Skip to main content

POZIŢIE. Preotul Vasile Răducă, clarificări după declaraţiile despre sex, viol şi musulmani. Ce spune prodecanul Facultăţii de Teologie

 
Sursa foto: Realitatea.net
Sursa foto: Realitatea.net

POZIŢIE. "Regret faptul că vorbele mele, adresate în contextul unui dialog la radio, cu persoane care cereau îndrumare din punct de vedere creştin ortodox pentru situaţiile delicate de viaţă în care se aflau, au avut un ecou nedorit", spune preotul Vasile Răducă, prodecanul Facultăţii de Teologie, într-o poziţie trimisă Paginademedia.ro.

Publicitate

"Revin, aşadar cu explicaţii pe care le găsesc necesare pentru a clarifica problemele extrem de delicate care nu puteau fi ‚rezolvate’ la telefon şi la radio, din lipsă de timp, dar care au avut un răspuns cât se poate de valid din punct de vedere teologic", continuă preotul.

"Sper ca punctul meu de vedere, in perfect acord cu dogma crestin-ortodoxa si clarificat in aceste randuri să tempereze multe din aspectele generate de graba cu care, poate, am vorbit în contextul dialogului telefonic, la radio", mai spune preotul în poziţia trimisă Paginademedia.ro.

Poziţia preotului Vasile Răducă vine după ce, ieri, CNA a sancţionat Radio Trinitas TV cu somaţie publică, în urma afirmaţiilor făcute de acesta la radioul Patriarhiei despre religia musulmană, despre sex şi despre sarcinile din viol (ce s-a întâmplat ieri la CNA şi declaraţiile de la Trinitas, pe Paginademedia.ro, aici),

Redăm integral poziţia trimisă de preotul Vasile Răducă:

Dragii mei,

Constat cu regret faptul că vorbele mele, adresate în contextul unui dialog la radio, cu persoane care cereau îndrumare din punct de vedere creştin ortodox pentru situaţiile delicate de viaţă în care se aflau, au avut un ecou nedorit.

Revin, aşadar cu explicaţii pe care le găsesc necesare pentru a clarifica problemele extrem de delicate care nu puteau fi ‚rezolvate’ la telefon şi la radio, din lipsă de timp, dar care au avut un răspuns cât se poate de valid din punct de vedere teologic:

1. Din punctul de vedere al moralei creştine, relatiile sexuale sunt permise exclusiv în cadrul căsătoriei, altfel omul îşi poate duce viaţa şi fără să întreţină relaţii sexuale. Morala creştină nu este de acord cu utilizarea prezervativului.

Cea mai bună metodă contraceptivă şi acceptată de Biserică este abstinenţa. Orice act sexual are urmări mult mai profunde decât simpla jubilare sexuală individuală a ambelor sexe şi are o finalitate. Spre exemplu, în timpului ciclului menstrual organismul femeii produce o serie de estrogeni. Unii sunt folositori organismului. Alţii sunt şi cancerigeni. Excesul de estrogeni poate fi nociv organismului femeii.

Testosteronul din lichidul seminal masculin are menirea să neutralizeze efecul nociv al acestor estrogeni. De aici necesitatea unor relaţii sexuale normale, fireşti, fără bariere fizice, precum prezervativul.

Bineînţeles că sunt şi cazuri speciale despre care nu am fost întrebat în emisiune. Din nefericire, în România ne moare femeia tânără, lovită de boli necuţătoare. De multe ori nu ştim etiologia acestor situaţii.

Poate că necunoaşterea semnificaţiei profunde a actului sexual, aceea de fuziune în cadrul căsătoriei binecuvântate (De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de femeia sa. Şi vor fi amândoi un trup; aşa că nu mai sunt doi, ci un trup. Mc., 10,7-8), este una din cauze. Nu strică să vorbim despre ea persoanelor active din punct de vedere sexual şi să o cunoaştem.

Recomand spre parcurgere persoanelor mai interesate de aspectele ştiinţifice, cel puţin următoarele volume: prof. Dr. Petrache Vârtej, Ioana Vîrtej, Cătalina Poiana, Ginecologie endocrinologica, Ed. All, 2003, Dr. John C. WILLKE, Barbara H. Willke, Abortion Questions and Answers Love Them Both, Hayes Publishing Co. Inc., 2003; dr. Larisa Ciochină, Constantin Iftime, O viziune asupra vietii, ed. Provita media.

2. Mi s-a adresat întrebarea dacă un copil conceput printr-un viol trebuie să fie avortat. In calitate de preot ortodox, eu am comunicat punctul de vedere al Bisercii care socoteşte că acest lucru nu trebuie făcut.

Dacă minunea conceperii unui prunc s-a produs, acel prunc nu trebuie avortat, indiferent de condiţiile în care pruncul a fost conceput. Se stie ca unirea celor două celule germinale nu se produce în momentul săvârşirii actului sexual, ci după mai multe ore.

Din punct de vedere stiintific însă, eu nefiind medic ginecolog sau obstretician, dar prin prisma activităţii didactice fiind nevoit să parcurg literatura specializata ale cărei puncte de vedere le preiau, ştiu că cercetătorii în domeniul medical consideră că, în cele mai multe cazuri, violarea unei femei nu se soldează automat şi cu rămânerea gravidă a acesteia.

In cazul unui viol care ar presupune o eventuală stare de graviditate, în ciuda traumei suferite, victima are la dispoziţie câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primeşte îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăşi acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină.

Aceste aspecte insă ţin şi de educaţia primită. Punctul de vedere al specialiştilor, pe care acum regret că mi l-am însuşit şi l-am
expus, este că, dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol, este vorba mai degrabă de un viol la care aceasta a fost constrânsă să consimtă din punct de vedere fiziologic.

Personal, sunt împotriva oricărei forme de viol. Traumele prin care trec aceste femei sunt de neimaginat şi consider că, după trauma unui viol, poate că nu este recomandabil ca femeia să treacă printr-o nouă traumă, aceea a avortului.

Aceste victime merita rugăciunea şi empatia noastră, a tuturor în paralel cu luarea oricăror măsuri ca violatorii să fie descurajaţi, pedepsiţi şi ajutaţi să nu mai facă aşa ceva.

3. Nu am nimic cu căsătoriile inter-etnice şi inter-religioase. In calitate de teolog, am arătat un punct de vedere cu privire la antropologia islamică, comparativ cu cea creştină.

Vă rog să citiţi cel puţin Şura a IV-a din Coran. Veţi vedea de câtă demnitate se bucură femeia în islam. Nu acuz şi nu condamn punctul de vedere al islamului.

Citiţi şi Evangheliile şi veţi vedea cum este văzută femeia de Hristos, respectiv, în creştinism. Pe doamna care m-a întrebat cu privire la respectiva căsătorie am îndemnat-o să privească la demnitatea pe care cele două religii o acordă femeii astfel ca, ulterior să îşi poată îndruma fiica în consecinţă.

Acestea fiind zise, sper ca punctul meu de vedere, in perfect acord cu dogma crestin-ortodoxa si clarificat in aceste randuri să tempereze multe din aspectele generate de graba cu care, poate, am vorbit în contextul dialogului telefonic, la radio.

Pr. Vasile Răducă

Citeşte şi: Derapaj grav la Trinitas, radioul Patriarhiei. Despre sex, viol şi musulmani. Sarcina după un viol: poate e un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Provita media hmm vouă nu vă spune nimic numele acestei instituții? Și apropo celor ce tot aruncă cu lături din partea acelui preot măsurațivă, cuvintele că nici voi nu sunteți mai breji habotnicilor.
  • Frati crestini, nu va amagiti. Satana a semanat neghina printre grau, aduceti-va aminte ce a spus Mantuitorul: nu pliviti negina, ca nu cumva sa smulgeti graul! Pr. Vasile are dreptate cel putin in doua privinte: avortul provocat constient este crima in orice situatie, fie avort, fie nu si doi: utilizarea mijlocelor contraceptive precum prezervativul denota o sexualitate devianta, indreptata spre placere egoista. Si as adauga aici un lucru: asa zisa pilula de a doua zi este tot o forma de avort, fiindca actioneaza asupra ovulului fertilizat, care, in ciuda stadiului incipient al dezvoltarii, este o persoana umana vie.
  • Ce e cu aceste jigniri aceste comentarii plătite care abereaza fara sens, fara sa explice ci doar sa inducă idei greșite despre cineva. Nu va e rușine sa discriminați atâția oameni?
  • Bai ciudaților care vorbiți fara sens, la musulmani femeile sunt biciuite in public, sunt alungate după o *** cum sa te căsătorești cu unu care are o asemenea educație? Preotul zicea ca nu trebuie sa accepți așa ceva din cauza violentei care ii caracterizează pe multi musulmani si a obiceiurilor ***. E periculos sa ai un soț care accepta mental aceste odei
  • Afirmaţia iniţială: dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol, pesemne (că) i-a plăcut şi s-a mai cerut violată. Acum, în completare, popa Răducă, ***, aduce argumentul "ştiinţific" (guess what: nici pomeneală, dar absolut nici pomeneală) al spermei (dar numai dacă e 'primită' în ***) ca anticancerigen pentru femei. Mircea Kivu, afirmând că popa e idiot, a fost, în opinia mea, de o fineţe nepermisă: pe neanderthalieni creştinismul, teoretic, ar fi trebuit să-i emancipeze; pe cel aflat în discuţie, l-a prostit şi l-a înzestrat cu tupeul necesar ca să fie tacâmul complet.
  • Bai Aha. Clarifica-mi si mie te rog. Vorbim de un PRORECTOR, un om care se presupune ca a ajuns acolo pentru ca GANDESTE, pentru ca realizeaza CE SI UNDE VORBESTE si ce efect au declaratiile sale. Nu oricine ajunge in postul de PRORECTOR, ci oameni care au dovedit ca au eruditie, empatie, intelepciune, inteligenta, bun simt. Nu trebuie sa mai clarifice nimic. Cat de intunecat trebuie sa fii psihic si mental ca sa stai sa explici afirmatiile de 2 biti pe care le-ai facut? Cat de opac trebuie sa fii sa nu-ti dai seama ca afectezi grav imaginea facultatii si a bisericii prin ceea ce ai spus? Ca tu nu iti dai seama ce ai spus, e una, dar nici cand iti spun altii sa nu procesezi cu creierul ala din groapa Marianelor? Cum naiba separi idioteniile unui om de persoana sa? I-au furat extraterestrii corpul si trebuie sa-l tratam separat? Pe bune asa gandesc credinciosii BOR??
  • Domnule Kivu, spuneți ca înțelegeți! Daca un om vrea sa aducă clarificări ca sa nu rămână loc de interpretări nu e idiot! Înseamnă ca ii pasa! In plus aduce argumente in clarificarea sa! Care este calificarea dvs astfel încât sa faceți judecăți de valoare privind idioțenia unui om? Poate ar trebui sa criticați ideile emise nu persoana per se!
  • Totusi, nu a clarificat vorbele : "un viol la care ai consimtit si care ti-a placut sa se repete". Prin definitie violul este neconsimtit. Oricum, nu-mi pasa, nu am nicio asteptare de la biserica.
  • Domnule Kivu, spuneți ca înțelegeți! Daca un om vrea sa aducă clarificări ca sa nu rămână loc de interpretări nu e idiot! Înseamnă ca ii pasa! In plus aduce argumente in clarificarea sa! Care este calificarea dvs astfel încât sa faceți judecăți de valoare privind idioțenia unui om?
  • Ințeleg. Omul vrea să fie sigur că nu rămâne loc pentru interpretări - e idiot pur și simplu.

Trimite un comentariu

sus