Skip to main content

Sindicatele din TVR, scrisoare către Iohannis şi Dăncilă pentru „soluţionarea” problemelor: „Scăderea audienţei şi lipsă de transparenţă”

 
Sindicatele din TVR, scrisoare către Iohannis şi Dăncilă pentru „soluţionarea” problemelor: „Scăderea audienţei şi lipsă de transparenţă”

Sindicatele din Televiziunea Publică cer ajutorul lui Klaus Iohannis şi pe cel al Vioricăi Dăncilă pentru „soluţionarea conflictelor din SRTV”, informează MediaSind într-un comunicat de presă.

Publicitate

„Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind susţine acţiunile demarate de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - Filiala TVR pentru demiterea, în regim de urgenţă, a actualului preşedinte-director general, Doina Gradea, precum şi pentru numirea la conducerea instituţiei a unor profesionişti care respectă meseria de jurnalist şi angajaţii instituţiei

Federaţia FAIR - MediaSind a solicitat intervenţia preşedintelui României, Primului Ministru şi preşedinţilor Comisiilor de specialitate din Parlamentul României în vederea soluţionării conflictului existent în cea mai mare instituţie de media din ţară - SRTV”, notează în deschidere documentul.

Ce a solicită sindicaliştii preşedintelui, premierului şi preşedinţilor comisiilor de specialitate din Parlamentul României?

În primul rând, vor o întâlnire cu autorităţile din România pentru „analizarea în regim de urgenţă a problemelor din TVR” şi expun o listă cu unele dintre aceste probleme:

  • Regimul angajărilor în TVR cu ignorarea procedurilor legale. În luna mai, trei concursuri desfăşurate simultan i-au dat câştigători pe trei membri ai CA, între care se regăseşte şi reprezentantul Guvernului în CA al SRTv pentru angajare în TVR pe durată nedeterminată.
  • Lipsa de transparenţă privind situaţia numărului de angajări din actualul mandat al PDG Doina Gradea.
  • Cheltuirea discreţionară a fondurilor publice la nivelul structurilor SRTv, inclusiv la TVR Moldova.
  • Refuzul de a evalua activitatea managementului executiv, menţinut în regim interimar de la numirea actualului PDG şi până în prezent.
  • Lipsa de transparenţă în alcătuirea proiecţiei de buget şi a proiectelor pentru care se vor cere bani la proxima rectificare bugetară.
  • Prăbuşirea audienţei TVR cauzată de lipsa politicii editoriale şi de decizii arbitrare ale actualei conduceri.
  • Afectarea gravă a activităţii TVR Moldova într-o perioadă de schimbări strategice la frontiera României (sistarea emisiunilor din grila curentă).
  • Încălcări repetate ale legislaţiei muncii, a legii informaţiilor de interes public, desconsiderarea şi discriminarea partenerilor sociali.

FAIR - MediaSind a cerut şi sprijinul unor organizaţii din care face parte, printre care amintim CNSLR - Frăţia, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, sau Federaţia Europeană a Jurnaliştilor.

CNSLR - Frăţia, răspuns pentru sindicatele din TVR: „Lipsa de măsuri concrete ne vor determina să organizăm acţiuni de protest”

Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România-Frăţia este una dintre organizaţiile care a răspuns public sindicatelor din TVR.

„CNSLR - Frăţia susţine şi se solidarizează cu Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR - MediaSind precum şi cu Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - Filiala TVR, în acţiunile demarate în vederea soluţionării conflictului existent în cea mai mare instituţie de media din ţară, SRTV”, notează instituţia într-un comunicat de presă.

La rândul ei, organizaţia solicită sprijinul preşedintelui şi al premierului României pentru „soluţionarea conflictului din SRTV”

„Facem apel la toţi reprezentanţii intituţiilor statului de anu ignora nemulţumirile membrilor de sindicat, care au atins cote ingrijorătoare. Lipsa de măsuri concrete ne vor determina să organizăm acţiuni de protest”, au mai completat în acelaşi document.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus