Skip to main content

Cazul Caracal, la CNA (3). Digi24. Membru CNA: Nu mai există aproape nicio diferență între Digi24 și celelalte televiziuni de știri

 
Cazul Caracal, la CNA (3). Digi24. Membru CNA: Nu mai există aproape nicio diferență între Digi24 și celelalte televiziuni de știri

CAZUL CARACAL LA CNA. În acest material, Digi 24 și o dojană de antologie din partea unui membru CNA:

„Trebuie să remarc cu tristețe drumul lung pe care l-ați parcurs de la modul în care ați reflectat Colectivul, unde ați avut o singură scăpare, și modul în care ați reflectat acest caz”, a fost remarca unui membru CNA, după ce a văzut fragmente de imagini difuzate de Digi24 în primele două zile ale tragediei de la Caracal, 27 și 28 iulie.

Publicitate

Cazul Caracal a fost analizat în ședința de joi, când membrii au vizionat timp de mai bine de cinci ori imagini de pe aproape toate posturile. Propunerile de sancționare, dacă vor fi, se vor face în ședința următoare, cel mai probabil marți, 13 august.

Ce i s-a reproșat postului Digi 24?

Membrii au reproșat postului Digi24 că a difuzat imagini cu familia îndurerată a Luizei Melencu, după ce Gheorghe Dincă și-a recunoscut crimele, dar și faptul că un invitat prezent pe post a vorbit în același context de o așa-zisă rețea de prostituție pentru baza NATO de la Deveselu.

Radu Herjeu, membru CNA, a remarcat că n-a fost nicio diferență între Digi24 și celelalte posturi de știri a modului în care au mediatizat tragedia. 

„Nu mai există aproape nicio diferență între dumneavoastră și celelalte televiziuni de știri. Au fost mai multe imagini cu familia Luizei la Digi24 decât au fost la B1 TV. M-am uitat special, operatorul s-a dus și au urmărit-o până a intrat femeia în salvare”, a spus Herjeu. 

Citește SERIA COMPLETĂ despre Cazul Caracal pe TV:

Redăm din discuțiile din ședința de joi:

Dorina Rusu, membru CNA:

„Nu pot să înțeleg de ce trebuiau date imaginile cu mama Luizei leșinând. Am înțeles că prima dată când s-a întâmplat nu s-a putut evita, dar am văzut că s-a insistat cu aceste imagini, când femeia s-a prăbușit de durere. Nu înțeleg de ce nu s-a putut evita această situație.

La dumneavoastră și la Realitatea am văzut afirmații despre o așa-zisă rețea de prostituție pentru baza NATO. Nu știu dacă s-au făcut investigații, nu sunt în temă, dar felul în care s-a făcut această legătură mi se pare absolut nelalocul lui, iar moderatoarea n-a avut nicio reacție.”

Vera Secrieru, reprezentant Digi24:

„Voi începe cu a doua întrebare. E adevărat că moderatorul nu a intervenit, dar ofițerul invitat s-a bazat în relatare pe care a făcut-o pe vreo cinci sau șase dosare instrumentate din 2012, unele trimise în instanță. (…)

Invitatul a spus:

„Având în vedere că în zonă actele de prostituție sunt foarte dezvoltate, pentru că se află o zonă comercială interesantă, e zona bazei NATO acolo. Copiii ăia au nevoie și de distracție.

Și atunci, ceea ce statul român nu vrea să legalizeze și să pună sub controlul legii, acolo se întâmplă la vedere. Acolo a ajuns o industrie.”

Nu știu dacă el s-a gândit că minorele erau sau nu legate de militarii aflați în baza NATO, ci de zonă.
(….)

Imaginile cu mama Luizei: "A fost o greșeală regretabilă faptul că au ajuns la televizor în timpul transmisiunii în direct. Au scăpat câteva cadre regretabile"

"Legat de imaginile cu mama Luizei, într-adevăr, a fost o greșeală regretabilă faptul că au ajuns la televizor în timpul transmisiunii în direct din după-amiaza zilei de duminică. NU neapărat ca o circumstanță atenuantă, dar, factual, la ora 15.30, avocatul din oficiu al lui Gheorghe Dincă a ieșit și a făcut declarația că și-a recunoscut faptele, a spus Vera Secrieru, oficialul Digi 24, în fața CNA.

Vera Secrieru:

"Familia Alexandrei era la locuința ei, iar familia Luizei – mama și bunicii – a venit în fața camerelor. Evident că puteam să ridicăm camera la cer, dar oamenii aceia care timp de trei luni și ceva nu au avut absolut, dar absolut nici un sprijin din partea autorităților, de vineri dimineață au venit și au stat doar cu televiziunile de vorbă.

E foarte posibil ca dacă unchiul Alexandrei nu ar fi fost Cumpănașu nu am fi știut niciunul dintre noi, familia Luizei nu a primit nici un fel de asistență.

Eu, dacă aș fi lucrat la poliție, m-aș fi ocupat de victime și victimele sunt și familiile celor două fete.

Ele au fost lăsate pe stradă, au făcut toate declarațiile, alimentate evident de durerea sufletească, iar ele au făcut declarațiile în fața camerelor și în momente neadecvate cum au fost cel din după-amiaza zilei de duminică.

În momentul când am văzut imaginile am sunat la post și s-au îndreptat (cu camerele – n.r.) spre polițiști. Dar au scăpat câteva cadre regretabile. ”

„Despre legăturile pe care Cristian Tudor Popescu și Florin Negruțiu le-au făcut cu clasa politică consider că sunt opinii și se încadrează în libertatea de exprimare.

Opiniile revoltate au avut accente care se regăsesc însă în realitate. Nu mai departe de luna iulie CCR a amendat modificările la legislația penală.”

Membru CNA: "Nu mai există aproape nicio diferență între dumneavoastră și celelalte televiziuni de știri. E trist pentru că nu cred că asta va aduce mai multă audiență

Radu Herjeu, membru CNA:

„Modificările despre care vorbesc și Negruțiu și Avram nu există. Codurile penale nu au modificate. Ca dovadă, că CCR a spus că nu pot intra în vigoare pentru că nu sunt constituționale. Acele modificări nu au fost operate niciodată.

Legea Recursului Compensatoriu n-are nicio treabă cu criminalii care nu au fost niciodată în închisoare. Deci nu de asta a omorât el.

Mi-aș fi dorit ca unul dintre moderatori să-i atragă atenția. Să-i spună: care e legătura între cazul acesta și recursul compensatoriu sau care este legătura între modificările codurile penale, care nu sunt în vigoare, și cu criminalul acesta? (…)

Trebuie să remarc cu tristețe drumul lung pe care l-ați parcurs de la modul în care ați reflectat Colectivul, unde ați avut o singură scăpare, și modul în care ați reflectat acest caz. Nu mai există aproape nicio diferență între dumneavoastră și celelalte televiziuni de știri.

E trist pentru că nu cred că asta va aduce mai multă audiență.

Au fost mai multe imagini cu familia Luizei la Digi24 decât au fost la B1 TV. M-am uitat special, operatorul s-a dus și au urmărit-o până a intrat femeia în salvare. Chiar nu mă așteptam să fiți printre televiziunile care dau insistent imagini cu oamenii aceia care aproape se prăbușesc.”

CONTEXT. Consiliul Național al Audiovizualului s-a reunit în ședința de joi, pentru a analiza, în cea mai mare parte, monitorizări ale primelor două zile ale modului în care a fost reflectată tragedia de la Caracal.

Timp de mai bine de cinci ore, membrii au vizionat fragmente de emisiuni difuzate de Realitatea TV, Romania TV,B1 TV, Digi 24, Pro TV, Kanal D, Prima TV, National TV. Totodată, au fost audiați și reprezentanții posturilor în cauză.

În ședința viitoare, care va fi cel mai probabil marți, 13 august, vor fi vizionate monitorizări de pe Antena 1 și Antena 3. Membrii CNA au luat această decizia întrucât reprezentantul postului nu a putut fi prezent în ședință pentru a fi audiat.

Membrii CNA vor face propuneri de sancționare, dacă vor considera că s-a încălcat legislația, după ce vor fi vizionat toate posturile.

Amintim că, pe lângă câteva reclamații primate de la telespectatori, CAN a decis să facă o monitorizare „de linie”, a principalelor posturi de știri și generalist (plus câteva locale din Olt și Dolj), în cazul tragediei de la Caracal. O practică normal a CAN în cazul unor subiecte de mare impact.

Citește SERIA COMPLETĂ despre Cazul Caracal pe TV:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • El tita nf constantin"519992"/in60 de zile ,el va poate schimba,toata legislatia romana,,de la A,la,Z,totul e pregatit,trebuie doar publicate,si pe urma ,votate,senat,parlament,daca se doreste cautal,daca nu uitatil,,
 • Am intrat in program ,adica mau racolat de pe net,si am inceput ,ei puneau diferite subiecte,se raspundea intro engleza latino,nu o engleza normala,totu a inceput,in mai 2013"pina in sept2019"criminal asta dinca ,va schimbat ,istoria democratiei,atit in ro,cit si ecxterior,recunoscut pe plan international,si sa apucat si ,sa scris 500 de mailuri,vad ca sunt contestate de,URL html,,cind sa scris acele mail intreb ,unde erau pititi,acum au esit la ataca ca viperele dupa ploi,el detine documente,care nu mai ecxista pe net,cine il acuza ,vino pune documentele pe masa ,ma pot confrunta cu oricine,acum imi spun bre texte available de USE,spun ca sunt ,de mare interes ,nu renutam la ele,(519992)05"09"2019"
 • Daca,cna,nu stie,toate legile pe justitie ,sunt gata de mult ,sunt complect civil,penal,este facute de el ,tita nf constantin"519992"IN ,colaborare ,cu parlamentul,consilul European,,da cu cei din ue,acum trebuie puse in practica,votate de senat,ro,parlament ro,dar daca nu vreti sa recunoasteti adevarul,si vreti sai luati gratis tot,nu merge,cind va veti decide atunci negociere,nu va decideti ,dinca asteapta ,nu faceti nimic prin manipulare santaj,,05"09"2019
 • Toti idealizati ceea ce se intampla "afara", la "televiziunile din afara". Uitati-va la cazul Jeffrey Epstein. Mainstream media este urata de toata lumea, pentru ca musamalizeaza, ascunde lucruri care ar deranja tot spectrul politic. Adevarul nu mai poate fi gasit la oamenii care se dau deontologi, dar care sunt cei mai vanduti mafiei politice. Prefer derapajele unui jurnalist care este liber, decat ""variante oficiale"". Voi....uitati-va la CNN cum va spune care este varianta oficiala despre sinuciderea lui Epstein.
 • Bună observația d-le Herjeu. Dar oare nu e rezultatul ne-amendarii repetate a derapajelor "celorlalte" canale de știri de către CNA "by PSD"? Când legea nu e aplicata, mai devreme sau mai târziu nimeni nu va mai respecta legea.
 • DDD a reusit a otevizat toata tara. Toti fac emisiuni pe stilul lui DD ca e si simplu si usor nu-ti trebuie cunostinte facultate nu-ti trebuie mai nimic. Totu e sa apesi pedala emotiei empatiei dramei si sa dai in dusmani. De-aia si vedem aceiasi invitati mereu care spun aceleasi lucruri. Este un penibil perpetuu asezonat cu bocete si tragediile unor familii. Astea vrea poporu. Afara nu vezi asa ceva poate la emisiuni de scandal care dureaza putin dar afara e cu totul alta tv. Da poate ca aia n-au rating :D si nici nu-i intereseaza.
 • Nu am niciun respect fata de Digi 24 (cel care si-a castigat reputatia de "televiziune serioasa"). De ce? Pentru ca din dorinta lor de a fi o televiziune serioasa, au decis la vremea respectiva, sa nu vorbeasca deloc despre cazul violului de la Vaslui. L-au tratat ca pe un subiect trivial despre care vorbesti doar daca vrei audienta. Neuronii lor nu au putut face diferenta intre un caz social de maxima importanta, si un subiect picant, colorat, monden.
 • De cand au fost adusi 'marii specialisti' de la PRO, trustul Digi s-a dus in cap. Nu numai ca au venit aia, dar a trebuit sa 'li se faca si loc', asa ca oamenii de calitate si vechi au inteles ca trebuie sa plece pentru ca in companie au venit altii 'mult mai buni' care vor duce trustul si compania pe noi culmi ale succesului. Rezultatele se observa cu ochiul liber.
 • @Icsulescu
  Ultima dumneavoastra fraza pare sa contrazica ceea ce ati spus in prima parte a mesajului. Nu conteaza cat de decenta este o televiziune in general, in mod obisnuit. Trebuie judecata doar fapta, nimic altceva. De aceea, statuia Justitiei este legata la ochi, pentru ca Justitia trebuie sa fie oarba. Sa nu judece in baza unor pareri anterioare, sa nu stie cine este in fata ei si ce a facut pana atunci, ci sa judece doar cazul concret.
 • Domnul Herjeu a lucrat, a profesat și a spus le gura lui ani de zile la RTV tot ceea ce mai marii postului au dorit. Fără să țină cont de propriile valori și percepții, a dat din cioc ca papagalul și a prestat la tv. Acum a ajuns Apostolul Dreptății, doar că nici aici nu e potent mental. El împarte dreptatea în funcție de "la ăștia mă așteptam să facă" vs "de la ăștia aveam alte așteptări". Legea nu distinge, stimate domn Apostol! Și să compari un post la care lucrează oameni decenti, cu principii și valori decente cu toate celelalte tv unde ele nu exista mi se pare exact de nivelul la care ați profesat!

  Semnat: un telespectator decent
 • Eu sunt curios totusi ce exemplu de deontologie si decenta ar prezenta cavalerul dreptatii Herjeu daca ar fi reporter sau editor la o televiziune. Dar asa e tara, la fotbal si la presa ne pricepem toti, mai ales daca e munca altora.
 • Ma Iertați, dar Digi24 ar face orice pentru rating. Și din moment ce nu a funcționat nici restructurarea, nici aducerea de mari nonameuri de la PROTv, acum urmează OTvZiarea. Ca oricum CNA doarme.

Trimite un comentariu