Skip to main content

ISTORIE PE REPEAT. Cazul crimelor din Caracal, derapajele TV şi regulile. Ce nu trebuie să facă posturile şi fac mereu

 
Foto: Ruxandra Predescu
Foto: Ruxandra Predescu

"Dacă e ceva care ne duce despre derapaje, de vină este competiţia între televiziuni. Dacă nu dăm noi, dau ei!” Explicaţia venea din partea unui şef de redacţie, acum mai bine de zece ani, când CNA îi trăgea la răspundere în cazul uciderii lui Marian Cozma.

Publicitate

Nu e o situaţie normală, dar cred că doar piaţa o va regla”, spunea optimist un alt şef de ştiri.

S-a reglat?

Paginademedia.ro a relatat, de-a lungul timpului, despre exemple care pot da răspunsul: sinucidera Mădălinei Manole, înmormântarea lui Sergiu Nicolaescu, a Ilenei Ciuculete şi multe altele (găsiţi o selecţie mai jos).

Cazul crimelor din Caracal a adus, pe posturile de televiziune, imagini cu familia răvăşită de durere în momentul în care a aflat, chiar în faţa casei presupusului criminal, că acesta şi-a recunoscut fapta, iar Alexandra a fost ucisă. Imagini cu cameramani alergând să prindă imagini, chiar din ambulanţă (Ruxandra Predescu a şi surprins câteva capturi, de pe posturile de ştiri, le găsiţi mai jos).

Câteva capturi surprinse de Ruxandra Predescu:

  • Foto: Ruxandra Predescu

Reglementări există, dar nu se respectă!

Codul audiovizual are câteva prevederi clare în situaţii delicate.

Paginademedia.ro trece în revistă reglementări care există în audiovizual, dar sunt încălcate deseori, în situaţii excepţionale (deşi pentru situaţii excepţionale au fost instroduse în codul audiovizual).

De exemplu:

(1) În intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.
#M1
(2) În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

Potrivit Codului de reglementare în audiovizual, "Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire".

Conforma aceleiaşi reglementări, "În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii."

Dacă publicul vrea, nu înseamnă că trebuie să îi dai cu orice preţ!

Un alt articol, tot pentru cazuri excepţionale:

"Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la demnitate, la propria imagine şi la respectarea vieţii private, aşa cum acestea sunt recunoscute şi ocrotite de Codul civil; simpla invocare a acordului prealabil al persoanei nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor altor persoane, ordinea publică sau bunele moravuri şi nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programului".

Ţin cont posturile TV de aceste reglementări?

Câteva exemple din istoria ultimilor ani, surprinse de Paginademedia.ro:


Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • dandy ackonescu dandy ackonescu
    Elena, ai dreptate. Putem vedea executia lui Antonescu (ceea ce e bine), dar se gasesc niste corecti si morali sa ne spuna sa se cosmetizeze un caz extrem ca acesta. Daca familia cere sa nu fie filmata, sunt de acord sa i se respecte dorinta, dar altfel lasati-ne cu a voastra corectitudine neceruta, nedorita de nimeni. Nu mai incercati sa faceti un bine cu forta, ca asta inseamna ca faceti un rau.
  • dandy ackonescu dandy ackonescu
    Sunt de acord cu Meme, regulile CNA ajung sa fie cenzura. O sa ajungem ca-n vest unde chiar si cetatilor simpli li se ordona sa nu posteze filmulete pe net. Lasati oamenii sa transmita informatie. Familia este libera sa spuna ca nu vrea sa fie filmata, altfel, poate chiar familia vrea sa se mediatizeze cazul, ca un semnal de alarma. Cand se intampla o tragedie, oamenii ies in mijlocul strazii si cer ajutorul vecinilor. Este in natura umana. La fel si la o tragedie ca aceasta. Voi spuneti ca s-a incalcat demnitatea oamenilor ca au fost aratati plangand, in timp ce erau in public. Mari probleme mai aveti voi.
  • Elena Elena
    Daca ne luam dupa legile preistorice ale CNA, astazi nu am fi putut vedea imagini cu executia lui Ceausescu si istoria s-ar fi scris altfel. La fel si cu Kennedy. Noroc ca exista internetul si putem avea in acest mod imagini de ansamblu asupra situatiilor si a faptelor, din care sa se traga invataminte. Haideti sa fim mai deschisi si sa privim lucrurile mai putin catolici decat Papa, cu mai putina inversunare si sa cautam mai putin prezenta sau absenta deontologiei in cazuri exceptionale si de o gravitate extrema. E vorba despre informare aici, nu despre altceva.
  • meme meme
    probabil a fost exagerat pe alocuri, dar daca acest caz nu era atat de mediatizat era vai si amar de politie si parchet
    ce e acolo trebuie sa vada toata tara, cu lux de amanunte, fara nicio restrictie, sa ne invatam minte o data pentru totdeauna. lasati dracu legile cna, ca murim cu zile
  • jk jk
    Eu inteleg ca e tragic ce s-a intamplat si putea fi oricine dar s-a exagerat si se exagerează in acest caz
    Si inca nu au fost înmormântate fetele
    Astept o (auto)sesizare a CNA pentru posturile centrale si locale/ regionale pe acest caz

Trimite un comentariu

sus