herjeu:

Ba da. Atâta timp cât mergi pe articol de protecţia minorului, aici nu contează în ce context s-a spus lucrul acesta. Este o expresie vulgară care nu are ce să caute la televizor în orele accesibile minorilor. Atât. Şi dacă considerăm că nu e vulgară, atunci nici la Realitatea nu era vulgară.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • marian marian
    Atata timp cat va exista CNA , politizata de psd antena 3 si suratele ei nu vor fi amendate deoarece trustul este sustinut de de psd , acestea ar trebui desfintate deoarece se propaga manipulare in masa
  • ion ion
    CNA nu a dat liber la "....". Doar A3 are voie, fiind chiar PSD.
    E ca la bancuri. E urat sa spui bancuri rasiste atat timp cat tu nu faci parte din acea categorie; daca faci parte atunci e ok.

Trimite un comentariu

sus