Skip to main content

VIDEO. Crimele din Caracal. "Piaţa media a fost invadată de informaţii neverificate!" Ce greşeli au făcut posturile TV. Radu Herjeu, CNA

 
VIDEO. Crimele din Caracal. "Piaţa media a fost invadată de informaţii neverificate!" Ce greşeli au făcut posturile TV. Radu Herjeu, CNA

VIDEO. Cum s-au văzut crimele din Caracal, pe TV? "S-au încălcat o mulţime de articole din lege şi nu vorbesc de o televiziune anume", a spus Radu Herjeu, membru CNA, la Interviurile Paginademedia.ro.

Publicitate

Posturile TV s-au "aruncat" în ipoteze şi informaţii, multe dintre ele fără legătură cu realitatea.

Radu Herjeu, CNA:

"În ultimele zile, piaţa media a fost invadată de informaţii superficiale, neverificate, care erau dezminţite după o oră."

"Se varsă tot felul de informaţii, astfel încât telespectatorul nu mai înţelege nimic. Din păcate, o vină o au şi televiziunile, care nu au ştiut să filtreze. Au dat orice pe post" a punctat Herjeu.

Despre greşeli:

„S-au arătat persoane care suferă s-au lansat informaţii superficiale şi neverificate. Dacă autorităţile nu-ţi spun nimic, nu înseamnă să pui tu de la tine”.

Informaţiile date "pe surse”, goana după senzaţional, presiunea pe reporteri, printre cauze.

  • „Asta e tragedia introducerii în jurnalism a informaţiilor „pe surse”. Când s-au înlocuit dovezile şi probele cu „sursele”, s-a dus informarea corectă.
  • Înţeleg şi presiunea care e pe reporter, când îi urlă producătorul în cască. El trebuie să intre în direct şi să spună ceva, chiar dacă nu s-a întâmplat nimic. Să umple spaţiu.

Doar că "pe surse" înseamnă ce au auzit toţi pe acolo vorbindu-se. O vină au şi televiziunile. Au dat orice pe post. Tot ce se auzea pe acolo, prin curte, pe stradă, era pe post. Uite aşa au ajuns la telespectatori multe informaţii care nu au treabă cu realitatea.

  • „Eu mi-aş dori să renunţăm la senzaţionalismul ăsta emoţional şi să fim puţin mai ponderaţi. Sper ca televiziunile să-şi pună puţină frână şi să înceapă să filtreze ce lasă pe post. Să înceapă să aibă nişte documente şi o comunicare cu instituţiile statului. Asta nu ţine de CNA, ci de profesionalismul lor”.

Ce va face CNA:

"Se face o monitorizare şi, probabil, vor fi nişte sancţiuni", a mai spus Herjeu.

VIDEO. Crimele de la Caracal si Derapajele TV. Radu Herjeu, CNA

Soluţia nu e la CNA!

"Soluţia, din păcate, nu e la CNA", spune Radu Herjeu.

"Soluţia finală, care într-adevăr să rezolve aceste probleme, stă mai ales la radiodifuzori. Dacă ei nu vor înţelege că dincolo de legislaţie e interesul public şi efectul a ce dau ei pe post, de multe ori doar pentru audienţă, mai ales asupra tinerilor, nu se va schimba nimic."

Să spunem că pe baza acestui raport de monitorizare vom constata că s-a încălcat legislaţia audiovizuală, vom da o sancţiune, dar mai departe CNA-ul nu are cum să-i oprească.

VIDEO. Cazul Caracal pe TV. Solutia nu e la CNA

O parte din interviul acordat de Radu Herjeu, din Studioul Paginademedia.ro:

Radu Herjeu: „Din punctul meu de vedere în astfel de cazuri s-au încălcat o mulţime de articole din lege şi nu vorbesc de o televiziune anume.

S-au arătat persoane care suferă şi s-au lansat informaţii neverificate. Asta e tragedia introducerii în jurnalism a informaţiilor „pe surse”. În secunda în care CNA-ul a permis acest lucru, adică înlocuirea dovezii sau a probei cu „sursele” s-a dus informarea corectă.

„Sursele” înseamnă, la ei ce au auzit toţi pe acolo vorbindu-se.

Legislaţia interzice televiziunilor să-l arate pe presupusul criminal pentru că există un articol care spune că trebuie să-i ceară acordul. Cine ar fi nebun azi să sancţioneze o televiziune pentru că l-a arătat pe individul ăla din Caracal? Păi nu ţi-ar sări toată ţara în cap?

Totuşi există o legislaţie, dar oamenii ar fi dispuşi să treacă peste articolele care nu le convin şi să aplicăm eventual doar articolele care le convin.

În ultimele patru zile piaţa media a fost invadată de informaţii superficiale, neverificate, care erau desminţite după o oră. Sau dacă aveai posibilitatea să te uiţi la două posturi în acelaşi timp, pe unul dintre ele era expus un subiect, iar pe celalălalt exact invers.

Dacă autorităţile nu-ţi spun nimic, nu înseamnă să pui tu de la tine.

Se varsă tot felul de informaţii, astfel încât telespectatorul nu mai înţelege nimic. Din păcate, o vină o au şi televiziunile, care nu au ştiut să filtreze. Au dat orice pe post. Uite aşa au ajuns la telespectatori multe informaţii care nu au treabă cu realitatea.

Înţeleg şi presiunea care e pe reporter, când îi urlă producătorul în cască. El trebuie să intre în direct şi să spună ceva, chiar dacă nu s-a întâmplat nimic. La un moment dat trebuie să existe un filtru, care să pornească chiar de sus, de la cei care stau în redacţie.

Eu mi-aş dori să renunţăm la senzaţionalismul ăsta emoţional şi să fim puţin mai ponderaţi.

Soluţia, din păcate, nu e la CNA. Soluţia finală, care într-adevăr să rezolve aceste probleme, stă mai ales la radiodifuzori. Dacă ei nu vor înţelege că dincolo de legislaţie e interesul public şi efectul a ce dau ei pe post, de multe ori doar pentru audienţă, mai ales asupra tinerilor, nu se va schimba nimic.

Să spunem că pe baza acestui raport de monitorizare vom constata că s-a încălcat legislaţia audiovizuală, vom da o sancţiune, dar mai departe CNA-ul nu are cum să-i oprească.

Eu sper ca televiziunile să-şi pună puţină frână şi să înceapă să filtreze ce lasă pe post. Să înceapă să aibă nişte documente şi o comunicare cu instituţiile statului. Asta nu ţine de CNA, ci de profesionalismul lor.”

VIDEO. Interviul integral, cu Radu Herjeu

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • filip filip
    aoleo, herjeu a fost pe strazi la revolutie!!! mare erou! el, si inca alti o suta de mii care au fost pe strazi... un asistat social de lux, care n-a facut nimic pentru peisajul media din Romania, dar a facut totul pentru voiculescu/a3 si psd-alde. O nulitate ajunsa la varf, ca multi altii - vezi dancila, nicolicea, serban nicolae, tudorel toader, fifor, iordache, tariceanu, zoana, tzapardel, grapini, firea, terhes si alti *** ***
  • david david
    @Lucia Marusievici Iorga: mai degraba o gura de canal :))
  • Lucia Marusievici Iorga Lucia Marusievici Iorga
    Cred ca se impune cu maximă urgenta ca o stație de tramvai sau de autobuz din București sa se numească Stația Erou Martir Radu Herjeu.
  • Livia Pila Livia Pila
    Herjeu -erou martir!!!!!
  • dan petrea dan petrea
    @RadU Herjeu
    S-a dus la cumpăraturi. A fost printre primii care a cumpărat banane.
  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    @dd3j

    Cu mențiunea că Herjeu a fost pe străzi la Revoluție.
  • dd3j dd3j
    Vreau sa adaug ceva : nu dati exemplu occidentul. Acolo corectitudinea politica a ajuns atat de absurda, incat...puteti observa singuri cine incepe sa castige alegeri in tarile din vest.
  • dan petrea dan petrea
    Herjeu- mare apostol al Cenzurii. Format la Antene, scoala de dezinformare comunista a lui Dan Voiculescu. Ajuns la un moment dat, pe linie de partid, lefegiul lui Ghiță. Recuperat de acelasi PSD si făcut- oare pe ce merite?- membru al CNA. Acum rivnește, pe banii nostri, la un statut de parlamentar. Pe cine crezi că duci cu zăharelul, d-le Herjeu?
  • dd3j dd3j
    Romania a obtinut libertatea datorita unei Revolutii (sau cum vreti s-o numiti) transmisa in direct la televizor. Este incredibil ca in 2019 avem o generatie tanara plina de pudibonzi, care stiu doar sa fie social justice warriors in fata computerului. Daca era dupa Herjeu, nici nu vedeam la televizor ce se intampla pe strazi la Revolutie. Oamenii cadeau, impuscati, dar Herjeu ar fi venit cu cenzura lui. Daca ar fi facut asta in 1989, Herjeu era primul linsat.

Trimite un comentariu

sus