Skip to main content

Cazul Caracal, la CNA (3). Digi24. Membru CNA: Nu mai există aproape nicio diferenţă între Digi24 şi celelalte televiziuni de ştiri

 
Cazul Caracal, la CNA (3). Digi24. Membru CNA: Nu mai există aproape nicio diferenţă între Digi24 şi celelalte televiziuni de ştiri

CAZUL CARACAL LA CNA. În acest material, Digi 24 şi o dojană de antologie din partea unui membru CNA:

Publicitate

„Trebuie să remarc cu tristeţe drumul lung pe care l-aţi parcurs de la modul în care aţi reflectat Colectivul, unde aţi avut o singură scăpare, şi modul în care aţi reflectat acest caz”, a fost remarca unui membru CNA, după ce a văzut fragmente de imagini difuzate de Digi24 în primele două zile ale tragediei de la Caracal, 27 şi 28 iulie.

Cazul Caracal a fost analizat în şedinţa de joi, când membrii au vizionat timp de mai bine de cinci ori imagini de pe aproape toate posturile. Propunerile de sancţionare, dacă vor fi, se vor face în şedinţa următoare, cel mai probabil marţi, 13 august.

Ce i s-a reproşat postului Digi 24?

Membrii au reproşat postului Digi24 că a difuzat imagini cu familia îndurerată a Luizei Melencu, după ce Gheorghe Dincă şi-a recunoscut crimele, dar şi faptul că un invitat prezent pe post a vorbit în acelaşi context de o aşa-zisă reţea de prostituţie pentru baza NATO de la Deveselu.

Radu Herjeu, membru CNA, a remarcat că n-a fost nicio diferenţă între Digi24 şi celelalte posturi de ştiri a modului în care au mediatizat tragedia.

„Nu mai există aproape nicio diferenţă între dumneavoastră şi celelalte televiziuni de ştiri. Au fost mai multe imagini cu familia Luizei la Digi24 decât au fost la B1 TV. M-am uitat special, operatorul s-a dus şi au urmărit-o până a intrat femeia în salvare”, a spus Herjeu.

Citeşte SERIA COMPLETĂ despre Cazul Caracal pe TV:

Redăm din discuţiile din şedinţa de joi:

Dorina Rusu, membru CNA:

„Nu pot să înţeleg de ce trebuiau date imaginile cu mama Luizei leşinând. Am înţeles că prima dată când s-a întâmplat nu s-a putut evita, dar am văzut că s-a insistat cu aceste imagini, când femeia s-a prăbuşit de durere. Nu înţeleg de ce nu s-a putut evita această situaţie.

La dumneavoastră şi la Realitatea am văzut afirmaţii despre o aşa-zisă reţea de prostituţie pentru baza NATO. Nu ştiu dacă s-au făcut investigaţii, nu sunt în temă, dar felul în care s-a făcut această legătură mi se pare absolut nelalocul lui, iar moderatoarea n-a avut nicio reacţie.”

Vera Secrieru, reprezentant Digi24:

„Voi începe cu a doua întrebare. E adevărat că moderatorul nu a intervenit, dar ofiţerul invitat s-a bazat în relatare pe care a făcut-o pe vreo cinci sau şase dosare instrumentate din 2012, unele trimise în instanţă. (…)

Invitatul a spus:

„Având în vedere că în zonă actele de prostituţie sunt foarte dezvoltate, pentru că se află o zonă comercială interesantă, e zona bazei NATO acolo. Copiii ăia au nevoie şi de distracţie.

Şi atunci, ceea ce statul român nu vrea să legalizeze şi să pună sub controlul legii, acolo se întâmplă la vedere. Acolo a ajuns o industrie.”

Nu ştiu dacă el s-a gândit că minorele erau sau nu legate de militarii aflaţi în baza NATO, ci de zonă.
(….)

Imaginile cu mama Luizei: "A fost o greşeală regretabilă faptul că au ajuns la televizor în timpul transmisiunii în direct. Au scăpat câteva cadre regretabile"

"Legat de imaginile cu mama Luizei, într-adevăr, a fost o greşeală regretabilă faptul că au ajuns la televizor în timpul transmisiunii în direct din după-amiaza zilei de duminică. NU neapărat ca o circumstanţă atenuantă, dar, factual, la ora 15.30, avocatul din oficiu al lui Gheorghe Dincă a ieşit şi a făcut declaraţia că şi-a recunoscut faptele, a spus Vera Secrieru, oficialul Digi 24, în faţa CNA.

Vera Secrieru:

"Familia Alexandrei era la locuinţa ei, iar familia Luizei – mama şi bunicii – a venit în faţa camerelor. Evident că puteam să ridicăm camera la cer, dar oamenii aceia care timp de trei luni şi ceva nu au avut absolut, dar absolut nici un sprijin din partea autorităţilor, de vineri dimineaţă au venit şi au stat doar cu televiziunile de vorbă.

E foarte posibil ca dacă unchiul Alexandrei nu ar fi fost Cumpănaşu nu am fi ştiut niciunul dintre noi, familia Luizei nu a primit nici un fel de asistenţă.

Eu, dacă aş fi lucrat la poliţie, m-aş fi ocupat de victime şi victimele sunt şi familiile celor două fete.

Ele au fost lăsate pe stradă, au făcut toate declaraţiile, alimentate evident de durerea sufletească, iar ele au făcut declaraţiile în faţa camerelor şi în momente neadecvate cum au fost cel din după-amiaza zilei de duminică.

În momentul când am văzut imaginile am sunat la post şi s-au îndreptat (cu camerele – n.r.) spre poliţişti. Dar au scăpat câteva cadre regretabile. ”

„Despre legăturile pe care Cristian Tudor Popescu şi Florin Negruţiu le-au făcut cu clasa politică consider că sunt opinii şi se încadrează în libertatea de exprimare.

Opiniile revoltate au avut accente care se regăsesc însă în realitate. Nu mai departe de luna iulie CCR a amendat modificările la legislaţia penală.”

Membru CNA: "Nu mai există aproape nicio diferenţă între dumneavoastră şi celelalte televiziuni de ştiri. E trist pentru că nu cred că asta va aduce mai multă audienţă

Radu Herjeu, membru CNA:

„Modificările despre care vorbesc şi Negruţiu şi Avram nu există. Codurile penale nu au modificate. Ca dovadă, că CCR a spus că nu pot intra în vigoare pentru că nu sunt constituţionale. Acele modificări nu au fost operate niciodată.

Legea Recursului Compensatoriu n-are nicio treabă cu criminalii care nu au fost niciodată în închisoare. Deci nu de asta a omorât el.

Mi-aş fi dorit ca unul dintre moderatori să-i atragă atenţia. Să-i spună: care e legătura între cazul acesta şi recursul compensatoriu sau care este legătura între modificările codurile penale, care nu sunt în vigoare, şi cu criminalul acesta? (…)

Trebuie să remarc cu tristeţe drumul lung pe care l-aţi parcurs de la modul în care aţi reflectat Colectivul, unde aţi avut o singură scăpare, şi modul în care aţi reflectat acest caz. Nu mai există aproape nicio diferenţă între dumneavoastră şi celelalte televiziuni de ştiri.

E trist pentru că nu cred că asta va aduce mai multă audienţă.

Au fost mai multe imagini cu familia Luizei la Digi24 decât au fost la B1 TV. M-am uitat special, operatorul s-a dus şi au urmărit-o până a intrat femeia în salvare. Chiar nu mă aşteptam să fiţi printre televiziunile care dau insistent imagini cu oamenii aceia care aproape se prăbuşesc.”

CONTEXT. Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a reunit în şedinţa de joi, pentru a analiza, în cea mai mare parte, monitorizări ale primelor două zile ale modului în care a fost reflectată tragedia de la Caracal.

Timp de mai bine de cinci ore, membrii au vizionat fragmente de emisiuni difuzate de Realitatea TV, Romania TV,B1 TV, Digi 24, Pro TV, Kanal D, Prima TV, National TV. Totodată, au fost audiaţi şi reprezentanţii posturilor în cauză.

În şedinţa viitoare, care va fi cel mai probabil marţi, 13 august, vor fi vizionate monitorizări de pe Antena 1 şi Antena 3. Membrii CNA au luat această decizia întrucât reprezentantul postului nu a putut fi prezent în şedinţă pentru a fi audiat.

Membrii CNA vor face propuneri de sancţionare, dacă vor considera că s-a încălcat legislaţia, după ce vor fi vizionat toate posturile.

Amintim că, pe lângă câteva reclamaţii primate de la telespectatori, CAN a decis să facă o monitorizare „de linie”, a principalelor posturi de ştiri şi generalist (plus câteva locale din Olt şi Dolj), în cazul tragediei de la Caracal. O practică normal a CAN în cazul unor subiecte de mare impact.

Citeşte SERIA COMPLETĂ despre Cazul Caracal pe TV:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Nu stiu oameni,armata asta unde erau in mai2013,acum au aparut ca furnicile"519992'05"09"2019"
 • El tita nf constantin"519992"/in60 de zile ,el va poate schimba,toata legislatia romana,,de la A,la,Z,totul e pregatit,trebuie doar publicate,si pe urma ,votate,senat,parlament,daca se doreste cautal,daca nu uitatil,,
 • Am intrat in program ,adica mau racolat de pe net,si am inceput ,ei puneau diferite subiecte,se raspundea intro engleza latino,nu o engleza normala,totu a inceput,in mai 2013"pina in sept2019"criminal asta dinca ,va schimbat ,istoria democratiei,atit in ro,cit si ecxterior,recunoscut pe plan international,si sa apucat si ,sa scris 500 de mailuri,vad ca sunt contestate de,URL html,,cind sa scris acele mail intreb ,unde erau pititi,acum au esit la ataca ca viperele dupa ploi,el detine documente,care nu mai ecxista pe net,cine il acuza ,vino pune documentele pe masa ,ma pot confrunta cu oricine,acum imi spun bre texte available de USE,spun ca sunt ,de mare interes ,nu renutam la ele,(519992)05"09"2019"
 • Daca,cna,nu stie,toate legile pe justitie ,sunt gata de mult ,sunt complect civil,penal,este facute de el ,tita nf constantin"519992"IN ,colaborare ,cu parlamentul,consilul European,,da cu cei din ue,acum trebuie puse in practica,votate de senat,ro,parlament ro,dar daca nu vreti sa recunoasteti adevarul,si vreti sai luati gratis tot,nu merge,cind va veti decide atunci negociere,nu va decideti ,dinca asteapta ,nu faceti nimic prin manipulare santaj,,05"09"2019
 • Toti idealizati ceea ce se intampla "afara", la "televiziunile din afara". Uitati-va la cazul Jeffrey Epstein. Mainstream media este urata de toata lumea, pentru ca musamalizeaza, ascunde lucruri care ar deranja tot spectrul politic. Adevarul nu mai poate fi gasit la oamenii care se dau deontologi, dar care sunt cei mai vanduti mafiei politice. Prefer derapajele unui jurnalist care este liber, decat ""variante oficiale"". Voi....uitati-va la CNN cum va spune care este varianta oficiala despre sinuciderea lui Epstein.
 • Bună observația d-le Herjeu. Dar oare nu e rezultatul ne-amendarii repetate a derapajelor "celorlalte" canale de știri de către CNA "by PSD"? Când legea nu e aplicata, mai devreme sau mai târziu nimeni nu va mai respecta legea.
 • DDD a reusit a otevizat toata tara. Toti fac emisiuni pe stilul lui DD ca e si simplu si usor nu-ti trebuie cunostinte facultate nu-ti trebuie mai nimic. Totu e sa apesi pedala emotiei empatiei dramei si sa dai in dusmani. De-aia si vedem aceiasi invitati mereu care spun aceleasi lucruri. Este un penibil perpetuu asezonat cu bocete si tragediile unor familii. Astea vrea poporu. Afara nu vezi asa ceva poate la emisiuni de scandal care dureaza putin dar afara e cu totul alta tv. Da poate ca aia n-au rating :D si nici nu-i intereseaza.
 • Care decenta? Post de probaganda,televiziunea presedintelui.
 • Nu am niciun respect fata de Digi 24 (cel care si-a castigat reputatia de "televiziune serioasa"). De ce? Pentru ca din dorinta lor de a fi o televiziune serioasa, au decis la vremea respectiva, sa nu vorbeasca deloc despre cazul violului de la Vaslui. L-au tratat ca pe un subiect trivial despre care vorbesti doar daca vrei audienta. Neuronii lor nu au putut face diferenta intre un caz social de maxima importanta, si un subiect picant, colorat, monden.
 • De cand au fost adusi 'marii specialisti' de la PRO, trustul Digi s-a dus in cap. Nu numai ca au venit aia, dar a trebuit sa 'li se faca si loc', asa ca oamenii de calitate si vechi au inteles ca trebuie sa plece pentru ca in companie au venit altii 'mult mai buni' care vor duce trustul si compania pe noi culmi ale succesului. Rezultatele se observa cu ochiul liber.
 • @Icsulescu
  Ultima dumneavoastra fraza pare sa contrazica ceea ce ati spus in prima parte a mesajului. Nu conteaza cat de decenta este o televiziune in general, in mod obisnuit. Trebuie judecata doar fapta, nimic altceva. De aceea, statuia Justitiei este legata la ochi, pentru ca Justitia trebuie sa fie oarba. Sa nu judece in baza unor pareri anterioare, sa nu stie cine este in fata ei si ce a facut pana atunci, ci sa judece doar cazul concret.
 • Domnul Herjeu a lucrat, a profesat și a spus le gura lui ani de zile la RTV tot ceea ce mai marii postului au dorit. Fără să țină cont de propriile valori și percepții, a dat din cioc ca papagalul și a prestat la tv. Acum a ajuns Apostolul Dreptății, doar că nici aici nu e potent mental. El împarte dreptatea în funcție de "la ăștia mă așteptam să facă" vs "de la ăștia aveam alte așteptări". Legea nu distinge, stimate domn Apostol! Și să compari un post la care lucrează oameni decenti, cu principii și valori decente cu toate celelalte tv unde ele nu exista mi se pare exact de nivelul la care ați profesat!

  Semnat: un telespectator decent
 • Eu sunt curios totusi ce exemplu de deontologie si decenta ar prezenta cavalerul dreptatii Herjeu daca ar fi reporter sau editor la o televiziune. Dar asa e tara, la fotbal si la presa ne pricepem toti, mai ales daca e munca altora.
 • Ma Iertați, dar Digi24 ar face orice pentru rating. Și din moment ce nu a funcționat nici restructurarea, nici aducerea de mari nonameuri de la PROTv, acum urmează OTvZiarea. Ca oricum CNA doarme.
 • Chiar, nu se poate face nimic pentru eroul - martir Herjeu? E mai logoreic decit *** din Miorița. Mi-e ca se va epuiza prematur.

Trimite un comentariu

sus